Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 2

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (1 146)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 11 miliónov $ | Tržby: 40.4 miliónov $ | Ťažko opísať. Vôbec som v momentálnej tvorbe nikde naokolo neočakával taký staromódny, a pritom tak aktuálny počin zároveň. Vyznie to divne, ale presne takto to mám rád. Keď sa vedia znázorniť správne hodnoty voči tým najprimitývnejším, môže vzniknúť Wind River. Jeremy Renner pre mňa v životnej roli. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi trochu přeceňovaný. Na jednu stranu by se mohlo jednat o docela pěkně a působivě natočený thriller, byť po formální stránce se poněkud držící při zemi, respektive u osvědčených postupů. Jenže WIND RIVER má vyšší ambice, než být jenom žánrovou zábavou. Nevadí, že je jeho výpověď konzervativní, větší problém je ten, že je poměrně přímočará a v podstatě docela banální. Banální v tom smyslu, že v divákovi nejspíše emocionálně zarezonuje, ale nevyvolá v něm žádnou změnu náhledu, jelikož všechno, co ukazuje, je za prvé interpretačně jednoduché a prosté, za druhé to není nic, co by už nebylo viděno stokrát v jiné podobě. Tudíž mi to přišlo trochu jako ne zcela povedený pokus o nápodobu Cormaca McCarthyho (nebo adaptací McCarthyho děl). V některých momentech skoro jako mccarthyovská parodie (závěrečný dialog o smrti). Navíc se film sice tváří sebevědomě ve smyslu "true life story", ale přesto v něm zůstává spousta filmových klišé - vč. takových, jako třeba že skrytý střelec ze záhadného důvodu čeká až na vyvrcholení masakru, aby na jeho konci mohl pěkně umělecky zasáhnout na způsob poněkud očekávaného deus ex machina. (Co mu asi běželo hlavou? Koukal na probíhající masakr a říkal si: ještě ne, to bych zkazil dojem?) Celkově WIND RIVER ovšem není špatný snímek, jenom zdaleka ne tak dobrý, jak se o něm píše. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď povieš pravdu, dám ti šancu..." T. Sheridan je na dobrej ceste stať sa uznávaným režisérom. Ako scenárista už úspechy zaznamenal a týmto filmom dokázal, že na to má aj ako režisér. Film nemá komplikovaný dej, čo osobne beriem ako výhodu, pretože v poslednej dobe mám pocit, že filmy chcú šokovať za každú cenu a často sa stáva, že vo výsledku je z toho guláš, ktorý nedáva zmysel. Silnými zbraňami filmu sú hlavne atmosféra a miesto deja, ktoré nám nie je veľmi známe a veľmi pomohlo i dobré obsadenie. Chytilo ma to a nespustil som z filmu oči a to je u mňa znamenie, že by som filmu mal dať plný počet. Možno nie úplne čistých, ale takýchto filmov sa nikdy neprejem, takže si to určite zaslúži. 90%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mráz, noc a bosá slečna beží pláňou plnou snehu, to čo zažila, nijak nepripomína nehu. Skôr rozbité zrkadlo snov a plánov, no na pomstu čas nemá, tu bude treba iných pánov. Či vlastne pani agentku a pána lovca, čo nechovajú sa ako tupá pred popravou ovca. Príbeh prostý a zároveň plný iskrivého mrazu, pointa sa vyvŕbi neskôr, nie zrazu. Kto chce i bez učenia nájde vo filme i kus poučenia. Síce tak trochu instantne americky, no ale v týchto typoch thrillerov je tak tomu vždycky. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Staré indiánské přísloví praví „Yansa wa'do unega awoyeni ta'li atsilahu!“, kteréžto moudro v odborném překladu znamená volně parafrázováno něco jako „Chcaním na tomahawk bizona dvakrát nepřesolíš!“. Vidíte! Tohle s rudochy, tedy abychom byli rasisticky korektní, tak Amerikoameričany, jen za pomocí korálků, ohnivé vody a později chechtavého prachu provedli zkurvení bílí kolonizátoři, patriotisticky se ohánějící Zemi svobodných se spravedlností pro všechny. Ti sice velkohubě zrušili otroctví, ale na indiánství tak nějak zapomněli, protože už tenkrát měli první obřízkové kliky vykolíkované grunty, Rothschildové s Rockefellery začínali pomalu lichvit a tahat za nitky, tudíž by byl podobný incident přinejmenším nekošer. A tak je jen tiše odsunuli do neobývatelných prdelí, které nikdo nechtěl, kde živoří dodnes, všichni ti Olčetrhendi je tam akorát jezdí píchat a okrádat, a oni jsou příliš hrdí, než aby parazitovali na uzurpátorech a otvírali si huby jako negři. Také o tom je tohle Šeridanovo dramatické lkaní nad rozkopaným týpím. Mimo to ještě čumíte na stupidně jednoduchou unylou detektivku, která se místy vleče snad pomaleji než inspektor Bárneby ve svém Vauxhólu z Kóstnu do Horních Pičovic (pro geografické hnědopichy Upper Cunterbery). Tudíž to rozhodně není adekvátní masivnímu cákání místních kapacypů, ovšem jisté kouzlo to určitě má. To spočívá zejména ve zvolených lokacích (jednomu z toho mrznou koule, i když je při produkci přilepený na radiátoru), překvapivě výbornému hraní všech zúčastněných (dokonce i jindy totálně kožená Ólsenka párkrát nakrabatila čelo), atmosférické režii a solidně zdramatizovanému scénáři s opravdu skvěle natočeným a roztomile rezolutním koncem. Takže skalpovaná čtyřka. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (18)

  • Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Skutočná je aj rezervácia Wind River, ktorá je v Spojených štátoch siedmou najväčšou indiánskou rezerváciou. Založená bola v roku 1868. (Trip)
  • Film si vyslúžil po svojej premiére na festivale v Cannes 8 minútový nepretržitý potlesk. (De Large)
  • Zhruba v 47. minutě, kdy stopař Cory Lambert (Jeremy Renner) a agentka FBI Jane Banner (Elizabeth Olsen) najdou druhé tělo, je v záběru vidět postava ze štábu. (willy1)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama