Reklama

Reklama

Zpovídám se

  • USA I Confess
Trailer

Obsahy(1)

Otto Kellar a jeho žena Alma pracují jako správce a hospodyně v katolickém kostele v Quebeku. Otto je jednou přistižen při loupeži v domě, kde občas pracuje jako zahradník, a v panice zabije majitele. Jeho svědomí ho donutí se ze zločinu vyzpovídat otci Michaelu Loganovi, který se nedopatřením stane hlavním podezřelým. Zpovědní tajemství však nesmí být vyzrazeno, a tak Logana může zachránit pouze Ottovo znovu se vzpouzející černé svědomí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

danoo 

všechny recenze uživatele

Hitchcock upúta už prvou scénou, ktorá pripomína začiatok Wellesovho filmu Občan Kane (1941), aj keď jej význam je iný: vedie totiž k mŕtvole ležiacej na podlahe. Divák onedlho spozná i vraha. Ale s tým sa film iba rozbieha. Predmetný konflikt medzi sakrálnou a sekulárnou povinnosťou nehodlám rozoberať, sám Hitchcock v známych rozhovoroch s Truffautom priznal, že je pre väčšinu divákov nepochopiteľný. Výkon Montgomeryho Clifta je však dokonalý. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Krutě váhám mezi 3 a 4* - ach jo. prozatím zůstanu u třech. Ne, že by se Mistrovi nepovedlo, akorát povětšinou neměl ten správný šmrnc. Jenže zase - průměrným tento film určitě není. Tak ať si kdo každý vybere - já dávám 3,5*. BTW - Možná holky slintaly, ale mě "Tom Cruise" v Hitchcockovi dost vadil. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalšie výborné dielo z kolekcie filmov Alfreda Hitchcocka. I Confess je silným príbehom o viere v svoje zásady, o láske a priateľstve, namixovaný do podoby, ktorá ani dnes nestráca nič so svojej sily, alebo pútavosti. Toto bola vždy devíza Hitchcockových filmov. Jednoduchý príbeh, obzvláštnený o mnohé vsuvky, ktoré si s divákom pohrávajú a jeho viera v šťastný koniec spôsobuje silný katarzný moment, ktorý rezonuje ešte dlho po dopozeraní. Tak je tomu aj v tomto prípade. Výborný výkon Montgomeryho Clifta, ktorý ako mlčiaci kňaz, trpiteľsky príjma každú ranu osudu, ktorú mu pripravujú jeho najbližší. Stále verný svojej viere aj presvedčeniu je dohnaný až na pokraj súdnosti, pritom si ale stále drží trpiteľského údelu, Pekná parafráza na samotného Ježíša a zároveň zamyslenie, kto by dokázal vydržať tak dlho, keby sa ocitol na jeho mieste. Tento film možno nie je taký známy ako TIE Hitchcockové filmy, ale fanúšik jeho tvorby tú dostane presne to čo očakáva. Skvelého hrdinu, neprávom odsúdeného, krásnu blondýnku, ľahký humor a napäté finále. Podobne ako Hrôza na javisku sa jedná o malý veľký film, z nezabudnuteľnou atmosférou. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Zpovídám se je hitchcockovské filmové melodrama. Cynicky rezonuje, moralisticky provokuje, staví mohutné dubové pylony z klišé a zohledňuje potřeby spořádané společnosti. Uhlazenost a běloskvoucí čistota hrdiny, zmítaného zlomyslným osudem soukromým očistcem, je dodržením prvního zákona. Dozvuky národního nepřítele chytře znetvořují obraz k potřebě napětí a forma všehoschopného strachu v ústraní nahání děs. Formálně kruté, prakticky zjednodušující, morálně znepokojující, přesto všeobecně uspokojující. Větší psychologické hlubině brání potřeba komerčního úspěchu. Hlavní postavou melodramatického cynismu je Michael William Logan (sympatický Montgomery Clift), mladý katolický kněz kanadského Québecu, válečný hrdina a vzor veškeré lidské poctivosti a mravnosti. Zkázonosná síla společenských pomluv je výstražným mementem. Morální provokace si vychutnává podstatu svaté zpovědi a hrdinu nevybíravě předhazuje morálnímu hněvu spořádané masy. Střet má své podmanivé chvíle, ale je zkrocen potřebou uhlazenosti. Hlavní ženskou postavou je Ruth Grandfort (zajímavá Anne Baxter), manželka prominenta se soukromým srdečním tajemstvím. Intimita je projednávána veřejně ve frontálním útoku prudérní ochrany mravní počestnosti, pocit je zveličen do monumentálních rozměrů základního prvku zla. Cynismus nikdy nedopustí naplnění. Výraznou postavou je Larrue (zajímavý Karl Malden), schopný policejní inspektor. Skrývané tajemství je lákavou stopou k pronásledování podezřelé kořisti. Oltář k usmíření morálního skandálu se slavnostně připravuje na svou oběť. Důležitou postavou je Otto Keller (pozoruhodný O. E. Hasse), správce farnosti s pocitem ublíženosti. Je zdrojem efektně působivého psychického nátlaku. V silovém postoji se nachází zalíbení. K výraznějším postavám patří také Willy Robertson (příjemný Brian Aherne), hlavní prokurátor, který si užívá každou převahu při soudním přelíčení. Profese je rolí, se kterou se slaví velkolepé společenské úspěchy. Nasvícená efektivita. Z dalších rolí: Ottova manželka a farní hospodyně s morální rozpolceností Alma Keller (Dolly Haas), politicky významný Ruthin manžel Pierre Grandfort (Roger Dann), Loganovi kněžští kolegové ze stejné farnosti otec Millars (Charles Andre) a otec Benoît (Gilles Pelletier), či nenáviděná oběť vraždy právník Vilette (Ovila Légaré). Zpovídám se je filmové melodrama s dávkou napětí, cynismu a morality. Možnosti jsou spoutány uhlazeností k uspokojení řádu společenské spořádanosti. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre spracovaná zápletka robí z tejto hitchcockovskej drámy pozoruhodné dielko. Stavia zásady nad česť a darí sa mu to od začiatku po koniec. Pozitívom oproti niektorým iným hitchcockovým filmom je aj to, že príbeh začína už od začiatku filmu, čo sa o niektorých jeho iných filmoch povedať nedá. Hoci som Clifta videl hrať predtým iba raz (vo Freudovi), so svojim minimalistickým herectvom a charizmou ma však dostatočne presvedčil a to isté zopakoval aj tu. No a samotného režiséra, vychádzajúc z kostola, sa mi opäť podarilo postrehnúť. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (9)

  • V originální hře byl kněz oběšen. Tento konec však musel být vystřihnut a nahrazen, aby se autoři snímku vyhnuli hněvu cenzora. (Kulmon)
  • V roce 1947 získal Alfred Hitchcock práva ke zfilmování divadelní hry Paula Anthelma „Nos deux consiense“ z roku 1902, kterou před časem viděl v Anglii. Natáčení tohoto filmu neustále odkládal a po mnoha úpravách jej pod názvem Zpovídám se zahájil až v roce 1952. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Když Logan jde městem, mine kino, ve kterém právě běží Enforcer s Humprey Bogartem. (Kulmon)

Reklama

Reklama