Reklama

Reklama

Katův učeň

  • Singapur Apprentice (více)
Trailer 1
Singapur / Německo / Francie / Hongkong / Katar, 2016, 96 min (Alternativní 115 min)

Obsahy(1)

Aiman je osmadvacetiletý dozorce z Malajsie, který byl nedávno přeřazen do věznice s nejvyšší ostrahou. Žije se starší sestrou Suhailou na ošuntělém sídlišti. Na novém pracovišti se Aiman začne zajímat o pětašedesátiletého seržanta jménem Rahim. Brzy vyjde najevo, že charizmatický Rahim ve věznici už dlouhá léta vykonává funkci hlavního popravčího. Rahim si zásadového a svědomitého Aimana také všimne. Když pak Rahimův asistent nečekaně skončí, popravčí požádá Aimana, aby se stal jeho učněm. Aiman řekne o své nové pracovní pozici Suhaile, která se ale rozčílí, neboť jim Rahim kdysi popravil otce. Aiman to všechno ví. Dokáže se ale vyrovnat se svým svědomím i ponurou minulostí, aby se mohl stát příštím hlavním popravčím? (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (12)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mně se tohle provedení líbilo. Zbytečně se zde netlačí na emoce, je to do jisté míry rezervované, ale přitom je zde stále v pozadí to téma, zda je smrt vlastně správná a zda je možné, aby o ní rozhodoval někdo jiný a rozdával ji, pokud jsou splněny určité podmínky. V té osobní rovině je to stále dobré a silné. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nenápadná filmová delikatesa, ovšem zabalená tak dokonale, že se nestihne úplně rozbalit. Vězeňské prostředí, vztahy dozorců, tušení pomsty, to vše bohužel přináší "jen" potencionální napětí. Jenže dramatická kamera a pěkně barevné záběry, upletly doslova z lejna bič a film díky nim působí velmi přirozeně a pravdivě. Na Singapur velká paráda a příjemné překvapení. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo tak strašně zfušovaného závěru, tak bych se tu chvástal tím, jak jsem za poslední dobu viděl dva filmy ze Singapuru a oba byly kvalitně hodně vysoko. Katův učeň má super nápad, buduje velké očekávání v samotném závěru a pak prostě odezní. Velká škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vidět smrt vždy lidi lákalo. Samozřejmě někoho cizího, ideálně zločince.... Jaké to je když vyhasne život? Co se děje v ten poslední okamžik když zhasne ona jiskra v očích? Proto už pradávna byly popravy jednou z nejvyhledávanějších atrakcí s čím udělala konec až polovina devatenáctého století a přesun poprav z náměstí na nádvoří věznic či soudů. Věřím, že by se našlo dost takových co by na případnou dnes prováděnou popravu přišlo a byli by jistě i tací (stejně jako tenkrát) kteří by si připlatili za dobrá místa v první řadě. Hrdnina filmu Aiman byl podle mně smrtí a blokem s vězni odsouzenými na smrt fascinován. Ve filmu se dozvíme, že měl i jiné pohnutky proč se spřátelil s mistrem popravčím Razimem, ale hlavní u něj byla zvědavost. V tom je film nesmírně reálný. Když se pak na ona místa dostane, je logicky zděšen. Zjistí, že na odchodu odsouzeného není nic zajímavého ani romantického, že kupodivu jemu dozorci zbývá jen lítost a často i pochybnosti nad rozsudkem soudce. Ano - jemu to může být jedno. On nerozhodl o popravě. To jiní. Jenže on je ten, který tahá za páku od propadla v podlaze... On je ten, co dává uzel oprátky mezi čelist a ucho tak, aby došlo při pádu ke zlomení vazu... Co na to svědomí? Myslím si, že tímto si musel projít nejeden mistr popravčí. Kdo čeká nějakou věznici ve stylu Půlnočného expresu tak jej uklidním. Singapur se naštěstí nechal ovlivnit Brity a blízkostí Austrálie a tak jeho vězení (alespoň to ve filmu) bylo moderní a popravy provazem opravdu humánní a rychlé. Je to zkrátka taková Zelená míle, ale bez halywůdských pozlátek, herců slavných jmen a zázračných nesmrtelných myší... Kdo má rád filmy z vězeňského prostředí, nic pokoukáním nezkazí. Tři uzly na konopném provazu. * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto filmárske dielo je ak trochu populárno náučné. Človek pochytí čo to zo singapurskej angličtiny a ešte sa k tomu naučí, ako správne obesiť človeka. Okrem toho ide ale o dobrý psychologický film, ktorý nemôže zaujať dejom, nemá totiž skoro žiaden. Minimalistické pojatie je však zavŕšené mrazivým koncom, ktorý nemožno spoilerovať. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. května 2016 na Cannes FF. (ČSFD)

Reklama

Reklama