Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monte Walsh je muž, který si nedovede svůj život představit bez kovbojského sedla. "Nedělám nic, co nemůžu dělat z koně," říká o sobě s patřičnou hrdostí. Nemá domov ani ženu - má jen svou práci, která z něj udělala legendu. Stejně jsou na tom jeho přátelé: spolehlivý parťák Chet Rollins či prchlivý mladík Shorty Austin. Jenže se píše rok 1892, zemi křižuje stále víc parních lokomotiv a místo farmářů, pro které kovbojové pracují, začínají běh věcí ovládat bankéři a účetní. A ti se chystají Divoký západ patřičně zkrotit. V novém světě už prý nebude místo pro kovboje jako Monte Walsh...

Americký western režiséra Simona Wincera se odehrává v době soumraku Divokého západu. Líčí život a práci kovbojů z jiného hlediska, než je obvyklé: každodenní činnost mužů v sedle je zde zobrazena s realististickými detaily, přesto jí však nechybí romantický nádech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

MacGyver 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Simona Wincera neponúka neutíchajúcu streľbu a nereálny heroizmus plagátových westernových hrdinov, ale príjemne nostalgický príbeh muža, ktorého doterajší život sa stáva minulosťou. ,,Civilizácia“ raziaca si svoju cestu mohutnou silou ocele a železa ukončila jednu krásnu éru nielen pôvodným obyvateľom amerického kontinentu – indiánom, ale aj mužom ako je ústredný hrdina tohoto snímku – kovbojom. Ľudia ako Monte Walsh (Tom Selleck) vnímajú život po svojom... Chcú cítiť vôňu napnutého lasa, počuť dupot dobytka hnaného naprieč Amerikou, vidieť neskrotnú divokosť a eleganciu mustangov, cválať po šírich pláňach a nekonečných prériách. Život, ktorého je tak ťažké sa vzdať, či už kvôli láske k žene alebo pomste. Práca kovboja je totiž to najlepšie na svete... Prívrženci ,,akčných“ westernov si na svoje určite neprídu, pretože v celom filme sú len tri prestrelky (z toho dve skutočne len ,,dvojsekundové“). V tomto príbehu však akcia nie je prvoradá. Dej sa odohráva tesne pred nástupom moderny 20. storočia, kedy sa svet divokého západu nenávratne rozplýva v riadky historických učebníc... Veľké obchodné spoločnosti sa predháňajú v skupovaní pozemkov a ranče s kovbojmi v dovtedajšej podobe strácajú svoje miesto. Odtlačky konských kopýt miznú pod stopami prvých automobilov, drevené ploty nahradil ostnatý drôt... Táto premena však naplno prepukne až v závere filmu. Dovtedy sa divák stane svedkom radosti, smútku, lásky i pomsty. Skrátka film pre tých, ktorým v hrudi bije ,,srdce kovboja“. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit film, když jeho knižní předloha patří mezi moje nejnejnejoblíbenější knížky? Jak hodnotit film, když si člověk udělá svou představu o tvářích a vystupování hrdinů a místě a léta jej dopilovává? Zavrhnout? Shodit? Kdepak, to si Tom Selleck ani tenhle film vůbec nezaslouží... Mám samozřejmě svou vnitřní představu, jak to (tu předlohu) vidím já, takže vychválit až do nebes ho rozhodně taky nemohu. Ale Selleckův projev a výkon a obsazení herců byl velmi sympatický. Jádrem sdělení je, že tenhle snímek je slušná podívaná bez ohledu na můj nesoudný, deformovaný nebo chcete-li zaujatý pohled, na který má každý právo a nejen pro ten filmový :-) ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Připočtěte si jednu *, pokud jste neviděli verzi z 1970. Já ji viděl a to před pár dny. Ačkoliv sama není žádné terno, je to takový ten oldschoolový pravdivý western o konci honáctví. Verze s Tomem Selleckem je ale hrozně laciná televizně-divadelní variace, postrádající ducha. Ve staré verzi jste ten zmar a úděl konce těch chlapů cítili, v nové verzi jsem si nebyl jist, jestli to všichni odříkávají tak špatně a nemá to žádnou atmosféru, nebo je to cílená parodie, ale dost nepovedená. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Od dětství byl Monte jedna z mých nejoblíbenějších postav, jasnej důvod, proč se stát kaubojem :-) Knížku znám nazpaměť, film je jasně mnohem osekanější, ale to neznamená že to může ovlivnit pocit, kterej si z filmu odnáším. Těžká nostalgie, poctivej svět, poctivá doba, poctivej příběh, poctivej film výborní  Monte Walsh and Chet Rollins. Postavy, které ovlivnily můj svět. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to první zpracování Monte Walshe, ale to původní s Lee Marvinem jsem neměl možnost vidět. Pár let po tom, co jsem tenhle film viděl, jsem si přečetl předlohu od Jacka Schaefera, protože mě zajímalo, jak to napsal. Jaký osudy Montemu vymyslel, jak jeho život zakončil. Přinejmenším v tomhle je přínos tohohle filmu, že vnímavýho člověka přitáhne k předloze (která je bezesporu nejlepším westernem, co jsem zatím četl a tak ho můžu jen doporučit, protože za poslední rok to byla nejlepší knížka, co jsem četl). I přes svou určitou povrchnost ve vztahu ke knížce je film dostatečně citlivý a poeticky smutný, aby divákovi ukázal tu nevyhnutelnost konce jedné epochy, stylu života. Jak řekl Sapkowski, něco končí, něco začíná. Hume Cronyn v jednom filmu říká, že nic nekončí, jen začíná další. Monte Walsh nekončí a proto ani nezačíná. Monte Walsh je stále stejný, neměnný, podpůrný pilíř. Chlap jak má být, svérázný, bezhlavý, veselý, věrný přítel a kamarád, který umí a chce vzít za práci a svůj díl vždycky odvede. Problém tohohle filmu je useknutý konec, který sice má znamenat, že Monte se nikdy doopravdy nezmění, ale přeci jen tu ta pomyslná tečka za větou chybí. Posledních sto stran románu mi dokonce dělalo potíže kvůli pohnutí číst. Dějové odlišnosti filmu se nedají vytýkat. Román popisuje dobu asi třiceti let, má spoustu dějových odboček, zábavných historek ze života, vedlejších postav a lidských zkušeností s životem na ranči. Ve filmu nevyzní spousta věcí, třeba Monteho trhlost a bezhlavost, jeho přátelství s Chetem nebo vůbec co je za člověka. Monte vlastně ztratí všechno a zároveň nic, protože svůj způsob života nijak nezměnil, přestože ten již dávno zmizel ve vzdálených modrých horách. Hned bych s Montem měnil. ()

Galerie (51)

Reklama

Reklama