Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Recenze (861)

celticek 

všechny recenze uživatele

Já tedy spadám mezi ty spokojené. Mám Aronofskyho rád, nejdřív jsem si myslel, že se dívám na Triera. Výborná kamera. Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu. Cítil jsem se velmi nepříjemně. Symboly si budu asi muset nechat vysvětlit od někoho pobožného. Líbilo. ()

groz122 

všechny recenze uživatele

I přes ten náboženský námět je nakonec Darren tím pravým bohem! Dovoluji si snímek Matka! označit za nejkontorverznější Darrenův film (a to že jich bylo!). Špatně se píše, o čem film přesně je. Arnofskyho Requiem bylo o utíkání před světem. Při točení Fontány se vydal duchovní cestou. A Černá labuť pojednává o chtíči a přehnaném individualismu. Právě spousty otázek a skryté odpovědi dělají film tak vyjímečný. Jaké témata můžeme ve filmu vlastně najít? Otázka vlivu církve skrze staletí, boj za práva ženy, vztah mezi mužem a ženou a v neposlední řadě i svéhlavé interpretování Bible samotným Arnofskym. A to není zdaleka všechno. Záleží na divákovi, co ve filmu uvidí. Dostávám dojem, že tento film sráží především nevzdělanost diváků. Nevzdělanost a neschopnost si film pro sebe libovolně interpretovat. Dokáži pochopit, že hodně lidem je nepříjemné intenzivně přemýšlet. Co ale pochopit nedokáži je to, že takový člověk dobrovolně zhlédne Darrenův flim. Film režiséra,který stejně přistupuje ke každému svému filmu. Film není pro každého a ti nechápaví na něj hází špínu kvůli své zaostalosti. Je důležité si uvědomit, že filmařina je především umění. A je skvělé, že tu máme tvůrce, kteří na to nezapomínají. Jennifer je skvělá a veškerou bezmoc jsem prožíval s ní. Bardem nezaostává a vše podtrhává neuvěřitelná práce s kamerou. Od filmu jsem nedokázal ani na chvilku odtrhnout oči. Velmi intenzivní a nezapomenutelný zážitek. Přeji si jen, aby byl Darren v následujících letech produktivnější. ()

neo250 

všechny recenze uživatele

Extrémna sprostosť. Co tým chcel režisér povedať netuším. Záver čistý psycho. Jennifer filmu pomohla len v prvých 5 min a posledných 10min kde bolo radosť pozerať na jej prednosti. Aj jej postava mi moc vadila, kde z nej spravili poskoka bez autority. 1* davam za jej prednosti. Zvyšok 0 bodov a zbytočne 2 hodiny. Filmu by po stačilo aj 90min ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Ještě, že jsem dopředu věděl, co mám ve filmu hledat. Napasováváním jednotlivých výjevů a dialogů na to málo, co o bibli vím, mě dokázalo, na rozdíl od prvních dvou třetinfilmu, docela zabavit. Jedna slušně gradovaná scéna stupňovité WTF nábožensko-fanatické historie lidstva to ale nezachrání. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím co s tím. Autorská alegorická onanie, která vyústí v totální psychedelickou apokalypsu. Bůh je sebestřednej vůl, matka je stvořitelka a ochránce života, lidi jsou tupý ovce. Ať dělám co dělám, ne mě tohle moc nezabralo. Lawrencka a Bardem jsou skvělí, ale tohle prostě ne. Už nikdy víc, strašně nepříjemně jsem se v tom motal, až mě to začalo srát a od nějaký hlubokýho dumání jsem byl úplně odraženej. ()

Dandy95 

všechny recenze uživatele

Trápí mě akorát to, že nevím, jestli Aronofsky "jenom" metaforicky převypravuje bibli anebo se sám přirovnává k bohu... ()

mysiouxsie 

všechny recenze uživatele

Tak teď jsem zralá na panáka. Tenhle počin bych interpretovala jako film o totálním uměleckém vyhoření a to doslova..Možná jde dokonce o Aronofskyho intimní výpověď a potřebu vyrovnat se s vlastní tvůrčí krizí..marné hledání inspirace, upoutání se na jakýkoli podnět, neschopnost nechat odplynout neplodné myšlenky..Chápu to jako příběh o uznávaném autorovi, který je paralyzován vlastním úspěchem a který se permanentně snaží překročit svůj stín, opět vytvořit něco nezapomenutelného, něco ještě silnějšího než vlastní předchozí dílo, jenž je uctíváno jako kultovní..Příběh o umělci, který se nemůže nikde skrýt před kritickýma očima a zároveň se bojí, že bude definitivně odmítnut a zapomenut.. No a já osobně už vím, že bych za muže básníka ani podobné individuum rozhodně nechtěla.. během filmu jsem pořád čekala, kdy se tam konečně objeví nějaký pořádný chlap co má koule a vyrazí s veškerou tou pomatenou a vlezlou pakáží dveře. Nepřišel a mě je z tohoto filmu ještě teď úzko. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

100% - komentář 20ti slovy: Stupňující, NEPŘÍJEMNÁ atmosféra! Úžasná kamera! Jennifer Lawrence! Gradace všeho a ten závěr! Po přečtení "vysvětlení", viděno znovu! Opravdu silný zážitek a smekám! ()

The.Splash 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem předem nevěděl vůbec nic a lowkey jsem očekával horor. To co jsem ale dostal bylo nad moje očekávání. Dvouhodinová intelektuální masturbace Aronofskeho plná skvělé vypadajících biblických výjevů. Po technické stránce se filmu nedá moc upřít. Bohužel scénář ulítává někam do prázdnoty a v samoúčelných podobenství se neskrývá moc zajímavých myšlenek nebo motivů. Nápad super ale v rukou nějakého šikovnějšího tvůrce si myslím že by to dopadlo o dost lépe. ()

MFloyd 

všechny recenze uživatele

Od Darrena už jsem nic nečekal. Poslední opravdu skvělý zážitek jsem měl z Wrestlera. Po nepříliš přesvědčivé černé labuti přišlo ještě větší zklamání v podobě biblického, nudného a pro mě i děsivě vypadajícího Noeho. Od té chvíle mě došlo, že nejspíše skončila jeho éra a nyní bude plodit umělecké filmy pro pár lidí. Ve skutečnosti to tak možná i dopadlo, nebo alespoň podle recenzí, kdy se z toho vyklubala dosti rozporuplná matka a absolutně jim rozumím. Chápu, že ti co ji odsuzují, tak jim vadila přílišná fantasknost filmu a možná i arogantnost a sebestřednost režiséra/scénáristy, který chtěl až moc ukázat, jaký je umělec. Já patřím do té spokojenější části diváků. Pokud mám začít klady, tak rozhodně u mě film vyvolal znepokojivé pocity, někdy až přímo nasrané pocity, například při chaotických scénách hostů, co rozmlátí vše co jim přijde do ruky a upřímně jsem cítil úplně stejnou bolest jako matka. Závěr, o kterém někteří píší, že je přepálený, mě naopak bavil a dokonce jsem si vzpomněl na nejlepší film od Aronofskyho Requiem za sen. Film gradoval, i když tentokrát to nebylo tak silné a děsivé, ale přesto "zábavné". Vlastně i myšlenka filmu, která mi ani nepřijde tak banální, jak tvrdí ostatní. Vztah mezi ženou a mužem a jejich pohledy na svět, jejich cíle, budování rodiny, být slavný. To je pár slov, ale v rámci filmu mi myšlenky přišli hrozně silné a i díky surreálním obrazům mě dokázali pohltit a opravdu jsem přemýšlel i nad každou větou, která tu byla řečena. Abych ale jen nechválil a vlastně vysvětlil, proč to není plný počet, tak musím přiznat, že některé věci bych ve filmu nepotřeboval. Zaprvé je to již zmíněný režisérův pocit, že je světový umělec a že filmem jako by říkal "tohle je konečně to pravé umění", já myslím, že je to dobrý film a že vyjadřuje určitou myšlenku zajímavou formou Tečka. Ale že bych se cítil obohacen jeho uměním, to určitě ne. No a zadruhé je tu matka samotná a i když věřím, že Jennifer je kvalitní herečka, tak do téhle role se nehodila. Já z jejího výrazu mám prostě pocit, že to bude mrcha a úplně jsem jí nevěřil tu citlivost a něžnost, kterým postava chtěla působit. Ale ani tyto věci mně nezkazili zážitek z filmu, který i když má dvě hodiny a začátek se přeci jen vleče, mě druhou strhující polovinou zaujal natolik, že se i lehce začínám těšit na jeho další tvorbu. ()

scarlock 

všechny recenze uživatele

Odpad je zbytečně příkré hodnocení. Jedna hvězda však až dost. Alegorie a podobenství? K čemu? Film se skládá z několika částí, kde filmovou je pouze první půlhodina. Pokud nejste filmový kritik, či nehledáte v ničem něco, co tam není, a ani nemáte šajna, co by být mohlo, budete leda nasraní, že Jennifer je tak slabá něco udělat. Pro mě to bylo opravdu únavné. ()

Persephone9 

všechny recenze uživatele

Od Aronofskeho som nic ine ani necakala. Pri filme treba mat otvorenu mysel a snahu pochopit vsetky odkazy. Prva polovica sa moze zdat pomalsia, ale pekne divaka uvedie do deja. ()

mar11 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když je na filmu znát osobitost jeho autora. Aronofsky však není úplně můj šálek kávy. Navíc bez charismatu Bardema, Lawrence nebo Pfeiffer, by to zdaleka nebylo tak silné. ()

mark9th 

všechny recenze uživatele

Aronofsky je psychopat. Matka je ambiciózne natočená brutal story, ktorá má zrejme reflektovať Aronofského myšlienky (v čase najväčšieho delíria spôsobeného nejakým hollywoodsky drogovým mixom) o vzťahu človeka k zemi, alebo človeka k bohu, či naopak, máme tam aj nejaké tie výjavy z Biblie, Kain a Ábel alebo obetovanie syna ak niekto nechápe. Ono myslím si, že nejaký ten svoj význam si asi nájde každý, resp. veľa ľudí nenájde žiadny a ani im to nemám za zle, pretože čo tým v skutočnosti Aronofsky myslel vie len on sám a možno ani on. Ale ako katalyzátor k nejakej tej houbičke či LSD by to bolo zaujímavé.... ktovie, možno práve takto nejako to vzniklo. ()

lusa 

všechny recenze uživatele

"Nikdy si ma nemiloval, miloval si len sposob, akým som ja milovala teba". Nechcem sa zaradiť k tým, ktorí sa tu pretekajú, kto lepšie pochopil pointu. Myslím, že je viac rovín, ako sa dal film vnímať a ktorá je tá správna, je len na každom z nás. V tom pre mňa spočíva veľkosť matky!. Či už je to vzťah muža a ženy, dobra a zla, jedinca uprostred dnešnej (a vlastne odvekej) zvrátenej spoločnosti.. A ten záver ako vyjadrenie tohto neustáleho kolobehu.... Ja som sa v tom našla veľmi intenzívne a expresívny štýl len umocnil celkovú "po papuli", ktorú mi tento film dal. A práve preto, že mňa to zasiahlo, dokážem pochopiť, že mnoho ľudí ostalo totálne zmätených, znechutených a nadmieru vydráždených. 5* ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Alegorický horor, který smíchal páté přes deváté a který už místy neví co říci. Ale také snímek, který má dvě gradace: když už se zdánlivě děj vyčerpá, rozjede se teprve (jako po zahřívacím kole) na plné obrátky. Brilantní je ztělesněný individualismus v podání Jennifer Lawrence. Největší slabinou je hudební doprovod. 74 % ()

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama