Reklama

Reklama

Hangmen

(divadelní záznam)
  • Velká Británie National Theatre Live: Hangmen (více)

Recenze (5)

LucillaP 

všechny recenze uživatele

Co může znamenat zrušení trestu smrti v Anglii pro druhého nejlepšího kata? Byli všichni popravení jeho rukou skutečně vinni? A kam se poděla jeho dcera? Dost drsná hra založená na reálných faktech ohledně zrušení trestu smrti, s nezaměnitelným autorovým černým humorem. Mě osobně tenhle styl humoru sedí, provedení taky nemám co vytknout. Zvláště scéna byla vážně vymazlená, hrálo se na několika úrovních, možná dojmu jen trochu ubrala kamera (což je dost paradox, protože díky jinak bezvadnému nasnímání si divák užije i detaily, které by v divadle neměl šanci jinak vidět). Z hereckého obsazení jsem neznala žádné jméno, ale nejvíc asi zaujal Johnny Flynn a David Morrissey v hlavní roli. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Šibeniční humor. Doslova a do písmene. Jak se od McDonagha dá očekávat, tak i jeho návrat na divadelní prkna zdobí vypilované slovní přestřelky, gradující hutná atmosféra osudovosti, vynikající charakterizace postav a černý humor k popukání. Jediná výtka je, že tentokrát z velké části (nikoli však zcela) rezignoval na svůj charakteristicky svébytný mix mrazivého černého humoru jdoucího ruku v ruce s dramatickou vážností, kdy nekorektní humor slouží k reflexi a nikoli „pouze" jako zdroj pobavení. Toto sice ve výsledku není jen zábavná nahláškovaná jednohubka jako jeho nejslabší kus Ujetá ruka, ale do majstrštyků, které z něj udělali "Shakespeara tarantinovské poetiky", to má taky celkem daleko. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je příběh Katů McDonaghovským průměrem, tak to v obecném měřítku znamená, že se tato komedie střihnutá nejčernějším, vlastně až šibeničním dramatem, může rovnat velkému množství nejen rádoby kvalitních děl. Jedině Martin dovede vykřesat senzační příběh i z toho nejprostšího nápadu a zde má tu výhodu, že situace popravčích po zrušení trestu smrti vybízí k velkému množství situací, glos a snad i nějakému tomu oběšení, zvlášť, když je velká část děje zasazena do typicky buranské hospůdky tentokrát situované do Severní Anglie. Autor se záměrně nevyhýbá velkým tématům, netkačí s nimi ovšem nijak na pilu a průchod nechává vážnému i fraškovitému dění, takže se sice dozvíme, že vina je buď toho či onoho, nebo jsou viníky oba dva a nebo prostě není vinen ani jeden z nich a takhle to spravdedlnost funguje; či nám prozradí, že první sex skutečně není s andělíčky a Elvisem, ale jde o zdlouhavou a upocenou záležitost; to však nijak neupozaďuje to, že Wade je prý jen špatný kat, který byl vždy ubožák s trapným motýlkem a neodpravil ani jednoho nácka. ()

Ajka1 

všechny recenze uživatele

Černá až lehce morbidní komedie o tom, že spravedlnost je vlastně slepá a zvyk je železná košile. Obsazení je skvostné, herci se navzájem předhánějí ve svých výkonech, přičemž nade všemi samozřejmě vyčnívá ústřední dvojice v podaní Morrisseyho a Flynna. A že jsou vskutku excelentní, to se jim nedá upřít. Dlouhé monology a dialogy, které však nenudí. Naopak, nutí diváky být stále ve střehu a přitom neuvěřitelně baví. Tím svým nádherně suchým britským humorem. Nevím co více napsat, to se prostě musí vidět! ()

Eweak 

všechny recenze uživatele

Martin McDonagh se vrací na londýnské jeviště ve výborné formě. Kdo zná jeho divadelní hry (např. Osiřelý západ, Pan Polštář, Kráska z Leenane) asi nebude překvapen stylem černého humoru i textem, kde se vulgárními výrazy nešetří. Nejnovější hra Hangmen (Kati) se určitě zařadí mezi ty úspěšnejší kousky z jeho díla. Londýnští tvůrci si pohráli zejména se scénou, která je propracovaná do detailu. Z herců asi nelze najít slabší článek. Nejvíce zaujal asi Johnny Flyn. ()

Reklama

Reklama