Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Recenze (861)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bylo by snadné poslat tento Aronofského počin jak do odpadu, tak i k plnému hodnocení. V prvém případě bych si to obhájil tím, že jde o šílenou slátaninu, která se tváří jako něco víc a pokouší se o přínos nějakého sdělení. V druhém případě bych se tu rozplýval nad nápaditostí, skrytými metaforami a odkazy na Bibli, poselstvím atd. Bezprostředně po zhlédnutí jsem skutečně matku! ohodnotil odpadem, avšak stále mi právě viděný počin ležel v hlavě, nutil mě přemýšlet, dohledávat si o něm informace a přijít na to, proč se mé hodnocení tak moc liší od hodnocení mých oblíbených uživatelů. Naťuknutí v mnoha recenzích či vysvětleních děje mi otevřelo oči ke zcela jinému nahlížení na zpracovanou látku. Musím uznat, že nejrůznější odkazy na Starý i Nový zákon jsou perfektní a osobně by mě zajímalo, kolik uživatelů, co hodnotí film tak vysoko, pochopilo skryté vazby či metafory, aniž by si o snímku dopředu cokoliv zjišťovali, zajímali se o něj a případně se někde dočetli, o co tvůrcovi šlo. První část snímku mi zaváněla celkem solidní podívanou, v níž spousta nelogičností v chování postav srážela dojem. Druhá, kde dochází k prezentaci brutality a násilí, byla natolik absurdní a šílená, že jsem byl odhodlán zůstat u nejhoršího hodnocení. Stále jsem čekal, jaké bude rozuzlení, zda se dozvíme něco, co nás naprosto odrovná. Neříkám, že tu něco takového nebylo, ovšem nejsem si jistý, zda to bylo zcela srozumitelně podané. Filmy, o nichž je potřeba si nejprve něco zjistit, aby mohly být správně a pořádně pochopeny, filmy, o nichž si po zhlédnutí musíte dohledávat jejich vysvětlení, které se navíc strašně různí a je těžké se dopídit něčemu oficiálnímu, nejsou v několika posledních letech mým šálkem kávy. Vzhledem k tomu, že mě však matka! donutila dlouze o příběhu přemýšlet, nemohu ji dát odpad. Pocitově se nedostanu nad 1*, avšak nechci Aronofského počin zcela zatratit. ()

juta odpad!

všechny recenze uživatele

Tři roky se mi odpadové hodnocení vyhejbalo, zacož jsem byl hrozně rád, jenže bohužel přišlo tohle. Tato kravina může konkurovat opravdu tomu nejhoršímu, co bylo kdy natočeno. Slipstream se otřásl na prvenství v základech... Tohle se ani filmem nazývat nedá. Neskonalá hovadina, která nemá vůbec co nabídnout. Příběh a děj tu prakticky není a stupidita tu hýbe od začátku do konce. Nesmyslné chování postav a to co se dělo na konci opravdu nechápu. Rozčiluje vás to, jak to jen vůbec jde a nezbývá nic jinýho, než vás z toho začne bolet hlava. To je první film, po kterým jsem si musel vzít prášek proti bolení hlavy! Příšernost, která nezná hranic... Nikdy více! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi všetci poznáme ten zvieravý pocit, keď niekto narúša našu komfortnú zónu, alebo ničí niečo, na čom sme dlho pracovali. A tiež pocit, že sa z nášho - až do poslednej chvíle usporiadaného života stáva úplný zmätok. A o tom "matka!" viac-menej je, pretože film samotný po príbehovej linke nedáva veľmi zmysel. Snímka sa pohybuje na tenkej hrane medzi hororom a drámou, je snáď až príliš abstraktná v myšlienke, pretože pre nejaké pochopenie ju možno nie úplne radi budeme musieť vidieť znova a znova. Keď si to zhrnieme, "matka!" pravdepodobne nebude naším obľúbeným filmom, nebude ani naším neobľúbeným filmom, čo ale určite vieme po dvoch hodinách neveriaceho pozeranie na plátno, je to, že "matka!" je úplne šialená! ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Darren Aronofsky- kontroverzní režisér jehož Černá labuť byla neuvěřitelným psychologickým thrillerem který vás prostě pohltí a jehož Noe bylo úžasné zpracování slavného biblického příběhu- přišel s novým filmem u kterého tajil co to šlo o co jde aby byl výsledek co nejvíc překvapující. Reakce na matku! nelhali: Ta hlavní pointa ( o které nechci mluvit) je opravdu šokující. Problém je ten, že jakmile uteče nějakých 20 minut začne to být až příliš lehce předvídatelné a jedině vizuální zpracování dokáže to zařídit to abyste film vnímali. Herecké výkony jsou samosebou solidní: Ať už je to Jennifer Lawrence jako matka, Javier Bardem jako On, Ed Harris jako Muž, Michelle Pfeiffer jako Žena či bratři Gleesonovy v roli Bratrů. Ty postavy schválně nemají jména avšak jak jsem napsal každému kdo nespadl z Marsu po 20 minutách dojde kam ten film vlastně spěje. Matka! se pomalu ale jistě rozjíždí aby se v závěru filmu rozjela o 1000 procent. A právě v tu chvíli toho na mně bylo moc: Moc té symboliky, moc toho jak se pořád naznačuje jak zle se chováme k matce zemi a příliš moc hysterických křiků Jennifer Lawrence. A v posledních 20 minutách jsem měl už opravdu problém se orientovat. O novém Arronofskym nemůžu říct, že by byl špatný což z principu v podstatě není žádný jeho film. Avšak i když toho kampaň hodně moc neprozradila, čekal jsem asi něco jiného. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Matka! je filmem, který mě svým způsobem znovu donutil přemýšlet nad tím, jak bych měl k hodnocení filmových děl vlastně přistupovat a jak se k samotnému dílu stavět. Můžu být zásadovým objektivním žroutem, kterému je úplně fuk, kdo na filmu pracuje, co natočil předtím a jak na mě jeho životní názor a umělecké cítění působí - potom bych bez emocí sledoval děj, snažil se odhalovat obecné postupy, které jsem si během sledování filmů uvědoměle či podvědomě zautomatizoval, a matka! by mi připadla jako velkohubý výtvor, který se v honbě za hloubavým filozofičnem lacině uchyluje k papouškování různých biblických témat, na něž pouze šroubuje svůj modelový příběh. Můžu být ale také silně subjektivním hodnotitelem, který má jednak dobré povědomí o obecných vyprávěcích postupech a jednak svůj názor na herce i režiséra, který, je-li negativní, dokáže ovlivnit zážitek z filmu do takové míry, že je nemožné se přenést přes nasranost nad uměleckým vyjádřením tvůrce a matku! si subjektivně užít. A nebo můžu být subjektivní divák, který má umělecké názory tvůrců u zadku, a přestože film jen papouškuje velké motivy, svým ztvárněním mě jednoduše vtáhne a když už nic, tak mi znovu ukáže, jak silně umí filmové médium komunikovat a vytvářet alespoň iluzi velkých autorských myšlenek. Matka! je kontroverzním a ani zdaleka dokonalým dílem, které zcela pochopitelně rozděluje diváky a rozdmýchává otázku, nakolik je kdo schopen se do vyprávění vcítit a jeho vyjádření přijmout. Respektuji všechny možnosti (sto lidí je hold sto diváckých chutí), já si svou zvolil - a je patrná dle tentokrát opravdu nelehkého ohodnocení... 85% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

...a nejvíc se bojím toho, že z desáté kopie totožného hereckého projevu Jennifer bude porota hotová stejně jako já z matky. A nemyslím svoji matku; moje matka je proti matce Darrena miláček. I kdyby si první půlka byla jaká chtěla, ten kinematografický bordel ve finiši vymazal z mojí hlavy i informace a vědomosti o tom, jak se dostanu z kina zpátky domů. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najväčšou devízou je hutná atmosféra nočnej mory, kde je človek len bezmocným až kafkovským pozorovateľom a všetko sa na neho valí bez toho, aby s tým niečo mohol urobiť. Je to asi najvernejšie prenesený zlý sen, čo som videl na plátne. To a niekoľko skvelých scén (hlavne v tretej tretine, ktorá je už naplno utrhnutá z reťazí akože "reality") je fajn, zvyšok je priemerná až miestami iritujúca šeď. Tá "intímna" kamera lepiaca sa na krky postáv sa nehodí na veľké plátno, no najmä všetká tá alegória je úplne prvoplánová. Tak priemerný film, že si ani nezaslúži tú kontroverznosť, ktorej sa mu dostáva. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem byl v kině na Noahovi, jsem se jednu dobu velmi rád bavil čtením komentářů lidí, kteří film vůbec nepochopili. U mother! jsou to pro mě ještě tak 30x větší žně. Dokonalost! ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Protože mám zjevně jiného dealera, tak mě tyhle Darrenovo metamfetafory celkem úspěšně míjejí. Umění pro umění, art? Ale hovno. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Aronofskému už definitivně přeskočilo. "matka!" (za mě trošku nešťastně zvolený název) je beze sporu Darrenovým nejrozporuplnějším a zároveň nejhůře stravitelným dílem. Nejedná se o žádný mainstream alá "Černá labuť", nýbrž o alegorický mindfuck, který může člověk neznalý "předlohy" plně pochopit, natož pak docenit - viz některé zdejší komentáře, nad jejichž hloupostí zůstává rozum stát. Lawrence překvapivě dobrá a souhlasím, že Aronofsky se v určitých aspektech opravdu začíná podobat svéráznému (ale geniálnímu) Trierovi. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Manželský pár, který tvoří mladá žena (Jennifer Lawrence) a starší muž (Javier Bardem), pozve do svého právě rekonstruovaného domu nezvaného hosta. Velmi brzy se ukáže, že to nebude zdaleka poslední návštěvník... Zajímavé bylo, že postavy nemají jméno a Jennifer Lawrence chodí celou dobu naboso. Do určité doby se ten příběh dal akceptovat, ale zbytek není stravitelný pro každého diváka. What the fuck? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je mi to hrozne ľúto. Toto je prvý film od D. Aronofského, ktorý ma nepríjemne prekvapil. Podľa ohlasov som bol síce trocha na túto možnosť pripravený, no i tak to je pomerne dosť veľký citový otras. Tak povrchné, tak do seba zahľadené a naivne nátlakové až sa mi chce z toho plakať. To si ako vážne myslel, že keď uchopí túto tému formou pár neustále sa opakujúcich výňatkov z biblie, ktoré na záver dovedie až do doslovnej roviny, aby to pochopil aj ten posledný blbeček, tak objaví Ameriku? Nie! Jediné čo dosiahol je to, že inteligentnejšieho diváka snímok urazí, a tých ostatných prvá polovica unudí a tá druhá na nich zapôsobí ako šoková terapia, ktorá ich aspoň na chvíľu prebudí z letargie. Vážne neviem čo si o tom celom myslieť, aj keď nepopieram, že v prvej polovici sa celkom solídne nebudovala atmosféra a to na základe tých pár incidentov a dusnoty, ktorú dokázali vyvolať neželaní hostia. Ale už nič viac pozitívne na tom nie je. Zabudnúť a dúfať, že to bol iba ojedinelý prípad, ktorým si chcel inak tento skvelý režisér z niekoho vystreliť. Snáď to v jeho prípade nebude trend do budúcnosti. Podpriemer. 40/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Panebože ten Aronfosky je takovej čurák pánbíčkářskej, až jsem nevěděl jestli při tom víc nadávat a nebo brečet. V závěru jsem se teda hlavně smál. Jednak proto že to co ten film ve výsledku předvádí je vlastně směšné, jednak proto, že natočit Ježíše jak močí na davy svých uctívačů je vždycky k popukání. Největší fail je samozřejmě můj vlastní - film jsem měl v hledáčku už od premiéry čistě na základě kontroverzní pověsti a jména režiséra, cíleně o něm vůbec nic jinak nezjišťoval a kdovíproč jsem si, já retard, myslel že bude Matka! stylově navázáním na Wrestler a Black Swan. Což podpořil i jeho autor s tím jak předkládal minimum a k tomu záměrně matoucích vodítek k tomu jak film uchopit. Úplně jsem zapomněl že on potom natočil i Noe a předtím Fontánu, a nečekal že tady pojede dál čistě v této linii symbolické alegorie a židovské/křesťanské metafyziky. No hlavně že jsem před pěti lety v komentáři k Noemu napsal "Aronofsky je tak trochu píča, a Bůh (očividně i podle něj) taky." - to jsem měl zjevně moment dokonalé jasnozřivosti, protože doslovnější potvrzení tohoto faktu mi teď s Matkou! podat nemohl. Bohužel, tady se symbolikou v první půlce filmu dost krotí a podává vše jako normální horor, smysl příliš nedávající variaci na Funny Games s poněkud psychotickou hlavní hrdinkou. Nehezký trolling diváka, který k filmu nemá předem žádný hint. To až v polovině druhé se najednou přepne do módu alegorií šíleně přehrocených, všechna ta bizarnost zapadne do sebe, a paradoxně, po pochopení o co jde, už je i ta symbolika na začátku zjevná, ba primitivní. Jestli se ovšem s jeho pohledem na svět, lidstvo, přírodu a Boha dá souhlasit, to už je věc jiná. Za to že něco takového se mu povedlo s takovými hvězdami poslat do kin, to tedy respekt, čekal jsem že filmy jako tento byly možné jen v sedmdesátých letech jako u Svaté Hory, a u té to šlo jen pro to že ji celou zaplatili tehdy permanentně zhoubičkovaní členové Beatles. Ale na rozdíl od oné Svaté Hory, tady jde myšlenkově dost jiným směrem, a navíc bez špetky nadhledu, a se mnou se v tomto ani trochu neschází. Já tyhle všeodsuzující ezo-enviromentalisty prostě nemám rád. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nemám Aronofskyho filmy rád a Matkou jsem si to jen potvrdil (samotný název filmu "matka!" mi mimochodem přijde debilní). Ne že by nebyly dobře natočené, zahrané a tak, ale jde o to, že mi jsou divácky subjektivně nepříjemné, a sledovat Matku mě vyloženě bolelo. Ten film mě udržoval v permanentní úzkosti, která k závěru vygradovala až do nesnesitelných rozměrů - sledovat, jak hromada pošuků ubližuje těhotné ženě, mi prostě přijde strašně zlé, a je mi jedno, jestli se to má brát nějak symbolicky nebo ne. Během projekce jsem si uvědomoval, že je to stále ten stejný Aronofskyho drásavý styl, který mi nikdy nesednul, a z kina jsem odcházel vyloženě rozladěný. Jsem si jistý, že své fandy si to najde, ale osobně bych se tomu filmu podruhé obloukem vyhnul. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bůh je pro mě sprostý slovo, náboženství ( křesťanství ) nesnáším a odsuzuju a bible je podle mě dobrá akorát tak do ohně na roztopení. Skrytou symboliku filmu ale pochopí i takovej neznaboh jako jsem já. Je pravdou, že s hodnocením filmu jsem čekal pár dní. Chtěl jsem si to nechat v hlavě chvíli uležet. Né však proto,že bych snímek nepochopil. Spíš proto, že jsem z něho byl nadšenej a čekal jsem jestli moje nadšení po čase neopadne. Nestalo se tak a proto můžu dát s klidným svědomím 5 hvězd. Chápu, že Mother! nesedne každýmu, ale nechápu hodnocení nižší než 3 hvězdy. Jen herecký výkony a luxusní kamera jsou minimálně za 2 hvězdy. Závěr je za další hvězdu. Podle mě to jako celek šlape přímo neskutečně a vše do sebe pěkně zapadá. Odpad může dát jen tupec, kterej absolutně nepochopil o co ve filmu vlastně šlo. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(75%) matka! je dost nevšední film, záleží také dost na tom, jak se k tomu divák postaví. Kdo má tyhle specifické až rádoby umělecké filmy rád, bude pravděpodobně nadšen. Všední divák to může shledat za ujetou kravinu či to zavrhne, neboť tomu nebude moct rozumět. Po skončení snímku jsem měl také spousty otázek a na většinu z nich jsem získal po vyhledání informací odpovědi. Takže jsem ve výsledku relativně spokojen. Jsem rád, že jsem to nadprůměrným hodnocením a 4* ocenil. ½ filmu mi přijde opravdu skvělá, ty pocity hlavní hrdinky, přelidněnost v domě atd. Až ta 2/2 filmu začíná zacházet do hlubokých extrémů, až jsem se musel smát, ale ne vyloženě ve špatném slova smyslu. Úplné finále bylo zajímavé. Herecká sestava je na tom dobře. Lawrence sehrála svůj typický standart, hodila se do role, Bardem potěší, stejně jako tak Ed Harris a ostatní. Nicméně, navzdory tomu, že byla ta 2/2 snímku poněkud odlišná, tak i tak jsem vcelku spokojen. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

taťka! Příjemná, celkem pohledná stařena, kterou hyzdí jen tukový hrb, knírek a několik tukových boulí na čele a pár bradavic na nose, volá k večeři zadumaného Darrena Aronofskyho: "Máš tady večeři, taťko!" "Ať ti to nevystydne." Darren vychází z přítmí pracovny evidentně rozladěný: "matko!, kolikrát jsem ti už říkal, abys mně neříkala taťko!, zvlášť když máme tolik hostů!" matka! se podiví, pokrčí rameny a udiveně prohlásí: "Vždyť žádné hosty nemáme." Darren na to: "Aha, už magořím, jak to vypadá u konkurence?" "Co Refn, má něco novýho?" matka! jen odvětí: "Má Neon Demon, je to už ale rok staré." Darren nasupeně: "matko!, máš mně hlásit novinky, ne co je natočený před rokem, kurva už. Co Trier?!" matka! klidným hlasem: "Nic nemá, netočí." Darren zlostně uhodí: "Jak nemá, jak netočí, vždyť zrovna včera jsem viděl od něj geniální podobenství s lesní zvěří v mechu, byla tam taková ta zrzavá potvora, do hajzlu zelenýho, já si nevzpomenu, krucifix (začne se křižovat), jak se to zvíře jmenuje!!!" matka! napovídá: "Jelen, ne?" Darren ječí zlostně: "Neeeee, jelen to nebyl, ty blbá krávo, Lada k tomu dělal ilustrace, já si za živýho boha (potřísní se svěcenou vodou) nevzpomenu, jak se to zvíře jmenuje!!!" matka! klidně: "Zajíc?" Darren vybuchne: "Ne, ty dementní filcko, mám výpadek, vozilo to Budulínka na ocase!!!!" matka! mlčí, jen chystá maso na talíř. Darren běhá po kuchyni, a náhle zařve: Co Jarmusch?!" Co ten má novýho?!!!!" matka! klidně: "Má horor, ale už starší." Darren rudý vzteky: "Jak starší, teprve včera jsem koukal na tu genialitu o těch stvořeních, co sají krev, akorát si nevzpomenu, jak se jim říká." matka! chystá příbory, se sklopenou hlavou napovídá: "Skřeti?" Darren šílí: "Neeeeeeeeeeeee, to snad není možný, bojí se to česneku, nejsou vidět v zrcadlech, mají nápadný řezáky, bože můj (kleká a modlí se), mám výpadek paměti, končím, jdu se najíst, co máme dobrého?" matka! s úsměvem: "Jen ochutnej, je to lahůdka." Darren uhryzne kus libového masa, pochválí tu dobrotu, poté loudí po matce! to tajemství kuchyně. matka! prohlásí: "Je to novorozeně." Hlavně na to nechoďte s tím, že jdete na horor. I když hororové prvky to nepostrádá. Je to (biblické) podobenství, plné symbolů, které nedá velkou práci odhalit, co značí. A je to mimořádně zvláštní film. Aronofsky, co jiného čekat, než maximální jinakost a kontroverzi. Myšlenka zajímavá, herci skvostní, vizuálně i technicky propracované, roztomile úchylné. Žel, vše je vážně míněné, bez nadhledu, a v některých fázích je to tak přebujelé, až je to i nechtěně k smíchu, což filmu ne každý bude tolerovat. Já vzal ochotně všechno, co režisér dvě hodiny originálně instruoval, prostě byl to nátřesk. A bylo to dost dobré i zajímavé pojetí. 10/10 ()

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama