Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Recenze (98)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší největší filmový odborník mi nezbývá konstatovat fakt, že Hitchcock je mnohem lepší v rovině thrillerů a krimi, než v tolik opěvovaných hororech. Zatímco se na jeho hororech se od doby uvedení vyřádil čas a dnes už působí spíše komicky než děsivě, tak na jeho thrillerech a krimi se čas nepodepsal ani malinko. Zářným příkladem nechť je třeba tento neuvěřitelných 83 let starý snímek, který i po tolika letech působí svěžím dojmem a disponuje vším, čím by film tohoto ražení disponovat měl. Nechybí zajímavá zápletka, příjemný nádech mysteriózna a nejistoty, slušná dávka napětí a nečekané zvraty, krásná žena, ba dokonce ani jemný humor (zejména o manželství). Kdyby se alespoň polovina současných thrillerů přibližovala tomuto, tak bychom žili v krásném světe. Hodně snímku napomáhá i krátká stopáž a přímočarý děj s minimem nezajímavých odboček z cesty. Divák tak nedostane prostor si nudou ohryzat všechny nehty, včetně těch na nohou. Velice kvalitní kousek filmařiny. Slabší 4 kousky. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Ano, je to Hitchcockův film ve své ideální podobě... a funguje to výborně. Zároveň dost připomíná pozdější North by Northwest, jen ten Cary bohužel chybí. Šílené tempo sice občas trochu vadí, ale zároveň dokonale slouží svému účelu. Kdyby to trvalo o pár minut déle, napětím bych praskl... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedinou istotou v spojitosti s týmto filmom je, že z pôvodných štyroch hviezdičiek klesá na tri. Inak naozaj neviem. Určite to nebola komédia a aj keby bola, nezasmial som sa ani raz. A keď to bolo mienené vážne, tak to prekombinovanosťou a naivitou prekonalo väčšinu z toho, čo som z tohto žánru videl. Všimol som si, že Hitchcockove filmy starnú rýchlejšie, ako iné, ale to nie je prípad tohto filmu, ktorý považujem za nevydarený už v dobe svojho vzniku. Asi jediné, čo ma potešilo boli sympatickí herci v hlavných úlohách. A to naozaj nie je veľa. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z radu tých Hitchových filmov, na ktorých sa podpísal rok vzniku a nepatria medzi nadčasové diela. Hoci tempo je skutočne svižné a stopáž akurátna, nemôžem odpustiť tú nelogickosť a deravý scenár. 39 Steps je pre mňa zaujímavá a nenudiaca, celkom príjemná historická exkurzia na jedno pozretie, ktorá ľahko zapadne v porovnaní s najväčšími peckami Maestra. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Film zo skoršej tvorby Alfreda Hitchcocka so špionážno kriminálnou zápletkou, je jednou z predsvestí, budúcej tvorby majstra. Pochmúrne a zároveň zábavné táto kombinácia sa málokedy vydarí, ale tu funguje dokonale. Výborný filmík. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kvalitný špionážny thriller, ktorý - ako to býva Majstrovým zvykom - odľahčuje britským humorom a tým celý snímok posúva do najvyššieho levelu. 39 stupňov je svieže dielko, ku ktorému sa určite rád vrátim. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

A to jsem měl pocit, že už asi těžko narazím na nějaký skrytý Hitchcockův masterpiece. V podstatě se jedná o North by northwest z 30. let, ale s celkem jinou atmosférou, překvapivě moderně a skvělě hrajícími herci a na svou dobu brutálním tempem, které vás díky tomu ušetří nudě, která je u podobně starých filmů velmi častým společníkem. Dokonce jsem se i několikrát zasmál nahlas a hlavně jsem si celou dobu vědomě užíval tohle staré, ale zubu času naprosto v poklidu odolávající, milé překvapení. 9/10 ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Hitchcock nasáklý starou dobrou Anglií skrz na skrz. Výborné černohumorné a sarkastické hlášky, vizuální vtípky, ale... Ačkoli podobně jako v "Severu" figuruje muž na útěku, vlak, letadlo i krásná žena, nějak jsem nebyla s to si tohoto Hitchcocka úplně užít. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

39 stupňů je film, který hodně zestárl a rozhodně nepatří ani do Hitchcockova TOP 10 (ostatně je myslím více než patrné, že pan režisér vyzrával s každým dalším snímkem - až na výjimky - a jeho dílka z 30. let rozhodně nedosahují kvalit těch z let 40., 50. a 60.). Zápletka 39 stupňů je jako opsaná z šestákových románů o tajných agentech (ostatně jeden z nich byl předlohou filmu), takže scénosled je poměrně chaotický, děj poměrně nelogický a motivace jednání postav (jejichž charaktery jsou pouze papírové, jak je v žánru zvykem) bývá obtížné, ne-li často nemožné pochopit. Naštěstí je film zábavný a vtipný. A vůbec: myslím, že tehdejší publikum bylo spokojené. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Začínám věřit, že Hitchcock je opravdu génius. V pětatřicátém roce natočit tak skvělou žánrovku překypující napětím, vtipem a milostným jiskřením... Těším se na další kousky. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Je to tak milo naivné, že tomu odpustíte veľa nedostatkov, ale ako seriózny špionážny thriller sa to samozrejme brať nedá, aj keď nejako sa začínať muselo. Občas vtipné, ale určite nie napínavé a príliš veľa neduhov nemého filmu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sčítám: strhující snímek, skvělý scénář, sympatičtí sezvaní sehráli skutečný skvost, směsice – spěch, smích, strach, soupeření, stahující se smyčka - slastně složena, spontánní spokojenost. Season Challenge Tour, srpen 2015. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ponaučení pro nás všechny muže: Pokud se na vás v kabaretu nalepí pohledná ženská a chce jít s váma domů je to buď kurva nebo špionka. V prvním případě to bude nízká kvalita, vysoká cena a ve druhém případě do sebe nechá vrazit tak maximálně nůž (a to ještě cizí) a vás čeká dlouhá cesta do Skotska a zpátky s bengama a nájemnejma zabijákama v patách. A proto je lepší si dát doma desítku nebo dvanáctu (39 stupňů už je přece jenom trochu silný) a koukat na filmy a nechodit do kabaretů, kde se to jenom hemží špionama. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, aké to filmy sa robili v zlatej ére. Na poli takmer krátkometrážneho filmu ( vzhľadom na námet ), sa rozjazdí príbeh ktorý svojou svižnosťou a ( vtedajšou ) originalitou, zatieňuje aj dnešné High - Tech Thrillers. Nebojte sa a s odvahou si vychutnajte snímok, ktorý má šťavu. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Lehčí mistrův počin, který se rozjede spíš až v druhé polovině po útěku z auta, poté mu ani na chvíli nedojde dech až do opět excelentního finále. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu nezvykle vypravny a akcni kousek. Je to v podstate oldschool cernobila predzvest toho, co Hitchcock predvede o 25 let pozdeji v jednom ze svych klenotu North By Northwest. Je zajimave, ze uz v te dobe mel jasno o tom, jakym smerem se bude ubirat 90% jeho tvorby a ze do hlavnich roli absolutne nehrozi obasdit nekoho jineho, nez gentlemana a luxusni blondynu. Jen tehdy jeste nemel k dispozici Granta/Stewarta v kombinaci s nekterou z blond herecek non plus ultra zlate ery Hollywoodu. 6/10 ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Za posl. 30min. tu 4. dám. K mému překvapení, mi vůbec nevadilo to překlopení ve druhé pol. ke komedii, byť stále v intencích špionážního thrilleru. Má asi TOP scéna jest ta, když se náš uprchlík ocitne na politickém shromáždění, kde svým nepřipraveným projevem (čekal jsem opak) strhne posléze celý sál. To jsem si až přál aby byla delší.;-) A pak, když se vzápětí k naší hl. postavě přidá (nedobrovolně) , bonzující blondýnka z vlaku (fakt jsem si chvíli naivně myslel, že ho nenapráší) film jel jak po pravém skotském másle. Až ďábelsky vypadají pobožný farmář a jeho mladá žena, kterou si pan Hannay splete s jeho dcerou:) kulku zachytí knížka žalmů, načež následuje perfektní glosa od policisty, etc. Naše dvojice jest pak k sobě nějaký ten čas připoutána (padne i přirovnání k manželství:) doslova a část v onom skotském hotýlku je zvláště vyšroubovaná, to když pan Hannay vyprovokován slečnou Pamelou, která mu stále nevěří ani slovo, vykládá o svém fiktivním zločinném životě od dětství až po současnost. To bylo k uválení, ten její výraz a jeho, jak si to dobírání užívá. Ještě předtím, jsme ovšem svědky jednoho z nejoriginálnějších způsobů, sundávání dámských punčoch, zvláště když jste k nedobrovolnému partnerovi připoutána (doslova II.:) a on do toho v druhé ruce drží sendwič a ptá se, zda-li jí má pomoct. ;-) +jeho způsob, sušení dámské sukně:) Po oddělení následuje další pro mne jistě originalitka, když žena dobrovolně ulehne na jakési pomenší sofa a muž spí na posteli. Čekal bych přesný opak. Palec nahoru za ženu majitele hotýlku, která náš ústřední pár zachrání doslova III. za vteřinu 12. Za to jsem ji měl 100chutí dáti pusu.;-) Vyzdvihnu typicky Hitchcockovskou scénu s lehce démonickým panem prof. Jordanem se svým  poťouchlým usměvem, když hl. hrdinovi ukáže bezelstně malíček a způsob, jakým má býti ona tajná informace dopravena přes hranice. SPOILER! Včetně dosti překvapivého (pro mě, páč jsem čekal, že se jedná o hl. ženskou postavu) zabití hned v prvních 10 min. A je to po1. u Hitchcocka, a u US filmů z let 30.-40. let obecně, že jsem si představil, že by naše verze s řekněme Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou nebyla marná. Vlastně mi ve 2.pol. občas přišlo, jako by to bylo i v naší koprodukci. Neptejte se mě, proč. A na závěr prohlašuji, že bych na tohle dal rež. více peněz, počkal na technicolor éru a prodloužil (ano, náš nemilosrdný čsfd kat honajz2, by to samoz. zkrátil na 40min. jak ho znám, hehe) ho o 30min. a byl by to nářez par-excellence. Oproti lehce unylému Případu Caradineová, to byl čerstvý závan. A že to na skotské vrchovině pěkné fučí.;-) Nevím, zda si to nechám, ale stálo to za to. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych být v kůži toho, kdo od filmu vyžaduje zápletku založenou na logickém vývoji. Hitchcocka tohle nikdy příliš nezajímalo, většinou točil zábavné a atmosferické snímky, které si kladli jediný cíl - divák se nesměl nudit. Proto není překvapením, že se děj "The 39 Steps" odvíjí pouze prostřednictvím mnoha náhod, přičemž tím nejdůležitějším zůstává pouze a jenom zběsilé tempo, v jehož rámci si Hitch klidně dovolí vystřihnout několik podstatných scén. Poznávacím znamením je rovněž vtip, mimořádně působivý zejména tehdy, sledujeme-li slovní výměny mezi nedobrovolně připoutanými uprchlíky. 8/10 ()

Reklama

Reklama