Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Prázdný rám (S01E04)

(epizoda)
  • Česko Zrádné otisky (více)

Obsahy(1)

Uznávaný losangelský kritik umění Dale Kingston zavraždí svého strýce, sběratele obrazů Rudyho Matthewse v jeho luxusním sídle. Ukradne několik vzácných maleb a nastraží vše jako vloupání, které se vymklo kontrole. Do akce zapojí i svou milenku, malířku Tracy O'Connorovou. Oběma se podaří zmást policii ohledně stanovení doby smrti a vytvořit tak pro Dalea neprůstřelné alibi. Jako hlavní podezřelá se tak jeví bývalá manželka mrtvého Edna, která je dědičkou Matthewsovy umělecké sbírky. Poručík Columbo si však všimne několika nesrovnalostí. Pochopí, že skutečným vrahem je Dale Kingston, avšak k jeho usvědčení bude muset připravit rafinovanou past... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch nejvydařenějších dílů. Pachatel je elegantní, snobský, takový jaký má v Columbovkách být. Vražda je velice dobře naplánovaná a celkově průběh vyšetřování vůbec nepřipadá na obvinění skutečného pachatele. Až v závěru poručík Columbo vraha odhalí perfektně úderným důkazem, po kterém pachateli opravdu zmrzne úsměv ve tváři. Paráda. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbovská mazanost najde uplatnění i v tomto zajímavém případu. Proti na oko zmatenému poručíkovi v ošumtělém baloňáku to mají vrahouni těžké. Jak Columbo dokáže usvědčit vraha a vyvrátit všechny jeho námitky, bych nepředpověděl :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z dielov, na ktoré nemám v tv šťastie a videl som ho maximálne dvakrát. Český podtitul je značne dementný, ako by sa jeden nemenovaný triler volal v podtitule Precitnutie postreleného psychológa. Inak Columbo má poväčšinou zjednodušenú úlohu tým, že mu stačí sa upriamiť na najväčšieho sliza. Tento diel je exemplárnym príkladom. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opätovne jeden zo zapamätateľných dielov, ktorý ma zaujal výstavbou príbehu, slabšími hereckými výkonmi a obvykle dobrým finále. Okrem obsadenia Kim Hunter z Planéty opíc som si všimol domácu, ktorá sa mimoriadne podobala na Margaret Thatcher. Tentoraz si Columbo s prstami priloženým k čelu pri odchode nespomenul na niečo nepodstatné, ale ostatné atribúty od odevu, cez trvale prítomnú cigaru až po prekvapujúcu nevedomosť kontrastujúcu s brilantným uvažovaním a vymýšľaním ľstí, ktorými usvedčuje páchateľov tam samozrejme boli. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo maluje jeden ze svých mistrovských kousků. Scénář načtrne zdařilou skicu, kterou pak Columbo rozpracuje do skvělé podíváné. Důstojný protivník, dobře rozkreslené dialogové bitvy, spousta drobných columbovských miniatur. Vražda prostá jako perokresba je sice téměř dokonalá, přesto má Columbo brzy jasno, a přestože ho vyšetřování vede úplně jiným směrem, dokáže v pravou chvíli vytáhnout z rukávu, vlastně z kapsy, ten správný trumf. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím suverénně nejslabší díl... Celý problém zjevně spočívá ve scénáři, neboť herci se až neuvěřitelně snaží a i tak drobné role jakými je například paní domácí té zavražděné studentky umění jsou zahrány naprosto skvostné. Taky ta lehce senilní teta je zahraná báječně a tomu právníkovi bych se nebál svěřit jakýkoliv případ. Ostatně i "náš hrdina", vrah a historik umění je sice nepříjemný žvanil, ale ani jeho roli neumím mnoho vytknout... Jako detektivka je to ovšem celé značně slaboduché a naivní. Třeba jen ten pokus s klapajícími podpatky nebo to neprůstřelné alibi které je vymyšlené tak, že i detektiva daleko mdlejšího rozumu než je Columbo by v něm mělo leccos trknout. Vrcholem trapnosti je ovšem samozřejmě to, jak "rafinovaně" náš vrah donutí tetu aby si pro vlastní bezpečí nechala prohledat dům a jak se ten úctyhodný právník děsně snaží tomu nesmyslu uvěřit. Ani závěrečné usvědčení ostatně není příliš přesvědčivé, přestože je vlastně docela překvapivé. A psychologie postav? Ano, možná generál z předchozí epizody (Semínko pochyb), ten by dokázal vraždit v klidu s rozmyslem a vyrovnaně ale historik umění? Člověk, který má vnímavost a citlivost takříkajíc v popisu práce? Možná to ale má nějak souviset s tím, že se dotyčný chová tak jako by všechny okolo považoval za totální pitomce... Nebo ta umělecká sbírka... Proč v ní musela být díla významná natolik, že jejich originály už pár desítek let visí v nejslavnějších obrazových galeriích světa? Ty Degasovy pastely tam mimochodem rozhodně nebyly tím nejvzácnějším. To nemohli vybrat něco méně provařeného? Vím, je to jenom hnida, ale takhle polovičaté to je celé... Celkový dojem: 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetko sa zdalo byť jednoduché, poručík mal všetko pod kontrolou. Po hodine sa však všetko skomplikovalo, našťastie výnimočnosť Columba sa prejavila a vrah bol dopadnutý. ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naplánování a provedení vraždy je takřka bezchybné, několik vtipných momentů (Columbo a rodinné album), dobré tempo, slušný hudební doprovod a stopáž jen zlehka přes 70 minut = povedený díl..)) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektna epizoda s premyslenym planom vrazdy a este lepšou pascou na vraha. Columbo je proste dabel. Vrah je namysleny slizak a bolo radostou sledovat ako ho Columbo terorizuje. 8/10. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když se vrah snaží sebevíc, tak právě ona velká snaha vše vyvrátit a zamaskovat svede na sebe pozornost důvtipného poručíka Columba. Samotný případ mě však tolik nezaujal, tak jako třeba některé předešlé. Zachraňuje to do značné míry konec, který je úsměvně zatím nejoriginálnější a pár bonusových čistě komických scének jako je album fotek nebo spoře oděná modelína, která zavaří Columbovi hlavu více než-li kdejaký kriminalista! :) ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpočátku jsem byl tímto dílem zklamán. Provedení vraždy bylo uděláno velmi chytře, ale ústřední dvojice byla tak hrozně nesympatická, že jsem se v první půlce možná i nudil. Ovšem po druhé vraždě, kdy už vrah zůstal sám, se epizoda rozjela a nebýt toho špatného výběru herců a toho nemastného začátku, možná bych dal i pět hvězdiček. Vše navíc zachraňoval český dabing, v této epizodě jako vždy vysoce kvalitní! Vrah se snažil mít tak dokonalý plán, až to nápadně přeháněl a závěrečné odhalení (a Columbo s rukavicemi) bylo zase jednou perfektní. Skutečně, být první půlka lepší a mít to lepší herce, mohl to být jeden z nejlepších dílů. Ještě k dabingu - opět na Nově Petr Haničinec. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jsem si říkal, že se na Colomba dívat nebudu, ale člověku to po čase nedá. Proč? Protože schéma je stále stejné, a je to schéma, ve kterém si všichni libujeme: pýcha předchází pád - úsloví ve všech řečech jasné, a ve všech stejně pregnantní. Druhým fenoménem je: jak přimět pýchu k pádu. Colombo to umí zaručeně tím, že veškerou svoji pýchu eliminuje až do závěrečného vyvrcholení, při kterém teprve otevře poklop nad padací jámou. V tomto případě bylo "kunsthistorikova" závěrečná manipulace sice až moc okatá, zato Colombova finta (tj. "jak se dostat na kobylku") překonala očekávání. ()

Reklama

Reklama