Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze Zakázaného města se ztratila posvátná kniha, která obsahuje návod na ovládnutí těch nejdokonalejších technik bojového umění. Její vlastnictví je cestou k obrovské síle a moci. Není divu, že se najde řada dobrodruhů, kteří by ji chtěli získat za každou cenu. Chladnokevné vraždy, velkolepé souboje, detektivní zápletka a silný romantický příběh to jsou hlavní přednosti filmu, který se právem řadí mezi legendy hongkongské kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Matty 

všechny recenze uživatele

Některé hongkongské filmy mají lepší účinky než lehké drogy. Dívat se na Sworsdmana a ani jednou se nezasmát je jednoduše nemožné. Skupinka těžko odlišitelných asijských herců si odtíná končetiny v prapodivných polohách a do toho pronáší věty typu: „Vodu z řeky do studny nelij“. Pokud si žánr wuxia spojujete výhradně s poetickým Tygrem a drakem, mohla by vám tato ďábelsky potrhlá podívaná způsobit menší srdeční kolaps. Jsou zde létající Hongkongčané i efektivní šermířské souboje a to v míře více než dostačující, jenže vážnost příběhu je neustále shazována infantilními vtípky, sem tam si hlavní postavy zapějí nějakou „lidovou“ a sem tam někdo někomu vyrve z hlavy oči. Nebo jazyk. Většina akčních scén je neuvěřitelně chaoticky sestříhaná, příběh se sice neustále posunuje kupředu, ale chybí mu poklidnější pasáže, tudíž trpí zahuštěností, ale pro mě – jakožto středoevropana – se jedná o kulturní zážitek natolik nevšední, že nemůžu než sáhnout po solidních třech hvězdičkách. Což mi připadá jako rozumný kompromis mezi odpadem a hodnocením nejvyšším, tedy dvěmi extrémy neadekvátními pro film v němž bezzubý stařík po poražení svého protivníka za použití techniky třesoucího se meče „odrotuje“ do rákosí. 60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co je na tomhle wuxia filmu tak super? Co na jeho hudebním motivu je tak úžasného a od kdy je jeden hudební motiv pouštěný stále dokola to nejlepší na filmu? Od chvíle kdy se rozhodlo několik (ano nebyl tu jen jeden režisér) pánů, že se spojí a vytvoří velké dílo plné drátků, létání, šílených nápadů, jedné písničky a budou čekat jestli jejich "umění" lidé pochopí. Tito pánové si dovolili opravdu hodně a člověk zvyklí na standardní souboje ala Bruce Lee a jemu podobní Kung-fu legendy let dávno minulých. Tento film představuje styl při kterém se na drátkách(nebojte neuvidíte je, ale víte o nich) skáče a léta sem tam a postavy předvádějí chvílemi až souboj v beztížném stavu. Komu tento styl nesedne, odsoudí Swordsmana jedním dechem. Já se k těmto lidem přikláním, přestože miluji film Hrdina plný podobných soubojů, jeho styl a nádech je tomuto komediálně akčním romantickém příběhu na hony vzdálený. (PS: je to jen v HK filmech, že žena předstírá, že je muž? A všechny postavy až na jednu dvě dělají jako by to byl opravdový muž?) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela fajn film, ale rozhodne to neni zas takova bomba. Pribeh je na jednu stranu hodne jednoduchej, ale na druhou stranu straslive zmatenej, skoro po celou dobu filmu jsem az na par vyjimek nevedel kdo je s kym proti komu atd. Hlavni hrdina je sympatak (trochu podobnej Jackie Chanovi) a i ostatni jsou hodne dobry. Cely mi to ale prislo spis jako komedie s prvky bojoveho umeni, protoze tech boju tu neni moc a kdyz jsou, tak jsou stejne dost komicky. Navic tohle se uz ani neda oznacit za bojove umeni s provazy, protoze krome toho, ze tu litaj, tak jen pohybem ruky nebo mece po sobe hazej kusy okoli a trhaj tela na kusy. Celej film je podbarvenej uzasne chytlavou a prijemnou hudbou, takze nic, co by trhalo usi, jak je u starsich asijskejch filmu zvykem. Kdyz to ale beru jako komedii, tak je to fakt hodne zabavny a zaslouzi si to 4*. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to slabší wu xia film. Má iba priemerný príbeh o ukradnutí vzácnej knihy, pomocou ktorej sa dá naučiť najvyššiemu bojovému umeniu a tak mnoho ľudí stojí o to, aby ju získali. Spracovanie ma ale vôbec nezaujalo, toto išlo celé úplne mimo mňa. Ani na okamih ma tu dejovo nič nezaujalo, síce sa stále niečo deje a ani až tak moc to nenudí, ale tento dej ma vôbec nebavil. Akcie je tu pomerne dosť, ale vo svojej kategórii je to len priemer. Na tento wu xia štýl deväťdesiatych rokov som si už zvykol, takže žiadne prispôsobovanie sa, či už po vizuálnej, ale ani obsahovej stránke som už nepotreboval, akcia je rozmanitá a obstojne natočená, ale má len málo lepších momentov, viac ma zaujali len tie rôzne bleskové deštrukcie častí tiel, ako napríklad položenie ruky na rameno bojovníka, ktorý si to len tak nenechá a tak tá ruka exploduje a podobné zábavné situácie. Herecké obsadenie nie je zlé, jedine hlavný hrdina Jacky Cheung mi tu moc nesadol, inak je to bez problémov, výborné ženské postavy, slušná záporáci ako napríklad Wah Yuen a aj vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú v rámci žánru bez problémov. Tento typ filmov moc nevyhľadávam, ale ani s nimi nemám väčší problém, občas takáto zábava poteší, lenže v tomto prípade ma ten dej nebavil ani trochu a keď film nebaví po tejto stránke, tak to ani slušné zvyšné stránky nad priemer nedostanú. 45% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První část trilogie by se klidně mohla jmenovat - Honba za posvátným svitkem. Jednoduchý příběh se utápí v honičkách a soubojích, které jsou velkolepé. Vzduchem nelítají jen bojovníci a hlavy, ale téměř vše předměty počínaje a kusy domů konče. Soupeři užívají energii meče (skoro jako StarWars), vrhají hady nebo využijí včelí roj. V jeden okamžik je tolik postav ve vzduchu, až se divák skoro ztrácí. A dojde nejen na střeva ven, ale i na explozi těla. Osobitý vizuál Harka Tsui je pastvou pro oči stejně jako v trilogii s čínskými duchy. Pro našince by možná neuškodilo zkrácení, ale když to vypadá, že se příliš mluví, přijde na řadu akce. A pod vším tím bojem se skrývají intriky, touha po moci, ale také smysl pro čest a spravedlnost. Kdysi se mi líbilo více, hodnocení však ponechám. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zíral jsem s otevřenýma očima a bradou spadlou na stůl. Vždyť oni se v těch soubojím navzájem ani pořádně nedotknou - mlátí se tlakovýma vlnama způsobenýma různými částmi svých těl a měčů, vytrhávaj ze země obrovský kusy půdy a hážou to po sobě..... A ty hudební vystoupení..... Filmy v podstatě o hovně, místy sebeparodický, ale já se docela bavil.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

nemam rad filmovy zaner Wuxia filmy. Ide o cinsky filmovy zaner, kde bojovnici ovladaju bojove umenia. Ci na urovni to neviem, ai jo, ale mna nezaujala ani ta cholerografia kung fu subojov. Kulisy plane, dialogy cast o nicom : 50 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktoré napriek tomu, že majú pomalé tempo, nenudia, a potom su také, ktoré majú tempo svižné, dokonca zbesilé, a napriek tomu nudia fest. Divák sa nedočká ani súbojov, kedže sú zamenené za akési rýchlostrižné lietanie a wuxia prvky exponované na entú. Pri množstve postáv, naviac veľmi podobne odených, som strácal prehľad o tom, kto je kto a všemožné intrigy tomu tiež nepridávali. Humor silený a tým pádom nefunkčný. A v spojení s muzikálovými vložkami som si vravel, že tento film je snáď zlý vtip. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Na první pohled bylo vidět, že film se musel natáčet ve spěchu. Některé scény nejsou moc zdařilé a přesto ve filmu nechybí. Já bych nazval tento film tak trochu fantasy komedií. Létající bojovníci, střílející koule, které vybuchují. Nebo hlavní hrdina s přehledem chytne šíp v letu. Realitu zde rozhodně nehledejte. Je to taková drsnější akční pohádka na dobrou noc, kde všude létají a zabíjí se rádoby lidi. Odmyslet si to, že byl tento snímek natočen v roce 1990, tak bych mu tipnul možná ještě o 15 let víc. Na japonské filmy 50. a 60. a 70. let tento Hong Kongský blivajs nemá. Kamera strašná. A to, že dávám 3, je jen z důvodu, že jsem se popadal smíchy už od první minutky až do konce. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Start byl celkem nic moc, ale ke konci už jsem se celkem chytal. No souboje byly Star Wars hadra :D Díval jsem se na to jen abych se mohl podívat na Swordsman 2 ve kterém hraje Jet-Li. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda... Zklamání jak hrom, byl jsem zmlsaný takovými peckami jako Tygr a drak, Hrdina apod. Takže jsem doufal v něco stejně úchvatného ale tohle... Něco tak hloupého, překombinovaného, nepřehledného a trapného jsem už dloooouho neviděl. Z odpadu to zachraňují jen docela sympatické asiatky :-) ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Takový počet režisérů se odrazil i na plátně a film sršel tolika nápady, že jsem se chvílemi neorintoval. Vždy chci hodně akce a trochu sci-fi někdy taky neurazí, ale tohle bylo až přehnané. Bohužel něco padá i díky divoké kameře a taky mě mrzí, že nikdo nebojoval rukama. Potěšila mě nesčetnost mistrů klanů a konečná pointa. Lepší průměr. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že moc hongkongských filmů neznám. Zajimavý příběh točící se kolem jedné písně, kterou ve filmu uslyšíte nespočetněkrát ať už od protagonistů nebo jako instrumentální podbarvenou linku. Musím uznat že píseň se mi zaryla do paměti, že jsem si jí musela vyhledat na youtube. Prostě je to mrška malá dobře zapamatovatelná. :-) První část příběhu mne trochu nudila ale v půlce se to rozjelo do pohody a bylo to pro mě místy velmi napínavé. Nehledejte u swordsmana těžkou zápletku, ale spíš pobavení a nadsázku. Závěr neměl chybu přímo geniální, protože mi ten prďola soudce pěkně štval jak skřípavý hlas to měl. :-) ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Spojit styl Charlie Chaplina s asijským bojovým uměním může nebo nemusí být dobrý nápad. Jednoduše toto je ale naprostá slátanina, která má slušnou výpravu, nadšené herce a spoustu nápadů ... však duch chybí. Nebýt tam nemálo surovostí, mohlo by to být alespoň pro děti na zasmání. Srovnávat např. s filmem Tygr a drak jest zcela a zhola nemožné :-( ()

lobodlak 

všechny recenze uživatele

Jestli měl tenhle film nějaký scénář, podle kterého se točil, tak bych si ho s chutí přečetl. Větší slátaninu jsem nezažil. Příšerný děj, nerozeznatelné postavy, úchylná písnička provázející film(nechápu proč), šíleně špatné akční scény. A právě pro tu debilitu snímku musím dát plný počet, protože takovéhle špatnosti se jen tak nevidí. Naštěstí. ()

Reklama

Reklama