Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

verbal 

všechny recenze uživatele

Cha-cha, chi-chi, cho-cho! Šíleně smutnému Baldýnskému patrně hutně zduřelo ego, když po neméně třeskutém Kamingoutu na lopatím kanálu někomu vykouřil i veřejnoprávně, a pak zcela, ale zcela nepokrytecky uplácal cosi, nač ještě před pár lety v rozličných cinecidních médiích velkohubě házel hovna. Prostě do bezradného Troškaření pomlel pár omšelých socialistických vtipů, převlečených za kapitalistické, přidal dvě hrsti Bleskové politické satiry jako Hrom, zamíchal zednickou lžíci a já doporučuji podávat s teplým lahváčem po dvanáctce u pásu. To si pak dozajista poprskáte zajíce Zazu. Ale abych zase nebyl tolik příkrý, mělo to skvělou Myšičku a jeden opravdu vtipný vtip na díl. Nicméně každý, kdo tohle použije v jedné větě se Sodou nebo Tondou Blaníkem, je přinejmenším hloupý kokot, nebo v něj teprve roste a hloupí kokoti jsou zatím jen jeho rodiče. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

První díl je nejníž, nerozjetý, občas slabší momenty a herecká sestava rozháraná. Ale pak to nabere parádní drajv a ve třetím díle už jsem spatřoval znaky čistého scenáristického mistrovství. Vynikající práce, která je místy regulérně dojemná a obnáší vděčné rychlé frky, kousavý satirický přesah i výborné situační gagy. Navíc každá epizoda je výrazně jiná než předchozí, a přesto to drží pohromadě. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jsem na tom jinak, než ostatní spoluhodnotící. První dva díly jsem se smíchy válel po podlaze, v průběhu třetího se něco zlomilo a já už se nebavil tak, jako předtím. Analýzu na to nemám, beru to pocitově, takže napíšu, že Tomáše Baldýnského sleduju už dlouho. Reflex, Zelený Raoul, Baldachýn (na mě až moc drsné), Odvážné palce, Poslední slova (17. Tysdopad mi mluvil z duše), dokonce i Comebacku jsem pak přišel na chuť. S Baldýnským mám hodně často rozdílné názory, ale ctím ho jako osobnost, takže jsem rád, že napsal tenhle nejlepší český komediální seriál za posledních několik dekád. Posunul se, v lecčems se poučil, ale hlavně udělal dobrou práci! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na Kavčích horách jednou za deset pustili do éteru něco odvážnějšího a hned je z toho událost? Ale kdeže. Jen polovičatá politická satira, která funguje při plné gravitaci, kde tomu vládne geniální Martin Myšička. Ve stavu beztíže, až na setkání s našimi východními a severními sousedy, strašně chtěná středoevropská verze Červeného trpaslíka, kde se ale pozapomnělo na to, že se neparoduje žádná zásadní sci-fi. Druhý a pátý díl sypou trefné postřehy i vtipné repliky, u zbytku váhám, kde a kdy se naposled snoubila taková kombinace tvůrčího ega, pocitu vlastní výjimečnosti a neutaženého dramaturgického dohledu. Pamatuju časy, kdy Baldýnský podobné věci cupoval na hadry, namísto aby je sám tvořil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký český komediální seriál dokázal naprosto uzemnit. Kosmo to dokázalo a mám pocit, že po Okresním přeboru a Čtvrté hvězdě je to třetí český seriál od devadesátých let, který v sobě skrývá naprosto upřímnou myšlenku rozesmát a zároveň to vůbec nedělá blbě. Skvělý je především nápad a od něj se následně odvíjí všechno ostatní. Tedy výborní herci, kde dominuje Myšička a se svým pohůnkem nádherně odkazuje na Jistě pane ministře. Stejně tak i vizuál nezklamal a ten pro změnu odkazuje na Červeného trpaslíka. K tomu si je třeba uvědomit, že seriál má jen pět dílů a každý z nich je naprosto rozdílný. A to i přesto vypráví naprosto ucelený příběh letu na Měsíc. Co dodat. Nemělo to chybu. Humor mi sedl, narážek na politiky a okolní národy bylo taktéž požehnaně. Nenapadá mě tedy, proč bych tomuto nápadu měl dát méně než pět poctivých raketových pohonů a doporučit ho pokud možno co nejdál. Mám totiž strach, že by kvůli své krátkosti mohl zapadnout v české historii. Ostatně jako samotný let na Měsíc. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nejodvážnější a nejvtipnější satirický projekt veřejnoprávní televize? No, to tedy nevím nevím, první díl bída, druhý trochu lepší, třetí, čtvrtý i pátý už zase jen průměr, třeba ta postava hloupé kosmonautky - miss slepice mi přijde jako vysloveně trapná snaha bavit za každou cenu... Vlastně bych oddělil ony dvě příběhové roviny - zatímco ti čtyři kosmonauti mne popravdě moc nebaví a celkem se při sledování jejich tréninkových peripetií a kosmického letu nudím, rovina inspirovaná britským sitcomem Jistě, pane ministře/premiére, tedy rovina ministra školství a jeho náměstka, (by) mohla být mnohem nosnější a zdála se býti zárukou kvalitní politické satiry... (které je v českých televizích opravdu jako šafránu)...bohužel ale odletem ze země do vesmíru byla zatlačena na druhou kolej... Všechny hrany obroušené, veřejnoprávní satira drsná jak plyšový smirkový papír, tohle se nemohlo dotknout vůbec nikoho. A tematicky - první Slované na Měsíci...to vypadá jak humor z doby Národního obrození. Tolik humbuku a skutek (České televizi) jako vždycky utek... Nechte už konečně hučet Hučína a dejte tenhle prostor místo Baldýnskému Petru Čtvrtníčkovi! Nebo už konečně dejte někdo generálnímu číslo na Tooondu Blaníka! Žížalo, fofrem! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V politicko-satirické rovině o poznání lepší než v té čistě sitcomové vesmírné, která je však také solidní; jen pospolu jim to moc neštymuje a každá si vede tu svou. Ovšem i tak je to lepší drtivé většiny tuzemských situačních komedií. Jen zarazí o jak málo. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tak už je jasný, jak se Baldachýnovi povedlo zhubnout - začal házet lopatou. Protože když už se objeví nějaký více či méně chytrý vtip, z jeho podání mi trapností zalézají varlata. Protože je to jakože moc POLOPATĚ. HAHAHAHHHHHHAAHH. Njn. