Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 014)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poslední samuraj je filmem pro všechny. Kritik šťoural náhle odhalí, že rozumí lépe než ostatní principům východní filozofie a podstatě samurajství (viz recenze na některých renomovaných serverech), nenáročný divák potěší oko pěkným obličejem Cruisovým a též výtečnými a precizně provedenými ukázkami šermu (ehmm... vlastně Šermu!), pro náročného diváka je tu nachystána rozkoš z vlastní předvídavosti, neboť vše, co se v Posledním samurajovi děje, je do posledního detailu čitelné. Čítankový hollywoodský velkofilm ve vším lesku i bídě. Přistoupíte-li na Zwickovu hru a abstrahujete od náročného hodnocení popcornových pokusů o hlubší filozofii, zůstává klasická "iniciační" zápletka, v níž hrdina skrze pokoření najde čest. Zůstane též několik výborných bojových scén v čele se závěrečnou bitvou, která v pohodě co do propracovanosti strčí do kapsy megašarvátky z Návratu krále . Zůstane výborný Ken Watanabe v roli samurajského vůdce Katsumota a též Tom Crusie, který kdyby rezignoval na hezounské pózy, byl by skutečnou ozdobou... Zůstane zkrátka příjemná podívaná, což je vše, co se dá od Posledního samuraje očekávat. Edward Zwick vystřihl šablonový špektákl, u kterého jsem se náramně pobavil a který mě velice potěšil. Někdy je pěkné sledovat příběh a vědět, co se stane v příštích vteřinách. A zajímat se jen o to, jak se to stane. A nebrat to tak úplně vážně... ___ dodatek: Po čtyřech shlédnutích se můj lehký intelektuální nadhled proměnil v lásku. Ano, tenhle film je dílem velkého romantika a idealisty, ale nepřestává mě dojímat, protože ve všem romantismu je skutečně snaha po vcítění a obrovská vůle podat příběh co nejpůsobivěji. Když si vedle sebe postavím filmy jako Statečné srdce, Gladiátor, Trója atd., je příběh kapitána Algrena tím nejsosobnějším a nejbližším mému srdci. Zvyšuji hodnocení na plný počet. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

3,5* za tú vizuálnu nádheru, inak je to iba pekná rozprávka. Tom Cruise a jeho herecké výrazové prostriedky nie sú moja šálka kávy, ale pozeralo sa to celkom slušne. Scenár bol riadne klišovitý, bojové scény síce bombastické, ale množstvo spomalených záberov mi stále viac liezlo na nervy. Aspoň že Kenovi Watanebemu to tak sek(a)lo :-) ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Brilantný kúsok, ktorý si môže hodiť do zbierky nie len Zwick za svoju réžiu, ale aj John Toll za perfektnú kameru, Zimmer za božskú hudbu a Ken Wetanabe a Tom Cruise za skvelé výkony a postavy. Skvelý príbeh, nádherná príroda, kostýmy, či výprava. U mňa jeden s najlepších filmov v tomto žánri. Obľúbené soundtracky: A Way of Life, To Know My Enemy, Idylls End, Red Warrior, A Small Measure of Peace. 95% - 5* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pastva pro oči znamená, buď se dívat se krásné ženské tělo nebo na film Poslední samuraj a to jak díky užásné práci kameramana, tak díky exteriérům Nového Zélandu. Jelikož hudbu k filmu dělal Hans Zimmer nemusím dodávat, co je další silnou stránkou filmu. Co je však nejsilnější zbraní Posledního samuraje, je scénář a emočně laděné souboje / hlavně poslední / , měl jsem dojem, že se ve mě probouzí kus samuraje. Proč tedy nedávám plný počet ?? Ne, není to Tom Cruise, ten zde hraje skvěle, je to něco mnohem horšího, ten konec, proboha proč?? Proč něco tak krásného jako tenhle film se pokusí zničit během několika posledních minut ?? Naštěstí se pokus zcela nevydařil . Chuť stát se samurajem zůstává. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Výpravné, velkolepé a slzotvorné tak akorát, aby se Zwickův výlet do země vycházejícího slunce dal označit za povedený. Informace o kombinaci Tom Cruise a samurajský film jistě mohla mnohé japanology svádět k myšlence provedení seppuku, ale nakonec se z toho vyklubal jeden z mála snímků, kde nevysoký scientolog nepřekáží a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Možná to bude i tím, že ho Ken Watanabe svým charismatem zadupává do země kdykoliv se objeví na plátně a jeho poslední samuraj Katsumoto, jenž konečně našel svatou pravdu o dokonalosti všech květů, si rozhodně zaslouží naši úctu. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (44)

  • Na začátku závěrečné bitvy se některé zátarasy vyztužené slámou vznítí samy - jezdci s pochodněmi jsou už dávno mimo záběr. (TheNine)
  • Tom Cruise (Nathan Algren) před natáčením rozhodně nebyl žádným nováčkem v oblasti akčního žánru, což ovšem neznamenalo, že se na roli nemusel důkladně připravovat. Naopak - díky svým zkušenostem už předem věděl, jak náročné to bude: "Věděl jsem, že abych všechno to, co scénář vyžadoval, byl schopný uhrát, budu muset pořádně zabrat a dostat se do formy. Bylo mi jasné, že když se budu muset správně pohybovat v pětadvacetikilovém brnění, budu muset zpevnit tělo a naučit se přenášet váhu. Když totiž v bojových pózách ohnete kolena a snížíte svoje těžiště, na kolena je to hrozná záběž. Stejně jako na třísla, šlachy a tak dále. Musel jsem přibrat třináct kilo čistých svalů. (...) V podstatě jsem trénoval podobně jako Algren ve filmu a trvalo mi to celý rok. Když vidíte například, jak cvičím při západu slunce, vypadá to na pohled jednoduše, a spousta lidí si řekne, že by to zvládli taky. Ale věřte mi, že když na to nemáte dost pružné tělo, kterému navíc ještě musíte vštípit určité pohybové návyky a eleganci, nedá se to dělat. Navíc je to i součást vývoje postavy - všimněte si rozdílu v mých pohybech v první bitvě a v té závěrečné. A samozřejmě tu byl ještě další důvod, proč jsem musel být ve formě. Prostě proto, abych se dokázal dostatečně kontrolovat a při všech těch soubojích nikomu neublížil. Naše meče samozřejmě nebyly skutečné, ale ale pořád byly dost ostré na to, aby vám při té rychlosti usekly prst." (NIRO)
  • Závěrečná bitva se udála 26. května. Skalní fanoušci a členové štábu se na film dívají opakovaně každý rok, přesně v tento datum. (HellFire)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama