Reklama

Reklama

Střetnutí králů: Bitva u Bannockburnu

(TV film)
  • Velká Británie The Quest for Bannockburn
Velká Británie, 2014, 2x46 min

Hrají:

Neil Oliver

Obsahy(1)

Skot Robert Bruce se rozhodl bojovat proti anglickému tyranskému králi Eduardu I. Prohlásil se za krále Skotska, nechal se korunovat a začal svá tažení proti Anglii... Strhující dokumentární snímek vypráví příběh o klíčové kampani skotského krále Roberta Bruce proti anglickému panovníku Edwardu II. Důležité vítězství v bitvě u Bannockburnu v roce 1314 konečně zajistilo Skotsku vytouženou nezávislost. Film je natočený v barvitém stylu. Dramatickou rekonstrukci událostí střídají odborné poznámky historiků a celek přibližuje jednu z největších válečných záhad středověku. Jak se skotským vojákům vyzbrojeným kopími podařilo porazit největší a nejmocnější feudální armádu, kterou kdy Anglie postavila do pole? (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen první díl - to co předcházelo před bitvou. Působivě zpracované hraných scén není naštěstí mnoho. Druhý díl se zřejmě věnuje dvoudenní bitvě, která byla podle Wikipedie docela masakr. Dnes bychom to nazvali občanskou válkou, Celtic Glasgow proti Arsenalu. První díl je zhruba o tomto (zdroj Wikipedie): Robert Bruce politicky podporovaný Francií oblehl významný královský hrad Stirling a vymohl si na jeho správci (sir Philip Mowbray) příslib kapitulace, nepřijde-li pomoc od anglického krále Eduarda II. do konce června (tehdy běžný postup). Toto řešení Bruceovi zřejmě velice vyhovovalo, neboť tak poskytl Eduardovi dostatek času, aby přišel hradu na pomoc. Eduard proto musel již kvůli osobní prestiži hradu pomoci a nemohl se tak vyhnout bitvě, kterou se Bruce snažil vyprovokovat. Anglický král tedy vytáhl s velikou armádou hradu na pomoc a jižně od něj se střetl se skotským vojskem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Anglický propadák u Bannockburnu patří k mým nejoblíbenějším vojenským střetům a vzhledem k tomu, že jsem o něm přečetl všechno možné i nemožné, byl jsem na dokument docela zvědav a zároveň do něj šel s lehkým despektem. Ale k nějakým obavám nakonec nebyl důvod. Předně je důležité, že tady mluvili historici, kteří se nesnažili hledat nějakou senzaci, což znamená, že se nijak zvlášť nepatlali v bisexualitě Eduarda II. a ani se sem nesnažili nacpat jednotku templářů, která bitvu rozhodla. Bitvu u Bannockburnu a to, co jí předcházelo, tak podávají celkem přesně a na poměrně malém prostoru nevynechávají žádný z důležitých detailů. Tedy snad kromě jednoho. Dalším pozitivním aspektem je celkem slušný rozpočet, díky kterému si filmaři mohli vypomoct relativně rozmáchlým vizuálem, což pro podobné záležitosti stále většinou neplatí. Pro mě jeden z nejlepších historických dokumentů z období středověku. 95% ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama