Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeském Kameňákově žije pestrá směsice lidí všech možných povah a profesí. Žijí tady Novákovi. Otec Pepa je náčelníkem městské policie, jeho žena Vilma je učitelkou, dcera Julie studuje zdravotní školu a devítiletý Pepíček komentuje všechno, co se jen v okolí šustne. Z Anglie do Kameňákova přijíždí šlechtický pár, kterému byl v rámci restituce navrácen zdejší zámek. Na malém městě se ale nic neutají, a tak záhy všichni ví, že lord sem přijel hledat poklad po svém otci, na který má zálusk i jeho zrádný komorník. Zpráva o pokladu nedá spát továrníku Kohnovi, chtěl by ho i playboyský primář, ale také matka představená zdejšího kláštera, v němž se místo jeptišek ukrývají prostitutky a zloději na útěku... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 143)

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Ve věcech má být rovnováha. Této zemi prezidentoval Masaryk, ale taky vrah Gottwald. Dali jsme hudbě Karla Gotta, ale taky třeba Leoše Mareše. Tento národ dal světu Miloše Formana, ale taky třeba pana Trošku, našeho malého českého Eda Wooda. Je možné, že časem jeho kameňákovská série podobně zkultovní, jako Vesmírný plán č.9 a ostatní mistrova díla. Přesto mám neodbytný pocit, že kdyby se pan Troška v mládí dal třeba na popeláře, byl by tomuto národu podstatně užitečnější. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Film přesně pro dnešní společnost. Laciné, pablboidní ´fóry´, komercí nasáklý herecký ansámbl, a ovšem Zdeněk Troška v roli režiséra. Uznávám tohoto pána jako tvůrce pár velice dobrých a legandárních českých pohádek. Leč toto je velice špatná (i když legendární) česká srajdajáda, kterou uživatelé ČSFD právem uvrhli do filmového pekla. Zmiňovat se o dvojce a trojce považuji za naprosto zbytečné. Rád ve svých komentářích totiž uvádím alespoň nějaké pozitivum, ovšem v případě série Kameňáků mě nenapadá lautr nic. Skoro se až bojím napsat; "štěstí, že neexistuje čtyřka..." ()

Reklama

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Klenot svetovej kinematografie nemôže byť vnímaný očami priemerného diváka. Ten totiž nepochopí expresionistický nádych štutgartskej školy, ktorá nabáda k podrobnejšej štúdií jemných odtieňov freudovského nihilizmu a klasickej, ba až dokonale čírej šopenhauerovej voluntaristickej narácie. Kdežto v prvej polovici poukazuje priam kongeniálny režisér Zdeněk Troška na nebadané nuancie sartreovského dualizmu, neskôr sa snímka plne rozvinie do jasne znejúcej parametrickej mizanscény, ktorá sa dá prirovnať jedine k nadčasovým maľbám Paula Gogaina a inklinuje k postupom Lyonskej školy začiatkom dvadsiateho storočia. Bravo, majstre. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ak prehltnete fakt, že ide o zbytočný film (vtipy stčí rozprávať, netreba ich vidieť), že nemá scenár a že je to fakt blbosť, môžete sa aj baviť. Ja som to prežil bez zranenia a keby to malo aspoň náznak príbehu poškuľoval by som aj po 3*. Klasická "ľudová" komédia, pre aké sa Troška (a priznajme si, aj súčasnou televíziou vychovaný divák) narodil... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co dodat k vítěznému filmu 25. festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu z Nového Města nad Metují? Snad tolik, že se divácké preference mění v průběhu času jako májové počasí. Zdeněk Troška si zřejmě potřeboval odpočinout po náročné anabázi s Andělskou tváří a naplánoval si další klasické jihočeské letní natáčení s partou svých blízkých. Z dnešního pohledu překvapí přemíra vtipů a prostředí, které další pokračování Kameňáků už odmítlo. Pořád ještě se tu vzpomíná na socialismus, erotický noční podnik financuje židovská rodinka, zdegenerovaná šlechta jakoby vypadla z úplně jiného žánru a stejně tak místní klášter. Příšerný zážitek už to byl tehdy, zpětně bych to označila jako dojezd devadesátkových omylů, kam spadají všechny ty restituční komedie a blbiny oceněné Plyšovým lvem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (18)

  • Keď Kohn v lekárni kupuje jed pre svokru, na pokladni je nablokovaná Viagra. (Kadas97)
  • Ve filmu si zahrál i autor snímku Zdeněk Troška, a to ve scéně, kdy policie zastaví auto řízené psem. (URBAN)
  • Film, sestavený ze samých vtipů, měl v plánu natočit již v sedmdesátých letech Oldřich Lipský. (Přemek)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Mannovo Impérium vrací úder

Mannovo Impérium vrací úder

15.10.2007

Michael Mann je tvůrce báječných filmů, ať už je režíruje (Miami Vice) nebo produkuje (Království). Jenže ty báječné filmy nevydělávají. Jistě, nakonec se jakž-takž zaplatí, ale rozhodně to nejsou… (více)

O starších, ale nejen pro ně

O starších, ale nejen pro ně

16.06.2006

Je vždy příjemné, když filmy neoplývající obří reklamou, za nimiž nestojí balík akcií nadnárodní filmové společnosti ani megahvězdy protřelých jmen, jejichž rozpočet byl spíše nižšího kalibru a… (více)

Reklama

Reklama