Reklama

Reklama

Prázdniny v Černobylu

Česko, 2015, 45 min

Obsahy(1)

Dnes jezdí do zakázané zóny Černobylu přes deset tisíc turistů ročně. Jejich hlavním cílem je opuštěné město Pripjať a sarkofág, pod kterým je pohřben havarovaný reaktor. Pokud se však člověk chce o Černobylu dozvědět více, je naopak nutné uzavřenou zónu opustit. Následky tragédie totiž sahají mnohem dále. Fotograf Václav Vašků se na tato místa pravidelně vrací a snaží se nalézt tajemství Černobylu dokumentováním lidí, kteří si jej nesou v sobě. Dokumentární film Petra Nesnídala Prázdniny v Černobylu se pokouší zachytit jednu z jeho cest. (Černo!byl Fest)

(více)

Recenze (4)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Černobyl je místem, které některé z nás zkrátka přitahuje, ať už na tom má zásluhu Tarkovského Stalker, či počítačová hra. Dokumentů o Černobylu je několik a téměř ve všech se v podstatě dozvídáme to samé. Od samotného pokusu s turbínou reaktoru přes průběh havárie až po následky bezprostředně po výbuchu či po několika letech. Prázdniny v Černobylu se však liší samotným obsahem i celkovým pojetím. Výše zmíněné informace se tu divák nedozví, neboť to není třeba. Václav Vašků za doprovodu poetické hudby hovoří s lidmi, které tato událost poznamenala a rovněž navštěvuje tamní nádhernou přírodu. Jeho vyprávění je poutavé a dobře se poslouchá. V několika aspektech odlišný dokument, ovšem nepochybně nadprůměrný příspěvek do této tematiky. PS: Tímto bych chtěl poděkovat svému kamarádovi Petru Nesnídalovi, že jsem se na tomto projektu mohl částečně podílet. Ke shlédnutí zde. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Velmi děkuji autorovi, že mi umožnil podílet se na tomto po technické stránce naprosto profesionálním díle. Jelikož je to autorova prvotina, musím oznámkovat čtyřmi hvězdami, protože obsahuje spoustu jímavým záběrů a dialogů. Chybí však cíl, za kterým by se dokument ubíral, což je velká škoda, jinak by měl totiž dokument nesporný potenciál. Určitá scénáristická roztříštěnost mě docela mrzela a celkový dojem to lehce nahlodalo. Věřím však, že je to odrazový můstek k výšinám, které nelze zatím dohlédnout! ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ten dokument vystihuje podstatu otázky co nás na tomhle místě přitahuje a to platí pro ty co tam byli i nebyli. ()

Reklama

Reklama