Reklama

Reklama

Zablácené město

  • angličtina Mud Covered City
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1963, 8 min

Obsahy(1)

Klasický dokumentární film Václava Táborského sleduje klady a zápory života na novém sídlišti v pražských Malešicích. Dokument zachytil nadšení mladých rodin, které se stěhují do nového bytu, ale i problémy spojené s masovou výstavbou té doby: zablácené ulice, výpadky vody či problémy s topením. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (10)

Radko 

všechny recenze uživatele

Strasti života na novom - nedostavanom sídlisku vo výstižnom zostrihu, obohatenom humornými paralelami (slabo fungujúci vodovodný kohútik sa preľne do záberu výdatne tečúcej pivovej pípy). Sprievodný komentár netreba, dokument si vystačí s obrazom sprevádzaným nervne pulzujúcim nadžezlým hudobným sprievodom. Ženy v lodičkách sa brodia kašovitou brečkou, ich deti končia zaborené do hustej mazľavej hmoty. Snaha bývať rýchlo, hnaná plnením plánov a túžbou mať čím skôr nové bidlo končila v reálnom socializme často tristne: po urýchlenej kolaudácii práve postavených panelákov a odovzdaní dekrétu na byt sa šlo bývať na nedostavané sídlisko s chýbajúcou infraštruktúrou. Všade vrstva blata, miesto zelene a stromov len kopy stavebného odpadu a zabudnuté mechanizmy. Pre dobrodružnejšie naladených ľudí tak bonusom tohto hnusného humusu prvých mesiacov života na sídlisku bola existencia každodennej prekážkovej adrenalínovej dráhy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Krátká zábavná dokumentární miniatura beze slov o problémech s výstavbou nového pražského sídliště. Doporučuji! ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Hravý inzerát na dům (z panelu)… Neobyčejně osvěžující pohled na panelovou výstavbu toliko tři roky po líbivé a infantilní oslavě „panelového věku“, kterou natočil začínající Jiří Menzel (Domy z panelů /1960/). Zde pokrok příliš vábně nevypadá, spíše připomíná odlidštěné a bahnité prostředí s mlhavou perspektivou. Mechanické zvuky a neklidná jazzová hudba dokreslují chaos bez dialogů, neboť není co dodat. Zajímavé je zachycení „pracujících“ – činí se jako mravenci, aby si vybudovali vlastní domov, avšak tváří se při tom dost kysele. S jedinou výjimkou a tou jsou děti. Pro ně není rozkopaný úsek ani trochu mrzutý, naopak místem zábavy a dobrodružství. Nejen tím mi tento kraťas připomněl proslulé Panelstory Věry Chytilové – kamera je podobně neklidná, kočárky ztracené a lidé zmatení. Oproti odvážné frašce v podání Chytilové je Táborského krátký film „mírumilovnější“ a méně agresivní. V něčem mi to je snad i bližší, neboť účinku („tam nechci bydlet“) bylo rovněž dosaženo. Samozřejmě bráno s vědomím, že přímé odmítnutí zde nepřicházelo v úvahu a ani nebylo záměrem... (MFFKV 2013) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Úsměvný a přitom velmi realistický dobový dokument o nových obyvatelích právě dostavěného sídliště. Aby se ubytovalo co nejdříve co nejvíce lidí, dostali zájemci klíče od bytů ještě v době, kdy nebyly zbudovány chodníky a přístupové cesty a tak se ještě nějakou dobu po nastěhování brodili blátem a loužemi. Vypadá to trochu, jako když mravencům naprší na jejich přístupovou cestičku a ti pak statečně zápolí s překážkami, aby se dostali do svého mraveniště. Hudební doprovod z dílny Ferdinanda Havlíka k této grotesce skvěle sedí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Vtipný dokument. Ty obrazové paralely, např. záběr dělníka tlačícího blátem japonku je vystřídánt záběrem maminky tlačící blátem kočárek, jsou zábavné i po tolika letech. A vůbec, kritka obtíží růstu (jak zněl dobový termín) je zde podána formou takřka grotesky, aniž by bylo zabřednuto do bláta komunální satiry. Ale kde dospělí vidí problém, děti vidí příležitost, ty už mají prostor sídliště zmapován a hromady panelů, vyřazené či odstavené stroje, chybějící sklo ve dveřích i kaluže a vrstvy bláta jsou pro ně bezvadným hřištěm. Účinku filmu napomáhá jazzová a twistová hudba. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Spíše po těch letech výpovědní hodnota než umělecká...na druhou stranu je to rok mé inkarnace :) galoše pamatujete ? ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Krátký dokumentární snímek V. Táborského, který zachycuje lidi, jak se stěhují do nových paneláků, přičemž hlavní roli hraje to, že prostor před samotnými paneláky, příjezdové cesty a chodníky, nejsou ještě hotové. Realisticky natočený film, ve kterém důležitou roli hraje hudba, jenž běží od začátku až do konce a postupně reflektuje dění v obraze. Některé scény působí docela humorně, zvláště když jsou podtržené zmiňovanou hudbou. Krátký, ale výstižný film o tom jak to může vypadat, když lidi chodí nějaký čas v zabláceném prostředí. ()

Reklama

Reklama