Motylki
Мотыльки
Inseparable
Moths
Drama / Romantický
Ukrajina, 2014, 120 min (SE: 159 min)
Hrají:
Marija Pojezžajeva, Jurij Borisov, Jevgenija Loza, Julija Rutberg, Jurij Nazarov, Andrej Kazakov, Vladimir Vinogradov, Azamat Nigmanov, Olesja Žurakovskaja, Irina Mak, Nina Kastorf, Mikola Boklan, Galina Kornějeva, Alexandra Sizoněnko, Anatolij Zinovenko, Miroslav Belonogij, Lina Budnik, Jevgenij Jefremov, Anna Tambova, Irma Vitovska, Natalja Koreckaja, Viktor Sarajkin, Natalija Cyganěnko, Julija Geršanik, Denis Martynov, Anna Vasiljeva, Sofja Pisman, Zoja Baranovska, Taras Gotovtsev, Semjon Štejnberg
geek.ondra
Ono vlastně to že ta katastrofa je tu pouze v pozadí a my sledujeme hlavně postavy kterých se tato katastrofa nějak dotýká není špatný nápad a kdyby to dělal někdo šikovnější než soudruh Vorobjov tak by to mohla být vlastně i pecka. Bohužel tohle provedení je špatně natočené, napsané a je neskutečně nezáživné. Hvězdu dávám za ten románek Alyi a Pavla který mě to donutil sledovat(27.2.2021)
Zazie
Hlavním problémem tohoto filmu je jeho český název. Divák, zvlášť pokud viděl seriál HBO, logicky očekává ukrajinský pohled na havárii. Ta ale tvoří jen pozadí k romantickému příběhu. Ten je téměř totožný s romantickou dějovou linkou ve zmíněném seriálu a liší se jen v detailech (hasič/voják, manželka/puberťačka...). Nejspíš čerpá z osudů stejných lidí. Dalším problémem je hlavní hrdinka: vypadá jako dvanáctiletá, chová se jako dvanáctiletá; na můj vkus je až příliš ztřeštěná. Co chválím, jsou dobové reálie: Ukrajinci prostě vědí lépe než Američani nebo Britové, jak v té době bydleli, jak se oblékali, co poslouchali, jak trávili volný čas, jaké byly vztahy mezi lidmi...(31.10.2019)
Martanecek007
Tenhle film je totální ztrátou času. V hlavní dějové linii se scénář pokouší o napínavé romantické drama, které já tedy hodnotím jako naprosto nereálné a postavy za dost podivné. A mě osobně hlavní ženská postava je silně nesympatická. Lidi se zde chovají opět hloupě, režisér se za pomoci scén a hudby snaží navodit napětí a vyvolat emoce z celého děje, ale u mě se mu to prostě nepovedlo. Spíš jsem spoustu času jen kroutila hlavou, proč na tu blbost vůbec koukám. Nemůžu si pomoct, ale mě prostě tenhle naivní románek s pozadím Černobylské katastrofy vůbec nechytl za srdce.(24.11.2020)
Dudek
odpad!Ochotnické představení, které má náběh na to stát se u někoho slušným guilty pleasure. Dějově je to opravdu bizarní a některé scény mohou vyvolávat u diváků salvy smíchu. Stopáž je ale zbytečně přepálená a Černobyl jako celek je tak zbytečně úmornou ztrátou času. Nicméně je třeba uznat, že vizuální stránku to má mnohem lepší než většina našich televizních seriálů a filmů.(30.10.2019)
slunicko2
Milenecký příběh na pozadí černobylské katastrofy. 1) Osobní příběh je docela zajímavý zvláště s ohledem na události. Ovšem zobrazení havárie je nevýrazné, možná se měli tvůrci omezit čistě na romantickou linii. Hlupáky z televize Prima by to alespoň nelákalo nazvat příběh Černobyl, o který ve filmu ale vůbec nejde._____ 2) Režisér navíc moc neumí akci a celkem není snímek nic moc._____ 3) Pěkný 21letý Rus Jurij Borisov (Pavel) se později stal známým a obsazovaným hercem, ale zde mě jeho výkon nezaujal na rozdíl od výborné 24leté Rusky Marii Pojezžajevé (Pavlova partnerka Alja)._____ 4) Viděl jsem 120minutový film (2014), který vznikl sestřihem původního čtyřdílného miniseriálu (159 minut - 2013)._____ 5) Tvůrci se snažili o věrohodnost reálií. Protože evakuace obyvatel probíhala ve žlutých autobusech maďarské značky Ikarus (tehdy běžně používané vozidlo v rámci RVHP i u nás), hledali je po celé Ukrajině. Většinou již nebyly schopné provozu. Potřebovali rovněž sanitky, policejní auta i civilní žigulíky. Dále pak vojenskou techniku - vrtulníky, obrněné transportéry, které museli přemalovat dobovou zelenou barvou.(9.1.2020)