Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dílu těžko soudit, ale vzhledem ke skutečnosti, že se do vysílání dalších dílů už vložila Rada pro cenzuru a rozhlasové vysílání, možná bude zároveň posledním. Ono totiž ani nejde tak o tu věhlasnou radu a slůvko kur*a, které ve filmu padlo a které při nezdaru vypustí i slušňák poněvadž při jeho vyslovení se tak nějak člověku více uleví, ale o pány politiky, kteří se v tom asi kurva vidí. Seriál to totiž vystihuje všechno naprosto přesně, a ono je vlastně jedno se jedná o novou dálnici kamsi či o kosmickou misi Říp 1 kamsi. Osádka je vybrána dokonale! V čele s krásnou (a lehce dofouklou) kapitánkou Plodkovou. Myšička jako ministr také super. Ne že bych u toho umíral smíchy, ale rád si počkám na druhý díl - bude-li šance ho vidět :-). Zatím je to za tři úhoře. * * * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech - až to bude vypadat jak Jistě, pane ministře, tak mně dejte vědět, rád se na to podívám. Tohle sice nějakou ideu má, ale provedení a promyšlenost gagů inklinuje spíš k Babovřeskům. Hahaha, huhuhu, fakt jsem se nasmál.... Update: Zhlídl jsem zbytek a je to o poznání lepší, takže celkově průměr. S nějakým tunningem by z toho mohlo i něco být. 55% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem doufal že na konci najednou vyběhne Rick Astley a celé se to ukáže jako jeden velký RickRoll na všechny co fakt čekali vtipnou a ostrou satiru. Od Baldýnského by mě to skoro ani nepřekvapilo. Leč nestalo se tak, takže musím počítat s tím že to celé myslel vážně... a nebo spíš že umřel, a celé to natočil jeho zdegenerovaný klon vyrobený v čínském vepříně, protože neuvěřím že za touhle utahanou vyměklou břečkou stojí člověk který formoval můj smysl pro absurdní vyhraněný humor už na dávném Kompostu, a který podobné kusy stíral kudy chodil. To se máme vážně smát "satiře" stojící na debilních klišé na úrovní série Byl jednou jeden polda, a s podobným komediálním potenciálem? Libovolná pětiminutovka České Sody si tím vytře, a zmiňovat vedle toho Jistě, pane ministře nebo Červeného trpaslíka, to už je skoro zločin. Přitom i dobré nápady se tu najdou, pár jich tu je, ale roztahané v ubíjející délce, zoufale podané, a i v nejlepším případě zoufale mělké, šité na míru průměru. Trapno mi z toho bylo. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

První díl jsem viděl jako prequel až po druhém a třetím, takže v pohodě. Jasně, např. rozhovor o tom, že hodit to na kuchařku, je eufemisticky řečeno poněkud nekonzistentní, nebo že když jednoho vyhodíme, vystačí nám palivo. Ale vadí? Symbolika vole! Taky dialogy občas jak z příručky pro začínající shitkomáře, ale jak upozorňuje Subjektiv: bez smíchu. A hlavně to není sitkom, nýbrž, jak deklarováno v titulcích, sittrag. A především český hrdinský epos. Polak v nebešpčenštwje! Oběť pro národ, Kábrte! Průlet Boženy Němcové. Smíření, kontemplace. Ty vole Slováci! Ř!!! Takže chtít z toho mít český Ano pane ministře je velmi přízemní, byť i tato linka je podstatná. Metodicky seriál není jen prorockým výkřikem (natočeno vloni) a nedisponuje jen detailistickými vychytávkami či nekončícími sledy naprostých odbourávaček (už jen pohled na Novotného za stravenkovou pokladnou je za všechny hvězdičky). Stojí za pozornost i koncepčně. Věren svému žánrovému zařazení "sittrag" zpravidla nechává díly vrcholit eskalujícími a přitom nečekanými katastrofami, na některé z nichž, troufám si tvrdit, nemůže být divák sitcomu emočně připraven. Nejbrutálněji strohým sponzorovým vyškrtnutím kapitánky poté, co se divák s postavami během dvou dílů už sžil a hodlá jim fandit. Jeden škrt pera, banální scénka a kapitánku už víckrát nespatříme, beze slova rozloučení. Nastupuje Agáta. To vyškrtnutí ovšem představuje další koncepční zajímavost. Jeho zdůvodnění jen tak prošumí a zní jako scénáristicky nepodařený (nebo trapný) vtip. Kdyby scénky s růstem prsou byly už před tím, byl by to pak standardní vtípek, jenže ony jsou až v závěru seriálu, aniž by jakkoli usnadňovaly si na kapitánčino vyškrtnutí vzpomenout, takže my méně bystří na to přijdeme až po několika dnech při rozjímání nad dílem a kdo ví, na co všechno jsme ještě vůbec nepřišli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Značne protichodné pocity. Niekoľko geniálnych fórov, niekoľko priemerných a niekoľko prvoplánovo trápnych. Verím, že Baldýnskeho scenár na papieri môže byť "bomba", režijné spracovanie ma ale nepresvedčilo a nepomohlo úplne všetkým fórikom vyniknúť. Ani casting nie je stopercentný. Každopádne veľmi originálny počin sitcomového charakteru, ktorý zrejme získa silný kultový status, ale asi si vyslúži aj zopár jedovatých reakcií. Takže zhrniem to asi tak, že Baldýnsky vie, čo chce, Bártek až tak príliš nie. Dva zostávajúce diely si rozhodne pozriem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Mám radost z každého nového český seriálu, který není Ulice nebo Růžovka, a ještě má myšlenku, nápad a docela fajn humor. Na druhou stranu nic nového mi seriál nepřinesl a kdybych nebyla nemocná, nevím, jestli bych vůbec měla chuť ho sledovat celý. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

No nevím, to co jsem zatím viděl mě teda moc nepřesvědčilo. Asi to není pro každého, nebo to vyžaduje víc času... ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že v dnešní prudérní době a ve zkostnatělé České televizi může vzniknout něco tak vtipného a nekorektního. Jedu to pořád dokola a neustále se směju. Tepání českosti ("Triumf? To nezní moc česky."), dělání si srandy nejen z nás samých, ale i ze států okolních. Skvělé obsazení. Kosmo není bez chyby, ale (i) v rámci naprostého vyčnívání nad jakoukoli televizní tvorbu (poslední doby) dávám jednoznačně plný počet... 100% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Pozoruhodný český satirický seriál. Některé díly jsou slabší a z některých naopak číší prvotřídní černý humor. | Sumec nemá kníry (65%), Česká škola (75%), Smrt docenta (75%), Smrt docenta (75%), Řekl někdo kočička? (70%), Triumf (70%) > Průměr: 71% (4*) | ()

swamp 

všechny recenze uživatele

I přes proměnlivou kvalitu jednotlivých dílů (a kvalitu vtipů v nich obsažených) je Kosmo tak trochu výjimečným počinem České televize. Jedná se vlastně o trefné vyzobrazení typického češství a stavu, v jakém se nachází a jak funguje česká politika. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První díl byl sice trochu slabší, ale při celkovém hodnocení přivřu oko. Konečně trocha humoru a satiry, při které se nemusím stydět, že se směju. Sice je nejzábavnější postavou ministrův tajemník, ale to kosmické zápletce náboj neubírá. Ne všechny vtipy jsou opravdu povedené, ale i tak zaplaťkoncesionář za to. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

To jako fakt? Baldýnský za peníze daňových poplatníků? Národ malých zmrdů zastupuje opravdu dobře! První díl ODPAD, druhý 3*, třetí 4*. A do třetice to konečně šlo i bez vulgarismů nejvyšší třídy. Vtipů přibývá, ale ačkoliv se posádka jakkoliv snaží, prim hraje tajemník. Ctvrtý dál slabší, pátý zase vysoko. ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Protrpěn 2. díl. Obměna posádky (Miss Kurníku místo Musilové) mi je celkem jedno a "politická satira" je dost koblihářsky ubohá. Veřejnoprávní televize by se měla zamyslet nad užíváním vulgarismů před 22. hodinou. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Pozoruji, že Baldýnského smysl pro humor se vzácně shoduje s tím mým. První díl možná nebyl dokonalý, ale naznačoval, že tenhle útvar má vysoký potenciál. A počínaje druhou částí startuje jízda, která z mého pohledu nemá v české komediální tvorbě obdoby - směju se až mi místy tečou slzy! A skvělé je, že počínaje třetí částí nestojí humor pouze na politické satiře, nýbrž že se konečně chytla i posádka. Verdikt - aniž bych viděl závěrečné dvě části (na které se mimochodem nesmírně těším), už nyní dávám za pět hvězdiček. /// EDIT: poslední dva díly na mě působily dojmem, jako by je napsal úplně jiný autor než první tři - kvalita humoru šla citelně dolů. Strhávám tedy jednu hvězdu, ale i nadále trvám na tom, že druhý a třetí díl jsou prostě geniální. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Kdyby měla Česká republika vesmírný program, jsem si jist, že by vypadal přesně takto:) Byl jsem uzeměn. Nejodvážnější počin ČT za hodně dlouho dobu. Neskutečný vtipy a hlášky a životní role Martina Myšičky. Díly 2,3 a 4 šlapou jak hodinky. Je momentálně plánované převzetí kontroly nad ČT politiky náhoda? Já bych za tím viděl strach z dalšího Kosma...:))) ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, přijde mi hrozně hloupé v tak rozjitřené době, kdy jedni si hrají na jediné spravedlivé a pohrdají lůzou, a druzí na jediné se selským rozumem, kterým nevoní pražská kavárna, přijít s takovýmto projektem. Comeback byl dobrý v tom, že nepolitizoval. Tohle je takové - povrchně popisné, ve stylu Tondy Blaníka, s pohrdáním vůči Čechům, a je jedno, jestli právě k té lůze, nebo vychcaným a za nic zodpovědným ministrům. První díl má pár dobrých momentů, ale celkově mi přišel takový rozpolcený, s mírnějším obdivem směrem k té "pražské kavárně". Druhý díl byl nejlepší, ale v podstatě opisuje od většího, britského bratříčka. Zbytek už je studentský humor ze záchodků a poslední díl je vyložený a trapný odpad. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, dal jsem tomu dvě hvězdičky a nebavilo mě to. Možná proto, že jsem to nesledoval moc pozorně a ne celé. Teď jsem to zkouknul soustředěně a byl jsem nadšený. I tím, kolik věcí je tu nadčasových a kolik se i v reálu fakt stalo.... Jeden z nejlepších seriálů, co v ČR po revoluci vznikly. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá satira s několika vydařenými scénami a vtipem (podle mě vede kosmické setkání s Poláky), který ale bohužel někdy sklouzne k infantilitě (hloupoučká krasavice v roli kosmonautky). Autoři zkusili zapojit i české reálie (postava podnikatele Hrabiše), což není častý jev, i proto je fajn, že si na to troufli. Přestože jde o komedii, měla jsem z toho i pocit nenápadně zastřeného smutku plynoucího z české neschopnosti a malosti. Tahounem seriálu je Martin Myšička jako racionálně cynický ministr, který dokáže využít absolutně všeho, aby se udržel na výsluní. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Mezi těm pěti díly jsou slabší místa, ale hlavně ve vesmíru je to opravdu pořádný úlet, který jsem si celou dobu užíval a nasmál se nad těmi všemi narážkami a skvělým obsazením. Prostě bomba, něco tak dobrého jsem nečekal. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama