Reklama

Reklama

Černá napínavá komedie Alfreda Hitchcocka o tom, co všechno se může stát, když se bohatá žena rozhodne najmout podvodníčka a falešnou spiritualistku, aby našli jejího nezvěstného synovce. Bruce Dern a Barbara Harris se zde představí jako mazaný pár švindlířů snažící se obrat starou lady o pěknou hromádku peněz tím, že najdou jejího ztraceného dědice (William Devane). Mezitím zlodějský klenotník (Devane) a jeho krásná přítelkyně (Karen Black) unesou řeckého rejdařského magnáta kvůli výkupnému. Všichni se tak ocitají v nezastavitelném kolotoči záhad, vražd a chaosu, ve kterém se střídá napětí s báječnou zábavou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

POMO 

všechny recenze uživatele

Posledný Hitchcockov opus, ktorý síce postráda majstrov filmársky štýl (pôsobí tuctovejšie), ale ktorý je stále zábavnejší než väčšina žánrovo spriaznených filmov 70. rokov. Predovšetkým inteligentný a svieži scenár a odľahčená atmosféra z neho robia ideálnu zábavu k nedeľnému relaxu pred telkou. Do Family Plot som išiel s dávkou skepsy a nakoniec ma milo prekvapil. Nevnímajte ho ako Hitchov film a slušne sa pobavíte. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režisérovo cameo tentokrát dokonale vystihlo kvality filmu, který vážně obsahuje jenom stín Hitchcockovy geniality. Výplň mistrova posledního snímku příznačně představují – krom tradiční sexuality (s náznaky masochismu) a jídla – záležitosti související se smrtí a posmrtným životem. Hitchcock dává zároveň jasně najevo, že spiritualismus považuje za snůšku nesmyslů k tahání peněz z důvěřivců. Ani poslední scéna, kdy to konečně vypadá na ukázku nadpřirozených schopností, nemůže skončit jinak, než jejich zpochybněním, a jelikož není po ruce jiná postava, spiklenecké mrknutí patří divákům. Zřejmě neplánové, ale velmi stylové rozloučení. Kvalitou Rodinné spiknutí tolik nezaostává za jinými pozdními Hitchcockovými filmy: dvě tři scény, jež si budete přát vidět znovu, herci bez charismatu (kteří navíc ztvárňují samé nedůvěryhodné postavy) a nadbytek slov, která často sdělují to, co nepotřebujeme vědět. Jako nepotěšující přidaná hodnota je nám nabídnuta uspávací expozice a zvláštní tušení, že Hitchcock by všechny ty otravné uhádané lidi také rád co nejrychleji opustil. 60% Zajímavý komentář: keoma26 ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::: Přesně jak tady píše jeden uživatel - připomíná mi to film od Coenovců - nezáživné, nudné, pomalé, ale o dost zábavnější, než některé Coenovic filmy. Scéná, jak se ti dva řítí v autě dálnící bez brzd, ovšem neměla chybu, hlavně jak se ta ženská pořád sápala na toho chlapa. 3 a půl ***. ::::::::::::::::::::::::::::::: ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mistrův poslední biják nemá s klasickým Hitchcockovým rukopisem mnoho společného, je "obyčejnější" (ve stylu Columba ze sedmdesátých let). Přesto jde o dobrou zábavu, hlavně díky zajímavému scénáři. *** 1/2 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hitchcock sa svojim posledným filmom úplne odviazal a zanechal po sebe bodku, ktorá sa úplne líši od jeho predchádzajúcich diel. Neviem prečo sa rozhodli tvorcovia tak nezmyselne znaivniť príbeh, ktorý by mal bez komických prvkov (práca jasnovidky Blanche, záver) úplne iný nádych. Hlavná zápletka je totiž ako stvorená pre rýdzi thrillerový príbeh a dialógy a niektoré scény sú asi najodvážnejšie a najdrzejšie v Hitchovej filmografii. Celé to však stačí len na slušný nadpriemer, ktorému pomohli aj herci. 70%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Dělá si ze všeho - včetně sebe a svých filmů - ještě větší šoufky než dřív, ten poťouchlec. A ta zabijácká jízda, kdy se na opuštěné silnici vynoří nejspíš všichni, kdo tou dobou vlastnili v Evropě automobil, a k tomu ještě zbloudilý peloton z Tour de France, a Blanche se věší Lumleymu na krk tak vraždně, že prostě víte, že ji musí mít ukrtuně rád, když to auto sám nestočí ze srázu, to je fenomenální kousek. A jako vždycky ten taškář stejně horoucně drží palce dobrákům a zamilovaným, i kdyby to byli trochu ťulpasové. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Citit, ze Hitchcock bol uz unaveny a doba sa zmenila, ale aj tak je to vyborne a pre mnoho inych reziserov by to bol kvalitativny vrchol. Zabavne, napinave s obcasnym zableskom majstrovho stareho rukopisu. Plus hudba Johna Williamsa. Bavil som sa 8/10 ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tento mistrův film mě moc neoslovil a ani nebavil. Nicméně scéna, kdy "hlavním hrdinům" nefungují brzdy, řítí se z kopce dolů a ona uječená ženská se všemožně v agónii sápe po svém milém, me výsostně pobavila. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Snímek Rodinné spiknutí je velice slušná kriminálka, na níž by jste však nijak nepoznali, že ji točil velký Alfred Hitchcock. Onu filmovou chytrost vycházející z mistrného ovládnutí řemesla zde zkrátka nenaleznete. Pouze standartní avšak kvalitní rutinu. Nejsilnější stránkou filmu jsou charismatické herecké výkony Barbary Harris, coby falšené věštkyně komunikující s jejím Harrym a Bruce Derna, coby klentoníka/únosce/slizouna. Zajímavá zápletka je u Hitchcocka normou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima dávám 4*. Od Alfreda Hitchcocka bych čekal poněkud hustější atmosféru, resp. mrazivější gradaci a snad i romantičtější linii mezi hlavními postavami. Přesto se však jedná o povedený film, u kterého se divák nenudí a u řady scén bude držen v patřičném napětí. Chybička: Když hlavní hrdina se svoji přítelkyní zastaví v baru u silnice a popíjejí pivo, můžeme si všimnout, jak se nelogicky mění hladina nápoje ve sklenici. V jednom záběru je již téměř prázdná a v následujícím v ní přibylo dobrých 5 centimetrů. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Hitchcockov herecký výkon (komická direktívna silueta za sklenými dverami kancelárie) ma presvedčil o vyššom bodovom hodnotení, inak je celý film a hlavne jeho prevedenie trošku prvoplánovým brakom, ktorý mi ani zďaleka neasociuje kvalitnú filmárinu jedného z najlepších režisérov svetovej kinematografie. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Počínajúc Marnie ma už Hitchcock bavil len epizódne, i keď je pravda, že zlé filmy točil aj v 40tych rokov. Family Plot potvrdzuje pravidlo, že keď sa Hitchcock snaží byť komický, nefunguje to. Zápletka, herci, vizuál, všetko je druhotriedne a v prípade štýlu aj zastaralé. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Neokoukaná čtveřice herců v hlavních rolích mě vyloženě potěšila, ale to bylo tak všechno. Docela jsem se nudil, pramálo napětí, pramálo humoru a navíc ještě klišoidní scéna automobilového atentátu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je Rodinné spiknutie trochu slabší film, ako tie najlepšie režisérove kúsky, na druhú stranu ale podľa mňa patrí k tým najzábavnejším a najnapínavejším. Mix vzťahovej komédie a hard core thrilleru myslím funguje celkom dobre, ako aj paralelné a spájajúce sa dve línie s dvoma vtipnými mileneckými pármi. Nakoniec sú tu tie páry tri. Osobne ma asi najpamätnejšia scéna na serpentínach zaujala z celého filmu najmenej, film rozhodne nestavia na akcii a toto intermezzo bolo skôr narušením konceptu. Ale celkovo aj vďaka nižším očakávaniam spokojnosť a výborná zábava. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Kupodivu se mi tenhle Hitchcockův film docela líbil... dost mě překvapilo (i když by vlastně ani nemělo), že hudbu složil John Williams... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Mistrovo loučení sice není geniální jako některá jiná díla, v Hitchově filmografii se jedná jen o průměrný kousek, pořád ale stačí na 4* a vysokou kvalitu v rámci svého žánru a doby vzniku. Největší problém vidím v tom, že prostě nikdo ze zúčastněných není James Stewart, Cary Grant nebo Grace Kelly. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ukecané postavy nejsou u Hitchcocka žádnou výjimkou a ve Family Plot si povídání užijete víc než dost, hlavní hrdinové štěbetají a štěbetají až do samotného závěru, někomu to možná přijde až moc, ale já se po celou dobu příjemně bavil. Typicky Hitchcockovských momentů si tu moc neužijeme, žádné temné hrátky se stíny a napětí by se vešlo do kapsičky krtečkových kalhotek, přesto se dá najít několik přinejmenším zapamatováníhodných scén, jízda s poškozeným vozem v serpentýnách je jednou z nich, ani nepotřebujete 3D a jste přímo vtaženi do dění. Jinými slovy, hitchcocka v tomhle posledním Hitchcockovi nenajdete, ale slušné filmové řemeslo rozhodně. Mírně nadhodnotím a máme z toho kulantní čtveřici. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mistr si ani svým posledním filmem neudělal do své filmografie černý puntík, přesto se s jeho staršími díly nedá moc srovnávat. Pokud to ale budeme brát prostě jako klasickou kriminální komedii, je výsledek rozhodně velmi dobrý (70%). ()

Reklama

Reklama