Reklama

Reklama

Idi Amin Dada

  • Francie Général Idi Amin Dada : Autoportrait (více)

Recenze (8)

Visáč 

všechny recenze uživatele

Idi Amin: "I dream the truth." Bizáro teátro a v hlavnej roli vysmiaty teddy-bear, ktorý sa rozpráva s krokodílmi a občas si s chuťou zahrá na akordeóne. Ukážková zmes excentrickej žoviálnosti a psychopatického sadizmu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

I když mě to nějak extra nebavilo, musí se tomu uznat, že je to fascinující ego-bizár. Chudák Amin se minul v čase. Kdyby dostal prostor dnes, byl by jednou z nejznámějších (a nejvlivnějších) tváří mezinárodní politické scény, házel by své banální, lživé a zábavné myšlenky do celého světa skrz twitter, celý svět by věděl, že je bezkonkurenčně nejlepší ve všem na co sáhne, všemu rozumí lépe než speciálizovaní odborníci, mezinárodní politiku by dělal "rebelsky" skrz naivní selský rozum, zastrašování a velkohubé výroky... Ehm.. Jak to tak píšu, tak mi dochází, že jednoho přesně takového tu přece už máme :D ... Každopádně Amin byl evidentně génius podprůměrnosti, který jen na základě šarmantní aury dobrosrdečného muže z lidu (a nějakému tomu vtípku navrch) dokázal přesvědčit davy, že není tak omezený, naivní a nekompetentní jak se jeví na první, druhý a třetí pohled. Ona se -jakoby logicky- nabízí úvaha, že uganďané museli být zákonitě banda naprostých retardů když tohodle pomatence sypajícího z rukávu jednu banalitu za druhou (a tvářícího se u toho jako, že zrovna podělal všechny myslitele historie) považovali za toho nejlepšího ze svých řad.. ale je důležité si uvědomit, že takhle to prostě nefunguje a Amin byl prostě kmotrem populismu dnešního střihu.. Navíc to moc dobře uměl s palnými zbraněmi.. ()

tigre 

všechny recenze uživatele

Skvely dokumentarni film od schroedera pojaty z vetsiny jako rozhovor s nechvalne znamym reznikem z kampaly. Chvilemi dost bizarni snimek, ktery vas zavede do sveta generala Idi Amina familiarne prezdivaneho Dada. Film mapuje krutovladu jednoho z klasickych pribehu africke politiky v ramci studene valky, kdy byly podobne kreatury dosazovany do cela jednotlivych statu at uz na strane "jestrabu z wallstreatu" (jako v pripade Amina) nebo at uz patrily do "tabora miru". Nicmene desive zustava, ze se amin pomerne dlouhou dobu tesil mezinarodni podpore. Svou blahosklonosti, nehranym primitivismem, ktery usti v pomerne humorne situace vas zavede do sveta vcelku zabavneho africkeho strycka, ktery je na jednu stranu nesmirne bodry na druhou stranu je to klasicky chladnokrevny psychopat... rozhodne stoji za shlednuti uz jen z duvodu ze podobny material na osobu Aminova postaveni a vyznamu se snad zadnemu zapadnimu reporterovy nepodarilo ziskat. ()

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mi jenom potvrdil, jak výborně Forest Whitaker zahrál generála Amina v Posledním skotském královi a zcela zaslouženě získal Oscara a který nabízí neobyčejně unikátní pohled na život jednoho z nechvalně proslulých afrických diktátorů ()

Horak 

všechny recenze uživatele

General Amin je bodry sympatak. Nezkazi zadnou legraci, ma rad prirodu a vubec ma sposty konicku a rozumi sposte veci. Proto ho taky lid miluje. Kazdy narod by mel milovat sve vudce. Kdo miluje nedostatecne, muze se beze stopy ztratit. To se behem jeho 8mi lete vlady stalo asi 300tisicum jeho spoluobcanu. Jeho napoleonske chotky skoncily neblaze v roce 1979, kdy byl svrzen tanzanskou armadou a ugandskymi disidenty. Dozil stridave v Iraku, Lybii a saudske Arabii. Zemrel v roce 2003. Tento uzasny dokument nam priblizuje obdobi rozkvetu jeho vlady v prvni polovine 70.let. ()

Ernst 

všechny recenze uživatele

pohled na jednoho z nejstrasnejsich africkych diktatoru... Barbert Schroeder patri mezi mistry formy mluvici hlavy ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný dokument, unikátní v tom, že nám dopřeje pohled do života jednoho z nejbrutálnějších afrických diktátorů. Jde vidět, že Aminovi kamera vyloženě dělá radost (samý úsměv, radost, legrace), ale i v samotném dokumentu se zvolna ukazuje skrytá zrůdnost povahy Amina, např. ve scéně s bazénem, kde závodí, si nikdo z ostatních nedovolí vyhrát, byť Amin měl co dělat, aby vůbec doplaval do cíle ... Smutným faktem je i to, že v klidu dožil - jenže většina diktátorů vždy dožije v pohodě ... zvláště v Africe ()

Reklama

Reklama