Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 1

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Recenze (1 144)

tron 

všechny recenze uživatele

„Som lovec. Lovím predátorov.“ – „Tak mi jedného ulovte.“ Jeden z najlepších filmov roka. Také vyhlásenie sa môže javiť ako odvážne. Je to ostatne "len" krimitriler o vyšetrovaní vraždy. No nezabúdajme na "tiež len triler" Mlčanie jahniat, ktoré kedysi získalo piatich najdôležitejších Oscarov. Vďaka kvalitným postavám Jeremyho Rennera a Elizabeth Olsen má film presah. K tomu výnimočné prostredie (megapochmúrna indiánska rezervácia urobí radosť každému fanúšikovi komiksových Skalpov), tucet silných scén, dve nečakané (ale o to beštiálnejšie natočené) akčné scény, nekonečné zasnežené scenérie a jeden z najhroznejších (a najzbytočnejších) filmových zločinov (v konečnom dôsledku oceňujem, že SPOILER nás na konci nečakaná žiadny šokujúci zvrat, ale že šlo proste len o primitívny počin od partie pologramotných debilov, ktorí sa vedia len ožrať SPOILER). Myslel som, že ma to vôbec nebude baviť, ale od prvých sekúnd ma to nekompromisne vtiahlo a už nepustilo. Vrátane komorného, ale o to intenzívnejšieho konca vysoko v horách. Niektoré drobnosti neboli doriešené (puma s mláďatami, vrátenie oblečenia) a občas sa to príliš spoliehalo na náhodu (ak by Rennera z cesty neodlákali stopy v snehu, ako by sa to asi skončilo?), ale inak ma mrzelo snáď len to, že to nebolo ešte dlhšie a ešte drsnejšie. Graham Green je môj miláčik, ale tu som ho vôbec nespoznal. Do popredia vstupuje najmä zmierený Renner s veľkým, ale zlomeným srdcom. No určite by som nedehonestoval ani Olsen, ktorej agentka FBI je v skutočnosti veľmi schopná, so žiarivou budúcnosťou a „tým“ v nemocnici si ma získala (určite je stokrát lepšia, než by ste čakali od mladšej ségry dvojčiat z Plného domu). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Pečlivě vystavěnej přímočarej film pro chlapy, kterej se s tím zkrátka a dobře vůbec nese*e. Plus Elizabeth Olsen v kalhotkách jako moneyshot. Pecka 9/10. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller, který pomalu seznamuje a vtahuje, načež pak se to dokonale uspokojivě semele v poslední třetince. Zasněžený Wyoming krása, k tomu poutá prostředí plné krutých lidských osudů (s podstatnou špetkou optimismu) dnešní indiánské rezervace, přičemž herecky to opírá velmi slušná sestava a krajně sympatický Renner. A atmosféru přesně podtrhuje už standardně skvělý Cave/ Ellis. Takže nějaký ten instantní hype nezklamal, je to poctivá a procítěná filmařina, která se zapíše a kde navíc nechybí - dovolím si srovnat - existencionální přesah a la NO COUNTRY FOR OLD MEN. Do nějaké Topky moderní drsná Americana bych nominoval oboje plus HELL OR HIGH WATER (a samozřejmě THERE WILL BE BLOOD). A hele, vzápětí dívám na to jméno Sheridan... :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Normálně bych asi hodnotila čtyřkou, ale svojí jinakostí v tomhle filmovém průmyslu napálím na just pětku. Necítila jsem žádný tlak na pilu ve všech směrech. Drsné a ledové prostředí se dalo sekat sekyrkou, takže atmosféra byla super a červená s bílou krásně kontrastovala. Žádné líbánky, kde bych se culila jak malá holka, byly vynechané a to považuji za velké plus. A svojí jednoduchostí, kde se akce nestřídaly jak na běžícím pásu jsem jen uvítala. Bylo to zkrátka akorátní. Myslím, že do této krajiny by se jich ani víc nehodilo. Navíc tady šlo i o myšlenku komunit a jejich vzájemného respektování. Konec byl tentokrát jeden z nejlepších, co jsem kdy viděla. Jediná vada na kráse byla inteligentní FBI, která vyslala takového drobečka na tuhle misi, to bylo víc než úsměvné nejen pro místní chlapy. No, nakonec z toho jakž takž vybruslila. Ale kdo byl tentokrát absolutní prim, tak Jeremy Renner, moc jsem toho s ním neviděla, ale jestli tohle nebyl jeden z jeho nej filmů, ať se propadnu. Neskutečný sympaťák, cíťa a tvrďas. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

203. nejlepší film databáze? Vždyť se to táhne jak smrad z hajzlu po brutální sračce. Zábleptka "filmu" je tak jednoduchá, že jí zkopírovali snad z céčkovýho seriálu typu To je vražda, napsala a jak se to semlelo plus kdo, co, jak, kdy, kde, s kým a proč dojde i průměrně chytrýmu debilovi hned, jak začne scéna s týpkama z ochranky. Pokud jste chytřejší než průjemně chytrý debil, dojde vám to i dřív. Jediný co se na týhle unylý píčovině dá pochválit je příroda, jenže tu mám i v každym dokumentu, takže jí chválit nebudu. Jeremy Renner je fajn týpek, ale zlomenýho dacana co trpí ztrátou dcery zahrál stylem, že mi přišel spíš jako dacan, co na něj jde sraní, nemá toaleťák a nechce aby mu v závěji zmrzla prdel, tak to i přes křeče do bachoru drží v sobě. A to byla chyba, měl se jim tam všem na to totiž vysrat hned, prdel si utřít se scénářem a mohlo to dopadnout líp. Fakt nechápu nad čím tady stříkáte. Zlatej přezlatej Sněhulák, tohle je zklamání roku. TFUJ ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem nic neočekával a také jsem ho dlouhou dobu odkládal, ale dnes jsem moc rád, že jsem si ho konečně pustil. Děj diváka pohltí již od samého začátku a celý film se odehrává v nádherném prostředí, kde platí zákony divočiny. Za herecké výkony bych ocenil především Elizabeth, jelikož Jeremy je spíše mužem jedné tváře. Dále bych vyzdvihl akční scénu ke konci filmu, jenž byla mistrně natočená a pravděpodobně na ni nikdy nezapomenu. Atmosféricky i příběhově dokonalé! PS: Je fajn, jak to nakonec dopadlo s pumou :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tady štěstí nežije. To žije ve městě." Nikdy v životě jsem nechtěl být kosmonaut, horník, čistič kanalizace, měnič žárovek na majáku a teď k tomu přibyl strážce zákona v zamrzlý indiánské rezervaci. To by asi nechtěl dělat nikdo. Indiáni ho ignorují, feťáci skrápí hasícím přístrojem a při přestřelce každej kašle na nějakou placku FBI. Tohle bylo prostě drsný, nejedna scéna se mi zaryla hluboko pod zmrzlou kůži a bojový hrablo už budu mít vždy ve střehu. Stopař Cory mě prostě hodně zaujal a jednou bych taky chtěl být takovej nenápadnej chlapák jako on. Nicméně nebavil mě sám. Bavila mě i agentka Jane bez jégrových drtičů mrazu, poklidnej velitel kmenový policie Ben či zmalovanej indián Martin. A přestože ve Wind Riveru nebylo hezky a nelíbilo se mi tam, tak se tam brzy chystám vrátit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Z drsného Sheridanova trojbloku (vedle pecek Sicario a Hell or High Water) je po druhém zhlédnutí asi nejslabší, což pořád ale znamená sakra silný zážitek. Jen ať to tam dál sází, dokud je forma, protože takové filmy už nikdo moc netočí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, krutý, ale přesto svým způsobem sympatický film, který vypráví obrazem/atmosférou především o hostilním prostředí, v kterém se odehrává. Pocit života v zasněžených pustinách byl na plátno přenesen skvěle. Co se týče samotného kriminálního příběhu, nehraje zde vyloženě prim. Zdá se mi, že v popředí filmu zůstávají samotní lidé a jejich charaktery. Jako celek kompaktní a docela působivé. 8/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tyhlety "neowesterny", jak já jim říkám, jsou skutečnými westerny dnešní doby. Sice osobně bych to zakončil asi už na té hoře, ale zase by to pak přišlo o tenhle (pozormožnátrochuspoiler) hezký dialog mezi lovcem a Indiánem: "Jeden z nich prý se pohřešuje." "Nikdo se nepohřešuje." ... "Jak zemřel?" "S fňukáním." Tohleto a Hell or High Water zatím nejlepší. A několik hodně dobrých hned za nimi (Death in July, The Devil All the Time nebo The Way of the Gun). Chci další. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Intenzivní mrazvá kriminálka, která se v poslední části podivně rozsype a ztratí v podstatě všechno, čím byla zajímavá. Namísto katarze se dostavuje pocit otrávenosti. Škoda.. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěla dát 2*, ale ta krajina mě strašně bavila. Jinak to ale bylo dost klišé, otřepané charaktery a velkohubé dialogy. // EDIT: Viděno podruhé a se zkušeností života v Kanadě a s dennodenní zprávou o pohřešovaných native woman musím říct, že je toho ještě hodně před námi, co musíme změnit. A tenhle film i přes své nedostatky ví, na co upozornit. // MMIWG !!! ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Issue film o pohřešovaných a znásilňovaných indiánkách pro chlapíky z města, co si pod pojmem "feminismus" představují "badass girl" a snadno se dojmou spolu se slzícím Rennerem. Někdo by měl Sheridanovi vysvětlit, že ty jeho "osudové" repliky, co vpisuje snad do každého svého scénáře, vyznívají v kontextu jeho civilních žánrových dramat spíš pateticky. Jinak ten scénář je tady vystavěný solidně, ale tu velkou chválu nechápu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi spoilery, tak aby se neřeklo. Říci o Wind River, že je to film prostý jak bulharská striptérka, by bylo urážkou bulharských striptérek. Čímž zároveň nehodlám urážet ani práci Taylora Sheridana, jen jsem ve filmu nenašel nic mimořádného. Jsou v něm prvky, které jsou rozhodně dobré, zejména atmosféra. Ovšem práce s postavami a především zápletka samotná, jakož i její rozuzlení, jsou na úrovni řadového krimiseriálu, tedy až na masakrální závěrečnou přestřelku. Pokud jde o postavy, tak se mi nelíbilo, že na plátně zhyne několik vedlejších postav, aniž by to mělo nějaký emocionální dopad na zbytek osazenstva. Střílečka (která ve filmu působí trochu jako pěst na oko), při níž zahyne šerif, dva nebo tři jeho zástupci a asi šest pachatelů, projde vlastně tak jakoby mimochodem, protože kamera pořád zabírá postavy hlavní, ne plebs okolo. A pokud jde o ony postavy hlavní, v tomto případě jsem smysl postavy Elizabeth Olsen v příběhu fakt nenašel. Byla to určitá repetice agentky, kterou v Sicariu hrála Emily Blunt, ale zatímco ta tam sloužila k tomu, aby se divák z pozice neználka seznámil s prostředím drogových kartelů a boje proti němu, tady Elizabeth Olsen zastupovala - co vlastně? Na takhle primitivní případ nebyl nikdo externí zapotřebí, tedy až na tu pravomoc na konci, ale o tom ještě nevěděli. A na ten konec by naproti tomu potřebovali spíš zásahovku. Film nijak hluboce neseznamuje s poměry indiánské rezervace. Dozvěděl jsem se, že je ve Wyomingu v zimě zima a že někteří jsou schopní se s tím poprat a jiní zase končí na drogách. Fajn, je na tom něco, co by se nemohlo stát kdekoli jinde? Jak jsem napsal, atmosféra drsného prostředí jako taková funguje prvotřídně, ale to je všechno. Nenašel jsem v tom hlubší sondu do prostředí, do údělu Indiánů ani do nějakých odlišností mezi rudými a bílými bratry. Když Rennerova postava na konci přijde za otcem oběti, okamžitě mi naskočil závěr Žhavých výstřelů: Náčelník: "Kdo vyhrál?" Topper Harley: "Nepochybuj." Proto nemůžu potvrdit časté názory, že Sheridan režisér nedosahuje kvalit Sheridana scénáristy, pro mě to bylo v tomhle případě spíš naopak. Režijně dokázal podat svůj film tak, že jsem cítil sníh, ledový vichr, cukl jsem sebou, když padl výstřel nebo rána pěstí, ale dějově nebo co se týče postav jsem tam skutečně nenašel nic mimořádného. Sem tam je něco nadhozeno, u čeho jsem čekal, že to povede někam dál, k hlubšímu porozumění postavám a k jejich prohloubení, např. scény mezi Rennerem a jeho bývalou ženou a synem, ale nakonec to vede úplně do ztracena. Proto nemůžu dát víc než ***, solidní, ale ne víc než to. P. S. V obsazení zde absentuje Hugh Dillon, policejní sniper z Flash Pointu (zde ovšem na opačné straně zákona). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Když si vzpomenu, jaký je Taylor Sheridan jako herec, tak se mi pořád trochu nechce věřit, že je to ten samý Taylor Sheridan tvůrce. Ale to je rozhodně chyba na mé straně. Na Sheridanově práci je vidět, že o ní přemýšlí, respektive že má vše promyšlené a naplánované. Možná se to zdá jako samozřejmost, ale hafu nových filmů, na které jsem se teď tak koukala, tento aspekt zcela chybí. Další věc, které si vysoce cením, je to, že kromě hlavy používá do velké míry i srdce a píše věci, které slouží dobru, i když jsou třeba poskládané jenom ze známých prvků. Až se naučí základy, a tak vnímám Wind River, bude se moct pustit do divočejších věcí. Jsem zvědavá, co nám ukáže příště. -"She ran six miles in the snow." -"Yes, she did." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Indiánská rezervace Wind River není místem, které byste si vybrali pro příjemnou luxusní dovolenou. Je to nehostinné, řídce osídlené místo daleko od civilizace, kde žijí jen ti, kterým nezbývá nic jiného, nebo ti, kteří k životu moc nepotřebují a moc od něj nechtějí. Nalezené tělo znásilněné indiánské dívky svede dohromady místního lovce škodné zvěře Coryho a nezkušenou agentu FBI Jane. Následující pátrání se dá považovat za protiváhu na efekt vystavených a šokujícími zvraty plných krimi thrillerů. Je to komorní příběh plný tíhy samoty, hořkosti a melancholie. Slibované "mysteriózno" jsem sice nenalezl, ale bohatě mi stačila majestátná příroda mrazivých hor a pomalu dávkované napětí. Taylor Sheridan je především scénárista, pro konečný výsledek by asi bylo lepší poohlédnout se po zavedenějším jméně na režisérský post, ale nejde o nic zásadního. Spíš ještě jednou upozorňuji: nečekejte nic oddechového, tohle je dospělé drama s pomalejším tempem a bez rafinovaných scénáristických kliček, postavené na hereckých výkonech a tragice zmařených lidských životů. Wind River je film, který nutně nemusíte vidět v kině, ale minout byste se s ním neměli. Jde o nadprůměrnou žánrovku, která sice u většiny diváků výbuch superlativů nevyvolá, svou práci ale odvede spolehlivě. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Štěstí vyhrává nebo prohrává. Tady buď přežijete, nebo to vzdáte. Tečka. Záleží na Vaší síle, Vašem duchu. Vlci nezabíjí jelena, co nemá štěstí. Zabíjí slabé.“ Parádní atmosféra. Z drtivé většiny ji obstarává místo, kde se příběh odehrává. Všude bílo, zima, vracející se sněhové bouře, všeobjímající ledové ticho, odříznutá obydlí, malá zalidněnost, „usedlíci“, kteří v podstatě nemají co dělat. Místo, kde by člověk žít nechtěl. A hned po skvěle zvládnuté atmosféře mi naskočí přirozenost. Lidi jsou tu obyčejní, berou život tak jak je se vším všudy. Všichni mi přišli naprosto uvěřitelní, stejně tak děj mi nebyl nikterak přitažený za vlasy, a to až do konce (což u jiných žánrovek vídám bohužel jen zřídka). Sheridan se mi tedy ukázal nejen jako zručný scenárista (Sicario). A já jeho snažení odměním slabším plným počtem, tahle poctivá, studená, pomalá, ale přitom nenudící a místy i řádně napínavá kriminálka si ho zaslouží. A Rennerova postava? „Jsem lovec.“ - „Lovec pum?“ - „Lovím predátory.“ - „Dobře. Tak co kdybyste mi jednoho taky ulovil?“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Wolves don´t kill unlucky deer. They kill the weak ones.“ Poslední část American Frontier Trilogy svého na expozici alergického autora nezapře. Nehostinné prostředí formující charaktery, zaměření na jejich vykreslení na úkor složitější zápletky, víra v inteligenci publika, podvratné pohrávání si se strukturou vyprávění. Neowestern o místě, které neodpouští slabost a původ, humánní příběh o vzájemném propojení bolesti ze ztráty a síly jít dál. Jsou tam slabší místa, ty ale navždy překryje sníh a ticho.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 11 miliónov $ | Tržby: 40.4 miliónov $ | Ťažko opísať. Vôbec som v momentálnej tvorbe nikde naokolo neočakával taký staromódny, a pritom tak aktuálny počin zároveň. Vyznie to divne, ale presne takto to mám rád. Keď sa vedia znázorniť správne hodnoty voči tým najprimitývnejším, môže vzniknúť Wind River. Jeremy Renner pre mňa v životnej roli. ()

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama