Reklama

Reklama

Ma' Rosa

(festivalový název)
  • Filipíny Ma' Rosa
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

V deštěm bičovaných ulicích nuzné čtvrti Manily se odehrává malé drama majitelky hokynářství „matky Rosy" a jejího muže, zatčených kvůli prodeji narkotik. Zkorumpovaná policie pod pohrůžkou vězení požaduje za jejich propuštění obnos přesahující jejich možnosti. Nezbývá než poslat děti, aby jej sehnaly. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (2)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rodinu chudákov, ktorí nič nemajú a živia sa koncovým balením drôg do sáčkov, odchytí a finančne vydiera polícia pod hrozbou uväznenia rodičov. Rodinka tak musí rýchlo konať… Nesmierne autentické stvárnenie života chudobnej manilskej rodiny a pre človeka zo západného sveta až nepochopiteľnej, hyenistickej skorumpovanosti filipínskeho hlavného mesta. Dokumentaristickou kamerou s dlhými zábermi, v autentických lokalitách, akoby ani nešlo o inscenovanú filmárčinu a hrajúcich hercov. Bez potreby vytvárať emócie hudbou. Všetko pred kamerou sa deje v každodennej rutine, vrátane detí, fetujúcich na ulici chémiu. Po premiére v Cannes 15-minútový standing ovation, silný adept na niektorú z cien. [Cannes] ()

Tina.T 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu se musí dozrát. Pro Evropana cizí, nepříliš vlídný svět, drogy na každém kroku, až to místní přestávají vnímat jako něco špatného, ale jako jeden z prostředků k obživě. Zkorumpovaný svět plný úplatků, kde platí urvi co můžeš, jinak nepřežiješ. Velmi syrové a autentické, až mi to nedělalo dobře. Komentář píšu až s půlročním odstupem, kdy čtu o tom, jak se filipínské ulice plní tisíci mrtvol, jak policejní prezident vytáhl do boje proti narkomafii a záminkou k vraždě může být i jen podezření z prodeje narkotik. Za pět měsíců se obětí drogové války stalo více než 5 800 lidí a očekává se dalších 20 či 30 tisíc obětí. Což je neskutečné číslo. Opět, pro Evropana nepochopitelné, ale kdo viděl tento snímek, pochopí to snáze, proč je tato čistka nutná (a možná marná). Rozhodně to není sluníčkový film a rozhodně ho v blízké době nechci vidět znovu. Nicméně do hlavy se mi zapsal, emoce vyvolal velmi silné a o to tvůrcům bezpochyby šlo. ()

Reklama

Reklama