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DOKUD NEUDĚLÁME NĚCO VELKÉHO, ZŮSTANEME NÁRODEM ZMRDŮ…“ /// Vod 1. dílu je vidět, že se „toho“ nebojej. „Kurva“ a „do prdele“ celkem frčí. Stejně jako vesmírnej program „Říp 1“. Seriál dle naší kultury – je fakticky dobrou a trefnou satirou. Možná pro někoho malej krůček, ale pro nás, Čechy… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že Kuřimí to začalo. 2.) Účastnil jsem se celostátní soutěže „O poklad skřítka Topílka“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR *** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kosmo sice není bůhvíjaký skvost, ale strkat ho kvalitou pod The Big Bang Theory, jak zde mnozí činí? Jasně, TBBT je profesionálněji natočený. Úplně nejprofesionálněji používá "laugh track", předtočený smích publika. Bez smích-stopy ale jeho vtipy nefungují prakticky vůbec. Kosmo tuhle stopu nemá, ale vtip poznáte - horší i lepší. Kosmo také umí skončit. Tohle umění je cizí prakticky každému americkému seriálu a tak prakticky každý americký seriál (ne)skončí neustálým nastavováním právě jak ta klišovitá nastavovaná kaše. +++++ Osobně si myslím, že sen Reného Hejla, Čarlštejn, Poliak v nebezpečenstwie či sebeobětování za účelem zkažení radosti Kábrtovi patří k nevtipnějším momentům televizní zábavy loňského roku. Bábovky! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dokud neuděláme něco velikého, zůstaneme národem malých zmrdů." Já mám takový divný dojem, že národem malých zmrdů zůstaneme, i když uděláme něco velkého, ale třeba se poprvé v tomto tisíciletí mýlím. Nicméně Kosmo mělo vynikající chvilky, kdy tepalo do velkých hráčů (Evropská Unie, S.R.A.Č, Č.U.B.K.A., Čína), středních slouhů systému (Německo, Polsko, Slovensko) a hlavně do domácí politické scény. Některé nápady tajemníka Repelenta byly v souladu se směrnicemi EU naprosto impozantní, Boučkovo zařizování nemožného zavánělo genialitou, ministr Šnajdr se svým karťákem uhrával politické body naprosto dokonale a gurmánská kuchařka Filoména mě se svým "Co je to salát?" taky dokázala pobavit. O něco horší to bylo se zábavností posádky a sponzora Hrabiše, ale já jsem spokojený zejména s neuvěřitelně trefným rýpnutím do americké politiky - Budeme vyhlašovat válku Polynésii. Naši experti tam udělali pár vrtů a zjistili, že je tam ohrožená demokracie. Boj za lidská práva nezná hranic. - Američanům se nedá dovolat. Dnem i nocí se snaží v OSN zabránit válce v Polynésii. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mělká satira bez hrany, která se nedotýká prakticky vůbec ničeho a jen ždíme všechna ta klišé, kterým se o sobě tak rádi smějeme. Občas vykoukne povedenější bezkontextový vtípek, tak jeden dva za epizodu, ale nebaví mě na ně čekat. Všechen ten hajp je mi upřímně záhadou. Naštěstí jsem to viděl na první projekci ve Varech, kdybych byl dopředu natěšený vším tím pozitivním šumem, bylo by to pro mě asi o kus horší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale plánovaná setkání se seriálem Kosmo se nakonec smrštila na jediné. K tomu, abych pokračoval, by mě musel pilot přece jen víc nadchnout. Je docela dobře možné, že další díly budou lepší, ale je to přece jen pilot, který rozhoduje o tom, jestli investice času do zbytku seriálu má smysl, a první díl mě zkrátka nepřesvědčil. Takhle nějak si představuju naplnění termínu komunální satira. Není to vyloženě špatné a trapné, ale tak nějak mělké a nedotažené. Projevuje se zkrátka chronická nemoc české televizní tvorby. Chybí peníze a čas k tomu, aby se nápady dotáhly do zdárného konce. Na populárním seriálu Simpsonovi se podílí tým 22-25 scénáristů a úspěšné americké sitcomy typu Big Bang Theory jich nemají o mnoho méně. Tady to Tomáš Baldýnský táhne sám. Ono by to možná i stačilo, ale tak po pátém přepsání, a nevím, jestli je výsledek důsledkem zbytnělého sebevědomí a nekritičnosti nebo toho, že čeští scénáristé dostávají za svou práci příliš malý peněz, aby si mohli dovolit se svým dílem hrát a pilovat ho. Nedostatky by se našly i na poli realizace, režie rozhodně není oslnivá a problémy mám i s castingem. Jediný, kdo funguje na jedničku, je David Novotný. Zbytek týmu bych neváhal přeobsadit. Jana Plodková by možná mohla hrát blbou blondýnu, která se mezi kosmonauty dostala nedopatřením či protekcí, ale jediná zapálená a profesionální kosmonautka z NASA, to je prostě omyl. Kdyby nebylo tak výrazného nadšeného humbuku, asi bych neměl tak vysoká očekávání, se kterým se pojí následné zklamání, ale takhle na výš jak 2* a 45 % celkového dojmu nepůjdu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ale jo, i v české tvorbě nějaké ty klenoty najdeme. Kdo má nějaké ponětí a ví, kdo je Tomáš Baldýnský, tak je mu jasné, že tenhle praotec Comebacku jen tak zase nic nenapíše a o to víc bychom si toho měli vážit, když to přijde. Od druhého dílu fajn, u toho posledního jsem se smál nejvíc. Nádherná satira českého národa a předsudky našich sousedů těch 5 díly nabídne velmi bohatě. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Prohryzat se dílem numero uno bylo jako zkoušet se vysrat, když je jeden na štěrkové dietě. Nekonečné a bolelo to. Protože jsem však chlapík, jura a komsomolec příkladný, dokopal jsem se i ku dvojce a tam to již je. Pár frků v popředí, ještě více dalších v pozadí, pro které se vyplatí trápit zrakový nerv. Někdy člověku stačí ku štěstí minimum, třeba správně umístěný označovač od Mypolu.... Nebudeme si zase nalhávat, že jde o dalšího Červeného šprtajzlyka, celému tomuto hentutomu chybí především větší míra konzistence mezi ,,vtipy" a dějem samotným, ve sliz Kameňáku to však nedegraduje a jak jsem již datlil - najdou se momenty přímo pro fajnšmekry. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

I stalo se, že nakonec v čt vznikl seriál, co si nejenže zaslouží plnej počet, ale nakonec je to ani to nejlepší, co se v posledních xy letech na čt objevilo(a to letos běží i velmi boží Rapl). Ano, je nutné přežít první díl, který nemá ani moc vtipů, ani tempo a je poněkud chluchotupý, jenže od druhého dílu se začne tempo a hlavně humor neskutečně stupňovat až do výšin nebeských (ha! Humor. Nebesa, Kosmo, chápeme se) a dobrovolně přiznávám, že takhle jsem se naposledy u seriálu tlemil, když jsem si dělal opáčko prvních sérií Červenýho trpajzlíka (byť je humor zcela odlišný). A dále jen telegraficky: Baldachých je bůh a už mi nevadí, že se vykašlal na Odvážné Palce ; "polskej" díl je nejlepší ; humor je krásně satirickej a nebojí se být politicky nekorektním ; snad možná casting na pár místech hapruje ; ovšem Myšička se svým poskokem je boží naprosto. Et cetera. "Kokodááák, dáááák kokodáááák" ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Konečně, myslel jsem, že už jsme ten typ humoru a satiry zapomněli.?! :-)) V těchto nejasných dobách bude toho všeho přibývat, snad nám ku prospěchu a uvědomění si..!!! Třeba takový SRAČ nebo ČUPKA... něco krásného! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Slušný český seriál, který má bohužel pouze pět dílů a tak tu děj rychle přeskakuje, což je docela škoda, protože se mi zdejší humor moc líbil a dokonale ukazuje, co si o sobě my češi myslíme a jak vidíme ostatní státy. Výstižný a příjemný, toť vše podstatné. :-) ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama