Reklama

Reklama

Jižanská pohostinnost

  • Česko Operace Southern Comfort (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdesi uprostřed nekonečných mokřin Louisiany se odehrává drama příslušníků americké národní gardy, kteří se při armádním výcviku kvůli malichernosti dostávají do ostrého střetu se starousedlíky. Banální krádež způsobí, že je zbytečně prolita krev a že se boj o přežití v bažinách začíná více než nápadně podobat válce ve Vietnamu. Pro příslušníky „víkendové“ armády se v louisianských bažinách rutinní cvičení náhle změní doslova v peklo na zemi, ze kterého není úniku. (North Video)

(více)

Recenze (76)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,000,000Tržby Celosvetovo $5,350,000▐ pekná reklama na americkú armádu /50%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

No podívejme se na tenhle nenápadný buraní survival, který v mých očí překonává i přehypovaný Deliverance. Nejen, že film má atraktivní lokaci bažin a močálů, ale také velmi sympatickou partičku vojáků, kteří postupně padají jako švestky a divákovi to úplně jedno není. Plusem je také nepředvídatelnost určit směr, kterým se bude film pohybovat a slušně napínavé finále. Tohle mi sedlo 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na dobrý vojenský hixploitation. Po 10. minútach ma to prešlo. Poteší aspoň výprava. Louisianu Walter Hill predstavil v jesennom/zimnom móde a studená mlčanlivosť rozhodne nie je na zahodenie. No postavy a dej boli také hlúpe, že sľubná atmosféra dlho nevydržala. Nie je to napínavé, nie je to drsné, nie je to zlovestné, nie je to hororové, nie je to zábavné v žiadnom zmysle slova. Je to prosto len zlé. Oproti skvelému a dodnes „živému“ Vyslobodeniu od Johna Boormana slabý odvar. Najviac do očí udiera nelogické správanie ako vojakov, tak dedinčanov (majú k dispozícii nesmrteľných psov, ktorí by bez problémov za pár minút roztrhali všetkých vojakov, no urobia tak len raz a následne psov z nejakého záhadného dôvodu už neuvidíme). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Úplně primitivní vyvražďovací explo-thriller, v němž jednotka natvrdlých rádoby vojáků vyprovokuje loveckou partičku voulez-vous rednecků někde uprostřed louisianských močálů. Odsýpá to pomalej než by mohlo, chybiček je celá řada, ale neřeším, víte co... jednou za čas prostě potřebuju takový film. Příjemná byla ta odchylka od klasických teenagerů/měšťáků v podobě chudáků členů národní gardy. ()

movie 

všechny recenze uživatele

45% a ani o malinko víc. Waltera Hilla mám moc rád a ještě raději si doplňuji vzdělání sledováním jeho ranné filmografii, SOUTHERN COMFORT bohužel nepatří k jeho největším klenotům. Skupina vojáků, nepříliš organizovaných a se špatnou morálkou se zaplete do potyčky s bandou lokálních louisianských buranů. Ta vyústí v úmrtí řady vojáků a samotný závěr je znepokující až absurdní, mezitím je ale spousta nudy. Scénář bohužel nepatří k nejlepším, tudíž čekejte řadu logických kopanců ... Velká škoda. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Po kultovním Deliverance/Vysvobození (1972) a naopak málo známém The Rituals (1977) rozhodně nejlepší SURVIVAL horor/thriller, jaký jsem zatím viděl!!! Celkově to hodně sice vykrádá Rituals a závěr zase připomíná Vysvobození,ale to vůbec nevadí, právě naopak!! Šílené útrapy vojenské jednotky v močálech totálního zapadákova, který je domovem všehoschopných rednecks vrahounů je dotažen až do tak napínavého konce, že už jsem myslel, že fakt ještě minutu a už to chvíli vypnu!! Šílené útrapy v lese, chození sem a tam, postupná úmrtí členů jednotky, vzájemné sváry a potyčky, zbláznění se, nedorozumění atd., to již bylo položeno a zde velmi dobře, nikoliv na jedničku, ale velmi dobře zopakováno... Tam, kde ale Vysvobození (1972) v ději končí a vyplývá v jakési "nic", zde film nabírá ty největší grády a za neustálého řevu debilních vesnických písniček na místní oslavě, porážení prasat, hlaholu, chlastu a tančení, zde film vygraduje z pomalého ubíjejícího tempa v tempo rychlé, dynamické, brutální a mega-extrémně napínavé ... Když film skončil, napadlo mne paradoxně jedno slovo ..."vysvobození" ... Ano, taková plejáda herců mohla hrát lépe, nemuseli být stále načesaní a čistí v obličeji, má to nějaké mouchy, ale v tomto subžánru je to naprosto přehlédnutelné ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se povedlo! Hixploitation mixnutý válečnym thrillerem? Proč ne, když to celé měl na starost akční veterán Walter Hill, tak to nemohlo dopadnout přece zle. V úvodu se velmi rychle seznámíme s hrdiny - válečnou jednotkou, která musí kvůli úkolu přebrodit nekonečné louisianské bažiny - aby je pak scénář okamžitě hodil do svízelné situace. Ukradnou totiž lodě místním obyvatelům, což se ukáže jako jejich osudová chyba. Hoši sice jednají někdy proti zdravému rozumu, ale napětí se dá díky tomu chvílema krájet. Potěší i dobře zvolené obsazení, v němž září Keith Carradine a Fred Ward, a jistě nepřehlédnete Briona Jamese a indiána Sonnyho Landhama (Billy z Predátora). Konec jsem sice úplně dobře nepochopil, ale zážitek mi to nezkazilo, naopak paradoxně i lehce zvýšilo. Vřele doporučuju. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Walter Hill stojí jako tvůrce určitě za pozornost. A to nejen kvůli svým drsným snímkům s drsnými hrdiny. Warrriors jsou kultem a Crossroads milovaným filmem snad všech muzikantů, obzvláště pak bluesových. Termín "southern comfort" je pak dávno zavedeným popkulturním pojmem. Základní nápad stejnojmenného filmu je výborný: Postavit proti sobě kdesi v louisianských bažinách jednotku Národní gardy a partu jižanských domorodců. Provedení za slibnou premisou sice po většinu stopáže trochu pokulhává, ale za vynikající finále jsem byl v pokušení přihodit hvězdičku navíc. Ve srovnání s průkopníkem veškeré jižanské pohostinnosti, legendárním Deliverance, je však Hillův příspěvek do buranského subžánru přece jen o dvě třídy níž. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, ale zpracování postrádá byť jen náznak napětí a všechny postavy se chovají tak NESKUTEČNĚ IDIOTSKY, že jsem jim ze srdce přál co nejbolestivější smrt. A scéna s padáním stromů byla tak nehorázně blbá, že prostě nemám slov. To mám jako uvěřit, že všechny ty stromy byly nějak podminované a ti burani je v pravou chvíli odpálili? Co se ale povedlo byl casting a výprava, lousianská bažina je výborná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom prekvapivo dobré spracovanie boja o život amerických vojakov vo vlastnej krajine na prieskumnej akcii navyše posúva film do nového rozmeru. Jednoduchý scenár je zaujímavý, no pár chybičiek sa našlo. Ale najmä druhá polovica filmu je ozaj vydarená. Pôsobivo vybrané prostredie bažín, drsné a surové, pridáva na atraktívnosti a realistickosti. Veľmi sa mi páčila aj country muzička v samom závere filmu v dedine. Chýbalo však napätie, ktoré divákovi vsúva len názov a plagát. 70%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se může zvrtnout cvičení národní gardy (civilistů, kteří si občas hrají na vojáčky) v boj o holý život. Už téma survival „válečného“ thrilleru zní poměrně neotřele a Water Hill z něj náležitě těží, výsledek možná jen trochu kazí pár dějových či charakterových nedomrlostí. Ale jak správně poznamenal uživatel genetique, za pozornost stojí především to, že samotný boj probíhá přímo na vlastním území. Southern Comfort velmi dobře nadnáší znejišťující skutečnost - představuje nebezpečí neznámého (zde ještě podtrženo jazykovou bariérou), které na člověka může číhat ve vlastním domě. A právě ztráta bezpečí tam, kde je nejvíc očekáváme a potřebujeme, je na celém tématu to nejtísnivější (princip běžně využívaný v některých hororech). Velmi zajímavá alternativa k tehdejším filmům o válce ve Vietnamu – tedy k takovým, ve kterých nepřítel číhá venku, kde jsme na něj alespoň jakž takž připraveni. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Na dnešnú dobu už trochu archaicky pôsobiaci výlet vygumovaných prilieb do Lousianských močiarov, kde si "požičajú" loďku od nesprávnych ľudí. Za mňa oveľa zaujímavejšie, ako konfrontácie s pytliakmi, boli trenice v rámci skupinky. Toto si pýta remake. 70% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zmenšujúca množina ľudí vplyvom vonkajšieho, neznámeho ohrozenia. Skupinka členov Národnej gardy má úlohu prepraviť sa z miesta A do miesta B pomedzi louisianské bažiny. Objaví opustenú rybársku chajdu miestnych osadníkov. Požičia si kanojky na preplávanie rieky. Počas prievozu začne jeden z vojakov len tak, zo srandy strieľať slepými nábojmi (som v divočine, tak jej ukážem!). Tieto, zdanlivo banálne dôvody (požičanie si lodiek, streľba slepákmi) vedú k ostrej reakcii osadníkov, ktorým bolo siahnuté na ich majetok a pokoj. Ako prvý je skolený veliteľ, ktorý mal aké také orientačné a vodcovské schopnosti. Prostredie je cudzie, pomoc v nedohľadne. Mokro, zarastené bažiny, nezrozumiteľná reč nepriateľov. Civilizačné návyky a naučené frázy z príručiek typu"Ako byť v pohode za každej situácie" rýchlo miznú v bezprostrednom styku s nehostinnými prírodnými podmienkami. Slabší jedinci strácajú zvyšky rozumu v momentoch kedy ide o život. Hra na vojakov sa končí. Drsné a pôsobivé dobrodružstvo (atmosféra podobná ako pri Boormanovej klasike Vyslobodenie) o dotyku civilizácie s divokosťou prírody. O tom, kam vedie neznalosťou pomerov vykonaný zásah do prirodzeného chodu vecí, do cudzieho majetku a prostredia. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok som si pozrel čisto zo zvedavosti, nakoľko Walter Hill odmietol natočiť Votrelca jednotku s tým, že mu príde nezaujímavý a bude to prepadák, pričom uviedol, že sa chystá natočiť TOTO, lebo TOTO bude pre jeho budúcnosť lepšia voľba. KURVA, a treba povedať - CHVÁLA BOHU!!! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak už bylo řečeno v Machete zabíjí : Jižanská pohostinnost je blbost a chudáci vojáci versus zabijáčtí vidláci to v hnusných bažinách brzy poznají. Pomalé tempo, tísnivá atmosféra, klasické trademarky z let osmdesátých... Pohodička, tyhle starý nostalgický kousky vždycky v klídku zabaví.75% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který si jistě zaslouží pozornost už pro své ústřední téma skupinky civilistů, cvičících aktivních členů poloprofesionální Národní louisianské gardy, kteří v počtu devíti mužů mají zaúkol pod kódem "Bravo" projít odlehlou část jihoamerického bažinatého parku a dojít zpět na základnu výcviku v určeném čase. Ono by to možná i vyšlo, kdyby nenarušili přirozené prostředí francouzských starousedlíků a "nevypůjčili si jejich lodě" bez dovolení...! Ktutá odveta domorodců začíná smrtí vedoucího jednotky NG a postupně umírají další a další na obou stranách střetu, kdo vyhraje a je to vůbec výhra..?!!! Velmi kladně hodnotím atmosféru a zpracování, nicméně přiblblost některých ústředních postav, členů NG, je neuvěřitelná. :-( ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Teda vážení, tohle a za 4? Lepší herecké výkony jsem viděl i na školní besídce. Navíc každý z herců mi byl skutečně nesympatický. A ten námět s nasranými domorodci jdoucími po ,,ztracené" jednotce taťků od domobrany (něco jako naše LM) v bažinách... Tam už vážně jen chybělo (a koho by to napadlo) použít jen a pouze - práškovací letadlo... Hvězdu za prostředí louisianských močálů, žít bych tam teda nechtěl a to ani kdyby se mnou místní chtěli bejt kámoši. * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tohle všechno a ještě mnohem víc jsem viděl už v o 9 roků starším Vysvobození od Boormana. Buranské filmy a nedorozumění rozrůstajícím se v peklo definovali už Strašáci od Peckinpaha. Jižanská pohostinnost svou špinavostí, dobrými charaktery postav a takovou tou chlapáckostí ovšem taky stojí za zkoušku. 70%. ()

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama