Reklama

Reklama

Někdo staví ploty, aby lidé nemohli dovnitř a někdo proto, aby nemohli ven. 50. léta, Pittsburg. Bývalý nadějný baseballový hráč Troy Maxson (Denzel Washington) se snaží zaopatřit rodinu ve světě, který mu klade jednu překážku za druhou. (Magic Box)

Recenze (156)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Áno, nebol to príbeh dokonalej rodiny, ale myslím, že sa nás tvorcovia vôbec nesnažili presvedčiť o opaku. A keď žena pochováva svojho muža, tiež asi nechce hovoriť ani počuť nič negatívne na jeho adresu, aj keď by sa toho našlo dosť. Tak prečo preboha vytýkať postavám ich chovanie, keď sa tu jednalo práve o správanie sa ľudí vo vnútri toho plota? Pokusy o toleranciu, pokusy o rešpekt. Dlhé premúdrelé kecy. O peniazoch, o minulosti, o zodpovednosti. Veď čo iné sa aj dá robiť za všetky tie roky? Ako inak spolu vychádzať než žiť ako každý vie? ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington je ve své roli skvělý, stejně tak i Viola Davis zahrála velmi dobře. Ale musím říci, že ta postava Denzela byla hrozná, to jak se choval ke svým synům a Rose ho na konci ještě obhajovala... Příběh je zajímavý, ale místy dost nudný, je tam několik pasáží, kdy Troy jenom vypráví své zážitky, což je vlastně i úvodní 20minutová scéna. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

S odstupem trochu měním pohled. Film nabízí hodně jen, co se hereckých kvalit týče, a co sice na velmi vysoké úrovni. Nohy mu ale podráží vražedně dlouhá stopáž, přičemž opravdu zajímavé gradace se dočkáme až po hodině. Ve Fences se hlavně absolutně neumí zapřít jejich divadelnost. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Každý milovník divadla již po patnácti minutách pozná, že se dívá na filmovou adaptaci divadelní hry. Co je ale totálně přepísknuté, je stopáž. Film jsem doslova protrpěl a díval se asi natřikrát. Kdyby se první hodina úplně vymazala a začalo se dramatickou scénou v kuchyni se zásadním Troyovým oznámením manželce, bylo by z toho téměř strhující rodinné drama. Takhle musí divák cítit pachuť oscarové politiky, že po loňském skandálu se letos musí černochům nominace cpát horem spodem. Neříkám, že herecky si to Washington nebo Davis nezaslouží, a v druhém případě se domnívám, že existuje velká šance, že tentokrát uspěje, ale filmy a herci by se měli hodnotit podle výkonů a ne podle barvě kůže. Když je jeden rok bohatý na excelentní černošské výkony, tak ať jsou nominovaní klidně jen černoši, ale pokud není kde brát, neměly by se dodržovat nějaké pomyslné kvóty. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Příběh o afroamerické chudině z 50. let pro afroamerické publikum z 21. století. Ne, že by se problematika nedala vztáhnout na bělošksou chudinu, ale ani téma prostě pro mě není až tak zajímavé. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Životní herecký a režijní výkon Denzela Washingtona, jež je rámován silným příběhem, skvělými hereckými výkony a hutnými dialogy. Na Fences mi vadila snad jen ta přemrštěná stopáž. Až na tento detail film funguje na všech frontách. Nabízí totiž slušnou dávku poctivých emocí, které jsou zabaleny do úhledného a citlivého filmového balení. Skvělá práce! PS: Mám silný dojem, že Viola Davis si rolí v tomto filmu "vyslouží" nominaci a následnou sošku Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. „It's not easy for me to admit that I've been standing in the same place for eighteen years!“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přes hodinu a půl to bylo utrpení. Vše se odehrávalo na jednom dvorku a v jednom bytě, kde mírně proměnlivý počet černochů žvanil a žvanil, až mi v uších zvonilo. Zábavnější by bylo poslouchat drbající babky u janovické Jednoty. Tam by se člověk alespoň něco dověděl. Děj nabral trochu spád až ve chvíli větší rodinné krize, kdy se bylo konečně na co dívat, ale tu předchozí nebetyčnou nudu to nedokázalo vymazat ani náhodou. Washington dobrý, Viola Davis vynikající, ale především pro ní platí, že takového výkonu je pro takový film škoda. 25% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Silna drama o zivote jednej chudobnej negerskej rodiny v 50tych rokoch. Film tahaju hlavne herecke vykony a to hlavne nadpriemerneho Washingtona ako despotickeho ale nie bezcitneho otca. Este lepsia je ale VIola Davis ako jeho manzelka, ktora statocne znasa tazky zivot po jeho boku. Oscara, ktory urcite ziska, jej uz teraz prajem. A ked nebude silna konkurencia, tak mozno ho ziska aj Denzel. Bohuzial z filmu dost citit divadelne zaklady, ktore sa nepodarilo odstranit a tak to nepôsobi vizualne prilis filmovo. Skoro som mal az pocit, ze sa to odohrava na javisku na ktorom sa striedaju herci. A zo zaciatku sa tam keca az tak vela, ze to bolo neprijemne. Chcelo by to dialogy preriedit a ponechat len tie skutocne k veci. Nemuseli sme sa dozvediet kazdy detail o historii predkov tej rodiny. Vdaka pôsobivym hereckym vykonom sa ale jedna o film, ktory stoji za to vidiet. 7/10. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Denzel dokázal natočit konverzačku, která slovy dokázala zachytit vztahové záležitosti jedné černošské rodiny a nastínit černoškou společnost 50. let. Scénář je budován velmi chytře, včetně skvěle napsaných dialogů, které zachycují jednotlivé povahy všech zúčastněných a místy rozhovory gradovat takovým způsobem a intenzitou, ze které běžel mráz po zádech. Herci předvádí opravdové herectví a o veškerých nominacích na Oscary nebyl pochyb. Trošku mi vadila okatost, s jakou si šibalsky Denzel vystavěl one man show a s jakým nuceným důrazem se připomíná rasová tématika, která nehrála v tomto snímku takovou roli. I přes délku filmu jsem neměl pocit nudy nebo něčeho zbytečného. Za mě prvotřídní drama........8/10 ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

"61 % to má na ČSFD proto, že tomu vypatlaní rasisti typu Redaka a Livingdeada dávají odpady, jednoduchý. Dokud bude naše společnost z nemalé části rasistická a xenofobní, nebudou mít tyto filmy adekvátní hodnocení nikdy, viz třeba oscarový Moonlight (64 % ČSFD, 99 % Metacritic). Fences jsou samozřejmě 80% biják. Jen pro ilustraci dávám část recenze prvně jmenovaného idiota: "...a takhle tam tento pavilon nemajetných amerických opic na dvou metrech čtverečních skoro dvě a půl hodiny třepe kokotiny a jeden se až nestačí divit, co za odporně ostentativní pseudofilozofický superblábol to letos dostal nominace na Oscara." Dalším je Milan Vacek aka Wacoslav1: " Jestli ovšem stačí halda oduševnělých negerských keců a rádoby hereckých výkonů k tomu aby si nějakej akademik u toho vyhonil, pak je všechno ok.10%" A takhle bych mohl bohužel pokračovat do večera, protože deprivanti tam nepřišli ohodnotit film, nicméně vyjevit svoji duševní nemoc, kterou rasismus je." MOJE odpověď na otázku v diskuzi o tomto filmu, která zněla: Jak to, že má film na ČSFD pouze 61 % a na Metacritic 79 %? ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Skvelá konverzačka, ktorá ma tak vtiahla do deja, akoby som ani nesledoval film, ale bol priamo na mieste, kde sa odohráva táto rodinná dráma. Môžu za to hlavne strhujúce herecké výkony Denzela a Violy, ktoré (pri všetkej úcte k Ryanovi a Emme) sú na Oscara. Zdanlivé "tlachanie o ničom" tak ubehlo neuveriteľne rýchlo, ani chvíľu som sa nenudil a nenašiel by som tam jedinú zbytočnú vetu, ani čo i len jednu sekundu, ktorá by bola navyše. Veľmi silné ****. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Trochu spoileroidní komentář. První půlhodinka plná planých plků je teda trochu ubíjející, ale už tady je jasné, co bude postava Denzela Washingtona zač. Vysoce sebestřednej, zlým dětstvím poznamenanej člověk, co by všem neustále kecal do života a ze všeho nejraději poslouchá v první řadě sám sebe. Kvůli svému nabubřelému leč křehkému egu zabírá v domě veškerý prostor a rodina tím trpí. Troy Maxson je archetyp těžko snesitelného v nitru smutného člověka, co si musí neustále něco pokrytecky dokazovat a vyžaduje poslušnost a respekt, ač má sám k dokonalosti hodně daleko... Tohle se mě dotklo na osobní rovině, jelikož člověka s jistými hodně podobnými povahovými rysy v rodině mám a není to vždycky úplně snadná koexistence. Denzel Washington je tady naprosto výbornej, Viola Davis snad ještě lepší. Je to natočené úsporně (divadelní předloha je z toho cítit), v několika málo lokacích a přesto to působí technicky i filmařsky velmi na výši. Dobová atmosféra z toho také dýchá. Chápu, že to může být pro někoho uspávací, ale taková komorní dialogová dramata bývají. Pod pokličkou na první pohled nepříliš záživné konverzačky se však skrývá minimalistický citlivý film plný pravd a mistrovského herectví. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Náučno-výchovný, poradenský snímok? Stav ústrednej rodiny, možno aplikovať do akejkoľvek národnosti a kultúry, nie len do tej černošskej. Myslím, že každý, kto uvažuje nad rodinou, či je bohatý, či je chudobný, by si mal nájsť pred tým, než sa do toho pustí, dve hodinky svojho času a zhliadnuť tento film. Možno aj pomôže. Genialita réžie a hereckých výkonov je v tomto prípade už len čerešničkou na torte. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Komorní a pomalé drama o těžkém životě jedné rodiny. Vlastně je to strašně moc obyčejné, není zde moc co už by někde jinde nebylo, ale zároveň je to výjimečné.. Ačkoli Viola Davis sbírá ocenění za roli Rose (teda sebrala zatím jen Globe, ale Oscar si myslim, že také dorazí), tak podle mě ten vrchol dělá barevnost (jo fakt barevnost) Washingtonova charakteru.. chvílí to máte rádi, pak nenávidíte, pak je vám ho líto, za chvíli mu nerozumíte a tak pořád dokola a pak to celé nějak skončí. Mám dojem, že jsem z Oscarových hitů viděl vše a tohle je z prvních dojmů ve srovnání se zbytkem to nejlepší.. a to včetně hereckých výkonů. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Zaoukrouhluji nahoru jen kvůi mé lásce k divadelním konverzačkám. Uvidím, jestli časem přeci jen tu čtvrtou hvězdu nesundám, protože i já sám jsem si vědom toho, že to má zlehka přepálenou stopáž a místy to jen klouže po povrchu. Jinak herci (až na přehrávajícího Williamsona) naprosto dechberoucí. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington se po delší pauze zase pustil do režírování a vybral si divadelní hru. I film se odehrává na malém prostoru, ale vůbec to nevadí. Jeho Troy Maxson je skvělý a dovedl mě dokonale strhnout. Dialogy jsou výborné a emoce zde proudí tak nějak přirozeně jako v životě. A o tomhle je život. Mluvíme, konáme a něco někdy posereme. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi vůbec první pravý nefalšovaný afroamerický film, který jsem kdy viděl. --- Zkuste si představit, že by vznikl ne český film o cikánech, ale že by se našli cikáni, kteří by s ohromnou profesionální jistotou napsali, zrežirovali a zahráli drama z jejich vlastního prostředí. Autenticky, bez extrémů, takoví, jací jsou (resp. byli před x lety). To by byla pecka, panečku! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Divák sa v prvom rade musí naladiť na správnu "divadelnú" vlnu. Mne to trvalo 20 minút ktoré mi ubiehali strašne pomaličky. Denzel Washington nepatrí k mojim top hercom ale rola prísneho otca z mnohými nedokonalostami mu náramne sadla a ja som si ju užíval. Je to jedna z takých najrealistickejších drám ktoré riešia záujmové konflikty nukleárnej rodiny, aké som kedy videl. Stopáž je síce troška prepálená, keďže ide o veľmi pomalí a statický film, celý čas mi to pripomínalo dramatickú divadelnú hru, ale ináč som fakt spokojný. Ide o vynikajúcu drámu so silnými emotívnymi momentmi a vynikajúcimi hereckými výkonmi. ()

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama