Reklama

Reklama

Student je obviněn z krádeže ve škole. Je vyloučen ze studií a otec ho za to vyhání z domova. Tím začíná jeho úpadek. V Paříži navazuje vztah s herečkou, poté se z něj stává barový tanečník. V Marseille nastoupí na loď, která podle něj míří do kolonií, nakonec se ale dostane zpátky domů, kde je mu odpuštěno. Film byl natočen podle divadelní hry Ivora Novella, který zároveň ztvárnil hlavního hrdinu dalšího Hitchcockova filmu Příšerný host. (Sista)

(více)

Recenze (19)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

V tomto raném Hitchcockově díle není ani náznak talentu, který v sobě Mistr skrývá. Přitom již v předchozím filmu Příšerný host ukázal, že bude jedním z nějvětších režisérů dvacátého století. Na šikmé ploše je přímočarý film, na kterém Hitchcock ukázal, že je sice schopen režisérského řemesla, ale ani trochu víc. Downhill je tak pouze pro fajnšmekry, kteří touží zkompletovat Hitchovu filmografii, a i ty nejspíše zklame. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Remeselne suverenna (vyborna kamera) variacia na vtedy este len vznikajucu mustru From Hero to Zero. Jeden z vrcholnych nemych Hitchcockov, ktory ma bohuzisl este stale co povedat. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu nechápem všeobecné sklamanie z tohto filmu, v mojom rebríčku ranných majstrových filmov sa dostáva na tie najvyššie priečky. Možno je to absenciou thrillerovej kostry, proste tento film je iný žáner a ja mám dojem, že Hitch to zvládol opäť bravúrne. Čím sa dostávame nižšie a nižšie v spoločenskom rebríčku a duševnom rozpoložení spoločne s hlavným hrdinom, tým je obraz subjektívnejší a emocionálne zdrvujúcejší. Potom funguje katarzne aj pointa, teda aspoň u niekoho sentimentálne založeného, ako som napríklad ja. A najmä dokážeme súcitiť so študentom aj napriek tomu, že si hovoríme, že je blbec a môže si za všetko sám. ()

Mariin

všechny recenze uživatele

Dobové hodnocení (1937): Anglické detektivní drama. Zdejší trh mohl být dovozu tohoto filmu ušetřen. Umělecky podprůměrný. Film je znamenitou školou pro zločince. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hitchcock po Nájemníkovi podruhé v témže roce naťukl téma, které ho poté provázelo po zbytek nejlepších filmů, a i na druhý pokus mu vyšlo excelentně. Mladý student (Ivor Novello - mimochodem Nájemník osobně) je falešně obviněn z obtěžování dívky a vyloučen ze školy. Následně ho jeho aristokratický otec (polo)vyhodí z domu a on tak má volnou cestu až na společenské dno (tehdy jakýs taneční "prostitut"). Jednotlivé pády hl.hrdiny jsou výborné samy o sobě, Hitchcock je ale nacpal k prasknutí obrazovými metaforami, které jsou tu více, tu méně čitelné, pokaždé ale ohromující a místy geniální. Většina herců odvádí výborné výkony a plně bez nějaké šílené gestikulace nebo mimiky. Na vrcholu je pak charismatický Ivor Novello, který svého dobráckého studenta zahrál dokonale přesvědčivě (a to mu například tenkrát táhlo už na pětatřicet!). __ Titulky ZDE. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Průměrné studentské melodrama, na němž si Hitch evidentně zkouší různé kameramanské postupy, ale celkově je to takové nezáživné, nemůžu si pomoct. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že jde ještě o dílo Hichcocka-začátečníka, ale počátky jeho experimentů najde pozorný divák i tady. Režisér potěšil několika nápaditými montážemi a několika pozoruhodnými kamerovými triky. Jednak jsem ještě v jiném němáči nezaznamenal zprostředkující point of view a podobně zaujal i jakýsi prototyp steadycamu zabírající hrdinovu tvář a zároveň kopírující jeho pohyby k navození halucinogenního dojmu, v němž se postava ocitá. Takže tvrzení, že "v tomto raném Hitchcockově díle není ani náznak talentu, který v sobě Mistr skrývá," nutno brát s rezervou. Ve zbylých ohledech ale jde o celkem utahané, zbytečně salónní a němě (sic!) umluvené melodrama. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Trochu naivní film se zdlouhavými a někdy i totálně zbytečnými scénami, které nesouvisely s dějem. Hitchcocka ani za nehet :D ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Podprůměrné, nezáživné, strojené drama, které bohužel nemá moc co nabídnout. Absence zvuku snímek prakticky definitivně potápí. Obyčejný scénář který je doveden až k absurdnosti a sloužící pouze ke vštípení jakéhosi názoru, no to je trochu málo. 45%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak toto uz beriem, student univerzity velkodusne na seba vezme vinu za poklesok, pad na spolocenske dno - konecne vyborny namet na film, rezisersky uz skusena ruka Hitchockova je poznat. Ovsem hlavne pre fajnsmekrov . 70 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po celý film skvělá kamera a docela se mi i líbil začátek, který měl ještě nějakou atmosféru. Pak z toho vypadne poněkud naivní a zbytečně utahané drama se slabou zápletkou a rázem ty veskrze pozitivní dojmy, co jsem zpočátku měl, šly dolů. Navíc absence hudby to dost kazila, s ní by to asi i fungovalo, ale takhle to byla poněkud nuda - a hlavně v druhé polovině. Na ty slabé 3* je to fakt jen tak tak a to ještě do hodnocení započítávám rok vzniku. Zatím to nejslabší, co jsem od Hitchcocka viděl. Slabé 3* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Na šikmé ploše je dalším Hitchcockovým němým filmem, který ocení hlavně jeho fanoušci. Na šikmé ploše je drama jedince o čtyřech dějstvích, zobrazuje jeho postupný a nezadržitelný pád až na samé dno apatie. Film má podnětné momenty, závěr je na můj vkus příliš smířlivý a chlácholivý. Zajímavě experimentuje s hořečnatým stavem halucinace, dosahuje tím znejišťující hloubky lidského nitra. Dominujícím vypravěčským prvkem je výmluvná majestátnost gest a výrazů, beznaděj se pokouší zachytit se natrvalo v duhových zornicích alegorického výjevu. Hlavní postavou existencionálně podbarveného příběhu je Roddy Berwick (sympatický Ivor Novello), nadějný student a vzor společenského miláčka. Na počátku je bezstarostná radost ze života, růžová předurčenost a bláhová romantika věrného přátelství. Život si připravuje další cynické úlitby ke svému uspokojení a útočí na zbytky ideálů s lehkou drzostí. Nejvýraznější ženskou postavou je Julia Fotheringale (zajímavá Isabel Jeans), rozmarná a obletovaná divadelní herečka. Cílevědomě kráčí za svou představou osobního naplnění života na očekávané životní výši. Důležitou postavou je Mabel (příjemná Annette Benson), lehkomyslná servírka s prostoduchou představou o nápravě třídní nespravedlnosti. Výraznou mužskou postavou je Archie (zajímavý Ian Hunter), stálý obdivovatel Julie, který rád přenechává finanční aspekty své pozornosti ideálu romantického očekávání. Významnou postavou je Tim Wakely (příjemný Robin Irvine), Roddyho nejlepší kamarád a univerzitní spolužák s morálním dilematem. Z dalších rolí: Roddyho náročný a společensky vážený otec Sir Thomas Berwick (Norman McKinnel), Timova cudná sestra Sybil Wakely (Sybil Rhoda), Roddyho starostlivá matka (Lilian Braithwaite), Roddyho duši dotěrnou řečí zasahující dáma (Violet Farebrother), znepokojený představitel školy Dr. Dawson (Ben Webster), či pařížská kuplířka Madame Michet (Barbara Gott). Na šikmé ploše je zajímavou a podnětnou ukázkou historie kinematografie němé doby, alegorický výraz zde má hlavní slovo a největší prostor. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh plný melanchólie, ale aj veľkej naivity neskrýva v sebe žiadne veľké umenie, napriek tomu sú tam niektoré veci, ktoré vedia aspoň čo-to ponúknuť. Síce naivné, mnohokrát skratkovité a dosť nevysvetľujúce (vysvetľujúcich medzitiulkov je tu dosť málo), ale aj priamočiare a atmosferické. Hl. hrdina celkom ušiel, rovnako je dobré aj obsadenie nekompromisnej postavy jeho otca. Sem tam zaujali aj neštandartné kamerové postupy, ktoré akoby ani neboli z tohoto filmu. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Ani tentokrát Hitchcock nezklamal. Zručně provedené drama, které sice nenadchne, ale potěší. Němý Novello je skvělý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Těžký život dobrodruha, jak by se také dal označit osud hlavní postavy studenta Roddyho ve snímku z němé éry od budoucího režijního mistra hrůzy Alfreda Hitchcocka. Občas má někdo den blbec, ale Roddy má takových dní přehršel. Vždy, když něco vybuduje a vypadá to nadějně, ocitne ve znenadále ve spirále totálního chaosu a začne se mu vše hroutit. Přímočarý příběh, zpracován na základě divadelní hry autorů Novella a Constance Collier, má sice v jádru věci moralizační aspekt, ale po filmové stránce se to moc nepovedlo. Což údajně později uznal i samotný Hitchcock. Z jeho filmografie se ještě stále jedná o melodrama, který z počátku zaujmout může, ale později se stává fádním s naprosto úmorným dojmem. Pro fanoušky Alfreda Hitchcocka je to však naprostá povinnost. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Snímku drží nad vodou ako-tak Ivor Novello. Videl som zreštaurovanú verziu s dlhšou stopážou 105 minút, no aj keď je dlhšia, príbehu nepomáha, lebo ten má ťažké skratky a venuje sa nepodstatným veciam. Keď som prerozprával príbeh filmu svojej manželke, tak som si uvedomil, že sa jedná o slabú vecičku v Hitchovej filmografii, ktorej som pôvodne plánoval dať priemerné hodnotenie, no neurobím tak. Vyhodenie syna od rodinného krbu nie je vysvetlené, je slabo podopreté akousi výpoveďou dámy, ktorej nevieme čo vadí. Dobrodružná cesta vo vyhnanstve je nesúrodá skrz rýchle oženenie sa a čudný odchod manželky, skrz tanečnú volenku a nakoniec umelo prišitý koniec kedy sa márnotratný syn, ani nevie ako, vráti domov. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Kromě vynikající kamery, několika opravdu originálních záběrů a božského Ivora Novella tu máme obyčejný lidský příběh o muži, který kvůli několika ženám skončil až na samém dně. Tedy cestou ještě zdědil 30 tisíc liber, které utratil za "vstupní poplatky" u nové známosti, ale skončilo to dobře a možná i proto tomu chybí nějaká pointa. ()

Reklama

Reklama