Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

filmsim 

všechny recenze uživatele

Výborná česká minisérie. Konečně přišel komediální seriál, který je vtipný, dokáže si inteligentně utahovat z našeho národa a z absurdní myšlenky, na které je celý děj postaven. Nečekal jsem takovou komediální perlu a po shlédnutí prvního dílu jsem byl spíše v rozpacích, než že bych tomuhle kousku nějak fandil, ale každý další díl už byl tak precizní, zábavný a tak napěchovaný různými narážkami a vtípky, že nemohu jinak, než říct, že takhle jsem se bavil naposled u Okresního přeboru. I když oba seriály jsou svými světy a dějem nesrovnatelné, tak na poli zábavnosti jsou si podobné. Celé herecké osazenstvo je výborné a casting se zde opravdu vydařil. Zejména pak ministr školství, tělovýchovy a kosmonautiky v podání Martina Myšičky, který si i přes svou vedlejší roli dokáže ukrást každou scénu a objevuje se v těch nejlepších scénkách. Také musím zmínit s nadhledem podané herectví Evy Josefíkové, která dokázala s přehledem uhrát naprostou blbku. Scénář nepřestává překvapovat a po všech stránkách se jedná o velmi kvalitně zpracovanou sérii. Doufám, že takových komediálních seriálů se u nás objeví více, i když překonat výborné Kosmo nebude zrovna jednoduché. První díl = 6/10, druhý díl = 7.5/10, třetí díl=8.5/10, čtvrtý díl=8/10, pátý díl= 710.. celkově 75%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že se tento seriál  může vyrovnat (mnou zatím ne příliš prozkoumaným) britským sitcomovým  klasikám, ale  je tak inspirovaný českou republikou, že je to vlastně možná jedno. A v záplavě české seriálové televizní a hlavně komediální bídy jde pro mě o neskutečně milé zjevení postavené na absurdním nápadu, že by se Češi museli vydat do Vesmíru.  Novotný a Žáček super , Josefíková-Podzimková maximálně roztomilá.  A pánové Myšička a neokoukaný Hána taky pěkně na zemi kuli pikle, vymýšleli  školní akce, sponzory,  dotace....i básničky.  Tady jsou prostě skvělí úplně všichni, dokonce i ten zprvu nevýrazný Vančura se na konec v závěru ukáže jako smysluplný coby ten ,,normálnější.´´   Nebaví mě  sci-fi, možná právě jsem se si tento nápad, zdejší posádku a všechno  okolo dost oblíbil. Nejenže dorazí i skuteční Číňani,  je to skvěle vtipné, nadsazené, uhláškované, ale dokonce překvapivě i v některých chvílích příjemně nenásilně odlehčeně filozofující (Tam je to tak krásný, že se tam vlastně ani nehodíme - Třeba stačí jen počkat..Až se změní ta naše kultura.),  napínavé i dojemné. A někdy oboje dohromady.:D Třeba když uprostřed kritické situace s úletem rakety a filozofování nad Boženou Němcovou najednou příletí Slováci.:D Hold, copak někdo řekl  kočička?.D Nejsem fanda seriálu, ale tohle mi přišlo, že neskutečně uteklo (svým způsobem mě až mrzí, že to už mám za sebou)  a celou dobu jsem byl v napětí, jak to utnou. A pointa je prostě nezapomenutelná a pro mě dokonale rozporuplná. Na jednu stranu bych možná rád viděl uzavřenější konec, klidně by se ještě snesl i nějaký ten dílek na víc, na druhou jsem dostal totální výtlem, jak to ukončili. No, byl by to těžký Spoiler, ale asi bych se připravil na reprízu Televariéte (:D)  Svým způsobem dobře  provokativní a opět dokonale česká dohra. Jen jsem objevil Kosmo (opět) se zpožděním. Dyť je to jedno, stejně by to bylo k ničemu. Žádnej Čech se nahoru nekouká.  ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Vtipné, svěží, originální, trefné......, jen u posledního dílu trošku došel dech . Každopádně Martin Myšička jako ministr byl vynikající !! ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Fajnovka a k tomu neotřelá. První tři díly super, pak to začíná docela šustit papírem. Ačkoliv se neubráním myšlence, že tahle satyra mohla býti mnohem odvážnější, tak i přesto je hodně svěží vítr, který na obrazovkách nevál už hodně dlouho. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Kosmo je výtečný humorem naplněný seriál, který krásně funguje. V prvních jedna a půl dílech se pomalinku rozjíždí, poté však řádně naladí strunu a hraje tu pravou notou. Satira výborná, herecky kvalitní, scenáristicky zábavné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Směsice výborných, slušných, hloupých, nudných a trapných vtipů. Je na zkušenosti a vkusu diváka, aby rozpoznal, které jsou které. 1) Mile politicky nekorektní poněkud povrchní satira se snaží, ale je šita moc horkou jehlou. Kdyby mi scénky někdo vyprávěl, přišly by mi neobyčejně vtipné a přiléhavé. Ale zpracování je unylé, jen chvílemi prozáří vtip, kterému se ovšem nezasměji, jen lehce usmívám. Pan Baldýnský potřebuje scénář přepsat a 32letý hezký Jan Bártek se naučit režírovat. Možná by pomohlo film o hodinu zkrátit._____ 2) Zaujal mě 32letý přitažlivý životní partner Jana Ciny Petr Vančura (zubatý kosmonaut) a roztomile slepicoidní 26letá Eva Josefíková (kosmonautka). ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Povedený český seriál, který je každým dílem lepší a lepší. Některé scény velmi vtipné, jiné průměrné, ale celkově se jedná o jeden z lepších českých seriálů za poslední dobu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Luxusní sitcom, který v našich končinách nemá obdoby. Dělá si prdel ze všech a ze všeho, totální absurdita vytažená na maximum. Scény s Poláky nebo Slováky pochopí fakt jen našinec, neskutečná prdel! V době svého vzniku mě Kosmo záhadným způsobem minulo, nějak jsem na něj zapomněl a díky ČT jsem si ho nakonec užil na plný pecky. Je strašná škoda, že vzniklo jen pět dílů, klidně bych uvítal více sérií, podobně jako třeba humorem a stylem částečně podobný Červený trpaslík. Každopádně vtip je namířen zejména na naše úřady a politiky, v tom spatřuji trefu do černého. Herecké obsazení je bezvadný, opět mě bavila Jana Plodková, která se mě strašně líbí pro její zvláštní krásu, jen mě mrzelo, že po dvou dílech ze seriálu vypadla. Nahradila ji Eva Podzimková, kterou jsem si teda taky ihned zamiloval. Kosmo je fakt nášup, originální, nápaditá a ironická satira. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Má to slabší chvilky a slabší vtipy, některý herecký výkony trochu haprující, ale ve výsledku jsem se až nečekaně moc bavil. protože kdo nechce vidět Čechy ve vlastní vesmírný lodi na cestě k Měsíci? -"Já jdem do piče!" -"Káám?" -"Konečně sa vysrat!" ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se takové věci točí. Není třeba se vztekat nad tím, že seriál „hází špínu, dehonestuje a opovrhuje českým národem“. Od toho je to satira. (1 148.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Tady je její habilitační práce. První tři strany jsem napsal já a zbytek jsou Tři mušketýři." První díl nic moc, ale potom už to jelo. Baldýnský přidal ke "Comebacku" další bezva komediální produkt. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Raketa se slabším startem, ale o to lepším letem a přistáním. Každý další díl je lepší než ten předchozí a občas je to až strašidelně realistické. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Místy až přehnaně absurdní satira, která ale kadencí hlášek rozhodně nešetří a proto je relativně málo nudnějších pasáží a poměrně dost momentů, kdy jsem se zasmál docela od plic. 75%. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Názvy jako Hrabiš, Kuříp, papíráci aj. a ministr s jeho tajemníkem mě bavili fakt nejvíc :-) Ze začátku to taky byly šílený scénky kolem kuchařky a jídelny :-) Je fakt, že dialogy a situace posádky v kosmu už tak vtipný nebyly. Až na hovor se Slovákama a závěrečný výtah :-) Celkově pobavilo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* tento seriál mi přišel k chuti a hlavně se na veřejnoprávní televizi konečně objevilo něco kritického, co paroduje aktuální politickou situaci a tahle satira tu hodně chybí. Rozhodně není dokonalý a má i slabší chvilky, ale hezky sebekriticky ukazuje to naše čecháčkovství a nastavuje mu zrcadlo. Byl bych rád, aby to k něčemu bylo, ale o tom si můžu jen zdát. Silné čtyři hvězdy má hlavně za výjimečnost a po dramatické stránce je to na roveň běžných sitcomů. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na české poměry odvážný projekt mladých tvůrců. A rád konstatuji, že povedený. Tak ostrou nekompromisní politickou satiru jsem dlouho nezaznamenal. Šnajdr s Repelentem jsou kouzelní. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Střed seriálu (tedy 2. a 3. díl) jsou nadstandart jak po humoru, tak i po příběhové stránce. Ostatní díly mně přišly průměrné a zkratkovité. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Baldýnský to asi neví, ale kromě hloupých ženských, naivních ženských, prsatých ženských, ženských, co se svlíknou před každým, a ženských, co vaří knedlo, zelo, vepřo, existují ještě ženské, co by mu rády řekly, že je šovinistické prase. Tak, a teď k tomu ostatnímu: satiru to vidělo z okna Kuřípu, skupinka kosmonautů "fungovala" jen v posledním dílu a natáčet seriál, ve kterém se sebelituje a sebemrská český národ, je spíš smutný, než zábavný. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Dobře jsem se bavil, od srdce se zasmál a plesal třeba i nad tím, jak vkusně je zakomponovaná vulgarita, a užíval si tak poměrně originální český počin. A přišlo mi, že seriálu spíše dech docházel, než aby ho postupně nabíral. Stejně se ale našla hromada pozitivních věcí, které vyžadovaly i hlubší znalosti, kterými jsem možná ne vždy oplýval... A Martin Myšička se rychle probíjí mezi mé nejoblíbenější české herce. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama