Reklama

Reklama

Richard Müller: Nepoznaný

  • Slovensko Richard Müller: Nespoznaný (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Richard Müller patří již 25 let k nejvýraznějším osobnostem hudební branže v ČR i na Slovensku. Během své kariéry zažil dramatické vzestupy i pády, jednou dokonce vyhlásil, že s hudbou nadobro končí. Následně se však na scénu vrátil a zároveň se pustil do boje s neléčenou a konzumací drog akcelerovanou psychickou poruchou, maniodepresí. Dokument je intimním portrétem výrazné autorské osobnosti, která každodenně čelí množství osobních problémů i nonstop zájmu fanoušků i bulváru. Samotné natáčení filmu trvalo 3 roky, během nichž bylo natočeno více než 200 hodin materiálu a autoři hojně využívali i „home-video" záběry natočené samotným protagonistou. Dokument v českém kontextu navazuje na umělecké dokumentární portréty analyzující inspiraci, samotu uprostřed davů či prvky autobiografičnosti, ke kterým patří například Amy či Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. (AČFK)

(více)

Recenze (87)

kersten odpad!

všechny recenze uživatele

Hrúza des. Ako vykresliť Richarda ako totálnu trosku, tak to sa im podarilo. Čakala som viac. cesta na vrchol, pád na dno, návrat do života, ženy jeho života, nedostala som z toho nič. ale keď sa chcete hodinu a pol pozerať na totálne zruinovaného, psychiatricky chorého človeka, ktorý len tak sedí pozerá do blba a tvári sa ako keby ani nebol prítomný v čase a priestore, musia ho obliekať, obúvať kŕmiť liekmi, ale považujú ho pomaly za Boha, nech sa páči. To si Rišo nezaslúžil nech už povyvádzal v živote čokoľvek, budem sa tváriť že som tento dokument nikdy nevidela a zachovám si Riša trošku v lepšej forme. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Docela strašidelný. Richard měl ze začátku kariéry charisma sympatického drzouna, hudební byznys z něj časem udělal zombie, cvičenou těžkotonážní opici, Pepka Vyskoče, který se bez odporu nechá odvést na pódium a posadit na židli. Dokud z něj bude co vysávat, bude svým okolím konzumován za živa. Zas' to má tu výhodu, že se vždy najde někdo, kdo mu utře zpocenou kebuli ubrouskem. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Lituju tohohle nesmírně charismatického chlapíka (v dobách jeho největší slávy) kam až ho jeho nemoc a způsob života dostaly. Neméně tak ho lituju, jakými je obklopen lidmi, že ho nenechají být a snaží se na jeho zašlé slávě vytřískat co nejvíc peněz. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Jako, autenticita tomu nechybí, ale kdyby se jej autoři taky tu a tam na něco zeptali, nebylo by to na škodu. Takto je to jenom intimní pohled do soukromí, ale divák většinou netuší, co se Richardovi honí hlavou. A to je škoda. ()

sigi2 

všechny recenze uživatele

Nie je to môj obľúbený spevák, no niektoré jeho piesne mám rád. Vôbec ma nezaujímajú jeho eskapády, už vôbec nie milostný život. Predsa je však pohľad na jeho súčasný stav (fyzický aj kariérny) zaujímavý a pre jeho mladých nasledovníkov určite poučný - aj keď pochybujem, že by sa z jeho chýb a slabostí skutočne poučili. Celý dokument balansuje na hrane vkusu, no nakoniec sa mu vždy podarí neskĺznuť do bahna bulváru. Keby som mal pomenovať emóciu, ktorú vo mne väčšinu času vyvolával, tak je to súcit. Súcit k spevákovi, ktorý mal vždy svoju osobitosť a štýl, vlastný rozum a vtip, no dobehli ho chyby mladosti. Obrazu jeho súčasného stavu občas chýba trochu šťavy a niektoré scény (najmä domáceho videa) sa mi subjektívne zdali pridlhé. Preto hodnotenie na 60 %. ()

Anomiska 

všechny recenze uživatele

Stále nad tým rozmýšľam. Síce som čakala aj zmienku o ocovi, s ktorým mal zložitý vzťah a možno nejaké vysvetlenie, čo naštartovalo jeho éru škandálov. Úvod o ničom. Tásler mi prišiel mimo. Každopádne mám z toho smutný pocit. Za mnohé si môže Richard sám, ale tento stav, v akom prežíva by som neželala nikomu. Na mňa to pôsobilo, že je hlavne mašina na peniaze. ()

mauinka 

všechny recenze uživatele

Smutný dokument, pro mě velmi emotivní záležitost.Trochu jsem se styděla za autory i za sebe, že se na něj dívám. Mám taky pochybnosti o jeho objektivitě, nicméně za tu směsku pocitů, které ve mě vyvolal si asi 5*hvězd zaslouží.Panu Müllerovi přeji do budoucna hodně zdraví a radostných dní. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Remo nenatočil žiadny medailonik ani 13 komnatu ale vybral si autorsky pohlad na osobnost ako Muller bez diskusii je.Film nam ponuka silny pohlad na človeka ktory je zlomeny ,trpi maniodepresivnymi stavmi a nadvahou .Navyše na nom skupina Fragile značne parazituje a nuti ho pokračovat v koncertoch hoci Richard to už chcel zabalit na rad prišlo citove vydieranie. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Znáte ty videa z chlastaček, točená v pokročilé době? Po vystřízlivění je nikdo nechce vidět. Tady jsem občas měla pocit, že se dívám přesně na takové video. Informační hodnota téměř nulová, nic nového jsem se nedozvěděla. Jen že lidi, kteří se kolem něj pohybují, jsou sektářské vyžírky. Ty kecy, co tam vedli při "rozboru" vystoupení či čehoto, by dovedly do blázince i vyrovnanější osobnost než je RM. ()

Pokerface8 

všechny recenze uživatele

Je pre mňa tažké odosobniť sa od toho, ako človek, ktorého hudobná tvorba sa mi páči, dopadol, resp. žil a žije. Tento dokument je pre mňa obrazom toho, čo Richard spravil pre to, aby bol uspešný (je otázne, či to spraviť musel). Taktiež vykresluje zákulisie toho, ako vznikali oblúbené piesne a ako si na svojej "sĺáve" doslova uletel. Na druhú stranu to robil dobrovolne a dostal sa až do fázy, kedy je len produktom pre ludí, ktorý z neho ťažia. A ťažia ako sa len dá, hlavne rýchlo kým to ešte ako tak ide... ()

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Zábery z čias Richardovej umeleckej slávy a zábery s rodinou v kontraste so súčastnosťou, kde z niekdajšej naozaj veľkej osobnosti našej hudobnej scény, zostal už len chorobou zlomený človek, ktorého bez obalu využívajú ľudia okolo neho. Predpokladá sa tu, že každý vie o alkohole, drogách a excesoch, ktorými Richard prešiel, no najmä mladším ročníkom by nebolo na škodu objasniť situáciu bližšie. V konečnom výsledku je tento dokument pre mňa sklamanie. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na dokument o tomto výrazném zpěvákovi jsem se velmi těšil. Bohužel jeho kariéru poznamenal alkohol a především drogy. A je dost hrozné, jak s ním jeho zdravotní stav mává. Jsou nám předloženy autentické záběry chvil, kdy se hroutí před koncertem, ruší zkoušku v jejím průběhu nebo během porady nepřítomně hledí bůhvíkam. I to je Richard Muller. Rozhodně mu nepomáhá ani to, že hulí jednu za druhou. Když sám chce skončit, (pravděpodobně) manažer na něj útočí, že skončit nemůže. Myslím, že právě to je nejvíc politováníhodné. Jeho dcera potvrzuje, že ho skončit nenechají. Je škoda, že takovýto zpěvák nemůže ani tolik, aby o sobě rozhodl sám. Bohužel tento stav je tím hlavním, který nám tvůrci prezentují, krom toho, kdy se přecpává dortem nebo nadmíru kouří. Určitě by to chtělo více minut a také jiný pohled na zpěváka než jen a pouze utrápený. Rozhodně by na to prostor byl. Vyměnil bych je za některé soukromé záběry na nichž se vlastně zdánlivě nic neděje. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dokument jako dokument je to jen takový průměrný. Jenže tohle je dokument o člověku, který tak nějak zakořenil u generací X i Y, možná i Z znají některé jeho písničky. 55letý vyhořelý a zdravotně i psychicky zlomený muž, ale nevypadá to, že by to vzdal. Snad je jen škoda, že je tak nějak zakufrovaný na Slovensku a v Česku ho moc nehrají ani rádia ani moc nekoncertuje. ()

OJan 

všechny recenze uživatele

Richard Müller je bohém, který je mnohdy iracionální. Bez toho by samozřejmě nebyl tím, kým je a musím se přiznat, že i já mám jeho písně rád a jako člověk mi je také sympatický. První věta je však hlavním důvodem toho, proč je těžké natočit životopisný dokument o někom takovém. Snímek nic moc nového nepřináší a představuje spíše celkový vhled do zpěvákova okolí, v němž působil a působí. To je zajímavé, ale je faktem, že se ve filmu nachází mnoho záběrů, kde jen vidíme Müllera jak jen sedí a kdesi hledí nebo jsme svědky rozhovorů, které nic moc neřeknou, což ubírá na svižnosti. Zpěvák je zde zachycen v dobách, kdy nahrával album Hlasy. Doby, které pro Müllera sice představovaly v jistém smyslu comeback, zde ale vidíme v kontextu jeho dřívějšího života. Ten nám zprostředkovávají záběry z těchto dob, které Müller neúnavně natáčel. Dokument tak kompaktně, pečlivě a nekompromisně zobrazuje zákulisí Hlasů, kde vidíme tohoto zpěváka vyčerpaného, což o sobě moc dobře ví a ve filmu to dá občas nějakou větou najevo. Něco však z toho starého Müllera zbylo: touha po úspěchu. A to je další věc, bez které by to nebyl on. Ač je již viditelně z mediálního prostoru unaven, pořád chce jít dál, pořád chce nějak vystupovat, a to jak na podiích, tak v mediích. Je to možná do jisté míry paradox, ale po zamyšlení zjistíte, že je to logické. Počin pak také obsahuje jednu velmi zajímavou myšlenku. Když má nějaký umělec/kapela pár songů, které v podstatě zlidověly, tak je na koncertu musí zahrát na úkor těch dalších (třeba novějších nebo jednoduše méně známých), kterým třeba v danou chvíli klade větší smysl, protože jinak by byli fanoušci zklamaní. Samozřejmě můžete profláknuté kousky omezit, ale může se stát, že lidé budou z koncertů odcházet s dojmem, že je to vlastně až tak moc nechytlo, což pro vás není dobrá reklama. Na jednu stranu je to pochopitelné, že lidé chtějí známé písně. Na stranu druhou nemůžete zahrát větší počet nových písní, jež se vám třeba líbí více, než ty nejznámější. Po celou dobu sledování mi pil krev Müllerův tým. To jsou lidé skutečně nesympatičtí. Za to ale film nemůže. |80%| ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Tá haluz, keď celý film vidíte na plátne Richardovho bodyguarda, a po skončení filmu zažnú svetlo a on sedí dva rady pred vami :) ()

Ydiot 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět totálně nezvládnutý dramaturgicky, střihově, zvukově ani lidsky. Jako by film úplně nevěděl, co konkrétně říct, jak to říct, co vynechat a co ne. Strašná škoda, mohlo to být skvělé. Třeba příště. ()

Kokutek 

všechny recenze uživatele

Člověk se neubrání hlubokýmu soucitu k skvělýmu umělci, kterej jistě chytne druhej dech. Ale vyjetej je teda krutě. Těma depresema to hodně vyžírá. ()

Allgreen 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že dobrý hudobník ktorý býval kedysi svojrázny, kontroverzný a ako neriadená strela. Dnes už ale je z neho liekmi nadopovaný zlomený muž na ktorom sa ešte priživuje banda parazitujúcich hyen. ()

Reklama

Reklama