Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

raimi 

všechny recenze uživatele

Jeden zbloudilej ruskej tank s pološílenou posádkou, vzdorující v afgánský pustině hordě spravedlivě nasranejch mudžahedínů. A rodeo může začít. Krev, pot, prach a železo. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Jeden špičkovo vybavený tank, ktorému velil špičkovo vygumovaný mozog v ľudskej podobe. Nesúhlasím s nebohým Karlom Krylom " Válka je vúl ", pretože vúl sa poriadne napasia v pohode na lúke a strieľa akurát tak z prdele, keď sa poriadne prežerie. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Sice by se sem tam našla nějaká ta hovadinka(třeba až příliš klišovité rozdělení posádky tanku-hodný,zlý,zbabělý,pošuk a afgánec),-nebo co ta propast na konci cesty u Kandaháru(?),-no to je ale PEŠEK! Ale nebudu prudit. V porovnání s jinými ,,pouštními" válečnými filmy co jsem v poslední době viděl(Tobruk,nebo naprostá ubohost Sahara) je tohle vynikající. Sice film malinko zestárnul(viz. skvělý Mariňák,-Smrt čeká všude, nebo i skorofraška Tři Králové),ale mě zaujal. Trochu zamrzí, že když už jsem se na něj těšil ,tak Sandokan-Bedi moc prostoru nedostal,-co nadělám. (docela by mě zajímalo ,kdo teď bude točit oslavné filmy na místní /většinou ochránce těch svých opiových lánů/ ,kterak nakopávají prdel místo rusům ,té naší tzv. demokracii,--třeba Saudové něco natočí, tak jsem zvědav) ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pár vět bych k tomu měl. Nejprve si uvědomme rok vzniku, pak si všimněme vlaječky u názvu filmu a můžeme si domyslet, jak asi budou obě zúčastněné strany zobrazeny. To je ale důsledek doby, že v konfliktu nejsou sami Amíci, nehodlám to tvůrcům vyčítat, ani není důvod. Horší je další důsledek doby a ten už odstranit šel. Stereotypizování. Šílenej sovětskej velitel, opileckej sovětskej voják, co by radši pil menstruační krev své sestry smísenou se spermatem bratra a kapkou alkoholu nežli vodu, nemyslící muslimští rebelové, co buď vidí jenom pomstu nebo Alláha nebo zlato a nebo nic. Zbytečný. Nedotaženej je i konec filmu, kdy se stane, co se stát musí naprosto bez invence, odfláklej jak oběd ve školní jídelně. Jenže tohle všechno mínusoidní je mi taky celkem ukradený, protože film má svý důvody pro palce nahoru, za který stojí jej vidět. Zaprvé vynikající úvod se vší brutalitou a nemilosrdenstvím k čemuž se vážou i dvě originální a v pozitivním smyslu slova brutální scény - pásy tanku a nohy (nejen úvod, ale zároveň pointa o osudovosti a takovém tom volání do lesa a kopání jam) a taky granát pod hlavou. Biblický metafory jsou spíš tvůrčně-masturbační a nevzbuzují emoce. Zajímavější je vůbec základní myšlenka filmu. V podstatě se jedná o vylepšenou verzi Vinnetoua s tím, že hlavní postava je Old Shatterhand a všechno by se vyvíjelo i obdobně, kdyby tenhle ruský Mirek Dušín nestudoval namísto technický školy filozofii. Dokáže tudíž uvažovat meta a uvědomuje si, že Bestie není tank (i když je), ani sovětský velitel/armáda/svaz (i když je), nebo fanatická část mudžahedínů (taky jsou), ale....na to přijde každý i beze mě. Formálně taky všechno klape, minimalistický přístup mám rád, to, že tvůrci upozaďují hraní herců, aby perverzně zlidštěli tank, který film táhne, je super nápad, exteriéry nádherný. A hlavně Bestie velmi překvapivě vůbec nenudí. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Válka je svině a žádná z její bojujících stran není svatá. Každá se ji snaží vyhrát všemi prostředky. I tak bych uvítal kratší stopáž a méně těch záběrů na hočící vesnici. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

"Nad Afganistánem, nad vyprahlou pláni"... Kruté, surové a prekvapilo ma to, že amíci natočili film o sovietoch, o ktorom by som nepovedal že je z USA. Dobre odvedená práca. 85% ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Kedysi davno, to bolo inak. Americky demokrat ruku v ruke s americkym konzervativcom videli v afganskom mujaheedovi bojovnika proti socialismu s neludskou tvarou. A tak vznikol, tento klenot! :D Uvodna scena, kde T-55 krvelacnych rusov s neprijemne americkym prizvukom decimuje idylicku dedinku hranici s post-apom. Mlady nadejny filozof -sofer ma problem vykonat rozkaz svojho velitela a prejst tankom chrabreho vodcu odporu. Smola, slaby gore. Prichadza Manolo zo Scarface, aby sa dozvedel ze je Khan. Dostane RPG a hybaj ho hrdinne lovit tank, ktory proste zabludi.. you know.. Afgan. A tak dalej... Reaganovsky SOC-RES jak remen! A ja to serem, ked to tak po sebe citam, tri hviezdy striedaju styri. K socialistickemu realismu som bol vzdy velkorysy! Scena ''rychlokurz partizanskej afganstiny'' si extra internacionalnu revolucnu hviezdu zasluzi! MUST SEE v kontexte dnesnych dni.. REAGAN JE VELKY! :D ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film sa zaoberá sovietskou inváziou na Afganistan. Musím pochváliť réžiu Kevina Reynoldsa, ktorá je po technickej stránke výborná. Film má rýchle tempo, veľké napätie a brutalitu, ktorá je presvedčivá. Postavy na oboch stranách sú dobre vykreslené, a príbehu to dáva niečo viac ako obyčajný vojnový film. Má takmer shakespearovskú povahu. 8/10 ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to dost dávno v TV, ale i tak si to živě pomatuji. Výborný minimalistický snímek o posádce jednoho ruského tanku v afghánské poušti. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je najzaujímavejší predovšetkým tým, že si berie na mušku vojnu v Afganistane z pohľadu sovietskych vojakov i Mudžahedínov. Napriek tomu, že Sovieti sú so svojimi ničivými tankami oné beštie, divák drukuje aj im. Z hercov upútal George Dzundza v roli svojského veliteľa sovietskej posádky. Vo vedľajšej roli je možné vidieť aj "Sandokana" Bediho. Akcia v kamenistej púšti je fajn a aj tempo je slušivé, aj keď kratšia stopáž by nebola odveci. Rečové bariéry medzi Afgáncami a Sovietmi sú až príliš jednoducho zbortené, ale veta "Ty - RPG - kabum - tank" je bombová. ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Vyborny nizkorozpoctak! Videl jsem ho cca pred 10 lety na coz jsem si vzpomnel hned pri uvodni scene lisovani Anfgance. Vahal jsem mezi 4-5*... nakonec jsem prece jen hodnotil 89%. Duvodem byl 'milosrdny' a zbytecne laskyplny konec propusteni osadky tanku, ktery by v realu vypadal uplne jinak... urizli by jim bez kecu koule a narvali jim je do huby... No mercy. ()

Scratt 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobností (například příliš zvratů ke konci) po všech stránkách velmi dobrý válečný film. 90% ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Bestie je dobrá. Je dobrá afgánskými exteriéry. Je dobrá přímočařým příběhem. Je dobrá obsazením (ozbvlášť ušaté torpédo S.Baldwin). Je dobrá hudebním doprovodem......................ale bohužel je "jen" dobrá! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy měli Američané mudžáhedíny ještě rádi o nich natočili válečné drama The Beast of War. Psal se rok 1988, Sovětská okupace Afgánistánu se dávno proměnila v nekonečnou gerilovou válku a USA toho pochopitelně využili k získání morální převahy. Proto jsem čekal patosem přetékající propagandu o hrdinných Afgáncích a prohnilých Sovětech, ale dostal jsem překvapivě slušný film, který si až na pár zaškobrtnutí a lehce moralizující dialog na konci zachovává nadhled a kritický odstup. Obě strany mají své dobré i špatné momenty, Rusové pochopitelně spíš inklinují k temné straně, ale i tak se alespoň s částí z nich dá sympatizovat. Nečekejte žádné epické bojové scény, či dechberoucí herecké výkony, snímek stojí na atmosféře beznaděje a na maximální přirozenosti postav i akce. Jedinou velkou výtku směřuji na nepřítomnost ruštiny. Chápu že v osmdesátkách se to nenosilo, ale dnes už je "dabing" cizích vojáků obrovský handicap. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý vojnový film, miestami až presvedčivo pôsobiaci avšak v zápätí spadá stále a znova do akéhosi tv klišé žánru. Nízkorozpočet tu smrdí na sto honov, a monotónny dej celého filmu s nevýraznými hercami a štipkou naivity nebolo úplne to pravé. Pozornosť si ale rozhodne zaslúži, už aj z dôvodu natočenia snímku tak trocha z druhej strany vojny. ("Proafgánsky" vojnový film som veru ešte nevidel). ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Vynikající minimalistické válečné drama na pozadí „sovětského Vietnamu“ – Afghánského konfliktu (snad i proto může film připomínat Coppolovu Apokalipsu, jak zde někdo trefně napsal). Několik hodně silných momentů a perfektní herecké výkony film jenom šlechtí. Na to že dílo natočili amíci v 88 tak působí i celkem objektivně. Ovšem film se nevyvaroval několika rušivých aspektů: možná trochu překombinovaný děj, až příliš šílený velitel tanku, či třeba smečka žen mstitelek vypadajících jak z pohádek tisíce a jedné noci. Každopádně 4,472* ()

Reklama

Reklama