Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 3

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Recenze (1 144)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Bezútěšná atmosféra od civilizace odtrženého Wyomingu místy připomíná novodobý Divoký Západ, kam principy “moderní a vyspělé společnosti“ stále ještě nedorazily. Drsná krajina, nepřístupná komunita i komunikace (v obou významech) a na první pohled opět velmi křehká hrdinka v hlavní roli, kterou žádná škola ani praxe ve velkoměstě na nic podobného připravit nedokáže. Wind River je hutným thrillerem, který je skrz naskrz nasáklý depresí a ve kterém jediné pořádné světlo představuje postava Jeremyho Rennera. Jeho Cory Lambert je ryzí ukázkou civilního strážce pořádku, jehož existence by čas od času byla potřeba i v reálném světě. Taylor Sheridan si opět bravurně pohrává s kontrasty, což je samozřejmě nejvíce vidět na postavě hlavní ženské hrdinky. Zdivočelá banda nebezpečně zakomplexovaných vidláků a proti nim v první linii zelenáč z FBI v podání Elizabeth Olsen. Skvostně depresivní podívaná s luxusně napsanými ústředními postavami. „This isn’t the land of backup, Jane. This is the land of you’re on your own." ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Poslední roky je největší zárukou kvality Denis Villeneuve a scénárista Taylor Sheridan. Moc jsem byl zvědav na jeho režisérský debut a hned je z toho asi nejsilnější zážitek roku. Námětem se mi trefil přímo do srdce. Jak říkal Jeremy Renner "Indiáni jsou komunita, která by se měla oslavovat a ne přehlížet". Ještě jednou tleskám a všem tento mrazivý a silný thriller doporučuji. 10/10 ()

beran-ek 

všechny recenze uživatele

Krásná, pustá a drsná krajina Wyomingu vytváří kulisy, ve kterých by byla radost sledovat snad i jen Rennera jezdícího sem a tam na sněžným skútru. Sheridan režisér má možná ještě trochu co pilovat, aby se vyrovnal Sheridanovi scénáristovi, ale i tak stvořil svěží a příjemný překvapení, přesto, že je to vlastně celý o smutku a truchlení. Jsem rád, že film nakonec nalezl českou distribuci a další Sheridanovo dílo budu pozorně vyhlížet. 9/10. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Takové menší filmové zjevení, protože je severštější než mnoho severských počinů. Sheridan od první chvíle rozehrává potemnělý a smutný příběh o mizejících indiánkách kdesi v zapadlém koutu USA, který má vlastní pravidla a nikdo zvenčí je nemá šanci pochopit. Na diváka dýchne pěkně hutná atmosféra, při níž je zima i v dobře vytopeném pokoji a v kombinaci s pomalým tempem máme co dělat s trochu meditativním zážitkem, který nechá každou scénu prožít a užít zcela naplno. Všechno ještě umocňují nádherná kamera a tradičně baladická a minimalistická hudba Nicka Cavea a Warrena Ellise. Fantastické je též obsazení, v němž jednoznačně excelují Jeremy Renner, který tu předvádí zcela jinou polohu, než od něj známe a Elizabeth Olsen. Vytknout se dá snad jen to, že ona detektivní linie není úplně "poctivá" a pointa se možná zbytečně vysvětlí náhle pomocí flashbacku a nedává divákovi šanci přemýšlet o pachateli, v kontextu předchozího děje to ale naštěstí tolik nevadí. Ano, asi je pravděpodobné, že pokud by Sheridan svůj výtečně vystavěný příběh svěřil do rukou zkušenějšího režiséra, byl by výsledek o něco intenzivnější a mrazivější. I přesto ovšem jde o vynikající debut, který zaslouží nějaké ocenění. 80 % ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ba přímo banální zápletka a ...velký film, jehož podstatou je nemožnost se vyrovnat s osobní ztrátou a přežívat s velkou bolestí v srdci. Thriller, který je ve své podstatě mrazivý nejenom díky prostředí, kde se odehrává, ale hlavně díky fantastickému hereckému výkonu Jeremyho Rennera mě naskakovala husí kůže. Tak trochu ukrytým bonusem navíc je sonda do neradostného života indiánské komunity v rezervaci. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Štáty nacistické dospeli do štádia, v ktorom zistili, že za všetko zlé na planéte Zem môžu iba ľudia bielej farby pleti. Nie je dôležité, že za všetky pokroky v medicíne vďačíme im a 90% vrážd spáchajú členovia afroamerických či hispánskych gangov. Dôležité je obviňovať ľudí bielej farby pleti z toho, že vôbec existujú a že majú tú drzosť dýchať na planéte Zem kyslík, pretože ich predkovia pred 200 rokmi priniesli civilizáciu tam, kde Indiáni považovali za najlepší životný zážitok skalpovanie príslušníka iného kmeňa...Film sa napriek rasistickému podtextu odohráva v príjemnom prostredí s výbornými hereckými výkonmi a zaujímavou zápletkou. Síce biela vyšetrovateľka FBI je tak hlúpa, že nevie ovládať svoj smartfón a nepozrie si pri odlete z Vegas do Wyomingu aké tam je aktuálne počasie, a tak nabehne do zasneženej krajiny takmer v bikinách, biely muž bojujúci o život sa vzdá po behu v snehu po 200 metroch, omrzliny štvrtého stupňa má po štvrťhodine napriek tomu že pracuje pri ťažbe ropy a krehká čierna mačička ubehne 10 km v čase na ktorý sa nechytá výber Keňe. Škoda, že si pán režisér počas štúdia na vysokej škole v štátoch nacistických prehúlil aj posledné dva mozgové závity, ktoré mu po narodení ostali, pretože toto mohol byť vynikajúci film, ktorý by bol reflexiou pomerov pôvodných obyvateľov štátov nacistických, ak by sa bol schopný ako tak držať reality. Ak sa však nad rasizmus vo filme povznesiete, potom Vás čaká v celku solídny zážitok. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Toto je môj najobľúbenejší film roku 2017. Ide o chladný thriller ktorý ma držal v napätí do poslednej minúty. Zápletka a prípad ktorý sa vyšetruje nie sú vo forme CSI: Las Vegas, Los Alngeles, či žabí majer atď. Ide o realistický násilný čin ktorý sa vyšetruje bez tých super neexistujúcich vymožeností. Neskoršie bez akýchkoľvek cenzúr je potom celá aféra predhodená divákovi a ten, ako aj ja, iba odvracia hlavu od ľudskej zloby. Vynikajúci herci, vynikajúca hudba, vynikajúca réžia. Nič viac od filmu nepotrebujem. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Wind River je velmi atmosférický film, který diváka jednoduše vtáhne. Wyoming je krásný, drsný a vcelku nespoutaný. Průlety nad krajinou a záběry na zasněžené hory jsou jak pohádky, ale to co v těchto krásných panoramatech děje už moc pohádkové není. Taylor Sheridan natočil vskutku působivý snímek, který sice nemá příliš prokreslené charaktery, ale za to dějem překvapuje. Rozumná stopáž a vhodné tempo zařizují, aby divák příliš nevydechoval a jen se nechal pohltit tím, co se děje. Film je založen na skutečných událostech a nese poměrně zajímavé poselství, které sice my středoevropani asi nedokážeme dostatečně ocenit, ale je rozhodně výborné, že se ho daří takto umně divákovi podat. Škoda, že takovýchto projektů neprorazí víc. Za mě velká spokojenost. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Akční krimi, při níž se nenudíte, mírně se bojíte a schází vám slunce humoru. Závěrem zdůrazněna skutečnost, že pro zmizelé indiánské ženy se nevedou statistiky. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film mi kápl do noty, je neskutečně silný, napínavý od začátku až do konce, mrazivý, přitom vlastně smířlivý, niterný i hutný, přímočarý, a dokonce na pár místech také docela vtipný. Doufám, že z toho kápne nějaký Oscar, snímku by moc slušel. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* kolem tohoto filmu se od festivalu v Karlových varech hodně točilo a mluvilo, tak jsem si konečně teď o Vánocích udělal o něm obrázek. Při vyšetřování smrti mladé indiánky pomáhá mladé agentce FBI místní stopař, jež má bohaté zkušenosti z lovu škodné. V hlavní roli je tu zasněžená liduprázdná krajina a základní pudy a instinkty. Z vybraných žánrů bych tu rozhodně odstranil "mysteriózní" a místo toho dal "dobrodružný" nebo "western". Film je přímočarý, plný napjaté atmosféry, i když někomu se může zdát utahaný ... mě to ale nepřišlo. Kvalitně odvedené práce si zaslouží ode mě 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jeremy jako raněný sympaťák, mladá FBI vyšetřovatelka, krásná a tvrdá krajina, komunita Indiánů na okraji zájmu... Samá pozitiva a filmové jistoty :-). Žel konec mi přišel přepálenej a to mi trochu ubralo na dojmu. ( 52. KVIFF ) ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Jakože..čekala jsem od toho fakt dost. Už i podle hodnocení. Ale na to,kolik se z toho dalo vytřískat, jsem z toho dostala fakt málo. Uritě to mělo co nabídnout a i mně byla z té atmosféry zima, ale jinak to bylo takové nijaké. Dalo se to rozebrat víc, udělat to víc dramatické, víc napínavější formou, kruci, takovej potenciál. Rozuzlení bylo během pár minut hotové, drama skoro žádné. Přišlo mi to, jako kdyby to jelo po svojí lajně bez nějakých zvratů, a jen mírně to stoupalo. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Na mňa trochu moc uhladené, bezpečné, politicky korektné, čo je cca opak toho čo od umenia vyžadujem. Ináč samozrejme výborne zrežírovaná a precítená zasnežená dráma. Zvlhli mi oči. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Tento počin je vynikající, mrazivý, smutný a v neposlední řadě toho má hodně co říct. Jeremy to zahrál na 100 % a mně po skončení vhrkly slzy do očí nad syrovostí a krutostí celého filmu. Určitě doporučuji vidět a osobně myslím, že jsem právě viděla jeden z nejlepších filmů roku 2017, který nám řádně rozvíří Oscary ;-) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

............napínavá atmosféra, drsná príroda, dobré herecky...aj keď to vypátranie bolo pomerne jednoduché , jednoznačné a na takto zahraný film v úvode - i ledabolo odfláknuté .... ()

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama