Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojnový veterán Frank Enley je šťastne ženatý a spokojne si užíva malomestský život, až kým nezistí, že v meste je aj Joe Parkson. Enley a Parkson boli v nemeckom zajateckom tábore a niečo sa medzi nimi stalo. Zdá sa, že Parkson si prišiel vyrovnať staré účty... (matriosa)

Recenze (17)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Relativně temný / psychologický noir na téma trauma z války, srabáctví, život s nenávistí. Nebyl to můj šálek kávy, kéž by tu měl v čase na plátně navrch spíše Ryan než Heflin, vzhledem k zápletce bych bral i vizuální flashback s nácky, akční rozstřel v závěru však vydatný. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Robert Ryan hraje kulhavého válečného veterána, který se chce hrdinovi pomstít za jeho dobře míněnou, ve výsledku ale tragickou zradu v německém zajateckém táboře. Poměrně ordinérní, nezajímavě natočený thriller s noirovým spodkem (mstitel, zapojení podsvětí) a moralistní nástavbou (hrdinův pocit viny, reakce manželky), která potvrzuje Zinnemannovu inklinaci k nadžánrové, psychologicky korektní kinematografii. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Příběhem asi nejtemnější noir vůbec, pro mě osobně esence všeho, co mám ráda (podobně dokonalý je snad jen Millerův kraťas Zákazník má vždycky pravdu). Na noir překvapivě ambivalentní hrdinové, z čehož plyne divácká neschopnost někomu fandit a plné vychutnání si příběhu. Něco smysluplnějšího možná napíšu časem. Zinnemann byl génius. Absolutní dokonalost. http://filmnoirblog.blogspot.com/2010/04/act-of-violence-1948.html ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica s malomestskou paranojou a tajomstvom minulosti je výborná, ale akonáhle je jasné, čo sa stalo, film stráca veľa z atmosféry. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 - vynikající temná atmosféra, po celou dobu napínavý film, ale ten konec ... no nevím, jestli bych se taky tak zachoval. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Sice málo známý, ale pro mě jeden z nejlepších noirů vůbec. Zinnemanova "dokumentaristická" režie je mi u tohoto typu filmů mnohem bližší než třeba ceněnější novátorství Orsona Wellese. Herci nepřehrávají (až na občasné příliš "expresionistické ksichty" Van Heflina) a tak je film příjemně koukatelný i po těch šedesáti letech. Také dilema hlavního hrdiny, který si čím dál víc přeje vlastní smrt, působí věrohodně. I po formální stránce je "Act of Violence" "reklama na noir". Prostě - temné stíny na zdech i v duších, tak to má být :-) ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Zápletka je na noir až príliš jednoduchá (pomsta, honba jedného muža za druhým), ale atmosféra, napätie a presvedčivé mužského herecké výkony robia z tohto filmu nadpriemernú čiernu vec! Potešila lokácia Angel´s Flight. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Na filmech noir se mi nelíbí, že se tam předpokládá jistá dějová šablona. Mám raději filmy, které mě dokážou překvapit. Act of Violence mě ale v tomto ohledu nezklamal a je-li řazen mezi filmy noir, pak je to zatím ten nejlepší, jaký jsem viděl. Něco jako CIZINCI VE VLAKU s naprosto bezvýchodnou atmosférou. Zinnemann ve mně roste každým dalším filmem. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nadprumerna noirova lahudka. Nemuzu se prilis rozepisovat k deji, protoze nechci spoilerovat, ale je to napinavy a dejem zajimavy...Jako bonus uzasna Mary v netradicni roli, skvelej Ryan, a Phyllis T., ktera me k tomuto filmu navedla. Mam radost, pekna podivana. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Jediný noir slávneho režiséra Freda Zinnemanna obsahuje úplne všetky propiety žánru, s výnimkou ikonickej dvojky "detektív - famme fatale". Namiesto nich však disponuje psychologicky prepracovanými postavami, u ktorých postupom času už neviete či sú dobré alebo zlé, vynikajúco vybudovanou bezvýchodiskovou a temnou atmosférou. Pričom ešte navyše príjemne prekvapí skvelými nápadmi zo zvukom (Ryanove šúchanie s jeho krivou nohou počas nočného obchádzania domu, či škrípanie vesiel na jazere). Vyvrcholenie, pripomínajúce trochu situácie pred westernovou prestrelkou je nakrútené skvostne, a aj keď môže spôsobiť rozpaky, svojím spôsobom je to vhodný záver celého príbehu. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Sakra temný noir. Ne, že bych z něj byl kdovíjak nadšen, ale těch předností, kterými nad ostatními kvalitními žánrovými bratříčky vyčnívá, je tolik, že by byl hřích mu ten plný počet upírat. Jmenovitě temná a zneklidňující atmosféra (a to stačí, aby Ryan šoupal nohou či vrzal vesly), neustálá tenze a nejistota, propojení zápletky s válkou a nabourání amerického snu či v neposlední řadě nejednoznačnost obou hlavních postav, kdy jednak nevíte komu (a zda vůbec) fandit a jak se nakonec zachovají či nezachovají. Jedinou výraznější výtku mám tak k závěru, který sice není špatný, ale s tím hromadícím se napětím a zmíněnou nejednoznačností postav se z něj přece jen dalo vytřískat víc. ()

Allontanato 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl zatraceně dobrý noir. Parádní atmosféra a ještě lepší příběh, který se točí okolo nacistického kolaboranta, který zradil a poslal na smrt několik svých přátel. Temný noir jak se patří, který i přes poměrně krátkou stopáž docela pomalu ubíhá, což však vůbec nevadí, jelikož tenhle snímek vás nemůže nudit. Námět by si za mně zasloužil Oscara. 88 % ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzaujímavejších filmov žánru film noir, ktorý odkrýva temnotu a násilie ukryté za záclonami žiarivých ulíc amerického predmestia. Film odhaľuje skrz charakteristické noir-témy odplaty a viny, trvalé efekty .vojny na ľudí. Hlavný hrdina filmu Frank Enley ukrýva temné tajomstvo týkajúce sa jeho pôsobenia v armáde počas vojny. Príchod zraneného druha do jeho idilického predmestkého domu môže znamenať jeho odhalenie. Joe Parkson, postihnutý muž, krývajúci do Frankovho kalifornského mestečka počas úvodných titulkov filmu, je symbolom fyzických rán vojny. Obdobne, temnota, ktorá prichádza, aby zahalila dom, v ktorom žije Frank so svojou manželkou edith, je obrazom stáleho tieňa, ktorý vrhá vojna na povojnový americký život. Všetko, čo Joe hľadá skrz celú zápletku filmu odohrávajúceho sa v časovom horizonte dvoch dní a nocí, je pomsta. Jeho dôvody sú znázorňované mnohoznačne: narážkami na hrôzy vojny, na to, čo Joe zamýšľal učiniť s Frankom a čo sa stane vo vyvrcholení filmu. Act Of Violence je typickým filmom žánru film noir z toho dôvodu, že znázorňuje človeka, ktorého život je narušený slabosťou a zlým osudom a taktiež dramatizuje stratu dôvery medzi manželmi. Film taktiež zakotvuje noir-fenomén zvratu medzi dobrými a zlými. Vo svojom vizuálnom štýle film evokuje rozpory povojnovej Ameriky. Je to typický Zinnemann , odosobnený a vecný tón,v niektorých scénach však veľmi subjektívny, vťahujúci diváka do Frankovej mysle. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně napsané a nasnímané psychologické černomelo, jedno z nečetných, ve kterých takříkajíc o něco jde. Heflin i Ryan jsou výborní, překvapivý závěr trochu přehání. ()

Reklama

Reklama