Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám trošku se sovětskejma tankistama v Afgánu problém. Buď mě a nebo scénaristovi něco uniklo, protože jsem nechopil, proč rusáčkové nenavázali radiové spojení buď se zbylou tankovou kolonou a nebo nepožádali základnu o leteckou podporu, když viděli, že za nima peláší grupička vousatejch. A i kdyby, několikrát viděli, že vousatý jsou řádově v jednotkách, to by fakt byl pro vycvičený vojáky s takovou střeleckou převahou takovej problém je sejmout ? Je patrný, že film dělali amíci, takže z rusáků udělali jen utíkající vojensky nemyslící maso, je to trapný, ale už jsem si zvyk, že pro amíků existuje jen jediná armáda, která ovládá strategickou obranu a to ta jejich. I přes poměrně velkou kritiku však hodnotím Bestii docela kladně neboť jasně ukazuje, že na všech válčících stranách existujou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě čím víc se stává situace sovětů složitá a čím víc se začíná velitel tanku projevovat jako ultrakretén, tím víc se film odklání od válčení a přiklání k psychičnu, což bylo jen a jen dobře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zapadlý válečný film, kterého je obrovská škoda. Každopádně paradoxů tenhle film má daleko více. Například i skutečnost, že se film natočil před pádem železné opony, točili ho Američani a je vlastně o Rusech, je docela zvláštní. Každopádně veškeré vojenské i nevojenské záběry působí maximálně přirozeně a chvílemi je radost na tu prazvláštní krajinu Afghanistanu koukat. Tedy do chvíle, než na scénu přijede ruský tank T-55 a celou tu krajinu tam zruší. Což je asi hned ve druhé minutě. Kdyby si film držel tak odporný průběh, jako měl začátek, dal bych i pět hvězd, jenže on to nejšílenější z toho konfliktu vlastně představil hnedka na začátku a pak už se to jenom plynule odvíjelo. Do toho samotní herci taky nijak zvlášť nedokázali hrát. Většinu za ně odehrál spíš samotný tank. I tak si ale pozornost tento film zaslouží. Je vidět, že je pořád, co objevovat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $161,004Tržby Celosvetovo $-║ dosť zručne natočená báchorka /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc hlubinám válečného šílenství skrze „conradovskou“ cestu vyprahlými nekonečnými dálavami. Fascinující je především hudební Ishamův podkres, který jako by vypadl z osmdesátkového plíživého horroru, což v ruku v ruce s táhlými záběry na respekt budící kamenitou poušt vytváří podmanivě znepokojivou atmosféru, díky které není problém pochopit zkratkovité (a mnohdy i nelogické) jednání postav balancujících na hraně (a v některých případech již za hranou) příčetnosti. K výtkám snad jen ta „echt znělá emeričtina“ z úst sovětských bohatýrů a úvodní třetina filmu po vynikajícím prologu, která je standardní způsobem hraničícím s nezajímavostí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný válečný film. Úplně cítíte vedro, prach a žízeň, kterou ty Rusáci zažívaj. Píšou se 80. léta, takže mudžáhedíni jsou klaďasové, ale hlavní hrdina je překvapivě Rusák. Nejikoničtější postava je ale sovětský velitel tanku ze staré školy. Nezná kompromisy a tanky ničil ve Stalingradu už v osmi letech. Není to žádná komická karikatura Rusa, ale fakt tvrdej chlap odkojenej válkou. I když mu hrabalo, tak jsem jeho odhodlání obdivoval. Režie je perfektní. Celé je to takové ponuré s velkým důrazem na nemilosrdnou, pustou krajinu. Hudba je taktéž skvělá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasrat Sandokanovu rodinu mudžahedínů, to nechceš. To je prostě ašipka. A ani nemusí být poblíž Trautmanův John, aby vyzkoušel, jestli posádka sovětského tanku zvládne nastartovat, když je výfuk ucpán jejich střevy.. Pancéřová bestie a její útroby se z lovce stávají lovnou zvěří a i když tu a tam prosakují nějaké náznaky psychologie postav, je to především čistokrevný akční film, kterému přidanou hodnotu dodává „astrální“ hudební doprovod Marka Ishama. Otázkou nezůstává, kdo přežije, ale proč. Protože z amerických Rusů vypadá nejvíc jako Američan? Kdepak. Přežil, protože mu to politicky myslelo, vy šmejdi..! P.S.: Není bez zajímavosti, že vojenským poradcem při natáčení byl ostřílený Dale Dye a v rámci chlastačky s izraelskými armádními důstojníky na hotelu v Tel Avivu získal i největší castingovou hvězdu. T-55 ukořistěný v arabsko-izraelských válkách.. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Afganistan, co mi připadalo na počátku filmu jako pohled na krásný hornatý kraj této země a kde se zastavil čas, se v minutě změní v hrozné peklo, když ruské tanky přepadnou osamělou vesnici a následují silně emocionální scény surového zabíjení. Tak o téhle válce se říká prý "Ruský Vietnam". Brutální válečný příběh o ruských vojácích, který je zpracován americkým pohledem obsahuje utrpení civilního obyvatelstva a nemilosrdnou krutost útočících vojáků. Afgánští bojovníci zvaný mudžáhid se prolínají příběhem sice bez bližšího prokreslení postav, ale dost dobrý scénář sleduje spíše osudy posádky tanku a psychologii postav. Škoda, že závěr filmu je zbytečně vykonstruovaný a nevěrohodný. Možná si myslím, že v tomto případě by ruští herci asi pro mě byli přesvědčivější a dali do toho životnější projev, který tak dovedou ve válečných filmech obvykle zahrát. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden tank. Ruská posádka, ktorej velí tvrdý a neústupčivý veliteľ a skupina afgáncov odhodlaných pomstiť vyvraždenú dedinu. Tento film nič viac nepotrebuje. Čo filmu pomáha najviac je reálne správanie posádky i ich reagovanie na problémy, ktorých bude skutočne požehnane, vrátane zistenia, že niekto s posádky si filtruje chladiacu kvapalinu cez chleba... Za nezabudnuteľnú scénu považujem otrávenú vodu a jej "nepredvídavé dozvuky z druhej vlny". Film je naozaj napínavý, takmer mu niet čo vytknúť, no má predsa len dve chyby, vďaka ktorým odo mňa nemôže dostať plný počet. Všetkým hercom som tých Rusov veril, ale Jasonovi Patrickovi som to teda nezožral. Druhý problém som videl v tom, že mi z úst "ruských" vojakov chýbala ruština. S dabingom tento problém riešiť nemusíte, ale v originálnom znení by tam tá ruština i ruskí herci rezali viac. Škoda. Inak málo známy, ale veľmi kvalitný a napínavý vojnový film. Veľmi silné štyri hviezdičky. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Úplne zabudnutý, ale veľmi vydarený a drsný vojnový film. Afgánska Čata z pohľadov oboch strán. Teraz by už samozrejme nič také vzniknúť nemohlo. Hlavne nie v americkej produkcii. 7/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nemohu být dobrým vojákem, ve špatné válce " Pro mne zase jeden z válečných filmů o jejichž existenci jsem dodnedávna neměl ani tušení. Je to skvělé komorní drama. Osádku tanku, která zmasakrovala afghánskou vesnici pronásleduje skupina mudžahedýnů. Tank je navíc poškozen, bez rádiového spojení a ke všemu osádka nesouhlasí s názory a způsobem velení velitele tanku. Spíše než nějaké širší pojetí Rusko-Afghánského konfliktu zde sledujeme několika denní epizodku jednoho zbloudilého tanku uprostřed nepřátelského prostředí. Nepřátelského nejen z důvodu přítomnosti jak stín pohybujících se povstalců, ale i z hlediska drsné vyprahlé hornaté pustiny... Lehce mi vadila jen jedna věc, - rychlý názorový obrat jednoho ze členů osádky T55 a méně uvěřitelný závěr. A čekal jsem, že se zde bude mluvit Rusky. Tankisté hovoří anglicky a Tálibové svým jazykem. Ale to je jen detail. Rozhodně se jedná o další ze skvostů proti-válečných snímků z Afghánu a může se směle řadit po bok 9Th Rotě a dalším. Rozhodně doporučuji vidět! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený válečný film z afghánské války, který ani tolik nevypráví o reáliích samotného konfliktu, jako o vojenském zupáctví, agresívní zabedněné tuposti a demagogii, která může skvělého vojáka přesvědčeného o správnosti svého konání přivést až na druhou stranu; aniž by ho obecná morálka mohla prohlásit za zrádce. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Afghanistan 1981. Afghansko - ruská válka. Posádka ruského tanku brutalně vyvraždí afghánskou osadu. Přeživší mudžahedíni ozbrojení jen puškami a nenávistí pronásledují špičkově vybavený tank s vycvičenou posádkou. Snad všechny (nejen) válečné filmy zobrazují boj jen z hlediska jedné strany a druhou vykreslují jako krvežíznivé bestie, které si zaslouží jen smrt. Tady ne. Na obou stranách jsou dobří i zlý. Sympatie i antipatie si během filmu získají obě strany. Mimořádně zdařilý film, který nepotřebuje k zdůraznění pekla války monumentalní bojové scény. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Odlišný pohľad na sovietsku inváziu do Afganistanu prostredníctvom jednej epizódy. Film v ktorom nie je núdza o napätie, a v ktorom hlavnú úlohu hrá tank, má mierne pretiahnutú stopáž, okaté rozdelenie postáv na dobrých a zlých, málo realistický záver a obsahuje tiež niekoľko scenáristických kiksov. Herci svoje úlohy zvládajú bez problémov a keďže som film videl s dabingom, nemusím riešiť zásadný problém časti užívateľov - prečo Rusi hovoria po anglicky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem o tomhle filmu ještě před pár lety vůbec neslyšel a hned jak jsem ho uviděl zjistil jsem jaká to byla chyba. Velice kvalitní komorní válečný snímek o ruském tanku ztraceném v Afgánistánu. Velice dobří herci a jiný pohled na válečný konflikt zaručují kvalitní zábavu v originálním pojetí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Docela komorní válečný příběh se spoustou afghánských scenérií a příběhem jednoho ruského tankisty, který mi trochu připomněl Old Shatterhanda. Až na několik trochu za vlasy přitažených zvratů to je povedený film. Btw, když píšu komorní, nemyslím tím nudný, ukecaný nebo nenásilný, nebo tedy aspoň jsem ještě v jiném filmu neviděl, jak kladný hrdina schválně přejíždí lidi tankem... A nevím, jestli se mi to jenom zdálo, ale šéf mudžáhidů vypadal úplně jak Omar Sharif. Rozhodně stojí za povšimnutí rok natočení (1988), protože tímhle způsobem se už od roku 2001 afghánští partyzáni nezobrazují... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Otřesná výpověď jedné z mnoha válečných dramat nesmyslné války. "Válka je vůl" volá do světa hudební skupina Synkopy 61, a má jistě pravdu. Opravdu drsný film znázorňující zvěrstva války, při kterém vám v jistém okamžiku (vlastním tělem bránil průjezd tanku) ztuhne krev v žilách. Jasný důkaz, že kvalitní film s jistým poselstvím, pro lidi celého světa se dá natočit i bez megalomanských finančních rozpočtů, pouze s inteligentní hlavou a několika průměrnými herci a jedním tankem. "Napsal si někdo, na starej kůl, prostinkej nápis, válka je vůl. Před kůlem stojím, čepici smekám, v očích mám slzy a pak si klekám. Modlím se za ty, kteří ten kůl, nevidí a nečtou, že válka je vůl." .... tolik Synkopy 61. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, to byly časy, kdy byli Talibanci ještě kamarádi a pomáhali vypuditl zlého Rusáka. No a stačilo pár let a všechno bylo jinak. Film, který se snaží tvářit neotřele, a svým způsobem neotřelý je, ale v zásadě je strašně hloupý. Nejvíc mi to připomínalo scénku z mnoha filmů, kdy osoba prchá po silnici pronásledovaná autem a ačkoliv má mraky času uhnout do hustého lesa, který se podél silnic rozprostírá, nechá se se zoufalým výkřikem přejet. Podobně tupě se chovali ruští vojáci, kteří zde, až na jednoho, byli vylíčeni jako nemyslící a krutá hovada. Ta tendenčnost z toho prostě čišela a nedala se přehlédnout ani s přivřenýma očima. Netvrdím, že některé střílecí scénky neměly něco do sebe a třeba úvodní nájezd na vesnici dokázal i nadchnout. Ale po něm začala vesměs nudná road-desert movie s občasnými záblesky akce a moralizujícím poselstvím. Po pravdě řečeno příliš nechápu to vysoké hodnocení. 30% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Správně drsnej a špinavej válečnej film pojednávající o malé skupince tankistů v nemilosrdném prostředí prašného a vyprahlého Afghánistánu. Začátek filmu je vyloženě odpornej (obsahově, nikoli kvalitativně), postupem času z filmu malinko čiší lehce zidealizovaný scenáristický konstrukt, ale tvůrcům budiž ke cti maximální nečernobílost a snaha o co nejsyrovější nasnímání. Důvodem je samozřejmě určitě to, že ve filmu nevystupuje americká armáda (patriotismus se nekoná), nýbrž se jedná o snímek z rusko-afghánské války. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ruský tank vydrží všechno. I když má rozbitou vysílačku, prázdnou nádrž, zásobníky a z chladící kapaliny si posádka udělala samohonku, jede vítězně vpřed :-) Film se mi docela líbil, ideologicky moc podbarvený nebyl. Slušní lidé i svině na obou stranách barikády. Je smutné, že poté, co Sověti z Afghánistánu konečně odtáhli, vystřídali je Američané. Tragédie civilistů tedy pokračují. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Moc mne to neoslovilo. Běhání po poušti a honění se za tankem s holejma rukama, maximálně s předpotopní puškou...Celkem nekonečný příběh! ()

Reklama

Reklama