Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 1

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Recenze (1 144)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Precizní zasněžená kriminálka s mrazivou patinou. Stopař Cory Lambert najde uprostřed pustiny tělo znásilněné indiánské dívky, které v mrazu praskly plíce. Kdo za to může? Příběh je jednoduchý, ale síla spočívá v detailech. Propracované postavy dýchají životem (přesný Renner) a atmosféra zmaru číhá v každé sněhové šlápotě. Pomalejší tempo slouží příběhu dokonale. Výčitky, sebezpytování, silné emoce. Akce je po střídmu, ale finálová přestřelka stojí za to. Velmi uspokojivé. P.S: Dokonalé vysvětlení proč je třeba se mít na pozoru před rádoby přátelskými ožraly. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan se u mě přidává nově k seznamu režisérů, které v budoucnu budu sledovat. Jeho první film jsem neviděl, ovšem Hell or High Water a Sicario, na kterých se podílel scénáristicky, jsou oba skvělé atmosférické filmy a Wind River jde celkem nepřekvapivě v jejich šlépějích, jelikož proč měnit koncept, který funguje. Wind River je tedy Sheridanovo další variace na skvěle vyprávěný slow burner, tentokrát v mrazivém podání a u mě také rozhodně nejlepším. Jeremy Renner má rozhodopádně nejlepší roli kariéry, ve které prokázal nejen své herecké dovednosti, ale také charisma a respekt jeho postavě. S Olsenkou mu to evidentně svědčí a jen k tomu celému dodám, že ono pomalé vyšetřování jednoho hrůzného násilného činu mě dokázalo napnout tak hrozně moc, jako se to naposled povedlo až Fincherovi v Gone Girl před pár lety. A samozřejmě platí nic nezjišťovat dopředu a nejlépe nevidět ani trailery. Skvělé thrillery tak fungují zdaleka nejlépe. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokonalý snowstern. V trendu hrdinů, kteří oscilují mezi pubertálními vtípkaři a sebelítostivými mesiáši, je fajn potkat nějaký chlapský film. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, postupně se stupňující thriller z drsné přírody USA s minimalistickou výpravou, herci kteří toho příliš nenamluví a především existencionálním podtextem pojednávajícím o těch největších a nejniternějších životních ztrátách. To vše zabalené v atmosferickém a chytlavém krimi obalu, kdy agentka FBI s kumpány postupně a velmi přímočaře odkrývá důkazy/stopy záhadné vraždy, které vedou k inferno finále, jež uvidíte tak jednou za cca každých padesát filmových projekcí. Parádní příklad dokonale vytěžené scénáristické látky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mráz, noc a bosá slečna beží pláňou plnou snehu, to čo zažila, nijak nepripomína nehu. Skôr rozbité zrkadlo snov a plánov, no na pomstu čas nemá, tu bude treba iných pánov. Či vlastne pani agentku a pána lovca, čo nechovajú sa ako tupá pred popravou ovca. Príbeh prostý a zároveň plný iskrivého mrazu, pointa sa vyvŕbi neskôr, nie zrazu. Kto chce i bez učenia nájde vo filme i kus poučenia. Síce tak trochu instantne americky, no ale v týchto typoch thrillerov je tak tomu vždycky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ticho, sníh, beznaděj. A stupňující se napětí, které zaleze pod nehty. Přeskočím kecy, zda je Taylor Sheridan lepší scénárista nebo režisér. Podstatné je, že si drží laťku zatraceně vysoko, jen své předešlé látky z vyprahlých oblastí unavených sluncem vyměnil za věčně zasněžený Wyoming, kde teploty rády klesají hluboko pod bod mrazu. Stopař a lovec škodné najde umrzlou (předtím zbitou a znásilněnou) dívku, kterou znal a jejíž osud mu připomene vlastní tragické vzpomínky. Spolu s mladou agentkou FBI se pustí do pátrání, které je poměrně kvapné a nahodilé (tady si mohl dát scénárista víc záležet), nicméně o nějakou příběhovou spletitost tu ani tak nejde. První housle hraje atmosféra, melancholie a touha po pomstě (zadostiučinění). Postavy jsou zajímavě napsané, mají své démony, nebojí se přiznat chybu nebo selhání. Na vše se jde pozvolna, promyšleně, prostředí je vykreslené uvěřitelně, nevlídně. Na druhou stranu je nutné přiznat, že je nadhozeno hned několik témat, s žádným se ovšem příliš nepracuje (úděl Indiánů, vztah s bývalou ženou). Finální přestřelka je moc fajn, ale působí trochu jako z jiného filmu. Přidal bych ještě jednu dvě intenzivnější scény, klidně dialogové. A to pro to, aby nám pomohly ještě víc se dostat do příběhu. Jeremy Renner pojal svou postavu úsporně, zadumaně i nekompromisně, tohle drsné prostředí má jeho hrdina rád, ač ví, že se podepisuje na psychice mnohých. Pro Elizabeth Olsen mám už nějaký ten pátek jaksi slabost. Pomalu vyprávěné, drsné, atmosférické drama o těch nejniternějších ztrátách. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Atmosfera super, hudba taky, bohuzel zapletka a vetsina charakteru ma uroven indianskeho pomalovani (pokud teda tohle slovo v cestine pouzivame pro face paint) v podobe finske vlajky. Jak kdyby se nekdo zeptal desetileteho africkeho ditete, co si mysli, ze se deje ve Wyomingu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, no cítim určité sklamanie. Samotný snímok postavený na pevných základoch skutočného príbehu, by po emocionálnej stránke mohol viac zasiahnuť. Taktiež som očakával temnejšiu atmosféru, no to bude zrejme mojou chybou, keďže neustále porovnávam s klasikou s omnoho vyššou kvalitou. Satisfakcia v podobe vyvrcholenia solídnej story na výbornú, čiže tá "štvrtá", len vďaka tomu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Proklatě atmosférická a na kost promrzlá drsná kriminálka s jednou nesmírně vyhrocenou a po čertech napínavou scénou, kterou si scenárista (a režisér) klidně dovolí proložit jinou, ještě vypjatější, aby pak diváka připraveného na cokoliv nemilosrdně dorazil něčím dnes už takřka nevídaným. Wind River je jako ledový závan starých dobrých filmových časů, kdy kriminálkám a thrillerům záleželo hlavně na postavách a kdy k nezapomenutelnému konci stačil duel dvou lidí. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan je výborný scénárista. Jeho filmy mají jednu společnou věc, nikdy nepřekypují přehnaně nahuštěným dějem, nepřijdou ani šílené twisty, nebo různé dějové odbočky. Sheridan se vždy zaměřuje na jednu dějovou linku, jedno téma a to rozpitvává velice pomalu a do hloubky. Velmi mi jeho filmy sedí. Ve Wind River funguje vše na 100 %, hustá atmosféra, výborné charaktery, drsné momenty a film velice dobře funguje i po emocionální rovině. Taylor Sheridan je zkrátka tvůrce, kterého stojí za to sledovat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dvě slova? Promarněný potenciál. Ze začátku mě ten film ještě zaujal, ale časem se to možná i kvůli tomu ultra pomalému tempu začne neadekvátně vléct. Pak jako by to tvůrci chtěli nastartovat a oživit, tak tam nacpali tu zbytečnou na efekt udělanou přestřelku, která tam byla prostě na sílu a do toho předchozího pojetí se vůbec nehodila ke konci už mě to pak přestalo bavit úplně a v tom takovém nijakém finále které vyznělo úplně do prázdna mi bylo už naprosto fuk jak to celé dopadne. Oceňuji místy příjemně mrazivou atmosféru dokreslenou i studeným a nehostinným prostředím, ale celé je to až příliš nedotažené a zkratkovité. Herecké výkony tomu pak taky trn z paty zrovna nevytrhnou. Renner jenom celou dobu čumí do blba a ta afektovaná pro změnu přehrávající agentka už mě tuplem nebrala. Takže takhle je to na hraně mezi 2 a 3 *, ale když vidím to poněkud neadekvátní hodnocení, tak zaokrouhlím níž. Taková bomba jak tvrdí zdejší znalci to fakt není.45% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdu za to, že jsem měl v hlavě nápad, jak to skončí, ale Sheridan se na mě (a zažitý klišoidní hollywoodský pohádky) vybodnul a dojel do finiše zcela podle sebe. Film, ve kterým divákovi konečně nikdo nepatlá příběhovej med kolem huby. Efektivita hadr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď povieš pravdu, dám ti šancu..." T. Sheridan je na dobrej ceste stať sa uznávaným režisérom. Ako scenárista už úspechy zaznamenal a týmto filmom dokázal, že na to má aj ako režisér. Film nemá komplikovaný dej, čo osobne beriem ako výhodu, pretože v poslednej dobe mám pocit, že filmy chcú šokovať za každú cenu a často sa stáva, že vo výsledku je z toho guláš, ktorý nedáva zmysel. Silnými zbraňami filmu sú hlavne atmosféra a miesto deja, ktoré nám nie je veľmi známe a veľmi pomohlo i dobré obsadenie. Chytilo ma to a nespustil som z filmu oči a to je u mňa znamenie, že by som filmu mal dať plný počet. Možno nie úplne čistých, ale takýchto filmov sa nikdy neprejem, takže si to určite zaslúži. 90%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborná vec. Super scenár aj atmosféra, korunovaná super prestrelkou. Páčilo sa mi to herecky, filmársky aj myšlienkovo. Jediná škoda, že Sheridan nie je tak dobrý režisér ako scenárista, takže príbuzné Hell or High Water bolo predsa len o trochu lepšie. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně velká parádička pro milovníky žánru. Rozlehlé, pusté a zasněžené krajiny Wyomingu vydávají tělo mladé indiánky, začíná vyšetřování a divák zase jednou dostává možnost vidět pravděpodobně nejlepší kriminálku za několik posledních let. I když ona to vlastně ani tak úplně není kriminálka. Těch žánrů se zde sešlo malinko více a tak nějak tuším že nejlepším hercem je zde tentokráte sníh a okolní ticho. 95% PS: Jsem strašně moc rád, že zrovna tenhle kousek je mým 4 000 zdejším ohodnoceným. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Sheridanova American Frontier trilógia je z novovzniknutých počinov to najlepšie, čo som za posledné roky mal možnosť vidieť, alebo lepšie povedané, chcel vidieť... (10.11.2017) (2018) (2x30.1.2023) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Moudra chvíli dobrý, chvíli na hranici otravnosti; postava Olsenky trochu nevyužitá; scénář - no, našlapanější bejt mohl. Asi. Jinak každopádně moc fajn túra do zasněžený depky, kde nezapadá ani věčně nevýraznej Renner a kde lovci predátorů udávaj směr. Ultrarychlej přechod do finálního zúčtování byl na první dojem zbrklý WTF, ale zpětně je třeba uznat, že to byl skvěle načasovanej direkt přímo na bradu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na podobný snímek jsem čekal neskutečně dlouho. Atmosferické prostředí, skvělá zápletka a charismatické postavy v hlavních rolích, to vše navíc v přírodě. Wind River jsem si jakožto adepta na zhlédnutí vytipoval ještě dlouho před jeho premiérou a to i díky Jeremy Rennerovi v hlavní roli, neboť od jisté doby jsem si tohoto herce neskutečně oblíbil (bohužel většinou však hraje ve filmech, které si moji pozornost nezískávají). Sheridanův počin mě bavil od první do poslední minuty, udržoval mě v napětí a očekávání, co každá další scéna přinese a kam se osudy postav budou dále ubírat. K nadprůměrnému dojmu napomáhalo také prostředí, v němž se děj odehrává. Opomenout ovšem nemohu ani fakt, že se příběh zakládá na skutečných událostech, což umocňuje výpovědní hodnotu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Začínáme... Pěkná krajina, mrtvola ve sněhu, pěkná agentka... Čekám, že se začne dít něco zajímavého... Stále čekám a jsem zvědavý, co se z toho vyklube... Zatím je to takové nemastné, neslané, ale tvůrci si určitě připravují půdu a v závěrečné půlhodince se to rozjede a bude tam taková pointa, co mi naprosto vyrazí dech... Čekám, ale je to pořád stejné, už jim moc času nezbývá... Prásk, prásk, prásk a vypadá to na konec... Cože? Jako vážně už je konec a to má být jako všechno? 50% ()

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama