Reklama

Reklama

Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem

(TV film)
  • Velká Británie A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies

Recenze (18)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejbrilantnějších dokumentů o filmu, co jsem měl možnost vidět. Scorseseho láska k médiu pohyblivých obrazů dala vzniknout čtyřhodinové exkurzi do jeho americké historie, která dává mimořádně silné podněty pro další zkoumání (např. užitečná taxonomie kouzelník/pašerák/ikonoklast). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Scorsese má úžasné charisma a jeho poučenému, humorem proloženému povídání o filmech bych dokázal naslouchat dalších pár hodin. Během svého výletu do dějin americké kinematografie zmiňuje všeobecně profláknuté tituly spíše sporadicky a mnohem více prostoru věnuje filmařům méně známým, ale srovnatelně významným (část z nich trefně nazývá „smugglers“ – pašeráci). Jde tedy o velice poutavé povídání (a podívání) i pro ty, kteří si myslí, že o filmech již něco vědí. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Co dodat? V audiovizuálním světě nacházím jedinou analogii, a to když Leonard Bernstein kdysi v unikátním černobílém dokumentu zasvěcoval diváky a posluchače do dějin vážné hudby... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o Scorseseho oblíbených snímcích potěší neotřelým pojetím, nestandardním výběrem (takže člověk má hned spoustu tipů na další průzkumy) a Mistrovým komentářem, z kterého je patrné pořád přítomné nadšení a láska k filmu. Bebáčka určitě potěšila velká zmínka o Leave Her To Heaven, já jsem byl mimo jiné velmi rád za připomenutí Jacquese Tourneura. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Uff, skoro čtyři hodiny monotónního hlasu a zbytečně dlouhých ukázek z povětšinou neznámých filmů... Pasáže, které se věnovaly známým filamřům (Griffith, Welles, Wilder, Kubrick atd.) mi určitě něco daly, ale většinu ostatních jmen jsem neznal a jinak božský Marty ve mě nedokázal o tyto filmy vzbudit zájem. Obsahově nemůžu dokumentu nic vytknout, ale jednoduše nebavil mě, tohle nebyla výuka ve stylu školy hrou. Elementy Scorseseho nostalgie a vzpomínání na filmy jeho mládí se na mě, jako diváka, nepřenesly. Navíc dokument se věnuje jen filmům do doby než sám Scorsese začal točit a já se paradoxně těšil, že bude také trochu hodnotit své kolegy (což on přesně přiznal, že nedokáže, resp. nechce). 6/10 ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem provádí diváky zejména těmi filmovými výtvory, které nějak poznamenaly jeho samotného. Na poli čtyř hodin ukazuje svou vášeň pro film (první knihou, která ho jako malého ucvhátila, byla Obrazová historie filmu, Deems Taylor) a díla, která ovlivnila nejen jeho tvorbu, ale světovou kinematografii celkově. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že ten dokument nemá hodin aspoň šest, ty necelé čtyři utečou, ani nevíte jak. Jen těžko říci, nakolik bude pro koho přínosný. Dokument končí v šedesátých letech a věnuje se především období klasického Hollywoodu, přičemž rozhodně nejde linií slavných jmen a titulů. Kdo tedy nemá příliš nakoukáno, toho čekají minimálně desítky spoilerů. Ale také desítky inspirací a zajímavých pohledů. Klasický Hollywood je prostě základ ;) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Scorsese se zde projevuje jako regulérní filmový fanatik. Vybral zde samé mě absolutně neznámé snímky, samozřejmě kromě Kanea, a filmů od Kubricka. Lituji, že žádný z těchto filmů nejspíš ani neuvidím. Bylo potěšením sledovat jednoho z největších žijících režisérů vzdávat poctu starým mistrům. Jeho komentáře mě utvrdily v tom, že to nejdůležitější ve filmu se stalo ve 20. století a nyní už asi žádné nové revoluce očekávat nemůžeme. ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese, průvodce tohoto vynikajícího dokumentu, vás svou vášní pro film naprosto strhne. V průběhu jeho poutavého vyprávění se přenesete do všech období amerického filmu, přičemž zvláštní pozornost je věnována zejména jeho prvním krůčkům. Scorsese svůj výklad doplňuje zajímavými filmovými ukázkami a prozrazuje co pro něj dané filmy znamenají, čím ho zaujaly či dokonce inspirovaly. Může se zdát, že tento dokument ocení zejména příznivci slavného režiséra, opak je však pravdou. Na své si přijdou všichni fanoušci filmové historie a filmu obecně, ať už je Martin Scorsese jejich oblíbeným režisérem či nikoliv. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když dávno milujete film a je pro vás něčím důležitým, s Martinem Scorsesem si tuhle lásku můžete uvědomit naplno. Věnuje se filmu od jeho počátků až do 60. let a dělá tak se skutečnou láskou, která se přenese i na vás. Filmy si podobnou pozornost zaslouží, protože je to něco, co nás ovlivňuje, co nás provází, co nás vysvětluje. A Martin Scorsese to podává cestou, která je úchvatná. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Pokud si nechcete nechat ujít toto komplexní Scorseseho nahlédnutí do historie (amerického) filmu a nemáte nakoukáno, spoilerům se nevyhnete. Pokud nakoukáno máte... spoilerům se nevyhnete, protože Marty často loví z rukávu perly, o kterých jste nejspíš v životě neslyšeli. Do Průvodce americkým filmem jsem se kvůli jeho délce dokopával několik let a když jsem ho teď konečně viděl, paradoxně se mi zdál příliš krátký. Chápu, že Scorsese nechtěl, aby tenhle dokument sloužil jako nezáživný průvodce od A do Z (protože všechny skvělé filmy respektive filmy, kterými byl slavný filmař ovlivněn, jednoduše vyjmenovat nelze), nýbrž se spíš snažil vybrat to nejlepší a na tom demonstrovat vývoj kinematografie, tehdejší filmová témata a problémy, se kterými se museli filmaři často potýkat, ale přesto by mu aspoň dvojnásobná stopáž neuškodila. To je tedy nakonec asi jediný důvod, proč nedávám hodnocení nejvyšší. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární film s ještě lepším průvodcem. Martin Scorsese filmu rozumí, ví o čem mluví, informace podává poutavě a nestydí se za své pocity. Rozhodně jeden z nejlepších dokumentů o filmu, jaké kdy vznikly. Škoda jen, že je jen třídílný. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

pecka...subjektivní, ale přitom ucelený...rychlý a hutný...Scorsese se s tim nesere, nevzdává debilní holdy, ale podnětně a chytře glosuje...zábavná, živá a sofistikovaná učebnice... ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Marty mluví o svých oblíbených filmech a mluví se zanícením a nadšením sobě vlastním. I ta struktura se mi líbí, je Američan a vyrůstal na amerických žánrovkách (převážně) které se v době jeho mládí rekrutovali z gangsterky, muzikálu a westernu (možná je škoda, že právě ten nikdy netočil). Čili je logické kolik času jim věnuje. Je hezké, že se zastaví u šedesátek a své souputníky už nehodnotí (i když ty čtyři hoďky jsou pořád málo). Nicméně podnětů zůstává hodně a já rozhodně doplním to neviděné od Minnelliho, Tourneura, možná Sirka. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Bylo to poučné, ale mám radši ještě hutnější výklad. Vůbec by mi ale nevadilo, kdyby toho Scorsese namluvil ještě více. Zde procházíme výběrem jeho oblíbených amerických režisérů seskupených do čtyř kategorií: režisér jako 1. Vypravěč, 2. Iluzionista (viz. D. W. Griffith a F. W. Murnau , kteří vytvořili nové techniky střihu mezi jinými inovacemi, které později umožnily vzhled zvuku a barev), 3. Pašerák (viz. Douglas Sirk, Samuel Fuller a Vincente Minnelli, kteří ve svých filmech skrývali podvratná sdělení), 4. Obrazoborec (viz. Charles Chaplin, Erich von Stroheim, Orson Welles, Elia Kazan, Nicholas Ray, Stanley Kubrick, Arthur Penn a Sam Peckinpah, kteří útočili na sociální konvencionalismus). ()

Reklama

Reklama