Reklama

Reklama

Černá napínavá komedie Alfreda Hitchcocka o tom, co všechno se může stát, když se bohatá žena rozhodne najmout podvodníčka a falešnou spiritualistku, aby našli jejího nezvěstného synovce. Bruce Dern a Barbara Harris se zde představí jako mazaný pár švindlířů snažící se obrat starou lady o pěknou hromádku peněz tím, že najdou jejího ztraceného dědice (William Devane). Mezitím zlodějský klenotník (Devane) a jeho krásná přítelkyně (Karen Black) unesou řeckého rejdařského magnáta kvůli výkupnému. Všichni se tak ocitají v nezastavitelném kolotoči záhad, vražd a chaosu, ve kterém se střídá napětí s báječnou zábavou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima dávám 4*. Od Alfreda Hitchcocka bych čekal poněkud hustější atmosféru, resp. mrazivější gradaci a snad i romantičtější linii mezi hlavními postavami. Přesto se však jedná o povedený film, u kterého se divák nenudí a u řady scén bude držen v patřičném napětí. Chybička: Když hlavní hrdina se svoji přítelkyní zastaví v baru u silnice a popíjejí pivo, můžeme si všimnout, jak se nelogicky mění hladina nápoje ve sklenici. V jednom záběru je již téměř prázdná a v následujícím v ní přibylo dobrých 5 centimetrů. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Jak zde bylo řečeno, nejedná se o typický Hitchcockův film, například není zde jediný čistě kladný hrdina (Jamse Stewarta tu opravdu nenajdete) Ovšem jedná se o perfektní thriller ve stylu bratří Coenů (=D), divák celou dobu ví, jak to je a směje se absurditám, co provádějí hrdinové, kteří netuší. (Narážím např. na Fargo nebo Zbytečnou krutost.) Bavil jsem se skvěle. ()

Reklama

DDT 

všechny recenze uživatele

Oba Hitchcockovy příspěvky k "drsným sedmdesátým" jsou kvalitní (i když "Frenzy" je lepší) a vůbec neprozrazují věk svého autora. Herci a scénář jsou tu pravda trochu slabší než u Hitchových filmů předchozích dekád. Ale podobně jako "keoma26" jsem měl při sledování několika scén ("přechod na přechodu") pocit, že "Rodinné spiknutí" musel Tarantino ve své videopůjčovně sjet minimálně desetkrát. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vazne mel Hitchcock zapotrebi uzavrit si karieru necim, co nenese ani spetku jeho trademarku, se zbytkem jeho filmografie vubec nesouvisi a vypada jako podprumerny dil Columba? Pozitivne vnimam jen povedenou hudbu Johna Williamse, uz samotny fakt, ze spolupracoval s Hitchem je zajimavy. 4/10 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v srpnu 2018. Rodinné spiknutí je osobitou kriminální komedií. Hitchcockův cynismus zde má hravější podobu černého humoru. Hledání dědice paranormální aktivitou skrze lidské médium obnáší klasickou detektivní dřinu vyptávání a zatajování. Nadšené amatérské pátrání přivádí protagonisty do života nebezpečných okamžiků, ale slíbená odměna je příliš lákavou motivací, a hrozba smrti je nezastaví. Herecké výkony a kultivovanější stopa rozhovorů úspěšně podporují zvolený formát nadhledu, zápletka je krutě škodolibá a vyústění pointy pro všechny osvobozující. Hlavní postavou zábavné krimikomedie je George Lumley (dobrý Bruce Dern), taxikář s hereckou průpravou a dokonalým převtělením do detektivní práce. Nezbytným doplňkem je holmesovská lulka a netrpělivost s partnerčinou dětinskostí. Hlavní ženskou postavou je Blanche Tyler (příjemná Barbara Harris), Georgeova přítelkyně a přesvědčivě vystupující vědma. Hlasy ze záhrobí hledají cestu do živého světa a do svého alba sbírají skrytá lidská tajemství. A s vidinou odměny se v nasazení neustává. Důležitou postavou je Arthur Adamson alisas Edward Shoebridge (velmi zajímavý William Devane), nejhledanější osoba z vícero pohnutek. Životní tragédie bigotní elity byla na počátku všeho. Pak je stín, který zahlazuje vrásky minulosti a drzou troufalost přítomnosti. A hledaný muž se nechce za žádnou cenu nechat nalézt. Významnou postavou je Fran (příjemná Karen Black), Arthurova přítelkyně a kumpán jeho velkolepě smělých plánů éterického bytí života člověka. V extrémech se morální dilema překonává snáze. Z dalších rolí: příliš osamělá bohatá dáma Julia Rainbird (Cathleen Nesbitt), všehoschopný pumpař a Arthurův kamarád z dětství Joseph P. Maloney (Ed Lauter), jeho k smrti vyděšená manželka (Katherine Helmond), unesený rejdař Constantine (Nicholas Colasanto), či unesený katolický biskup Wood (William Prince). Rodinné spiknutí je příjemným rozloučením oslavovaného Alfreda Hitchcocka se světem filmu. Jeho cynismus má hravé tvary rozvernosti a nenuceně, snad i překvapivě, pobaví. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Ve svém posledním filmu se Hitchcock "ukáže" ve 41.minutě jako silueta za dveřmi kanceláře. (Němi)
  • Krátce po zahájení natáčení nahradil Roye Thinnese, který byl obsazen do role zlosyna Adamsona, William Devane. Thinnes se nikdy nedozvěděl proč. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Bruce Dern hrál v Hitchcockově filmu Marnie (1964). Režisér byl s jeho výkonem v malé roli spokojen, tak mu nabídl jednu z hlavních rolí v tomto filmu. (ČSFD)

Reklama

Reklama