Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kosmická loď Nightingale 229 vyrobená na počátku 22. století je záchranná loď, taková kosmická sanitka, která se po zachycení nouzového volání vydává na místa neštěstí ve všech koutech vesmíru, aby pomohla posádkám, které se ocitnou v potížích. Členy posádky jsou kapitán A.J. Marley, jeho zástupce a pilot Nick Vanzant, lékařka Kaela Evers, lékařský technik Yerzy Penalosa, paramedička Danika Lund a počítačový technik Benj Sotomejor. Loď může zasahovat i v desítky světelných let vzdálených místech, protože k cestám do takový oblastí vesmíru využívá technologie časoprostorových skoků, které umožňují překonat tyto vzdálenosti během několika vteřin. A právě z jedné velmi vzdálené důlní kolonie umístěné na povrchu objektu nazvaného Titan 27 přijde volání o pomoc. Posádka se uloží do speciálních kójí, které je mají chránit při skoku, jedna z nich je však poškozená a kapitán při skoku zemře. Velení převezme Nick Vanzant a společně s ostatními zachrání ze stanice mladého muže jménem Troy Larson. Ten byl vystaven působení mimozemského artefaktu, který způsobil, že omládl, značně zesílil a stal se odolnějším. Artefakt, který muž propašoval na palubu lodi je devítirozměrným objektem, který je schopen život zabíjet i vytvářet a Troy ho chce využít k dosažení obrovského zisku, ale Nick je odhodlán ho zničit, protože tuší nebezpečí, které by mohl artefakt představovat. Mezi Troyem a zbytkem posádky začíná střetnutí na život a na smrt. Současně začne loď přitahovat gravitace obří hvězdy, která by každým okamžikem mohla explodovat jako mimořádně velká supernova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

POMO 

všechny recenze uživatele

Štylisticky podobná "divadelná sci-fi", ako Soderberghov Solaris. Ale ten sa aspoň tváril, že má nejaký obsah. A rozhodne mal zaujímavú formu a snaživých hercov. Táto volovina nemá vôbec nič. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Celý film sem čekal kdy se něco stane a nestalo se nic. Krom zajímavého začátku (vstup do hyperprostoru) žádná scéna nestála za nic. Blbost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $14,230,455Tržby Celosvetovo $14,828,081║ Žiadna sláva táto sci-fi, príbeh je absolutne jednoduchý a tuctový, herecké obsadenie poskladané z absaidrov o ktorých už nie je moc záujem a potom to všetko aj za to stojí, ako tak obstoja triky, ináč nula bodov, tento film mal poputovať rovno do regálov video požičovne v kinách nemá takáto bezduchá fraška čo robiť. Celkom zaujímavé je že na režisérskej stoličke sa vystriedali až tri mená ale na konečnom výsledku je vidieť že moc to nepomohlo, najviac asi zavážilo meno Francisa Forda Coppolu ale čo in pohľadáva u sci-fi? /15%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohoto se účastnil F. F. Coppola? To pravděpodobně chtěl věnovat své kamarádce, která pracovala ve videopůjčovně, aby tam mohli tuhle slátaninu vydávat za první scifi tohoto režiséra. Současně doufám, že to bylo jeho scifi poslední. I přes béčkové a někdy i zajímavé okamžiky je toto sci-fi velmi slabé a nedokáže pořádně využít svého potenciálu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Supernova vůbec není takový propadák, jak se tu na čsfd prezentuje oním prachbídným hodnocením, v rámci žánru sci-fi s tématikou vesmírných letů celkem slušný standard. Je to sice béčko se vším všudy (čpí z něho televiznost, nějaké speciální efekty nečekejte, herecké výkony jsou povětšinou mdlé...), ale to kupodivu nesnižuje ,,kvalitu" filmového zážitku. Když máte tenhle žánr rádi a jste ochotni překousnout pár schematismů (a dopředu lehce odhadnutelný vývoj děje), nebude pro vás Supernova zážitkem odrážejícím pouhých cca 40 % na čsfd... Film nevýrazný, ale neurážející... Podobné filmy: Horizont události, Pandorum ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Coppola je nucen zaobírat se zajímavými záležitosmi - i když to snad jen upravoval do konečné podoby. Dost nevýrazné béčko. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Viem, že chceš sex. Len nevieš s kým.“ Na túto údajne mizernú hororovú sci-fi pecku som sa tešil ako decko od roku 2000, keď som si prečítal ponižujúcu, 40%-nú recenziu v Cineme. Nakoniec som dostal presne to, čo som čakal. Šialenými post-produkčným zásahmi (svojím prispeli minimálne traja režiséri, brutálne sa strihalo atď.) zmasakrovaný náznak atmosféry a ambicióznej vizuálnej stránky (čosi ako keď Votrelec stretáva Stanleyho Kubricka, ale v poriadne béčkarských kulisách). Ďalej nelogické správanie (nesympatických) postáv a do štandardných rolí obsadení neštandardní herci (Robert Forster, Lou Diamond Phillips, James Spader - všetkých mám rád). Bohužiaľ sa nedostavilo najdôležitejšie - nadšenie zo samotnej blbosti. Toto je iba režijne (a všelijako inak) nezvládnuté a nudné. Pochybujem, že to uspokojí aspoň milovníkov zlých filmov (fanúšika kvalitného hororu a seriózneho sci-fi určite nie). Palec dole. Ale ak máte radi votrelecké kópie, z povinnosti si Supernovu pozrite. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jack Sholder ještě nezemřel a tak točí, točí a točí jedno béčko za druhým. A i když tohle dílko dost zprasil zásah producentů do výsledné podoby filmu (návaznost atd., no prostě nůžky :), já se bavil mnohem více (pravděpodbně) než všichni ostatní. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...standardní herecké výkony, rutinní filmové zpracování, pár pěkných zvláštních efektů. Zkrátka průměrný film nijak zvlášť nevybočující z holywoodské produkce sci-fi, který nemůže urazit nezaujatého fanouška žánru i běžného diváka. Nechápu vcelku hysterické odsudky ve zdejších komentářích, prostě jen jeden z řady filmů žánru... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dva roky po ŽOLDÁKOVI: LEGII ZKÁZY si Hollywood připsal další brutálně předražené vesmírné béčko a další účetní průser jako noha, průser ještě podtržený úspěchem ultralaciné ČERNOČERNÉ TMY z téhož roku. Scénář sice tasí několik zajímavých nápadů a obsazení čítá řadu známých druholigových xichtů, ale shazuje to laciný vizuál se špatnými digitálními triky. Přesto se mi to líbí víc než ČERNOČERNÁ TMA. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Devítirozměrná hmota (!), opilá kamera, macho robot v leteckém bomberu z 1. světové, neskutečně imbecilní dialogy, sexuální harašení, zamilovaný palubní počítač důvěrně přezdívaný Kočka a mnohé další pikantnosti, které nemají ve vážně míněné sci-fi obdoby. Pokud se podobně jako já rádi nasmějete u extrémně hloupého filmu, neotálejte ani na sekundu a Supernovu si pusťte. Je dokonce značně pravděpodobné, že budete váhat, zda ji pro dobro vesmíru neohodnotit plným počtem. :) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Díky takovým filmům si člověk teprve vychutná věci jako Galaxy Quest nebo Červeného trpaslíka. Je tu všechno, z čeho si dělají legraci, akorát tentokrát myšleno vážně. Hlavní hrdinové pronášejí "cool" slova, kterým nikdo nerozumí, vtipkují s lodním počítačem a celkem často se promenádují nazí. Rozmístění posádky se podle očekávání omezuje na šablonovité charaktery typu: ultra-klaďas kapitán (starý a zkušený kapitán skape hned na začátku - jako obvykle), hláškující pitomec, sexy chladná doktorka atd. Zbytek už je jenom vata, sloužící k postupné likvidaci. A když už jsme u té likvidace, pokud čekáte nějaké super maso vraždění mimozemskou formou života, radši s tím moc nepočítejte... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nejak v tom čase nemal sci-fi žáner na ružiach ustlané. Red Planet a Mission to Mars nie ja práve úkážka vo svojom žánri a bohužiaľ ani Supernova neobstála oveľa lepšie. Prepadák ktorý sa k nám nedostal ani do kín narozdiel od vyššie zmienených filmov ma však solídne zaujal. Klasické sci-fi prvky ako skok priestorom s následnou poškodenou kryogénnou komorou, záchranná misia, klaustrofóbia v uzavretom priestore, neznáme postavy, tajomný artefakt meniaci telesné schopnosti – dej sa mi dosť páčil. Príjemné béčko. Zaujímavý je aj zoznam režisérov ktorý sa na ňom vystriedal Francis Ford Coppola (on a sci-fi – prekvapenie), Walter Hill (priemerný režisér), Jack Sholder (hororový béčkový remeselník). Zrejme každý čo to zo svojho talentu (aspoň štipku) nechal aj tu. Obstojné herecké obsadenie Angella Basett, James Spader a Lou Diamond Phillips (ten to tu fakt veľmi nerozbalil) tiež nie je na škodu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jako milovník sci-fi a cestování dalekým vesmírem jsem přimhouřil obě oči. Za odvážnou Robin Tunney a hlavně hrdiného drsňáka Spadera dávám 50%. Není to zase takový blábol jak by mohlo zdejší hodnocení napovídat. Určitě jsem viděl horší příběhy. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem před lety ve videopůjčovně mlsně kroužil kolem véháesky s tímhle titulem. Teenager, zrovna se seznamující s Arthurem C. Clarkem a pídící se po dalších objevech v žánru, narazil na film, který sliboval tajemnou story z hlubin vesmíru, se špičkovými triky od tvůrců Titanicu. Haha. Triky možná ucházející opravdu jsou, ale dějové prostory jsou vycpané pytli nudné vaty a veškeré tajemno obstarává pochybný artefakt, dělající z lidí nadlidi, magory, psychopaty a vůbec všelijakou standartně nestandartní havěť. Zoufale nenápadité béčko s mnoha na nervy lezoucími faktory. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem to viděl, a pár věcí mne zaujalo. Ale kdybych o nich mluvil prozradil bych moc děj. Pak jsem viděl tento film v nočních hodinách díky ČT1. Jak již zde bylo řečeno podobá se to trochu Horizontu události, možná bych přidal i Jasona X. Takže souhrném davám 3* +. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to tak trochu jedným okom, ale niečo takéto mi nedá neokomentovať. Ak by sme film brali ako totálne sci-fi béčko s neznámymi hercami určené pre dvd trh, tak je to super prdel. Ak ale sme nútení film brať v kontexte tvorby človeka, ktorého meno nedokážem v spojitosti so Supernovou ani napísať, tak takýto prúser nemá v Hollywoode obdobu. Je to však zabudnutý film a preto sa dá jeho 9 dimenzionálny potenciál krásne guilty pleasureovo užiť. Casting každej postavy je totálne mimo. ()

Reklama

Reklama