Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Recenze (98)

Matty 

všechny recenze uživatele

Modelový útěkářský thriller, anebo temnější screwball komedie? Rozhodně film, který z rané Hitchcovy tvorby nejnápadněji předjímá North by Northwest. Oproti němu jsme zde lépe informováni o ústředním zločinu/MacGuffinu a namísto řešení nezodpovězených otázek si můžeme vychutnávat hladkost, s jakou na sebe jednotlivé scény navazují a zajišťují tak nepřetržitý pohyb vpřed. Neustále se střídají prostředí a objevují nové postavy, lišící se povahou i národností (Kanaďan, Angličané, Skoti). K výraznému zpomalení dochází teprve vinou několika delších vysvětlujících dialogů ve druhé půlce. Oproti pozdější Hitchcockově tvorbě je ve 39 stupních zjevná větší otevřenost (menší sofistikovanost, chcete-li). Hitchův smysl pro humor (černý) nebo jeho názor na něžné pohlaví (zrádné potvory) a venkov (zaostalí balíci) netřeba hledat výhradně mezi řádky. Díky parodii proslovů, jež svou prázdnotu maskují vzleností, nechybí ani špetka politické satiry, která v režisérově tvorbě není tak obvyklá. 80% Zajímavé komentáře: Sarkastic, NinadeL ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to trochu paradox, ale ta Ondříčkova s úctou dělaná parodická verze 39 stupňů z prken Dejvického divadla o čtyřech hercích mi přišla o fous lepší originálu. Nejen, že je Jarda Plesl Robertem Donatem více než samotný Robert Donat, ale hlavně tam jsou ti ptáčci. A teď již k filmu samotnému. Vše co dělá Hitche Hitchem tu je skoro v čisté esenci (včetně nelogičností - čtyřiceti mílový úprk s policií v patách apod.). Jenomže to tak nějak nefunguje. Abych byl přesnější - mezi Donatem a Carrollovou to ne zcela funguje, ona jeho totiž dosti zastiňuje. Na což doplácí i film jako celek, am I right sir? Na druhou stranu to tempo je tak závratné, že mi to stejně došlo až po projekci. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Léta jsem se chystal pustit do Hitchcocka a když už, tak to vzít důkladně, se startem nakonec právě u 39 STEPS. Tenhle thriller slušně odsýpá v záhadě a dobírání se pravdy, zaujme útěky horskou krajinou, najde si prostor i pro humor a nějakou tu (až dalo by se říct "mad lovers") romanci, kde pro mě vynikal snad nejvíc. Tématy nejistoty, špionáže a falešných obvinění zajímavě předchází studenou válku a příslib je značný. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

39 stupňů je velmi svěží detektivkou z raného Hitchcockova období. Svým tématem, nespravedlivě obviněným mužem z vraždy, je podobný jeho pozdějšímu a dle mého názoru nejlepšímu filmu Na sever severozápadní linkou. Je sice pravdou, že občas snímek pokulhává v logice, ale tady mi to ani trochu nevadilo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Napodruhé a v krásné kopii jednoznačně za pět. Ďábelské tempo, spousta nápadů a prakticky všechno, proč mám Hitche tolik rád (včetně krásné blondýny Madeleine Carroll). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak hloupý, až je z toho člověku úzko. Neexistující motivace hlavního hrdiny, naivní špióni, zvraty jak z Komisaře Rexe. Ne všechno jde omluvit dobou... Tady se těžko hledá ta třetí hvězda, kterou dávám, jako u Hitchcocka tak často, za jeho technickou zručnost. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Až budu velká, přeju si, abych mohla psát jednu knihu za druhou pořád o tom stejném, jenom trošku jinak, a všem se to stále tolik líbilo, jako se všem líbí Hitchcockovy filmy. Mně tohleto totiž zabraňuje v kinematografickém požitku. A čím víc jsem těch filmů od něj viděla, tím je to horší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Krásná, záhadná žena pronásledovaná zabijáky. Zní to jako špionážní román.“ Velmi kvalitní špionážní thriller. Ne však snad proto, že by samotné téma muže, který se snaží prokázat svoji nevinu a zároveň dopadnout skutečného zločince, bylo nějak zvlášť originálně pojato. Tento snímek sází na něco jiného, tuto krimi honěnou totiž vhodně doplňuje od začátku občasným humorem a pak také funkční romantikou (jakože od chvíle spojení „siamských dvojčat“ je film velmi úsměvný a jiskření mezi ústřední dvojicí je opravdu zábava sledovat). Navíc, samotnou pointu (držení a předávání informací) snad ani nejde odhadnout. Jenže na plný počet film nemá. Zadní projekce ještě tak do očí nebijí, ovšem „vzdušný“ trik už docela ano, zrychlený pohyb jako by byl dodán z jiného filmu, a přeskočenou pasáž po scéně s knihou nepovažuju za úspěšný režisérský tah, jako spíš šetření rozpočtu, a to nepříliš férové vůči divákovi. Ovšem pokud bych dokázal nad tímhle vším přivřít oči, nemůžu to samé udělat v případě konce, který byl tak strašně naivní, až mě naštval. Jak byl celý film vcelku chytrý, tak konec si vypomohl pěkně hloupou berličkou (a ani ten milý „úchop“ v posledním záběru nedokázal zakrýt fakt, že závěr tvůrci nepěkně odflákli). V celkovém součtu mi to tedy dává „pouze“ solidní 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielko takmer po všetkých stránkach! Hitchcock sa vrhol do znamenitého thrilleru, vôbec jedného z prvých, s mikroskopickou presnosťou, akoby ho počas natáčania viedla akási vyššia sila. Všetko stojí na minimalistickej, jednoduchej krimi zápletke, ktorá však svoju neskutočne lišiacku pointu využíva pre maximálne naakumulovanie diváckej pozornosti a spokojnosti. Bez možnosti kopírovania scén nám Hitch udáva pravidlá hry, ktorým som sa bezmocne podriadil a jediné, čo som na konci filmu ľutoval bolo, že tak rýchlo skončil. Originálne scény, ktorých využitie dodnes patrí k samozrejmostiam vo filmovom priemysle, slovné prestrelky medzi ústrednou dvojicou mali iskru a iskrenie medzi nimi som zaznamenal taktiež. Čo tam po nejakých logických nejasnostiach v konaní, či mierne unesenom hraní hlavných hercov. Vidieť film v tridsiatych rokoch, žasnem a onemený odchádzam z kina. 90%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuju šestákový román. Autorem Thirty-Nine Steps je Skot John Buchan. Toto jeho první dobrodružství s akčním hrdinou s knírkem, Richardem Hannayem, poprvé vycházelo jako seriál na pokračování v Blackwood's Magazine v létě 1915. Později vyšly ještě další čtyři romány s Hannayem v nesnázích. O adaptaci prvního dílu pro film se postaral oblíbený spolupracovník Hitchcocka Charles Bennett. Nenáročný divák byl spokojen a postupem času se román stal klasikou a další adaptace na sebe nenechaly čekat (1959, 1978 a 2008). Co říci k obsazení? Ačkoli Robert Donat patřil mezi tu šťastnou partičku, která se sešla nad Jindřichem VIII. (1933), své herecké kvality jako solitér nepotvrdil a i když krátce platil za hvězdu, hned v dalším roce pokazil film s Marlene Dietrich Rytíř beze zbraně (1937). A Lucie Mannheim? Jako hostující hvězda z Němec měla až překvapivě málo prostoru. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Tak staré, že místy umírám smíchy a tak nelogické, že je to moc i na mě, ale tempo je tempo, vtipný přízvuk je vtipný přízvuk a Madeleine Carroll je... prostě je. Sice vedle ní Robert Donat působí jako ochotník, ale to vadí asi jako papírově ploché charaktery. Hlavně, že slovní přestřelky jsou vtipné, jiskří a já se nenudím. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno já to vidím na lepší 3* Z raný Hitchovi tvorby to patří mezi ty povedenější kousky co jsem měl dosud možnost shlédnout. I když občas jsem měl problém se v tom trochu orientovat a film mi místy přišel překombinovaný. Ty úsměvné zrychlené akční scény snad nebudu ani komentovat, ale tak zase rok 1935, že jo... Každopádně film aspoň nenudí a svižně uplyne, takže extra zásadní výtky k němu zase nemám.65% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Asi prvý Hitchockovský Hitchcock. Napínavý,vtipný, hravý krimi thriller.Predobraz North By Northwest. Akurát ten McGuffin mal možno ostať utajený. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hitchcock zkrátka umí a 39 Steps je další parádní ukázkou jeho umění, kde je prostor pro dramatičnost, napětí, romantiku a atmosféru nejrůznějších prostředí, ale i samotného příběhu. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Asi ne tak rozmáchlé a propracované jako North by Northwest, ale i tak o třídu napínavější a zábavnější (nedobrovolné připoutání a následné slovní přestřelky) než Sabotér. A konečně Hitchcockova blondýna, která mi neleze na nervy. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Má to ešte ďaleko od dokonalých kúskov, ktoré Hitchcock točil v 40tych a najmä 50tych rokoch, ale ide o dobre vystavaný špionážny thriller so sympatickým duom Donat/Carroll. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mistrovský film, který mě - jako už tolikrát před tím - přiměl pocítit obdiv k Hitchcockovi, resp. k tomu, jak dokázal být novátorský a invenční (několik záběrů v tom filmu je naprosto geniálních a lapal jsem u nich po dechu). Když si člověk vezme stáří toho filmu v kombinaci s tím, jak je stále životný a zábavný, nejde se ubránit úžasu - zde byl rozhodně Hitchcock ve vrcholné formě. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Ač trochu podobný pozdějšímu snímku Na sever severozápadní linkou, tady vůbec nedošlo z mé strany k žádnému emočnímu či estetickému hnutí. Herecké párové spojení s postavami tu prostě nefunguje a jejich role jim nevěřim. Scénář není tak chytlavý, režie svými standartními postupy není tak vyšperkovaná. Prostě slušně odvedený základ. [6/10] (Gaumont British) (Čb. /// Produkce: Michael Balcon, Ivor Montagu /// Scénář: Charles Bennett podle románu Johna Buchana /// Kamera: Bernard Knowles /// Hudba: Jack Beaver, Hubert Bath) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tenhle Hitchcockův styl odlehčený špetkou romantiky a humoru mě baví. Stačí vážně jen trochu a jeho filmy jsou pro mě rázem dobře stravitelné. Navíc nechybí tempo, dobrodružstí a všudypřítomná konspirační záhada. # příběh 7 | humor 2 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z Hitchových filmov, ktoré sú čisto iba zábavou. Ono je to skôr komédia v háve trileru. Ani jedna scéna by sa nemohla odohrať v reáli tak, ako je odprezentovaná. Ako sa preboha dostal do toho škótskeho sídla? Toľko logických dier sa hladá ťažko niekde inde. Ale vôbec to nevadí, je to velmi svižné, vtipné, krátke a hlavná zápletka sa vyrieši ku spokojnosti postáv a všetkých divákov. Takto má vyzerať poriadna úniková zábava. ()

Reklama

Reklama