Reklama

Reklama

Nezapomenutelné mistrovské dílo Ptáci jsou jedním z nejděsivějších filmů mistra napětí Alfreda Hitchcocka. Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (77)

  • Autorka povídky „Ptáci“, tedy předlohy k filmu, Daphne Du Maurier snímek moc ráda neměla. Nejvíce jí vadilo, že bylo změněno místo děje z Anglie do Spojených států. (Eluin)
  • Závěrečná scéna se stovkami ptáků je sestavena z 32 samostatných záběrů. (ClintEastwood)
  • Příběh se odehrává v zátoce Bodega Bay na severu San Francisca. Toto místo Alfred Hitchcock objevil při natáčení snímku Ani stín podezření (1943). V této lokalitě se však točila jen část filmu, většina scén byla vyrobena ve studiích Universalu, kde měl štáb větší klid na práci. (ClintEastwood)
  • Před natáčením byli všichni očkováni proti tetanu. Někteří ptáci byli vycvičeni, aby útočili na lidi, proto poté nemohli být vypuštěni do přírody. (Fenk)
  • Jedná se o druhý případ, kdy Alfred Hitchcock ve svém filmu zmiňuje kalifornské město Santa Rosa. Poprvé tak učinil ve filmu Ani stín podezření (1943), ve kterém děj snímku dokonce do Santa Rosy i zasadil. (PlayEasy)
  • Natáčelo se od 5. března do 10. července 1962 v Kalifornii. (Varan)
  • V roce 2016 byl film uložen do knihovny kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. března 1963 v New Yorku. (Varan)
  • Scéna, v níž na Hedren útočí agresivní ptáci svými zobáky, měla být původně natočena s mechanickými rekvizitami. Filmař se však rozhodl jinak a na herečku po pět dnů pouštěl skutečné ptactvo. Skončilo to mnohačetnými zraněními a odvozem Hedren do nemocnice. [Zdroj: Refresher.cz] (Duoscop)
  • Režisér Alfred Hitchcock během natáčení neustále častoval herečku Tippi Hedren sexuálně laděnými nabídkami, a to i přesto, že byl ženatý. Ta jej však odmítla. [Zdroj: Refresher.cz] (Duoscop)
  • Mladičká Melanie Griffith, dcera Tippi Hedren, dostala od Alfreda Hitchcocka při návštěvě natáčení velmi neobvyklý vánoční dárek, a to malou panenku v kostýmu Hedren, uloženou v malé dřevěné schránce."Hitch" byl známý svojí pověstí šprýmaře, jehož kousky však mnohdy hraničily s nevkusností. (Tommassi3)
  • Autor scénáře Evan Hunter shodou okolností pojmenoval "Melanie" postavu, kterou měla hrát Hedren, aniž by tušil, že se tak jmenuje její dcera. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock k tvorbě filmu doplnil: “Nejobtížnější byl záběr, ve kterém je zachycen výbuch benzinové pumpy z pohledu racků. Při řešení výtvarné stránky filmu jsem se inspiroval obrazem Výkřik Edvarda Muncha, pocitem bezútěšnosti a šílenství v jakési pustině, která vyjadřuje vnitřní rozpoložení člověka.“ [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Někteří ptáci, kteří se ve filmu objevili, byli cvičení, jiní byli stroje a několik jich bylo animovaných. Při animování ptáků asistoval Robertu Boylemu průkopník animace Ub Iwerks. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Protože Hitchcock během natáčení filmu jak osobně, tak pracovně dobře vycházel s Evanem Hunterem, požádal tohoto spisovatele, zda by mohl podle povídky Winstona Grahama připravit adaptaci Marnie (1964). [Zdroj: Vždyť je to jen film]. (Pavlínka9)
  • Natočení scény s ptačím náletem na Melanie Daniels (Tippy Hedren), která prohledává dům a objeví pokoj, kde jsou nashromáždění ptáci, trvalo týden. (Pavlínka9)
  • Filmu předcházela tříletá přípravná fáze, během níž byl vytvořen detailní "story-board" s 1500 záběry, což je asi třikrát více, než je obvyklé. (ČSFD)
  • Josef Vyleťal vytvořil k tomuto filmu surrealistický obraz, který je ceněný na 25 tisíc korun. (Pumiiix)
  • Melanie má na sobě po převážnou část snímku stále stejný zelený kostým a herečka Tippi Hedren jich během natáčení vystřídala šest naprosto identických. (Morien)
  • Mitch Zanich, majitel restaurace "The Tides", slíbil režisérovi, že v podniku může natáčet, pokud po něm pojmenuje hlavní mužskou postavu a dá mu roli, která promluví. Hlavní hrdina se tedy jmenuje Mitch a sám Zanich hraje muže, který se ho ptá, co se stalo, když Melanii napadne racek. (Morien)

Související novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama