Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1972 natočil legendárny anglický režisér Alfred Hitchcock svoj predposledný celovečerný kino film. Volá sa "Frenzy". Dej je situovaný do Londýna. V tomto veľkomeste vyčíňa takzvaný kravatový vrah. Svoje obete škrtí práve týmto pánskym módnym doplnkom. Všetky dôkazy vedú políciu k záveru, že vrahom je Richard Blaney. On však nie je páchateľom týchto otrasných zločinov. Podarí sa mu dokázať svoju nevinu? Sir Alfred Hitchcock odviedol tradične vysoko profesionálnu prácu. Natočil výborný krimi thriller, ktorý okorenil správnou dávkou čierneho humoru. **** ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Sedemdesiate roky sú asi to zlomové obdobie, kedy prestalo platiť všeobecné puritánstvo, zakazujúce vo filmoch odhaľovať ženské telo či používať nadávky. Pretože Hitchcock sa tu v jeho ignorovaní celkom vyžíval a vybláznil... Ale úprimne, keď som zistil, že zápletka bude opäť raz o nesprávnom obvinení, pretože šťastie je na strane vinníka a naopak hrá proti ostatným, ale len dokým to scenár potrebuje, sklamane som si povzdychol. Nie vždy to ešte dokáže baviť. No moje pochybnosti trvali len dovtedy, kým prišlo zase zopár originálnych scén a rýchly, alebo skôr až prudký, živelný a trefný záver, s výbornou poslednou vetou filmu, čo sú všetko veci, v ktorých divák spokojne číta režisérov rukopis. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s krimi/thrillerom sedemdesiatych rokov). ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Slabsi Cock, kteremu u konce kariery jiz dochazely sily. Osklive prostredi Londyna, osklivi herci, neprilis zajimavy scenar a misty nuda. Ke vsemu stale presne vite ktera bije, takze nejake napeti, tedy jeden z nejsilnejsich trademarku Hitche take nikde. Tesil jsem se na variaci Jacka Rozparovace v podani reziserskeho mastera a dostalo se mi tehle nezazivne patlaniny. "If you can't make love, sell it." 4/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcockovi mám nejradši to, jak dokáže skvěle zobrazit prostředí, kde se film odehrává. Ty uličky okolo hospody Globus a Ruskova obchodu působily strašně reálně a živě. No a k tomu takové ty lahůdky jako hodně morbidní, úchylný, ale taky zábavný vrah, chudák hladovějící inspektor, který nenávidí francouzskou kuchyni a jeho žena, která naopak nepoživatelné francouzské blufy neustále vaří. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ve svém posledním (opravdovém) tvůrčím vzepětí se Hitchcock navrátil zpět do rodné ostrovní kolébky a s jistotou vsadil na motiv "nepravého muže", jímž byl už nějaký čas pověstný. Třebaže již nepochybně nejde o toho samého Hitche jako na vrcholu jeho nejslavnějšího amerického angažmá, i přese všechny dílčí nesnáze, které jej poslední roky jeho režisérské kariéry provázely, potvrdil, že zdaleka nepatří do starého železa a stále dokáže držet tempo s nemilosrdnou dobou i trendy. Zběsilost je patřičně napínavá, rafinovaná, nebývale surová i cynicky úsměvná, byť nikterak objevná a formálně poměrně obyčejná, ale jako ideálně protřepaný thrillerový koktejl si zaslouží pozornost každého obdivovatele tohoto žánru. Ještě poznamenám, že Zběsilost, jakožto předposlední Hitchův film, měla úspěch nejen mezi kritiky (v Cannes i mimo něj), ale i slušný divácký ohlas a před definitivním autorským koncem vrátila tomuto stárnoucímu a zahořklému géniu radost do života a zlým jazykům vypálila rybník. Bohužel naposled..._____Kulinářské scénky jsou nezapomenutelné! ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Scéna, kdy kamera projíždí pod Tower Bridgem, musela být přesně načasována, neboť most se zvedá pouze dvakrát denně. K vytvoření této iluze bylo zapotřebí mnohonásobného zoomu, jelikož letadla mají přísně zakázáno pod mosty létat. ((mOnkey))
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama