Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Alena nastoupí na internátní školu, Filippa ji společně s ostatními dívkami začne šikanovat. Alenina kamarádka Josefin je však odhodlaná učinit jejímu týrání přítrž. Pokud se Alena nedokáže bránit sama, Josefin se bude bít za ni. Přestože Alena pochází z chudých poměrů, je přemístěna na elitní internátní školu. Její snobská spolužačka Filippa však Alenou zcela opovrhuje a poštve proti ní i všechny ostatní dívky. Jenže to, co začalo jako slovní šikana, se brzy promění ve fyzické týrání. Jediná osoba, s níž se Filippa touží přátelit, je Fabienne, která chodí o rok výš – a je stylová a bohatá. Ale Fabienne se začne zajímat o Alenu. Jejich vztah není trnem v oku pouze pro Filippu, ale také pro Aleninu žárlivou kamarádku z minulosti - Josefin. A jak se rivalita mezi dívkami stupňuje, z Josefininy počáteční pomoci a ochrany se postupně stává mnohem větší hrozba, než si Alena vůbec dokáže představit - a to nejen pro Filippu s Fabienne, ale i pro ni samotnou. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hlásím, že se jedná o hodně stylovou jednohubku ze Švédska, které sem tam s takovými hororovými pochutinami umí překvapit. Alena je třeba nesmělá holčina a celou dobu Vám je jasné, že je taky (pro někoho možná spoiler) tak trošku schizofrenní. Jenže i přes veškeré přiznání všech zúčastněných si film udržuje napětí a atmosféru, že by se dala vysloveně řezat tupým nožem do němoty. A stejně by ten tupej nůž tu atmosféru neuřízl. Tady je potřeba se odprostit od filmových nesmyslů a nebo záměrných filmařských scén a připravit se na to, že Alenka je hodně neortodoxní holka, která je sice šikanovaná, ale zároveň to na ní vůbec nepůsobí. Naopak. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Alenka je outsiderka, ktorú príjmu do internátnej školy. No veľmi obľúbená práve nie je a navyše je terorizovaná svojou spolužiačkou Filippou, ktorá ju neznáša. Avšak má jednu dôležitú bývalú / imaginárnu kamarátku, ktorá pred časom spáchala samovraždu. Je to len výplod jej fantázie, alebo duch, ktorý jej pomôže? Čiastočne dráma o šikane, čiastočne lesbická romanca, z malej časti horor. Z veľmi malej časti. Ináč je to pekne nakrútené aj dobre zahrané, severské filmy majú svoje čaro. Dokonca odpúšťam aj naivitu scenára, nakoľko bolo od začiatku jasné, akým smerom sa film bude uberať a ako to asi dopadne. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po príchode na novú školu sa Alena stane obeťou šikany. Vďaka ťažkému detstvu je na podobné situácie zvyknutá, ale tentokrát sa situácie stupňujú až do nebezpečných výšin. Na záchranu prichádza jej kamarátka Josefin, ktorá nie je ako Alena, a tým, ktorý jej kamarátke ubližujú, nemá problém všetko vrátiť. - Podarená záležitosť zo Švédska, ktorá stojí hlavne na dobre zahraných charakteroch, kedy kladné postavy sú velmi sympatické a na druhej strane záporné postavy pôsobia dosť nepríjemne. S tými odhaleniami sa ale tvorcovia mohli pohrať viac, pretože takto je už v polovici jasné, čo sa deje, takže to trochu stratí atmosféru. Inak ale velmi uspokojivý horor. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Svetlo sveta spatril ďalší "lesbo" horor, no tento je na rozdiel od podpriemerného "Sweet, sweet lonely girl" aspoň v rámci normy solídne natočený, s celkom sympatickým, hereckým obsadením. A tak je veľká škoda, že nedošlo na silnejšie praktiky šikany, či naopak, prišlo príliš skoro k odhaleniu rozuzlenia, ktoré doslova a dopísmena, kole oči - 45% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Drama, které se mohlo přehoupnout v šťavnatý slasher, ale zůstalo na půl cesty. Alena je mešuge, její hlavní rivalka Filippa je klasická studentská čubka, jaké byly v oblibě v amerických filmech 80. let. Nápad s přítelkyní Josefin je dobrý do té doby, než zjistíte, že něco podobného jste už několikrát viděli. A většina to zjistí poměrně záhy. Na švédský film mě trochu zarazilo to úzkostlivé hlídání nepatřičné nahoty, aby ani kousek bradavky divák nezahlédl. Kotníky naštěstí ano, kolena už téměř ne. Já bych i ten hlavní motiv odpustil, kdyby došlo na pořádnou řezničinu, jelikož jako sociální drama tohle nefunguje. Hlavní postavy jsou alespoň velmi pohledné, byť povahově stojí za starou belu. 2,5* zaokrouhlím nahoru, ale je to slabý průměr. Pochválit ovšem musím kameru a podzimní barvy, ty nemají chybu. Podle oceňovaného a krvavějšího comicsu - Kim W. Andersson: Alena. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na tuhle poměrně málo známou(jen 81 hodnocení) jednohubku jsem narazil úplnou náhodou ale celkem se mi trefila do chuti. Nejedná se sice o nic originálního a každýmu musí být po chvilce jasný o co tady půjde ale i tak jsem se bavil. Je to svižný a plusem je určitě i krátká stopáž. Lesbická líbačka s prořízlými hrdly je nezapomenutelná. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som vďačný Cinemaxu a Film Europe, že vďaka nim ešte mám prístup ku švédskym filmom. Mám pocit, že ich dramaturgovia pričasto vyberajú "žánrových eunuchov". Nie je to horor, lesbo film ani teen dráma. Má prvky všetkých týchto žánrov, ale naplno nepatrí do žiadneho z nich. Čo je asi jeden z dôvodov, prečo je Alena iba priemernou nudou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ta závěrečná pointa je jasná poměrně rychle a mě osobně došla hned, co se na plátně poprvé objevila Josefin. Tudíž podle mě nebude problém, když zaspoileruji - ačkoli bez spoilerů ten film popsat nedokážu. Alena je utahaná teen verze Fight Clubu čistě pro lesbičky. Sice je to slušně natočené, relativně dobře zahrané, je tam jedna hezká holka, je tam nějaký pokus o atmosféru, ale všechny postavy jsou bezcharakterní, děj okoukaný a nemá to co říct. Tak proč ten film hodnotit nějak vysoko, že... Lepší 2* ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to tím, že nejsem u filmu na Švedštinu zvyklý, ale přišlo mi, že holky nejsou charismatické a neumí hrát. Ta, z které tam dělali princeznu, se mi teda vůbec nelíbila. Nejhezčí byla ta nejhodnější a pak nic. Samozřejmě se mi jako chlapovi líbilo prostředí holčičího internátu a nějaké vyostřené scény, ale i tak velice slabé. Vůbec neuměli pracovat s postavami, které i tak vykrádaly jiné z Hollywoodských komedií, tuším, že i hlavní myšlenku to vykrádá odjinud. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Lepší něž jsem podle recenzí čekal. Alena byla sice nesympatická, ale příběh byl celkem reálný, všemu se dalo věřit a konec nebyl úplně dopředu odhadnutelný, i když nějaké náznaky tam samozřejmě byly. ()

Jenn 

všechny recenze uživatele

rozhodne za 5, Alena je totiz neuveritelne krasna, stejne jako ostatni herecky, jazyk je skvelej, prostredi, hudba, lesbickej sex ❤️ na konci to snad doslo vsem, trochu jako fight club v zenskym provedeni. stejne skoda toho konce, doufala sem, ze ma aspon malou nadeji.. btw je mi hodne lito fabienn. (jo a ze josephine vypadala jako chloe z life is strange?!) a snad sem vsechny jmena napsala blbe haha. ()

Reklama

Reklama