Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 2
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Sofia Coppola

Předloha:

Thomas Cullinan (kniha)

Scénář:

Sofia Coppola, Irene Kamp (původní scénář) (více)

Hudba:

Laura Karpman
(další profese)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (CinemArt)

(více)

Recenze (209)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Pomalu jakoby loudavě plynoucí záběry, dusivější atmosféra a adaptace románu, která je uchopená z ženského pohledu. A spíše ji docení ženská část publika, protože právě do ženských hrdinek se tu Coppola vciťuje - do jejich psychiky, a to výhradně skrze mimiku hereček (perfektní Kirsten Dunst, která tady dle mého názoru přehrává i rovněž skvělou Kidman). Citlivě zobrazuje probouzející se vášeň u žen svázaných konvencemi doby a odlišně se projevující podle povahy i věku hrdinek. Navzdory tomu zůstává ve snímku jakási jemně mrazivá atmosféra, která podtrhuje nejen vyústění celého příběhu, ale i hořký humor, který se prolíná celým snímkem. Vynikající postupně gradující atmosféra a vystižení charakterů. Nicméně nic pro milovníky dějových dramat. 80% ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Malo to zaujimave okamihy, no ked sa mi zdalo, ze to zacina hustnut, tak to prakticky do par minut skoncilo. Film vyberala kocka, no nakoniec sama uznala, ze toto bol taky mensi fail. Na druhej strane, necudujem sa hodnoteniu, lebo herecky boli super, hlavne Kidman a Dunst. Aj stopaz je priatelna, no neviem cakal som, ze to bude viac psychologicke. Rozhodne tu ide o nevyuzity potencial filmu. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem bohužel byla v kině - no upřímně jsem očekávala, že se tam něco stane. Myslím si, že skupina sexuchtivých jižanských starých panen toho mohla předvést podstatně více. Namísto toho nám bylo prezentované takové dlouhé, asi nechtěně mizogynistické melodrama (je to tu jedna větší kráva než druhá), kde se absolutně nic neděje a kde jediná zábavná scéna je ta s houbami. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Neubránila jsem se srovnání s původní verzí, která byla o trochu syrovější a mělo to větší šťávu. Ale Coppola do toho vtiskla svou snovou atmosféru, tajemnost. Nálada filmu hodně připomíná Smrt panen. Ať už dívkami nebo záběry stromů a zlatým světlem z paprsků zapadajícího slunce Za vizuální podobu bych neváhala s plným počtem, vyjádřením příběhu a emocí u mě zvítězila starší verze. Každopádně je to krásných 85% a tleskám. Užívala jsem si každou vteřinu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Totální kravina, nudné a hlavně mdlé. Jeden z nejhorších výkonů plastikové Nicol. O proti původnímu snímku učiněná bída. Za mne jedna otrávená hvězďule. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

S. Coppola natočila slušný remake. Najmä ženské postavy sú zahrané veľmi dobre a C. Farrell opäť skvele ukazuje obidve strany svojho hereckého obrazu. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

burton 

všechny recenze uživatele

No ty brďo! Oklamali mě! A jeho taky a to dost krutě. Ale....co my dneska víme. Byla válka. Takže se podívejte a nečekejte pražádné slitování. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Remake stejnojmenného snímku z roku 1971, kde Clinta Eastwooda vystřídal Colin Farrell a nijak zvlášť špatně. Charakteristiku postavy pojal zcela stejně. Snímek jako takový však odlišný je. Vytratila se gotika a ani psychotropní atmosféra není již tak děsivá. Pocit šílenství a beznaděje se naprosto vytratilo. Pravda, příběh je natočen dle současných kritérií, takže má naopak zase jiné přednosti. Původní snímek se více zaměřoval na zraněného vojáka, tento zase na patriarchální systém usazující ženy do uzavřených oblastí. Že by od Sofie Coppoly úmyslný profeministický záměr? Nejdůležitější však je, že emocionální obsah zůstal. Děj se rozvíjí pomaloučku a přesvědčivě a postupně nabírá na intenzitě. Konec asi nebude tak šokovat jako u původního snímku, ale to je jen tím, že Sofie prostě snímek pojala po svém. Jako zbytečný remake se však snímek v žádném případě nejeví. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola to s herečkami umí, a i když se jí tady do toho přimotal Colin Farrell, tak i sním si nakonec poradila v rámci scénáře po svém :-). Ale vážně, The Beguiled stojí na velmi křehké atmosféře dívčí komunity na jednom venkovském sídle, kterou drží skvělými výkony hlavně Nicol Kidman a Kirsten Dunst. Upjatou atmosféru naruší s energií sobě vlastní právě Farrell a postupně se začnou dít věci. Sofia opět potvrdila, jak dobrá je s herci a velmi překvapila prazvláštní atmosférou, kterou dokáže zejména na konci navodit. 80% ()

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele

Velmi neotřelý kousek komornějšího rázu, ale proč ne? Tři čtvrtiny stopáže plynou opravdu pozvolně, pečlivě se buduje atmosféra a vykreslují vztahy. Korporálova rekonvalescence má co so sebe a především jeho interakce maličkou Amy mě naplnily takovým zvláštním pocitem smíření. Vyvrcholením se poté stává série nešťastných událostí, které změní poklidnou internátní školu plnou plachých úsměvů a nesmělé lásky v usedlost strachu a sebelítosti. Jde vlastně jde o studii toho, jak dokáže ženská žárlivost zničit život muže a jak ztráta končetiny může být pro vojáka tak devastující, že dokáže změnit dobrého člověka v zuřivou bestii. Nešťastné činy z obou stran bolely víc než bych čekal, nicméně o nejsmutnější scénu celého filmu se postaral malý Henry. Konec se uzavírá v kruhu a zanechává po sobě dost prázdný pocit. 70% PS: Elle Fanning je zde naprosto úchvatná a korporálovi se nedivím :d zato Kirsten Dunst se hrát pořád ještě nenaučila.. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Hah, do istej miery predvídateľné, a zároveň aj nie. Sofia Coppola nám pripravila sociálnu štúdiu toho, ako sa naše správanie mení pod tiahou okolností a pod vplyvom ostatných ľudí. Vtedy vyplávajú na povrch vlastnosti, ktoré by ste normálne u seba ťažko hľadali. Veľmi strohá forma, s takmer nulovou hudbou, prirodzeným osvetlením a magickou kamerou. Obraz má schválne pomer 1,66:1, aby vsugeroval klaustrofobické pocity, čo sa mu aj darí. Herci topka, či už Nicole, Elle, Kirsten, alebo Colin. Bavilo. PS: Sofia Coppola získala za film v Cannes cenu za réžiu - ako prvá žena po 50. rokoch a len ako druhá žena celkovo! ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě Sofia Coppola dost překvapila, jakou krásnou vizualizaci vdýchla tomuto snímku. Všechny lyrické scény přírody, které prokládají dění v domě, byly opravdu nádherné a opojné. Škoda jen, že se režisérka rozhodla na úkor těchto scén tak trochu potlačit děj a nechala film žít pouze z krásné kamery a dobře vybudované atmosféry. Rozhodně nesmím zapomenout na hvězdné obsazení, protože všichni herci se zhostili svých rolí neuvěřitelně uvěřitelně a zvláště kvůli jejich výkonům se vyplatí The Beguiled vidět. Dějová linie samotná mi přišla dost bezobsažná a nic neříkající. Všechna morální dilemata, která nám Sofia přednáší mi nepřišla schopná utáhnout celý film a musím říct, že mi ani moc dlouho v hlavě nezůstal. Ač je to celé v podstatě o psychice všech přítomných, přijde mi, že psychologie postav byla hodně zevrubná a jasně vymezená, neevokující žádné další otázky. Všechny zajímavé směry, kterými se mohl snímek ubírat, tak byly potlačeny společně s nevyřčenými otázkami. The Beguiled je tak pro mě dobrým filmem na jedno zhlédnutí, který však mohl být buď o něco zábavnějším, napínavějším, a nebo psychologicky mnohem více bohatším. |60%| ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Hodinu se čeká na to, která ze sedmi panen bude ta šťastná a desátník ji zprzní. Když se k tomu konečně schyluje, tak desátníka jedna ze zhrzených před samotným aktem shodí ze schodů a druhá mu uřeže nohu. Desátník se nasere a proto mu holky ze strachu uvaří houbovýho Kubu po americku. Zahraný to není špatně, ale ten příběh je nudnej jak vibrátor v šuplíku. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem podle traileru, že tu bude film trochu pomalejšího rázu, to jo, ale také, že se to po té zhruba hodině vyhrotí do neuvěřitelných, zvrácených, absurdních rozměrů a celkově to zakončí temným finálem. Ale ne, pouze první bod očekávání platil. Ve finále je to jen film o pár ženských, které by chtěly toho stejnýho chlapa, ale žádná z nich to nevysloví nahlas, neboť jsou to všechny dámy na úrovni, a tak se bohužel nedočkáme ničeho víc než jen pár vyměněných trošku zlejších pohledů 👸. Jako ona by se ta hodina čekání na něco zvrácenějšího, absurdnějšího a temnějšího dala vydržet, ale když se ani po ní nic neodehraje, tak je to jasný podprůměr a jedná se o vcelku zbytečný film, protože na žádnou myšlenku se tam zas tak nehraje. Ale i přesto dám Sofii Coppole šanci 😉. Vyhodnocení: Oklamaný jsem tu byl jedině tak já ()

IrisHelenka 

všechny recenze uživatele

Geniální, geniální, geniální. Už hodně dlouho jsem z žádnýho filmu neměla tak super pocit. Skupinka holek různého věku se nejdřív trochu potěší z přítomnosti dobře vypadajícího vojáka, zalaškují si s ním a pak mu uříznou nohu. A když zjistí, že to s ním bez nohy stojí za starou bačkoru, začnou přemýšlet, jak ho vodkrouhnout tak, aby to bylo co nejvíc křesťanský. Nakonec zvítězí večeře na rozloučenou složená ze smrtelně jedovatých hub. Prostě zábava na jedničku. Film podle mýho gusta :) Doporučuju všem feministkám. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Neustálé záběry ve stínu, šeru, až tmě, kdy jsem měl problém rozeznat Nicole Kidman od Kirsten Dunst, o tom, co se "na place" zrovna děje nemluvě aneb To je tak, když vám na natáčení nedorazí osvětlovač, prakticky absence nějaké hudby a dlouhé, prázdné řeči a scény o ničem dělají z tohoto filmu jen stěží (do)koukatelnou nudu, kterou jen velmi nedostatečně zachraňují snad slušné kostýmy a exteriéry a interiéry školy a zahrady, pokud je z nich tedy náhodou něco vidět. A ten konec... taky jak řemen. To snad není ani na dvě *. Nevím, jestli ta kamera, kdy je většinu času hovno vidět, měla nějaký hlubší umělecký záměr, ale tohle se Coppole vcelku dost nepovedlo. Kde je ten nádherný prosluněný vizuál Marie Antoinetty?? ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Takový unavený film od začátku do konce. Děj se vleče, herecké výkony jsou umírněné a příběh jen lehce ke konci vygraduje. Přesto kamera a některé momenty nedají zapřít talent tvůrců. ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama