Reklama

Reklama

Řím, otevřené město

  • Itálie Roma, città aperta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Několik měsíců před válkou doslovně diktoval Rossellinimu a Sergiovi Amideovi jeden z vůdců partyzánského odboje jak den po dni probíhaly boje připravující osvobození Římu. Zanedlouho potom se filmaři rozhodli v troskách rozbombardovaného města natočit jeho příběh - Řím, otevřené město (1945). Ataliéry byly zničené, tak se natáčelo na autentických místech a na ukořistěný materiál od Němců. Centrem příběhu se stal osud kněze Dona Pietra, který financuje protifašistickou buňku v době, kdy nacisté svrhli Mussolliniho režim. Dalšími členy jsou komunista Manfredi a typograf Francesco. Manfrediho snoubenka Marina jejich činnost vyzradí gestapu a začíná dramatický souboj vrcholící obětí kněze i komunisty. Roberto Rossellini (1906-1977) využil svých zkušeností z dokumentaristické tvorby a vytvořil klíčové dílo italského filmového směru zvaného neorelismus. Napjatá atmosféra německé okupace a přiblížení sociální mizérie obyvatel činžáků v Otevřeném městu nezapře genialitu tvůrce specializujícího se na zachycení člověka v jeho přirozeném prostředí. (Martin Jiroušek) (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Nechápeš? Nemá cenu hvězdičkovat film, kterej sem viděl do půlky a zbytečně (neobjektivně) snižovat jeho průměrný skóre. Chtěl jsem jen vyjádřit názor na část, kterou jsem viděl...

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Davson: ani ti nepovim - řikala jsem si, proč do komentu nenapsat, že mě film na začátku nezaujal natolik, abych ho byla "schopna" dokoukat - je mi líto, jestli tě to nějak irituje...

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

hirnlego, Silas jaký smysl mají vaše komentáře opravdu nechápu... Koho zajímá, že jste film nedokoukali?

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Nejen to...bylo to myšleno, že i Fellini točil neorealistický filmy, který mě zaujaly víc, ale to je jedno

nmafan

nmafan (hodnocení, recenze)

Fellini je pod tím podepsán jako spoluautor scénáře a asistent režie.

Fabienne

Fabienne (hodnocení, recenze)

Silas: Co má Fellini tak společného s tímto filmem? Myslím, že ses nechal zmást - ne všechny italské filmy jsou v právě probíhajícím filmovém klubu věnovány Fellinimu ;))

Související novinky

46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další… (více)

Reklama

Reklama