Reklama

Reklama

Farmářova žena

Němá filmová adaptace slavné divadelní hry, kterou však A.H. dokázal zbavit divadelnosti a natočit zábavný film. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ma to krasny motiv s prazdnou stolickou pri krbe a inak tam nie je nic, cim by mohol nemy film v sucasnosti zaujat (teda okrem Hitchcockovho mena v titulkoch). Chyba tomu genialna forma aku predvadzali v tej dobe sovieti, nemci alebo francuzi, komedialna uchvatnost Chaplina, Keatona pripadne Lloyda. A aj ten pribeh je velmi nudny. Proste film, ktory umrel so svojou erou 4/10 ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Zacatek a konec, Hitchcockem snimany jako citlive drama o ovdovelem farmari, je vynikajici, ac si vystacil s opakovanym pohledem na prazdnou zidli a bez vyraznejsiho napadu. Bohuzel toto ale jen tvori ramec pro ctyri epizody, kdy neohrabany padesatnik obchazi okolni matrony, aby je pozadal o ruku a byl postupne kazdou odmitnut, a ktere Hitchcock nezvladl na urovni. Groteska mu naprosto nevysla. Panny budi hruzu, ale krom prirozenemu vysmechu, ktery podobna stvoreni vyvolavaji, nemaji vyuzity potencial. Soubor buranskeho sluzebnictva me otravoval a casto je nositelem vtipu typu "jak jsem mohla vedet, ze se zmrzlina u krbu roztece?"... dej je minimalni. Ale jakmile jsou na scene spolu sluzka hrana Lillian Hall-Davisovou a farmar, je film velmi prijemny. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Inu ano, námět není nijak geniální - ale je geniálně podaný. Je vtipný, Ash a jeho průpovídky nemají chybu, je i dramatický přesně tak, jak má být (zamyšlení u svatební hostiny, prázdná židle), má velmi vtipné, i když psané dialogy, a nepřekračuje hranu ani na jednu, ani na druhou stranu. Navíc jsou zde příjemné kameramanské kousky (prázdný stůl - stůl se svatebčany, kandidátky na židli) a velmi dobře nasnímané exteriéry. Mohlo to být kratší, ale bavil jsem se u toho. ("Starej se pánovi o kalhoty." - A taky že se starala! :-)) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Opradená šablóna o neviditeľnej, o to však tajomnejšej a poctivej služobníčky, ktorá očarila svojho pána, hoci ten sa prvotne zapodieval dámami, ktoré ho v živote sklamali. Samozrejme, vidina divadelnosti je tu značná, Hitchcock ale dokázal veľmi šikovne využívať melodramatickú rovinu v rovine obrazu a to mimoriadne citlivo, lineárne a priečne. Dokonca aj medzitituliek je tu naprosté minimum a veľa sa spolieha na kontext, ktorý má divák pochopiť. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Chvílemi stejně nesnesitelné jako ty nejnaivnější kýče Vladimíra Slavínského. Kdo nemá dost, ten dostane nášup v podobě přitroublých gagů. 4/10 ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Film má jistě své přednosti a pokud se vám povede se naladit na jeho tempo, nebudete litovat. Příjemná podívaná. 75% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červnu 2018. Farmářova žena je filmová fraška doby němého filmu. Rychlý pohyb vpřed, rozmáchlá gestikulace končetin, nepřehlédnutelná práce obličejových svalů, trampoty ovdovělého kocoura jsou doprovázeny vztekem, ublížeností a hysterickým záchvatem. Odlehčená pantomima o záludnostech vesnického dvoření třetího věku má hravý ironický nádech škodolibého osudu. Farmářova žena je neposednějším kouskem z Hitchcockových počátků. Hlavní postavou nenáročné veselohry je Samuel Sweetland (zajímavý Jameson Thomas), ctihodný a znenadání ovdovělý statkář. Nezvyklé ticho mezi zdmi zalévá smutkem osamělou duši, navíc se probudila zapomenutá mlsnost a tělesná touha. Cesta k zacelení smutné díry v srdci vede přes rozverné škádlení a nesprávného výkladu povzbuzujících slov. A spodky se potřebují vyvětrat. Hlavní ženskou postavou je Araminta Dench (sympatická Lillian Hall-Davis), Sweetlandova oddaná a skromná hospodyně, která je vždy připravena stát se oporou každého pánova přání. Výraznou postavou je Churdles Ash (příjemný Gordon Harker), Sweetlandův brumlající sluha má nezastavitelný humorný přínos. Přehlídku možných náhradnic začíná Louisa Windeatt (Louie Pounds), nezávislá vdova. Neurotická a společensky upjatá Thirza Tapper (zajímavá Maud Gill) je škubající se uzlíček nervů, boubelatá poštmistrová Mary Hearn (Olga Slade) je ukázkou hysterií zasažené maloměšťácké nadutosti. Zaujme také bodrá šenkýřka Mercy Bassett (Ruth Maitland). Farmářova žena je nenáročnou filmovou fraškou, historie se vznáší v povětří a s hrdostí i potměšilým okem vypráví svůj příběh. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Němých filmů jsem vlastně moc neviděl, ale když se tam objevila první replika ("Nezapomeň pánovi větrat spodky."), nevěděl jsem, jestli to bude drama nebo komedie. A jelikož je děj strašně, ale strašně triviální, neodvažuju se žánr odhadnout ani teď. Bohužel asi za to může ta doba výroby, kdy určitě ten film měl jistou hodnotu, ale v dnešní době to prostě neobstojí. Teda alespoň u mě. Všichni ti herci jsou podle mě strašně slizcí - mimo to nikdy jsem neviděl hladit si knír takovým mlsným sexuálním způsobem, jak tady, chch. Herečky taky hrozné typy, samozřejmě kromě Minty, která je opravdu hezká (je škoda, že její představitelka Lillian Hall-Davis ve svých 34 letech spáchala sebevraždu)... její role je ale z dnešního pohledu docela na pováženou. Jakožto služce by samozřejmě sňatek se statkářem přišel z hlediska životní kvality vhod v každé situaci, i když nemusí být zrovna lichotivá. A tady ta situace představuje to, že na něj vlastně "zbyla", když ostatní nevyšly. Film to je podle mě špatný, ale víc než špatný spíše o ničem. Tu jednu hvězdu nechávám hlavně z úcty k režisérvi a k době vzniku. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Celkem milá romantická fraška/groteska, která už ovšem v dnešní době více uspává, než rozesmává. V několika momentech sice vykoukne Hitchcockův režijní nápad, jinak ovšem skrznaskrz průhledný námět (ovdovělý farmář hledá novou manželku, aby nakonec našel lásku u svojí pokorné služebné) neúměrně natahuje, jak postupně, doslova podle seznamu, naráží muž u 4 potenciálních partnerek (nezávislé / upjaté / hysterické / bodré), přičemž on sám si zhurta počíná jako domýšlivý, necitlivý, urážlivý trubec. ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi líbil moment, kdy hlavní hrdina požádá jednu Lady o ruku, a jí to tak nervově uchvátí, že svůj třes přenese na rosol, který drží na talířku v ruce. Vypadal jako živý. ...Krásně natočený film, zábavný, šetří nepotřebnými mezititulky... Jen mě trochu mrzel ukvapený záběr, do kterého režisér vplul, ani nevím jak. Trochu sporná by mohla být i, jak se dnes říká, chybějící jiskra mezi hlavním hrdinou a jeho vyvolenou (myslím tu poslední v řadě vyvolených), ale vem to čert. Pro mě velmi dobrý film a velmi nečekaný Hitchcock. Určitě bude dost šokující pro ty, co znají Hitchcocka jen jako tvůrce Psycha nebo Ptáků. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Starý pánko vdovec si chce ešte povyraziť a do svojich osídel napratať nejakú žienku, no tie ho do jednej odmietajú. Na priveľkom priestore sledujeme frašku za fraškou, ktorá vôbec nevie pobaviť. Jeho raketové žiadosti kandidátkam o spoločný život sú na pováženie či sa ozaj takto dvorilo dámam. Doma ho čaká služobnica Minta, ktorú si nakoniec, vezme. Triviálna snímka, ktorá v roku 1928 kedy bol nemý film na vrchole, ponúkne náplasti v podobe ako vie režisér hovoriť obrazom o plynutí času (úvod) i ako narába s prázdnou stoličkou pri krbe (budúca manželka). Sčasti sa dá pobaviť na gagoch služobníka-hospodára, no prevažne sú to krčmové reči. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Poté, co se dcera provdá, vdova středního věku s prosperující farmou se rozhodne znovu vdát a hledá vhodného muže v problematickém procesu....Němý film s přiléhavými charaktery.(max.70%). ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Příjemný Hitchcockův snímek o vdovci, který se po svatbě dcery rozhodl, že se ožení, a tak si připravil seznam kandidátek. Jeho představa, že mu všechny padnou do náruče, se však nenaplnila. A přitom jej doma čekala jeho zručná hospodyně Lillian Hall-Davis, která měla nakázáno od zesnulé manželky, že se mu má pečlivě starat o kalhoty, ale manžel tuto ne zrovna jemnou narážku zkrátka nepochopil. Skvělé herecké výkony, výborná kamera a příběh, který nikam nespěchá, ale zaručeně pobaví. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Němá filmová adaptace slavné divadelní hry, kterou však Alfred Hitchcock dokázal zbavit divadelnosti a natočit zábavný film. Farmářova žena je romantická komedie o tom, že i v případě výběru partnerky bývá nakonec pod svícnem největší tma. Příjemná groteska, u které jsem se dobře odreagoval, kde nevadila mírná průhlednost děje. Scény byly propracované a námět bez chyby, takže u mě dobrý **** ()

Reklama

Reklama