Reklama

Reklama

VOD (1)

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Recenze (177)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář precizně sleduje vzrůstající napětí a závažnost dění ze všech uhlů pohledu zúčastněných - ponížení trpících “vězňů”, zneužívání moci bachaři i výčitkami užíraných sledovatelů, neboli organizátorů experimentu. Ve správnou chvíli vstupuje na scénu ženský, empatičtější element, který situaci popíše lidsky a nejpřesněji. Režijně a herecky taky skvěle zvládnuté, Billy Crudup exceluje. Lepší film než jsem čekal, prakticky bez jediného slabého místa. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

plejada mladych hercov, ci uz v rolach psychopatickych dozorcov alebo submisivnych "poddanych" vaznov, vsetci do posledneho, hrali ako najvacsi herecki polobohovia. ciste psychologicke peklo. nesla by som do toho ani za nic. nikdy. ani keby platili ine prachy a nie poondiatych 15 dolarov. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROČ SE CHCETE PODÍLET NA TÉTO STUDII? “ /// Jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších experimentů se zřejmě nevokouká… Tenhle novej kus sází na bezproblémový obsazení a skromnou filmařinu, která je (asi) věrnější podobou původních událostí, než ten film s Brodym. Sledujeme jemnější formu šikany, která (už dneska) neříká o nás lidech (i bez experimentu) nic nevyzkoumanýho a víc prostoru dostávají reakce autora, psychologa Philipa Zimbarda. Ti, co chtějí jít v útrapách vo level vejš, nechť navštívěj Uwe Bolla. Vo co je to míň experiment, vo to je to víc drsnější. Tohle totiž (spolehlivě) splní „jen“ výzkumnej účel. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil“, kterou v roce 2007 napsal Philip Zimbardo, číst nebudu. 2.) Zjistím, proč dr. Zimbardo obhajoval Ivana „Chipa“ Fredericka. 3.) Thx za titule „UniCorn“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, byť lehce okoukané kvůli konkurenci,ale mě vězeňské témata zkrátka neomrzí. Vysoce znepokojivé, herecky působivé ( John Wayne byl na oscara), na psychiku útočné a nenudící. Škoda, že zde nedošlo i k výraznému fyzickému násilí( zřejmě se museli tvůrci držet předlohy), kdyby se poslední půl hodina zvrhla v drsný torture explo, tak zde máme letošního krále, ale i tak spokojenost. 80% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Místy velmi intenzivní a rozhodně dost zajímavé. Možná hodnotnější než pochybný experiment sám. A herecky bezchybné. Málokterý film pak tolik podpírá vědomost, že jde o skutečnou událost. I když zřejmě poněkud selektivně učesané. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní rekonstrukce. Sedmdesátková výprava, fajn herci a přehledně se stupňující psychologický teror. Stačí, aby se "bachaři" trochu víc vžili do role a chtěli se malinko pobavit a už to jede, že se nestačíte divit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vítejte na instruktážním setkání. Jistě vás potěší, že jsme vás vybrali v této studii na pozice strážných. Rozhodli jsme se na základě vlastností, které jste prokázali během svých pohovorů.“ Není nad to být upřímný…Předchozí verze Stanfordského experimentu jsem neviděl, nemůžu tedy srovnávat. Při úvodních pohovorech ani tak nepřekvapí důvod účasti, jako fakt, kolik lidí by preferovalo být raději vězněm („Nikdo nemá rád dozorce.“). Jenže to se poněkud setře, když někteří jedinci dostanou v podstatě neomezenou moc (zvláště „John Wayne“). Pak se nabízí řečnická otázka, kde končí „simulace“ a začíná realita, v kterou všichni, bez ohledu na svou roli, začnou věřit. Ačkoliv skutečné zamyšlení pro diváka je v tom, jak by se asi choval on sám (celkem jedno v jaké roli). A jak se mi líbilo postupné přitvrzování a gradace, tak mě lehce zklamala kolísající míra uvěřitelnosti, nejslabší v tomhle ohledu byl návštěvní den (opravdu bez reakce?). To je trochu škoda. Přesto i díky výborně vykreslené psychologii postav a silným momentům dám solidní 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tretí pokus o sfilmovanie experimentu so študentmi na Stanfordskej univerzite, pričom tento je v porovnaní s ostatnými snímkami (až na pár detailov) spracovaný najreálnejšie a jedine z tohto dôvodu mu udeľujem 4 hviezdy. Keby som ho mal hodnotiť ako klasický film zaradený do žánru drámy, vzhľadom nato, že nijak mimoriadne nezasiahol moju citovú schránku, jednu hviezdu by som ubral. Kto chce vedieť viac o danom experimente, odporúčam vďaka autentickým záberom pomerne solídne spracovaný dokument "Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment", v ktorom samotný Zimbardo vysvetľuje riskantné ľudské chápanie, vžitia sa do role "bacharov" či trestancov. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strasidelne. O to viac, ze ide o skutocny pribeh. Mladi herci fantasticki, atmosfera prijemne civilna, sceny psychoteroru neprijemne mrazive. Dostalo ma to a keby si to ustrazilo tempo, bol by som maximalne spokojny. 9/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ze tří verzí téhož je tohle nejpřesnější zpracování skutečnosti, jak nasvědčuje spřízněný dokument, z něhož je patrné, že přesně takhle prostředí "věznice" vypadalo a i události a dialogy ztvárněné ve filmu opravdu nějak takhle proběhly. Navíc smekám klobouk, když vidím, jakou práci si tvůrci dali i s castingem, kdy herci jako by skutečným postavám, jež se experimentu účastnily, z oka vypadly. Prostě pěkná poctivá prácička a žádný jen mírně inspirovaný scífko s Brodym v hlavní roli. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Lidskost, lidské jednání to činí člověka člověkem. Tenhle film krásně ukazuje jakou může být lidskost tenkou hranici a jak málo času stačí k tomu aby se ve člověku probudilo něco skrytého. Zkrátka a jednoduše. Dejte lidem moc a budou z nich zvířata. Se Stanfordským experimentem už jsem obeznámen. Viděl jsem už film The Experiment(2010) a vím, že je i Das Experiment(2001) ale německým filmům a tvůrcům až na výjimky moc neholduju. Slabší 4 hvězdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak táto nízkorozpočtovka ma zaujala viac myšlienkami v širších súvislostiach, než tým, čo experiment ukázal na konkrétnom prípade. Čiže v podstate nič nové, nič, čo by sme nečakali. Ale zamyslime sa nad tým, že v podobnom područí sme voči politikom. A prečo sú takí, akí sú. Asi teda veľmi verné realite, ale nie príliš vťahujúce a relatívne chladné a strohé. Čo ale môžeme taktiež považovať za kladnú stránku a pridanú hodnotu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Kurevská nuda a nekonečný stereotyp. Do rolí byli obsazeni ti nejnesympatičtejší čůráci. Navíc už jsem nějaký ten film o stanfordském experimentu viděl, takže jsem se připravil o nějaké to překvapení. Vlastně bych to ani nenazval experimentem. Podle mého názoru to byla spíše hypotéza. Každopádně odpad. Opravdu nepěkná zívačka. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mám ráda. Člověk si může jen ve svojí hlavě představovat, jak by to vypadalo, kdyby tam osobně byl. A tohle je opravdu výborně natočeno a hlavně je zde zajímavé obsazení všech možných lidských charakterů, takže za mě super. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na filme je jednoznačne odvedená skvelá robota. A je to na ňom veľmi aj vidno. V prvom rade si povedzme, že je to príbeh podľa skutočnej udalosti a myslím si, že ju zachytáva veľmi dobre. Možno som čakal, že bude film trošku drsnejší po fyzickej stránke, no to nič nemení na fakte, že si viem všetkých väzeňských účastníkov tohto experimentu predstaviť, že to pre nich bolo skutočne väzenie. Človek dokáže s chalanmi veľmi súcitiť a je skvelé vidieť, že sú to mladí herci, ktorí toho ešte nestihli moc preskákať. Nemyslím to ale v tom, že by podali zlý výkon. To naopak. Ale nie sú tu žiadne tváre, ktoré by som okamžite niekam priradil. A to robí spojenie s ich trápením oveľa efektnejšie. Hudba je rovnako skvelá, plus aj to ako celý ten projekt atakuje nielen väzňov a strážcov, ale aj samotný tím, ktorý si začína veci pomaly ale isto uvedomovať, že to nie je v poriadku. Veľmi dobrá psychológia, veľmi dobre je film natočený a rovnako je veľmi silný. Osobne si myslím, že to mohli poňať aj trošku drsnejšie po fyzickej a vizuálnej stránke, no napriek tomu je tu drsných a silných momentov veľa. A kto vie či by boli veci inak, keby roztriedili tých chlapcov opačne. Vedeli by sa v tom prostredí správať lepšie? Ja si nemyslím. Veľké filmové očakávanie nesklamalo a rozhodne film k zhliadnutiu doporučujem. Hodnotenie: A- ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Určite komornejšie spracovanie než verzia z roku 2010 a vraj aj presnejšie. Daj človeku do ruky moc a sleduj. Mladé tváre súčasného filmu nesklamali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, ale na podcenenú verziu z roku 2010 a fantastického Whitakera to nemá, verziu 2001 som zatiaľ nevidel. V tejto tretej verzii toho istého námetu však je určite oveľa lepšie zachovaná pôvodná atmosféra sedemdesiatych rokov a rovnako tak dobre poukazuje na to, že stačí ľuďom vnútiť nejaké role a ochotne ju plnia. Vlastne dnes vidíme v plandémii to isté. Ovčinec. ()

Reklama

Reklama