Reklama

Reklama

Nezapomenutelné mistrovské dílo Ptáci jsou jedním z nejděsivějších filmů mistra napětí Alfreda Hitchcocka. Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou. (Magic Box)

(více)

Recenze (626)

buchannon 

všechny recenze uživatele

Poslední Hitchcockův dobrý film, přestože tento žánr není pro něj vůbec typický. Ale určitě lepší, než když se snaží rozehrát "napínavou" krimi partii, což se mu většinou nedařilo. ()

pold odpad!

všechny recenze uživatele

Je to děsivé asi jako příjezd vlaku do nádraží. Je-li pravdou ta legenda, údajně lidé uskakovali před plátnem. Při sledování ptáků má divák chuť rovněž uskočit, či lépe někam utéct, aby tu šeď a nicotu nemusel protrpět až do konce ... celé to čpí naprostou laciností, nulová atmosféra, nulové triky, nulový spád, nulový děj, jen semtam plácání černých křídel a posedávání černých ptáků, které je asi tak děsivé jako sousedovic andulka na útěku. Nejpřeceňovanějsí odpad ever. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka já můžu, jeho Psycho je pro mně film č. 1. Ale tyhle ptáci mi nějak neseděli. Dávám tři hvězdičky za pár ptačích útoků a vyklovaných očí, jinak postavy mi byly vyloženě nesympatický. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Skvěle promyšlený a pomalu budovaný příběh pouze po krůčcích připravuje diváka na přicházející hrůzu a - což je možná to nejděsivější - vůbec nedbá na zdůvodnění, ačkoli je nadneseno několik předpokladů a snímek je více než přístupný mnoha různým interpretacím. Jednotlivé scény jsou téměř bezchybným příkladem zvyšujícího se napětí a i ostatní aspekty jsou řemeslně zvládnuty na jedničku, přestože zvláště technická stránka filmu za mnohá léta utrpěla a spíše než jako naturalistické ztvárnění přírodní hrozby místy vyznívá jako umělecká manifestace surrealismu, kterýžto fakt se míjí s původním určením. Konečně mezi zápory musím zařadit také skutečnost, že zvolený motiv děsu už ze současného, otupělého pohledu není tak funkční, jako snad býval kdysi. ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Od mistra Alfreda mě tohle moc nezaujalo, protože chybí pocity napětí a děsu, které on jinak umí, ale zde se mu to tolik nepovedlo. Problém vidím v tom, že celou první polovinu se zde jedná o love story, které spíš nudí, druhá polovina je ovšem o hodně lepší a konec je skvělý. Jenže ty dobré a alespoň trochu děsivé scény byly pouze právě ke konci a zabraly tak pouhých 15-20 minut, takže to beru jako zklamání. Na tu dobu je to dozajista nadmíru povedené, ale myslím si, že má Alfred lepší filmy. ()

JesterKruger 

všechny recenze uživatele

Už se mi stalo, že jsem občas u starých filmů přimhouřil oko, ale tady (s výjimkou první Planety opic, Willarda a Bena) oko nepřimhouřím. Děj je fakt super, i herci. To bych celkově dal na 4,5*. Ale když vezmu ke všemu ty scény kde byli ti ptáci, tak si to těch 5* podle mě zaslouží. Takže 5*. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Film je dosť vzdialený predlohe Daphne du Maurier, hlavne úvod príbehu a hlavné postavy , každopádne poviedka v mnohom predbehla film a Alfréd u mňa tentokrát nezabodoval. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príbeh krásnej Melanie a fešáka Mitcha Brennera ktorí sa ocitnú uprostred vojny s vtákmi. Nevinné špásovanie privedie Melanie do Bodega bay. Napriek konzervatívnej atmosfére sa zoznámi s ľuďmi v meste a je pozvaná na oslavu narodenín Mitchovej sestry Cathy. Pár incidentov sa už odohralo ale prvý útok sa stane až tu. Hitchcock atmosféru zahusťuje pomaly, ale každým útokom viac až na úroveň hystérie. Horšie ako útoky vrákov je však iracionálne a hysterické správanie ľudí. Hitchcock za týmto účelom neváha porušiť aj logiku napr. keď vtáci vnikajú do domu cez okná, ktorých okenice predtým Mitch zaklincoval alebo Melanie sama vstúpi do podkrovia s obavou či tam nie sú vtáci a pritom za sebou zavrie dvere. Triky sú z dnešného hľadiska slabé ale na svoju dobu dobré. Herci svoje role zvládajú dobre. Žiaľ scenár z nich robí hysterické ustráchané bábky. Postkatastrofický záver to už nezachráni. 70% ()

KOMTESA 

všechny recenze uživatele

Můj úplně první horor, který jsem kdy viděla, tenkrát mi bylo asi 5, fuj, nezapomenutelný zážitek, dodnes mám občas strach z vran ;)) ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Nevím, ale nějak mě tento film nezaujal. Já vím, že je z roku 1963, takže s nějakýma velkýma trikama člověk nemůže počítat - tyto jsou skutečně slabé, ale beru v potaz ten rok.. - leč výkony herců v hororových scénách jsou hodně nepřesvědčivé.. Prostě 2* - a to ještě slabší... ()

Související novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama