Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý chodský sedlák Záhoř tvrdí mladému Podestátovi, že jeho otci vrátil tři sta zlatých předtím, než starý Podestát zemřel. Z lakoty se Záhoř odhodlá i ke křivé přísaze před soudem. Rozhořčený věřitel ho varuje před božím hněvem. Záhořovi synové, Matěj a Vondra, se ucházejí o stejnou dívku - dceru kováře Nanu. Ta dá přednost mladšímu a citlivějšímu Matějovi, který se jako ženatý stává hospodářem. Je však pohodlný, a tak energický Vondra zaujme postupně jeho místo ve vedení statku i v životě Nany. Nana čeká Vondrovo dítě a Matěj se rozhodne odjet do Ameriky. Vondra vidí u Matěje peníze a domnívá se, že je ukradl Naně. Dojde ke rvačce, při které Vondra Matěje nešťastnou náhodou zabije... (ČSFD)

(více)

Recenze (16)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hodně podařené drama z roku 1938 nás zavádí na statek do kterého si přichází sedlákův synek jehož otec je právě rok nebožtíkem pro dlužných 300 zlatých.Sedlák a otec dvou synů mu však zlaté zapře s vysvětlením že otec musel před smrtí trpět ztrátou paměti a že peníze určitě vrátil.Synek však uvádí že mu otec na smrtelné posteli přísahal že žádné peníze mu vráceny nebyli a tak se vše dostává k soudu kde musí vychytralý sedlák přísahat k bohu že peníze vrátil,to také sedlák udělá.No a jak už to tak bývá Boží mlýny melou pomalu ale jistě a stihnout semlít jak sedláka tak jeho 2 syny.Mladší syn se žení a na statek si přivádí mladou a krásnou manželku,jenomže na sedlačení nestačí protože by jen poroučel ale popravdě práci moc nerozumí a vše důležité za něj dělá starší bratr.Jednoho dne přeskočí jiskra mezi starším bratrem a mladou nevěstou a při rozhovoru plném vášně je v sýpce pozoruje děvočka která vše roznese po vsi.To se pomalu dozvý jak starý sedlák tak oba synové a při výměně názorů neumyslně zabije starší bratr mladšího. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti: Poslední český film Herberta Loma (menší role chasníka). Natáčelo se na Chodsku a v Domažlicích. Jinak šlo o zvukovou verzi původně němého filmu z roku 1929, jeho tehdejší režisér Josef Medeotti-Boháč pracoval souběžně s Václavem Wassermanem na německé verzi "Die Gottes Mühlen", kde z českých herců hrála pouze Jiřina Štěpničková. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nejdřív zapřete třista zlatejch mrtvýmu sedlákovi, pak vám začne syn klátit ženu svýho bratra. No pámbu to kontroluje, tak se nedivte, že špatně skončíte. Boží mlejny melou pomalu, ale jistě. Aspoň tak to vysvítá podle tohoto filmu. Je to spíš průměr, ale nenudí a pohled na krásu Jiřiny Štěpničkové rovněž ne. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Oslovují mě dramata, která otevírají silná témata. Výčitky svědomí a křivá přísaha jsou takovým silným tématem, stejně tak obdiv a láska ke švagrovi. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

No jo no, s takovejma penězi nechodí štěstí do domu. To byla zas jednou pěkná zvrácenost. Sex, násilí, nelogika, folklór. Fuj, jsem z toho úplně vedle. A ty dveře? ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Adaptace jedné z románových částí chodské trilogie Jana Vrby se stala pro barrandovské ateliéry velkou událostí. Hlavním důvodem byl záměr česko-německé koprodukce, která by posílila narušené vazby mezi oběma národy. Hlavní ženskou roli, selskou krasavici Nanu, si v obou ztvárněních překvapivě zahrála Jiřina Štěpničková, která ovšem později, už v období nacistické okupace, odmítala vystupovat v německých filmech. Dominující uměleckou hodnotou české i německé verze byly potom uchvacující exteriérové záběry Domažlic a přilehlého okolí pod taktovkou zkušeného kameramana Ferdinanda Pečenky. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Drama zasazené v prostoru a čase - do chodského venkova proniká už technika, ale svatba se vystrojuje tradičně, přestože na vesnici nehraje chodský foklor, ale už modernizovaný dechovými nástroji (to při tancovačce v hospodě, jinak jsou lidové písně upraveny v dobových k vážné hudbě směřujících aranžmá), jazyk si zachovává něco dialektismů, ale celkově už se přibližuje obecné češtině (což zní z úst opravdu dobře vybraných, až na Boháče, Štěpničkovou a Marvana méně známých herců mnohem věrohodněji než v pozdějších Fričových Psohlavcích). Pečenkova kamera klasicky vynalézavá, soustředěná na podstatné symboly - slaměná holubička jako symbol mateřství, Kristus na kříži i ony příslovečné boží mlýny. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Jestliže se řada prvorepublikových filmů odehrává v ředitelských kancelářích a hotelových halách, takovýhle odskok na venkov s krásnou kamerou mě vždycky potěší. Boží mlýny kromě silného příběhu disponují i dodnes přijatelným výletem do staročeského folklóru. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Drama o lidské chamtivosti a jedné rodinné tragédii. Mladá žena provdaná za mladšího sedlákova syna se nakonec zakouká do staršího a oheň je na střeše. A na boží mlýny tím pádem dojde. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Už jsem několikrát psal, že mám slabost pro staré vesnické romány a jejich černobílé filmové adaptace. Tohle je další velká paráda! Román se mi líbil a tento snímek se ho drží poměrně věrně. Mně osobně morální apel "Božích mlýnů" není nepochopitelný; starý Záhoř je darebák, u soudu zvítězí, ale svědomí ho nakonec dožene za hranu zoufalství. Inu - boží mlýny melou pomalu, ale jistě... P. S. Herberta Loma jsem nepoznal ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film. Velmi dobří herci. Svatba byla zbytečně dlouhá, asi jsme měli zhlédnout chodské zvyky. Nu, nevadilo, nepřejížděl jsem ten úsek, jak většinou činím. Prostě je to vesnické drama, jak má být, se vším všudy. Velmi zajímavé hudební pozadí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi každý zná chodskou pověst o Lomikarovi a Janu Sladkém Kozinovi. Zde je tedy další důkaz o tradiční víře v boží spravedlnost, jejíhož zpracování se ujal Václav Wasserman. Tento režisér je víc slavný jako scénárista, kdy napsal celou řadu slavných filmů. Jako režisér se ale docela často pouštěl do zobrazení obyvatel venkova a jejich života. Zde jde tedy o víru ve vyšší moc a spravedlnost. Vlastní svědomí spojené se sílou víry v reálnost takových jevů pak způsobuje katastrofu, ale jen u otce. Starší syn sice na otcovo svědomí apeluje, ale sám se stává pachatelem vraždy. Je to zajímavé drama, ale bez konce. Děj je dokonán s tím, jak je vykonána spravedlnost, alespoň v očích zúčastněných. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Příběh ,který se mezi lidmi může stát ať se podíváme do minulosti ,či budoucnosti. Dnes máme rozvod a basta. Téma podobné Muzikantské Lidušce, Její pastorkyni, Gazdině Robě. Prostě rozumem z nadhledu bychom to vyřešili bez tragedie. Ale ono se to někdy zvrtne a osud si zahraje krutou hru. Za měmoc hezké a líbilo se mi to i když je to smutný příběh. A tak bych fandila prvorozenému a Naně, škoda. Přeškoda. Ten grunt by jim pěkně prosperoval :-) ()

Petbrab 

všechny recenze uživatele

Z filmu už mi navždy zůstane v paměti závěrečná scéna a výkon hlavního hrdiny Karla Černého. To bylo něco nevídaného na naše poměry. ()

Reklama

Reklama