Reklama

Reklama

Keltové: krev, železo a oběti

(seriál)
  • Česko Keltové proti Římanům (více)
Velká Británie, 2015, 2 h 56 min (Minutáž: 58–59 min)

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vlast keltských kmenů se kdysi rozkládala od Španělska, Anglie a Francie po Slovinsko a Malou Asii. Současné archeologické nálezy načrtávají daleko přesnější portrét Keltů. Po skoro tisíc let v široké míře určovali historii Evropy a nenechávali spát Římany. V 1. století před Kristem byla Evropa pevně v rukou Keltů, když Caesar napochodoval do Galie, aby si podrobil všechny keltské kmeny. Jenomže Kelt Vercingetorix spojil Kelty proti Římanům v konfliktu, jenž trval sedm let. Tento a další odvetné akce - jako třeba ta vedená královnou Boudicou - představují odkaz bojů mezi Kelty a Římany, jenž stále definuje náš současný svět, a odhalují jeden z nejcharismatičtějších starobylých národů Evropy. (Viasat)

(více)

Recenze (8)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokument je nejspíš hodně přizpůsobený stravitelnému podání, takže mnohé příběhy jsou pravděpodobně dost na vodě. Ale, proč ne? Třeba to tak být i mohlo. Série ukazuje i mnoho zajímavých míst, předmětů, přibližuje běžný život i pozůstatky dochované do dneška. Takže poměr vzdělání-zábava je pro mě vyvážený. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tie archeologické časti sú na seriály tým lepším. Pretože zo starých kostier skladať príbehy je profesia, ktorú by za hodný grant bral možno každý, samozrejme pri slovenských grantoch na úrovni "zadlž sa a zdochni" to už také ružové s tými skeletmi nie je. Mnohé veci ale prídu také mdlé a hoci je to postavené na príbehoch napríklad o Vercingetorixovi, Caesarovi či Boudicce, tak ten samotný príbeh nejde úplne do hĺbky, hoci ukazuje interesantné detaily založené na tej archeológii. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Dokument, kde se i keltomani, nebo zájemci o historii mohou dozvědět něco podstatného a nového, nemluvě o těch, kteří dějepis viděli naposled na škole. Série je hodně centrovaná britským směrem, když jsou odtud tvůrci, ale budiž. Uvidíte zajímavé archeologické nálezy, teorie, zejména užitečné jsou rekonstrukce artefaktů, způsobů boje, vizuální stránka, hudba ok, ty hrané pasáže by ale stejně potřebovaly trochu větší rozpočet a přísnější dohled v garderobě i zbraních, nicméně, není to vůbec nudný nebo únavný dokument ve stylu mluvící hlava, právě naopak. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ideální pro publikum, které zná "bojůvky" Keltů s Římany maximálně z Asterixe, neurazí ani znalce erudovanější, výprava scén lacinější, pro názornost ale dostačující. Bavilo. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama