Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 015)

Prubner 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká ušlechtilá nuda. Příběh je zoufale předvídatelný a poskládaný z ohraných klišé, Tom Cruise je nepřesvědčivý, ostatní herci nevýrazní, a tak celý film zachraňuje pouze skvělá závěrečná bitva. ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí na tomhle filmu je podle mne námět, prostředí a kostými. Cruiseův výkon je pro mě nedostatečný. Scénář a režie mne také neuspokojily. Na to je ve filmu moc amerického klišé. Jedná se však o dost nadprůměrný Hollywoodský film a do závěrečné bitvy jsem dokonce uvažoval nad pěti hvězdičkami. Závěrečná bitva mi ale přišla natolik komická, že u mě celý film spadl na velice těsné čtyři hvězdičky. 70% ()

Nowecki 

všechny recenze uživatele

Vše úžasné vizuální-herecké-hudební, čím tento fim oplývá, zde již bylo vyřčeno (např. Marius, Lima, Lhurgoyf), jednu poznámku si však neodpustím - (SPOILER) Druhé místo v mé soukromé soutěži Sprasený filmový konec všech dob - hollywoodský mlýnek všechno semele do stejné závěrečné selanky, která rozmaže vše úžasné, co film nabídl před tím. Jednu hvězdičku ubírám za to, že Tom Cruise po té poslední bitvě jako jediný přežije palbu z rotačního kulometu a koná se happy end - silně nejaponské a silně znechucující. ()

axik 

všechny recenze uživatele

Dobrý, hodně dobrý film s Cruisem, který je tu nadprůměrný... předvídatelný konec, nicméně pěkně strávených 144 minut. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Jedno je jisté...Edward Zwick umí skvěle převést na plátno válku se vším co k tomu patří...brutalitou, syrovostí, hrdinstvím i poetikou...a to platí v podstatě pro všechny jeho filmy...tento nevyjímaje. Ostatní mě příliš neoslovilo...a zejména závěr, který měl člověka pravděpodobně dojmout...na mě osobně působil až komicky. ()

mgerlich 

všechny recenze uživatele

Jako celek funguje, ale nemůžu si pomct a pořád to na mě působí trochu strojeně (nepoužiju-li termín "vykalkulovaně") a to nemluvě o finále. ()

sirrgulo 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen do dvou částí. První ukazuje japonské samuraje, to jak mezi sebe příjmou životem zničeného Nathana Algrena, který se nakonec stane jedním z nich a bojuje po jejich boku. Druhá část je zaměřená na boj. Závěrečná bitva je efektní s několika srdceryvnými scénami. Takových scén ve filmu nalezneme celou řadu. Mě nejvíce v paměti utkvěl souboj v dešti s dřevenými meči. Od plného hodnocení mě odrazuje jedna věc. Film bych si klidně dokázal představit bez útoku ninjů, osvobozování Katsumota a další akční scény, které přidávají na napětí, ale nijak nezlepšují příběh. Protože pro mě je Poslední samuraj zejména filmem o střetu dvou různých kultur, o odpuštění a vnitřní vyrovnanosti a harmonii, kterou hlavní hrdina z úvodu příběhu postrádá a nalezne až ve vesnici samurajů. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Ked som prvy krat videl tento film v kine ako teeneger nechapal som ako sa to moze vsetkym mojim rovesnikom pacit..hovoril som si sak toto je shit! Sak toto sa hra na nieco co v skutocnosti vobec nie je..no dal som tomu druhu sancu a zistil som zaujmave veci..Tento sentimentalny americky desat krat vyvareny tanec s vlkmi, bruce willis style wannabe old shatterhand osetrovany Sho-ci je nic viac nez krasne natocena ,maximalne neoriginalna fraska vsetkeho populistickeko co kedy bolo vo velko- vypravnych filmoch natocene..Cruisovi som tu neuveril ani nos medzi ocami..japonska priroda (bola vobec japonska?) bola sice nadherna, ale sentimentalne gycove scenky s padajucimi lupienkami zo stromov a pri tom cachrovanie s drevenou palicou boli skoro az na smiech..to ze tribal leader samurajov hovori plynule po anglicky a ma vyholenu hlavu, (co je najvacsia potupa pre samuraja) som preglgol a bral s nadsazkou ale ze po anglicky hovori aj polka kmenu, a ten koniec SPOILER: jak crusie bezi na koni najprv cez kolonu s puskami a neskor cez pole ktore je komplet vycistene otackovym gulometom a nikto neprezije iba na emental rozstrielany Cruise s nacelnikom samurajov ktori si este par minut pohovria, ale ani to nezabije tohto zrazu verneho sluzobnika japonskeho cisara ktory je ochotny si zobrat zivot na jeho povel?no taak..rozpravka pre teenegerov ktorej najvacsia slabina je maximalna neoriginalita a neskutocne NAIVNY SCENAR!! Toto nie je posledny samuraj ale AMERICKY samuraj! i ked by som mal podotknut ze som rad ze je to Posledny.. Max 5/10 za kameru, a pekne herecke vykony dedincanov hlavne deti but you are not fooling anybody sweetheart..toto je strasne lacne..necudo ze to kritika pochovala..paci sa mi nazor Judith Egerton: Think of it as Cruise's Dances With Swords :)))) ()

exoomer 

všechny recenze uživatele

To, akym sposobom zobrazili samurajov v tomto filme je vysmech. Chapem ze americke akcne filmy su stavane pre zaostalejsich jedincov, ale ked zacnu prevadzat tie ich klise este aj filmov s takouto tematikou, tak to sa mi uz neda pozerat. ()

Zodiak 

všechny recenze uživatele

Plnej pocet pane Zwicku. Opravdu skvely film. Od rezie, hudby, herecke vykony, proste vse uzasne. Sceny ze Samurajske vesnice maji nadehrne poeticky nadech. Prepadeni vesnice ninjama bylo ulitatne akcni. Ja jsem byl moc spokojenej. Film na me zapusobil!! Watanabe FTW!!!! ()

p.i.t.b.u.l 

všechny recenze uživatele

Velkolepý válečný kousek s Tomem Cruisem v hlavní roli. Tento nádherný kousek je pravdivou ukázkou života japonských samurajů 19. století. Brnění, meče, vesnice, ale taky jejich zvyky a obyčeje to vše můžete vidět v tomto filmu. K tomu pro mně překvapivě se skvělým Tomem Cruisem, který se touto rolí dokonale vžil. To vše zakončují skvélé souboje, hudba, ale taky jen ukázka obyčejného života japonského lidu, který se nespokojil s vládou císaře. Strhující podívaná a pro mně překvapení roku. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Skvělý velkofilm, natočený tak, jak se očekává. Cruise opět ukazuje, že je Pan herec a pro Kena Watanabeho jde bez debat o životní roli. Jediné, co bych vytknul je poněkud odtažitá režie, všechno působí poněkud prvoplánovitě. Není to čistých 5*, ale to rozhodně nebrání tomu, aby se divák neponořil do epického příběhu. ()

m.a.s. 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejoblíbenější film, kde hraje Tom Cruise, který zde hraje velmi úžasnou roli. Při tomto historickém velkofilmu jsem byl upřený, nemohl jsem se odtrhnout od obrazovky. I když je film velmi smutný, ale i přesto to je úžasný film. Edward Zwick nás zavedl do historie starověkého Japonska, kde se po příchodu američanů objevuje veliká hamižnost, lstivost a korupčnost. Jsou ale i lidé, kteří dodržují tradice a oddanost. Bohužel to nemůže končit nijak dobře. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

V době kdy to šlo do kin jsem to považoval za odpad. Nějak mi přišel k smíchu američan, kterého si pozvou do Japonska, a ze kterého se stane samuraj... Po delší době přehodnocuji na průměr. Kouká se na to moc dobře, střední pasáž filmu mne přikovala do sedačky. Ovšem ta mocná vlna patosu nakonci mne docela schladila. Proč že se nechalo všech 500 samurajů postřílet gatlingem na planince k tomu příhodné? Proč, když se Cruise po tom masakru vrátí do vesnice, která vypadá jakoby se nic nestalo a celá ta bitva byla vlastně zbytečná? Mohli tam všichni zůstat a vesele žít dál. Začalo to nadějně, nakonec hollywood jak prasoprase. Ten konec to strašně shodil na úroveň "Američani šli zase točit film o nečem o čem nemají ani páru" ()

sunjata 

všechny recenze uživatele

Pro hrdinské eposy mám slabost a několik zaškobrtnutí ve scenáři (hlavně ten závěr) mi nekazí celkový dojem z nádherných exteriérů, výpravy, kamery a dokonalé hudby. Kašlu na to, že je to kýčovité, sentimentální a patetické ... Vychutnal jsem si každý moment. Takhle má prostě vypadat filmová romatika pro chlapy. Poněkud taky nechápu, proč se dnes lidé tolik vysmívají elementárním emocím a vlastnostem jako čest, láska, sebeobětování, které když se objeví ve filmu, tak hned každý píše o klišé. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama