Reklama

Reklama

Zpupný krákal

(seriál)
  • Velká Británie Upstart Crow
Trailer

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Krušné začátky Willa Shakespeara, budoucího titána světové literatury. Komediální seriál Zpupný krákal vznikl v produkci britské BBC k čtyřstému výročí úmrtí jednoho z největších géniů světové literatury Williama Shakespeara. Jako autor je pod ním podepsaný Ben Elton, který se mimo jiné podílel na scénářích dnes již kultovní série Černá zmije s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli. Ve svém aktuálním výletu do historie Elton sleduje skromné počátky Willa Shakespeara, pilného, leč svým okolím stále přehlíženého a na úspěch čekajícího psavce. Mistra bez falešné piety líčí jako poněkud svérázného blouznivce se zálibou v květnatém jazyce, v jehož nesčetných tirádách nad běžnými životními starostmi ovšem probleskuje tvůrčí génius a zárodky budoucích světoznámých her. Svůj díl v seriálu dostávají i Shakespearovi slovutní současníci Christopher Marlowe či Robert Green, veliký Shakespearův odpůrce a kritik. V hlavní roli exceluje David Mitchell, dosud známý především jako spoluautor a jeden z ústřední dvojice hrdinů ceněné série Peep Show (2003–2015). Za své ztvárnění výstředního stratfordského barda byl nominován na prestižní cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak já to na sebe prásknu. Shakespearovo dílo mě nikdy nebralo. Patří do jiné doby a jinému druhu publika. Jeho práce mají ale nespornou výhodu. Jsou natolik obecně známé, že mohou sloužit jako odrazový můstek pozdějším autorům. Myslím, že například Oldřich Daněk se ve své Hříčce o královnách - Útržku dánském přiblížil tomu, co se skutečně mohlo odehrávat na dvoře elsinorském, mnohem víc než světoznámý dramatik, a Karel Čapek je mi svým apokryfem Pravda o tom veronském případu taky neskonale sympatičtější a důvěryhodnější než tragická romance o Romeovi a Julii podle Shakespeara. Zpupný krákal konečně odhaluje, jak to doopravdy s anglickým klasikem bylo a dává tomu protežovanému pisálkovi co proto. Britský sitcom sice na můj vkus přichází příliš vstříc lidovému pojetí humoru a místy je ten vtip trochu násilný, pozitivní dojmy ale přetrvávají, částečně i díky přítomnosti půvabné Gemmy Whelan snící svůj marný sen o herectví. Celkový dojem: 60 %. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po první sérii mi nezbývá nic jiného, něž dát maximum. Zpupný krákal totiž do puntíku splňuje, co od takového seriálu očekávám. Perfektní dialogy, výborné herce a hlavně ten neotřelý, britský humor. Tady ho je zatím víc, než dost a až to celé dokoukám, už se moc těším na Černou zmiji s mr. Beanem. ()

Thomick

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou dílech z toho mám smíšený pocity, ale pozitivní dojmy převládají. 1) Ben Elton se vrací ve formě, což je samozřejmě klíč k úspěchu. Podobnosti s prvníma Zmijema se najdou, ne že ne, a závěrečný epilogy, kdy jde Will záměrně proti svý pozdější tvorbě, jsou pěknym prvkem. Snad jen by se nemuselo tolik tlačit na pilu při recesi vůči tehdejšímu postavení žen ve společnosti. 2) Obsazení Davida Mitchella se povedlo. Jeho herectví je v zásadě jeden velkej omyl, ale pro tuhle roli se vysloveně narodil - mimoň se zálibou v jazyce a rantech nad všednostma života? Oh yes please! 3) Umělej smích publika ve 21. století? Ale notak... ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Není to tak sžíravě trefné jako Černá zmije, ale už jen kvůli těm roztomilým hrátkám s anglickým jazykem mě to bavilo. Přesně ve Shakespearově stylu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vtipný a duchaplný sitcom pro milovníky Shakespeara i anglické mentality vůbec. 1) Osobně bych upřednostnil, kdyby tvůrci nepoužívali studiový namixovaný smích. Necítím potřebu nápovědy, kdy že se mám smát. 2) Místy je humor za hranicemi dobrého vkusu, ale možná za tento dojem může moje nedostatečná znalost angličtiny a české titulky. Ale možná taky ne. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jako u 99% britcomů jsem byl trochu nejistý, jak se to vyvine a jako u 99% britcomů jsem se obával, že tentokrát už vážně musím narazit na nějakou trapnou debilitu. A opět se to naštěstí nestalo. A opět se to vyvinulo naprosto parádně. Britové opět nezklamali a tvůrce fantastické Černé zmije také ne, je pořád ve formě. Nutno podotknout, že Zmijákovi se to hodně podobá. Nejen kulisami, ale samozřejmě i dobou, postavami a vlastně i humorem - a to pořádně, tenhle příběh by tam výborně fungoval. Willda je geniálně napsaný a David Mitchell, kterého jsem doteď znal pouze z Would I Lie To You?, si to užívá a je v té roli naprosto geniální. Košatá, básnická mluva, které nikdo nerozumí a působí směšně a kapka podivínství mu perfektně sednou. A konečně se dozvíme, kde bral všechny ty nápady, Všechny postavy (hlavně Baldrick 2.0) do jedné naprosto luxusní. Těším se na další díly. Klenot britské tvorby, o kterém jsem až do premiéry v Česku samozřejmě nikdy neslyšel ani fň. 90% - to proto, že očekávám, že se to zlepší :) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Excelentní břitký jazyk. Jistě především díky skvostnému překladu, který se nebojí tvořit nová slova. Sám jsem některým nerozuměl a i tak se do kolen plácal :-) ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Zajímavý objev. Podoba s Černou zmijí nesklamala a kupodivu tvůre je ten samý. jen škoda že se trochu ztrácím ve hře se slovíčky a musíc sledovat titulky abych něco pochytil a přitom mě mrzí, že o spousty fórků přijdu. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Po půlce dílů říkám ano vtipným narážkám na současnost, které nám sdělují: byli jsem vždycky stejní, ať už v 16. století nebo dnes. Bohužel říkám ne odporným postavám, strašně nesympatickým a tak nějak upoceným.....i ta mluva je hrozně květovaná, i když to je bohužel asi záměr, ale to mě neba. ()

Reklama

Reklama