Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 1

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Recenze (1 144)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temnější příběh z krajiny sněhu, kde si vlci pochutnávají na ovcích a puma učí lovit svá mláďata na hospodářských zvířatech. Nalezení těla zavání tajemnem, nakonec se ale vše racionálně vysvětlí. Tedy naboso 10 km ve sněhu? Nevěřím. Krásnou horskou krajinu snímá oku lahodící kamera, hudba zdatně zesiluje napětí. Herecké výkony jsou ovšem spíše průměrné, byť se zdá, že J. Renner jisté charisma má, avšak hvězdné to zatím není. Nejvíce mi vadily užvaněné pasáže, naopak velice dobré byly akční scény, zejména přestřelka v dole. 3,5* ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi trochu přeceňovaný. Na jednu stranu by se mohlo jednat o docela pěkně a působivě natočený thriller, byť po formální stránce se poněkud držící při zemi, respektive u osvědčených postupů. Jenže WIND RIVER má vyšší ambice, než být jenom žánrovou zábavou. Nevadí, že je jeho výpověď konzervativní, větší problém je ten, že je poměrně přímočará a v podstatě docela banální. Banální v tom smyslu, že v divákovi nejspíše emocionálně zarezonuje, ale nevyvolá v něm žádnou změnu náhledu, jelikož všechno, co ukazuje, je za prvé interpretačně jednoduché a prosté, za druhé to není nic, co by už nebylo viděno stokrát v jiné podobě. Tudíž mi to přišlo trochu jako ne zcela povedený pokus o nápodobu Cormaca McCarthyho (nebo adaptací McCarthyho děl). V některých momentech skoro jako mccarthyovská parodie (závěrečný dialog o smrti). Navíc se film sice tváří sebevědomě ve smyslu "true life story", ale přesto v něm zůstává spousta filmových klišé - vč. takových, jako třeba že skrytý střelec ze záhadného důvodu čeká až na vyvrcholení masakru, aby na jeho konci mohl pěkně umělecky zasáhnout na způsob poněkud očekávaného deus ex machina. (Co mu asi běželo hlavou? Koukal na probíhající masakr a říkal si: ještě ne, to bych zkazil dojem?) Celkově WIND RIVER ovšem není špatný snímek, jenom zdaleka ne tak dobrý, jak se o něm píše. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Excelentní kombinace krimi thrilleru, neo-noir detektivky, neo-westernu a sociálního dramatu pod precizní taktovkou Taylora Sheridana. Mrazivej zážitek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na filme je veľmi vidieť, že sa snaží o absolútnu autenticitu. Okrem kostýmov a spolupráca s indiánmi a ich úrady je to neskutočne precízne kamera. Zábery sú jednoduché, priamo z nich srší surovosť a sila nevyspytateľnej prírody. Nerušiť a nechať divákov vtiahnuť zo sedadiel až do rezervácie a tiež dať vyniknúť hereckým výkonom. A to sa podarilo na jednotku. Pretože herecké výkony tu rozhodne nezaostávajú za zvyškom filmu. Hlavná úloha je Jeremymu Rennerovi ušitá na mieru, predsa len ho väčšinou poznáme z podobných rolí tvrďasov s guľometmi alebo s lukom. Tu je ale jeho postava prepracovaná viac do hĺbky a to mu dáva herecky vyniknúť. Elizabeth Olsen s ním ťahá za jeden povraz a túto silnú dvojicu dopĺňajú samí osvedčení herci, ako je predovšetkým Jon Bernthal. Wind River je neobyčajne podareným thrillerom. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan ponuka skutočne mrazivý film. Predovšetkým atmosféra, napätie a herecké výkony robia s Wind River brilantný krimi thriller. Jeden s najlepších filmov roka. 90% - 5* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nemám rád svatby a z malejch dětí mi naskakuje kopřivka, ale kdyby se tenhle film zhmotnil v ženu, vzal bych si ji hned teď jak tady sedím v tom křesle a měl s ní plnou mateřskou školku. Taylor Sheridan totiž není režisér, on je normální zloděj, protože mi na dvě hodiny ukradl duši, která se potácela v tom nejčistějším prostředí, jaké jsem kdy na plátně viděl. Ať se jde systém hodnocení ČSFD bodnout, protože co jsem z atmosféry a všech těch lidí tady cítil, tak na to ještě nikdo nevyrobil dostatečný počet hvězdiček. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Já jen chci dodat, či vypíchnout, co tu psal Marigold. Pro mě též je vrcholem poslední dialog dvou otců, kteří ztratili dceru. Po Hell or High water další thriller se sociálním podtextem, a funguje to výborně. PS hudba Nicka Cavea a Warrena Elise je skvělá. 90 % ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se jako na málokterý letošní film a ve finále nemůžu říci, že bych byl přímo zklamán. Sheridan znovu potvrdil, že umí vytvářet depresivně izolované fikční světy, v nichž se morální hodnoty přetváří společně se zkušenostmi a přesvědčením postav, k nimž si divák buď rychle najde cestu, nebo se ve světě ztratí společně s nimi. V těchto psychologických měřítkách je scénář sebevědomý a inteligentní, opírající se o samotný akt vraždy jako o jednoduchou symboliku rasismu a nemožnosti vymanit se ze svízelné životní situace. S postavami převážně soucítíme a na jejich cestě jim držíme palce. Bohužel ale film trvá 100 minut, z čehož dobrá hodina je věnována poněkud tuctové výstavbě detektivního syžetu a opakovanému povzdechování nad tím, jak život není fér (což moc neposiluje ani minulost Rennerovy postavy, která zkrátka smrdí klišé na míle daleko), a ve zbytku film pravda přichází s nečekaným a scénáristicky vybroušeným obchvatem, který v podstatě odsunuje dosavadní detektivní linii na druhou kolej a zdůrazňuje ještě více psychologickou depresi, ale v závěru opět potichu vyšumí a trýznivou emocionální ránu nezanechá. Velký palec nahoru každopádně za herecké výkony, práci s chladným zasněženým prostředím, které tak miluji, a za celkový realismus, ústící do autentické přestřelky, která okamžitě aspiruje na pozici kultu. Sheridan musí jako režisér ještě lehce dozrát, a můžeme se těšit na velké věci.. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan je herec který se stal scénáristou a napsal filmy jako Sicario a Za každou cenu.A po svém debutu Odporné hře podruhé zkusil dráhu režie. A nevede se mu špatně. S Wind River mám stejný problém jak se Sicariem nebo Za každou cenu- Nepřijde mi tak dokonalé jak všichni tvrdí. Naštěstí má i spoustu pozitivních stránek. Wind River je především One Man Show Jeremyho Rennera. Ten dokáže působit jako akční hrdina avšak dokáže i dojmout a především jeho postava musí bojovat se ztrátou dcery kterou trpí. Elizabeth Olsen mu zdatně sekunduje a každý vedlejší charakter je perfektně obsazen. Wind River má pomalý příběh kterému záleží na postavách a nehustiné atmosféře která ve filmu je. Wyoming je nebezpečné místo kde se může stát cokoliv. Bohužel však moc o detektivku nejde. Případ je v podstatě banální a snadno se vyřeší. A kromě jediné přestřelky si ve filmu není nic co bych si zapamatoval. Celkem účelově to ale vynahradí záběry na přírodu, sem tam záběry na zvěř a tripová hudba. Wind River tak u mně sice tak vysoce nestoupá pořád však dokážu říct, že má nějaké kvality. 3 z 5 pravděpodobně proto, že mi tam něco chybí. Což by se při druhé projekci mohlo (či nemuselo) změnit. PS: Musím se přiznat, že jsem nějak nepochopil význam dvou scén: Scéna kdy Cory najde pumy a Elizabeth Olsen jejíž význam spočívá v tom, že jí indiánská babička říká, aby si dávala pozor aby si při navlíkání kalhot nezařízla tanga- problém je ten, že už je zaříznuté má. Moneyshot. PS 2: Děkuju redakci Moviezone, že jsem film mohl vidět v předstihu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelá žánrovka, ktorá neoplýva komplikovaným kriminálnym prípadom, ale ťaží z neskutočnej atmosféry zasneženej indiánskej rezervácie kdesi vo Wyomingu a skvelého castingu na čele s drsňákom Jeremym Rennerom. Stavím sa, že tento film bude o 30 rokov pre svoju unikátnu atmosféru vyhľadávanejší než väčšina filmov, ktoré boli v tomto roku nominované na Oscara. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Víš co máš udělat a teď vypadni z mojí verandy! !''  ---- Tak tohle mi sedlo. Snad to bylo tím pařákem tam venku... Představa příjemných - 20 Celsia nebyla v tu chvíli  vůbec špatná! Já mám tyhle lokální dramata z amerických zapadákovů moc rád. Ovšem scénář musí mít hlavu a patu.  Tady tomu tak naštěstí bylo. K tomu parádní příroda a Jeremy Renner. Zatím mně herecky přesvědčil vždycky ať už luštil kouřové signály chobtiček v Příchozích, stříhal červený drát v Hurt lockerovi a nebo hrál snipera v zombie apokalypse 28 týdnů poté... Ty snipeři mu jdou skvěle a vlastně si ho zahrál i tady v roli dost drsného strážce místní přírody. Fakt by jste nechtěli být kojotem nebo liškou. Moc se mi tam líbilo to přátelství a souznění s potomky původních indiánů. Prostě tam kde je drná příroda, je třeba držet pospolu obzvláště, když se léta znáte a respektujete. Agentka FBI byla taky skvěle vybraná, protože zprvu byla fakt na pěst, což byl evidentně záměr. Nebudu spoilerovat , ale konec se hodně slušně rozjel. Holt když každej nosí v kapse bouchačku, nebo má někde schovanej sapík, je to jistě dobře když zem napadnou Ufouni nebo Severokorejci, ale nesmí být držitelem typický americký pablb. Pak není Ufounů ani Severokorejců ani třeba! Dávám tedy za 4 stopy pumy americké! * * * * ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší co jsem viděl letos v kině. Ten scénář si zaslouží nějakou odměnu. Vynikající mrazivý thriller s hodně silnou atmosférou. [Kino Světozor] ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan začíná bejt nekorunovanym králem v žánru mrazivejch thrillerů. Po scénářích ke geniálnímu Sicariu a silně nadprůměrnýmu Hell or High Water si zkusil i režii a vylezl z toho další geniální kousek, u kterýho sem čuměl s vykulenym ksichtem. Bylo mi líto indiánů i hlavního hrdiny a byl jsem i napjatej, jak to vyšetřování případu dopadne. Jeremy Renner zahrál famózně, dobrej byl i ten indiánskej polda z Tance z vlky a pobavilo mě vidět Jona Bernthala, kterej poslední dobou hraje několika-minutový role nějak ve všech filmech . 90% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Wind River aneb Když mráz na filmovém plátně pálí víc než ve skutečnosti. Je mi galakticky fuk, že zápletka je jednoduchá. Film je o pocitech. Pokud se vžijete do hlavní postavy, do atmosféry všudypřítomného mrazu a ticha, možná začnete i chápat něco z toho, co se film snaží říct - a co ve vás probudit. Liz Olsen tu jako nezkušená polka odvádí velmi dobrý výkon, stejně jako Renner a jeho nekompromisní ostrostřelec. Jenže film se zaryje pod kůži hlavně pekelně dobrou atmosférou a příběhem o přijmutí bolesti, aby ti, co nás předčasně opustili a které bychom jako rodiče neměli pochovávat, zůstali s námi navždy. A to se povedlo. Po hodně dlouhé době 5*. Po těch shitech, co jsem poslední dobou viděl, neváhám s plným hodnocením. Ten film je opravdový stejně jako smutek v něm. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh docela jednoduše vyprávěný, což právě filmu dodává na přirozenosti a přesvědčivosti. Skvěle zobrazená atmosféra tiché, nekonečné, mrazivé a zabíjející zimy. Naprosto dokonalý je Jeremy Renner, díky jemu přidávám i pátou*. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Podobne ladené thrillery s pútavým vyšetrovaním a neuveriteľnou atmosférou jednoducho milujem, a preto niet divu, že si ma Wind River absolútne obmotal okolo prsta. Pri záverečnej prestrelke som ledva dýchal a zmocňovali sa ma skutočne intenzívne návaly emócií. A práve z tohto dôvodu predsa filmy tak milujeme, čiže nevidím dôvod nedať Sherdinovej snímke zaslúžený plný počet. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se tento skvost dostal i k nám do kin, a tak jsem si ho mohl vychutnat na velkém plátně. Wind River má všechno, co má správná mysteriózní detektivka mít, a ještě i pár věcí navíc - od skvělého hereckého obsazení po scénář, režii a krásné prostředí zasněženého Wyomingu, to vše obohacené o skvělou hudbu Cavea a Ellise, která k takovému filmu prostě patří. Konec byl kulervoucí nářez, na což jsem koukal s otevřenou pusou, a úplný konec pak příjemný doják, jak se na drama sluší a patří. Jeden z nejlepších filmů roku, který má našlápnuto na nominaci na Oscara hned v několika kategoriích - a já mu to přeju. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Stopař a lovec Cory Lambert (Jeremy Renner) nalezne v indiánské rezervaci Wind River ve Wyomingu mrtvé tělo mladé dívky. FBI na místo činu posílá nezkušenou agentku Jane Banner (Elizabeth Olsen), která není na zdejší drsné počasí připravená... Příběh nikam nespěchá, ale i tak dokáže diváka chytnout a nepustit ze sedačky do závěrečných titulků. Nemalý podíl na tom mají také herci jako Gil Birmingham (Martin), Jon Bernthal (Matt) a Graham Greene (Ben). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan napsal famózní Siccario, a nudné Hell or High Water - a kvalitou přesně mezi nimi sedí Wind River. Možná dokonce i o kus blíž Siccariu. Příběh je nepřekonatelně simple, tak přímočarou zápletku obvykle nemají ani jednotlivé díly krimiseriálů - ale to jak s ní Sheridan pracuje a vše co buduje kolem ní, to je nádhera. Mrazivá atmosféra divokého zapadákova indiánské rezervace podpořená minimalistickou hudou Nicka Cavea, a postavy, kterým se i přes jejich úsporné vyjadřování dostane hluboko pod kůži, z toho dělají mnohem víc, než jen pouhý krimi-thriller. 8/10 ()

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama