Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh podle skutečné události, který vypráví o veliké lásce na pozadí největší jaderné katastrofy... Jaderná katastrofa v Černobylu roku 1986 ovlivnila osudy mnoha lidí. I přesto se zde mohla zrodit láska. Když mladá Alya v Pripjati potká vojáka Pavla, okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra. Pavel však musí odklízet suť ze zasaženého reaktoru... (TV Prima)

(více)

Recenze (65)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale vybavila se mi při sledování tohoto filmu skvělá šedesát let stará válečná ruská romance Balada o vojákovi. Tehdy to ještě ruští tvůrci uměli. Tento film je ostudou jednadvacátého století. Herecké výkony nic moc, jenom ta dobová výprava byla ke koukání. Název Černobyl nasadili naši jen z propagačních důvodů. Pokud jsem se dívala, tak film se v původním znění jmenoval Motýlci, což by spíš odpovídalo příběhu. Můj první ukrajinský film a zřejmě taky poslední. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Ochotnické představení, které má náběh na to stát se u někoho slušným guilty pleasure. Dějově je to opravdu bizarní a některé scény mohou vyvolávat u diváků salvy smíchu. Stopáž je ale zbytečně přepálená a Černobyl jako celek je tak zbytečně úmornou ztrátou času. Nicméně je třeba uznat, že vizuální stránku to má mnohem lepší než většina našich televizních seriálů a filmů. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Hmm, ak má seriál hodnotenie 67% a film 37%, tak chyba mohla nastať jedine v strižni. Ale veď toto zďaleka nie je taký průser, ako by sa na základe krutého hodnotenia tunajšieho odborného osadenstva mohlo zdať. Miestny distribútor mal možno ponechať pôvodný "motýlí" názov a vyhli by sme sa porovnávaniu s najlepším seriálom všetkých čias. Vo výsledku tu ale máme atypický a mierne za vlasy pritiahnutý romantický príbeh so svojráznou hrdinkou, ktorá proste už v stredoškolskom veku pomerne intenzívne potrebuje akéhokoľvek chlapa... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, že tento film má 35%, zatiaľ čo ten istý seriál, z ktorého film pochádza a je mierne dlhší, má až 67%. Podľa počtu hodnotení je dôvodom stádo odpadajúcich trollov, ktoré tu naverboval snáď sám Putin. Neviem totiž, čo iné ich na Ukrajine mohlo tak rozohniť. Pre mňa úplne priemerná romanca na pozadí historickej katastrofy. Nič zvláštne, ale ani nič, čo by urazilo. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem tohoto filmu je jeho český název. Divák, zvlášť pokud viděl seriál HBO, logicky očekává ukrajinský pohled na havárii. Ta ale tvoří jen pozadí k romantickému příběhu. Ten je téměř totožný s romantickou dějovou linkou ve zmíněném seriálu a liší se jen v detailech (hasič/voják, manželka/puberťačka...). Nejspíš čerpá z osudů stejných lidí. Dalším problémem je hlavní hrdinka: vypadá jako dvanáctiletá, chová se jako dvanáctiletá; na můj vkus je až příliš ztřeštěná. Co chválím, jsou dobové reálie: Ukrajinci prostě vědí lépe než Američani nebo Britové, jak v té době bydleli, jak se oblékali, co poslouchali, jak trávili volný čas, jaké byly vztahy mezi lidmi... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem moc ale tohle bylo hrozný, holčina na něčem těžce trčela, dlouhý film až to bolí a hlavně nezáživný na danou událost hodně nepovedený. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

To snad nemůže nikdo myslet vážně. Doufal jsem, že když katastrofu jaderné elektrárny Černobyl točí ukrajinští filmaři, postaví se k této látce dospěleji a střízlivěji, jelikož se jedná o součást jejich historie. Bohužel, ve finále nám tvůrci dali "cringe" ukrajinskou verzi romantického příběhu ve stylu snímku "Titanic", kde místo luxusní lodě figuruje jaderný výbuch a město Pripjať. Zde je rovněž potřeba dodat, že Černobyl rovněž postrádá nějaké kvalitní herecké výkony. Hlavní postavy totiž přehrávají neskutečným způsobem, pročež máte dojem, že casting probíhal souběžně s natáčením nějakého nekonečného seriálu. Tohle všechno by se ovšem dalo prominout v případě, kdyby se tvůrci drželi historických faktů. Ale k velké smůle zde není ani to! Jste zde například nedobrovolnými svědky toho, jak se člen likvidátorů prochází na střeše plné grafitu bez jakékoli ochrany a v dalších minutách snímku nevykazuje absolutně žádné příznaky. Takovýchto přešlapů jde zde vážně přehršel, takže za zmínku stojí pouze povedené vizuální triky, které jsou před těmi z našeho filmového rybníčku na hony vzdálené. PS: Bože už nikdy! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejhorší byl ten pocit, že jsem věděla, co se v následujících minutách a hodinách rozpoutá za peklo a že následky toho si neseme všichni. Ten mě ale následně přešel. protože mi ukrajinští filmaři nachystali další díl z pera paní spisovatelky Rosamunde Pilcher. Žádná láska z fjordů se ale nekonala. Přišla láska z Černobylu. Ano, diky seriálu z HBO jsem očekávala ukrajinský pohled na věc. Dostala jsem sladkobolnou romanci. Proti osobním příběhům a výpovědím nic nemám. Tady to bohužel působilo až hloupě. Té romantiky na mě bylo moc.Tři hvězdy dávám vyloženě z milosti. Kulisy, výprava se povedly. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Milenecký příběh na pozadí černobylské katastrofy. 1) Osobní příběh je docela zajímavý zvláště s ohledem na události. Ovšem zobrazení havárie je nevýrazné, možná se měli tvůrci omezit čistě na romantickou linii. Hlupáky z televize Prima by to alespoň nelákalo nazvat příběh Černobyl, o který ve filmu ale vůbec nejde._____ 2) Režisér navíc moc neumí akci a celkem není snímek nic moc._____ 3) Pěkný 21letý Rus Jurij Borisov (Pavel) se později stal známým a obsazovaným hercem, ale zde mě jeho výkon nezaujal na rozdíl od výborné 24leté Rusky Marii Pojezžajevé (Pavlova partnerka Alja)._____ 4) Viděl jsem 120minutový film (2014), který vznikl sestřihem původního čtyřdílného miniseriálu (159 minut - 2013)._____ 5) Tvůrci se snažili o věrohodnost reálií. Protože evakuace obyvatel probíhala ve žlutých autobusech maďarské značky Ikarus (tehdy běžně používané vozidlo v rámci RVHP i u nás), hledali je po celé Ukrajině. Většinou již nebyly schopné provozu. Potřebovali rovněž sanitky, policejní auta i civilní žigulíky. Dále pak vojenskou techniku - vrtulníky, obrněné transportéry, které museli přemalovat dobovou zelenou barvou. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že toto byl můj první ukrajinský film. Samozřejmě mě přitáhla známá katastrofa a vynikající americký seriál. Romantický příběh silně dominuje, Černobyl je spíše v pozadí. Ovšem celkem slušné momenty, detaily a reálie mě přesvědčily a vydržel jsem do konce v betonu a černobílé současnosti. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tak ... to bychom tedy měli. A co teď s tím ? V první řadě si nejsem jistá, co je vlastně míněno avizovaným "příběhem podle skutečné události". Černobylská havárie byla - a je VELICE skutečná ... to je nepopiratelné. Ovšem těžko říct, jestli autoři televizního "Černobylu" vycházejí i z reálných osudů těch, kterým převrátila a navždycky proměnila životy. Protože jejich snímek je především bláhovou, i když strachem sevřenou romancí. Romancí, která se podvědomě vzpírá přijmout nevratné následky jaderné katastrofy. Romancí, která se neobratně, leč zoufale přidržuje LÁSKY jako jediného východiska - jako poslední naděje, když všechny domnělé jistoty všedních dnů vzaly definitivně za své. Snad i proto nemám pro tentokrát v úmyslu shazovat zdánlivě nesmyslné počínání ústřední dvojice, která s předstíranou lehkomyslností tajně přebývá v zapovězené zóně, z níž byli všichni obyvatelé evakuováni. A nechce se mi ani rozebírat děj a posuzovat jeho věrohodnost z ryze odborného hlediska, to mileráda přenechám jiným. Tudíž se nepokouším zjišťovat, zdali po explozi kupříkladu následovala tlaková vlna ... nebo nakolik odlišný průběh může mít nemoc z ozáření u osob, které byly zasažené stejnou dávkou radiace. Vím jen tolik, že lásce se daří i na těch nejméně romantických místech - a za těch nejméně příznivých okolností. Dokonce i na dohled od zničeného reaktoru, který s každým dalším výdechem uvolňuje z nedokonalých pout člověkem probuzenou, neviditelnou smrt. Ten příběh je trochu neohrabaný, možná zbytečně afektovaný - a snad i špatně nadabovaný, ale má něco do sebe. Nečekaně vstřícně naladěné 3* ... P.S.: Podle Wikipedie se tam jeden vrtulník opravdu zřítil, když zavadil o lano jeřábu ... ovšem až 2. října. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tohle nemohl nikdo myslet vážně! Borec dostane koňskou dávku ozáření přímo nad odkrytým jaderným reaktorem, pak ještě přinese zpět do krytu svého mrtvého kamaráda a pak, na smrtelné posteli, se zbrchá, aby prožil romanci ve zcela opuštěném městě. A místo toho, aby uprostřed romance umíral, řeší, že po ozáření už nebude mužem. Fakt padlé na hlavu. Jedna hvězda za velmi slušné záběry z elektrárny a zásahy helikoptér. ()

Lenulinka odpad!

všechny recenze uživatele

Musela jsem se nekolikrat ujistit, ze nekoukam na Rosamunde Pilcher. Tezko uveritelny pribeh “velke lasky”, i kdyz mozna je to muj ovlivneny nazor dnesni dobou. Kazdopadne hlavni predstavitelka desne prehrava a dabovana je vylozene na facku. ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Ušetřete si 2h času a raději koukněte na pětidílnou sérii Černobyl z produkce HBO, která je na rozdíl od tohoto romanticko-milostného příběhu na pozadí výbuchu jaderné elektrárny naprosto luxusní! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Taková “humorná” a naivní pohádková podívaná opírající se o nejznámejší jadernou katastrofu historie. Pokud se na film “Černobyl” (smyšlené jméno CZ distribuce) díváte kvůli Černobylu, budete nadšeni, asi jako ten se zájmem o zkázu Titanicu při sledování filmu Titanic. Vše ohledně samotné jaderné katastrofy je podáno zlehčenou, naivní a okrajovou formou. Jádro filmu je příběh 17ti leté puberťačky jak lásku našla. A to se vší pompézní ruskou debilitou jakou si umíte představit. Vizuální stránka filmu je naproti tomu fenomenální. Kdyby se vzor filmu (4 dílná minisérie) ještě více prostříhala, bylo by to i na průměr. Tak moc je vizuál a výprava dobrá. Obsahově je to ale tragédie. Nejen po dějové, ale i faktické stránce. ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

dost slabe sfilmovanie černobylu ale takychti filmov nikdy nieje dost a z pohladu hlavných postav masaker toto by som nikdy nechcel zazit ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že v tomto filmu měli vyloženě skvěle vyvedené kulisy - až jsem si místy říkal, že snad kvůli tomu postavili novou elektrárnu a nechali jí opět řuchnout reaktor. V tomhle směru k filmu nemám výtek. Bohužel je ale jinak celý film vlastně jen jedna velká slaďárna, utopená v typicky východním patosu doprovázeném typicky nevhodnou, rušivou hudbou. Škoda toho. ()

Reklama

Reklama